Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő teszt

2020. január 3., péntek, 15:35

Bluesound audio hifi erősítő hifi erősítő sztereó erősítő Bluesound erősítő Bluesound teszt erősítő teszt sztereó erősítő teszt hifi erősítő teszt hálózati sztereó erősítő

A korábban tesztelt kiváló hálózati lejátszó, a Bluesound NODE 2i a meglévő eszközeink tudását hivatott bővíteni, de mi történjen akkor, ha az alapoktól akarunk hasonló tudású rendszert építeni? Erre a Bluesound válasza a POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő.

Küllem

A Bluesound termékfrissítési hulláma elérte az amúgy is jól teljesítő POWERNODE 2 hálózati sztereó erősítőt. A POWERNODE 2i elektronikai tervezésénél a NAD tapasztalatára támaszkodtak, így az erősítő rész a Masters M50.2 BluOS hálózati lejátszóból és egy kisebb WiFi chipkészlet beillesztéséből kialakított, csúcstechnológiájú áramköri lapon alapszik; HybridDigital rendszerű, 2x60 W teljesítménnyel. A Bluesound mérnökei pedig a jelfeldolgozást és a vezérlést optimalizálták.

Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő

A POWERNODE 2i maradt vezeték nélküli, többzónás, Hi-Res zenei streamer erősítő. A matt, fehér vagy fekete színű doboz szélessége és mélysége megegyezik a NODE 2i méretével, ám annál jóval vastagabb. A készüléken körbefutó vékony rés olyan benyomást kelt, mintha a NODE 2i és egy külön erősítő egység lenne. Az egyszerű előlapot egy állapotjelző LED és egy 3,5 mm-es fejhallgató Jack aljzat töri meg, valamint egy számunkra láthatatlan infra érzékelő. A vezérlés itt is a fedélen található érintésérzékeny panellel történik.

Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő

A hátlap inkább erősítőre hasonlít, a NODE 2i-vel ellentétben itt már csak bemeneteket találunk, kivéve az aktív mélysugárzó meghajtására szolgáló SUBW RCA csatlakozót.

Íme, balról jobbra haladva: kombinált 3,5 mm-es optikai és analóg bemenet külső eszközök csatlakoztatásához, RCA mélysugárzó kimenet aktív hangsugárzók táplálására, LAN és USB aljzat a vezetékes internet valamint külső adattároló csatlakoztatásához, infra érzékelő bemenet, második, kombinált 3,5 mm-es optikai és analóg bemenet, USB mini aljzat szerviz célokra, 2 pár csavaros, banándugó fogadására alkalmas hangsugárzó csatlakozó, hárompólusú hálózati csatlakozó.

Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő

Létezik a POWERNODE 2i-nek egy HDMI aljzattal szerelt változata, ahol az ARC/eARC funkciónak köszönhetően a televízió hangját erősíthetjük. A plusz digitális bemenethez igazították a DAC képességeit, így a 32 bit/384 kHz felbontásra növelt konverternek köszönhetően a HDMI vagy optikai kábelen érkező Dolby Digital jelet a POWERNODE 2i "megérti" és PCM sztereó jellé alakítás után szólaltatja meg. A frissített BluOS applikációban mindez látható, nyomon követhető.

Amit nélkülözni kell, az az analóg és digitális kimenetek, valamint a 12 V-os trigger és infra jeladó csatlakozó. Ezekre nincs is igazán szükség, mivel a jelfeldolgozás és az erősítés itt egy dobozban történik.

A belső tartalom itt is frissült, az elődhöz képest. Bekerült a kétirányú kommunikációra alkalmas Bluetooth 5.0 chipkészlet, így Bluetooth-on küldhetünk zenét mobil eszközünkről vagy vezetékmentes fejhallgatónkat hallgathatjuk a POWERNODE 2i-re csatlakozva, mindezt az aptX HD kodeknek köszönhetően kiváló minőségben. Új funkció az AirPlay2 kapcsolat, ami az Apple felhasználóknak jelent nagy segítséget, mivel akár az iTunes könyvtár kezelése is lehetséges. Új az Amazon Alexa és az Amazon Echo integráció lehetősége, a Windows 10 támogatás és az immár kétsávos WiFi is.

