AudioQuest DragonFly 1.2 USB DAC teszt

A szitakötő tovább fejlődik

2014. január 2., csütörtök, 16:15

AudioQuest DragonFly audio hifi USB DAC DA konverter fejhallgató erősítő DAC teszt DA konverter teszt

Korábban már bemutattuk