Bluesound POWERNODE 2i App

Az ingyenesen letölthető BluOS szoftver feladata a POWERNODE 2i teljes vezérlése, ami mellesleg a rendszer egyik erőssége, logikus, átlátható és magyar nyelven is használhatjuk.

Bluesound POWERNODE 2i App

Beüzemelés

A nálunk vendégeskedő Bluesound POWERNODE 2i beüzemelése egyszerű volt, hagyományos erősítőként csatlakoztattuk meglévő hangsugárzóinkhoz. A fizikai Power gomb hiányában a fedőlapon található érintőpanelen a Play/Pause ikont kellett hosszan nyomni, ekkor éledt fel az eszköz. Kb. fél perc bootolás után a hálózati erősítő készen állt a zenehallgatásra. A beüzemeléshez szükséges egy okostelefon vagy tablet, amire letöltjük a BluOS alkalmazást. Az internetre csatlakozhatunk hagyományosan kábellel vagy a beépített WiFi-vel, vezeték nélkül. A telepítés befejeztével már látszott a POWERNODE 2i. Az applikáció segítségével logikusan lépésről lépére tudtuk konfigurálni a WiFi kapcsolódást, TIDAL vagy Spotify bejelentkezésünket. Mindezek elkészültével tényleg nincs más hátra, mint a zenehallgatás.

Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő

Használat közben

A rendszer kezelése a jól átgondolt, magyar nyelvű applikációnak köszönhetően egyszerű, logikus. Hallgathatjuk TIDAL-on elmentett zenéinket, és ami igazán univerzálissá teszi a POWERNODE 2i-t, csatlakoztathatjuk hozzá a külső adattárolón lévő zenei gyűjteményünket. A teszt során kipróbáltuk az erősítőt TIDAL MQA fájlokkal, valamint saját nagyfelbontású zenékkel külső SSD-ről.

A kétirányú Bluetooth kapcsolatnak köszönhetően a már meglévő, de nem hálózatképes Bluetooth hangszóróinkat is csatlakoztathatjuk a POWERNODE 2i-hez. Igaz, figyelembe kell vennünk a Bluetooth kb. 10 méteres hatótávját.

Újdonság a szolgáltatások között az Amazon Alexa kompatibilitás, igaz ehhez szükséges egy Amazon Echo okoshangszóró, amely megléte esetén hangutasításokkal vezérelhetjük a POWERNODE 2i-t.

Bluesound POWERNODE 2i App

Hangminőség

A Bluesound POWERNODE 2i tulajdonképpen egy komplett zenei rendszer, így csak a hangsugárzókról kell gondoskodnunk. A két darab optikai/analóg bemenethez csatlakoztathatunk játékkonzolt, beltéri egységet vagy televíziót. Aki még rendelkezik analóg lemezjátszóval, az ugyanezen csatlakozók egyikén illesztheti lemezjátszóját a rendszerhez, igaz ilyenkor le kell mondania a kombinált digitális aljzat használatáról.

A nálunk vendégeskedő POWERNODE 2i erősítőt több állványos és álló hangsugárzóval kipróbáltuk egy átlagos, 25 m2-es nappaliban. A rendszer az internethez AudioQuest LAN kábellel csatlakozott.

Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő

A TIDAL alkalmazáson MQA formátumban megszólaló Paul McCartney - Egypt Station 2019-es albuma nyugodt, magabiztos előadása azonnal megmutatta a rendszer erősségét. A dinamika és a térábrázolás messze jobb volt, mint az eddig ebben a környezetben hallott előadás. Az apró részletek finomsága nem veszett el az erőteljes, de precízen kimért mélytartomány mellett. A zenészek jelen voltak az előadásban, rámutathattunk a hangszerekre. A várt gyengélkedő mélytartománnyal ellentétben tökéletes egyensúllyal ábrázolta a hangszerek méretét.

Joyce DiDonato - Songplay szintén 2019-es lemezén igazán elemében érezte magát a mezzoszoprán előadó. Az énekesnő hangja életre kelt a szobában, a kíséretet nyújtó jazz zenekar szinte háromdimenziós megjelenésével igazán élvezetessé tette az előadást. A zenekart hallgatva azonnal felfedezhető volt az egyszerűbb rendszerekre egyáltalán nem jellemző jelenlétérzet. Külső meghajtóról érkező A Night with Ennio Morricone WAV HD felvétel igazi koncerthangulatot teremtett, igaz a nagyzenekari részeknél a hangsugárzó kifogyott a levegőből, de a közép és magas sáv így is részletezően és precízen szólalt meg.

Ilyen esetekben jön jól az aktív mélysugárzó meghajtására szolgáló SUBW kimenet. A csatlakoztatott és helyesen beállított mélysugárzóval kompenzálhatjuk állványos dobozaink mélytartomány hiányát. Sőt, filmnézésnél vagy játéknál kifejezetten jót tesz a plusz mélytartomány.

Kipróbáltuk a Bluetooth fülhallgatón keresztül történő zenehallgatást, igaz itt találkoztunk a rendszer egyik vitatható kezelési nehézségével. A főmenüben található Bluetooth alpont mobil eszközök csatlakoztatására szolgál, így küldhetünk zenét telefonról, tabletről az erősítőre. Aki a meglévő fej- vagy fülhallgatóját szeretné hallgatni a POWERNODE 2i-n keresztül, annak sajnos utána kell olvasni a használati utasításban, hogyan is kapcsolódik fejhallgatónk a rendszerhez. Eláruljuk, jól eldugva, az applikációban a forráseszközt kiválasztva, a jobb oldali három pöttyre kattintva nyílik meg a menü, ahol megtaláljuk a fejhallgató párosítási lehetőséget. A végrehajtás egyszerű, a párosításra kész fejhallgató azonnal megjelenik a listában, ahol rákattintva azonnal csatlakozik. Az aptX kodeknek köszönhetően a megszólaló zene részletgazdag és dinamikus, kevésbé hallatszik a Bluetooth átvitelből eredő gyenge dinamika.

Itt találkoztunk a másik számunkra zavaró tulajdonsággal: a fejhallgatót lecsatlakoztunk a rendszerről, az a korábban beállított hangerőn szólalt meg, majdnem letáncoltatva a hangsugárzókat az állványokról. Érdemes használni a menüben a maximum hangerő limit beállítási lehetőséget.

Bluesound POWERNODE 2i hálózati sztereó erősítő

Végszó

A Bluesound POWERNODE 2i egy, a modern kor elvárásainak tökéletesen megfelelő eszköz mindazoknak, akik az alapoktól szeretnék felépíteni új zenei rendszerüket, de kicsi a rendelkezésükre álló tér. Tudása lényegesen több, mint a mostanság kapható hasonló rendszereké. Erőssége a BluOS szoftver, ami logikusan és gyorsan teszi a dolgát. Könnyedén illeszthető okosotthon rendszerekbe, a forgalmazó például a Control4-et ajánlja. A jól megválasztott, kicsit melegebb hangú hangsugárzókkal igazán élvezetes előadásra képes, már betekintést is enged a nagyok világába. A cserélhető, hárompólusú tápaljzat lehetőséget teremt a kábel tuning kipróbálására, minőségi csatlakozók és vezetékek használatára. Az applikáció vezérlés és a külső meghajtón tárolt zenei gyűjtemény példás kezelésével, valamint építési minőségével, tudásával és nem utolsósorban hangminőségével nálunk kiérdemelte az ajánlott vétel címet.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.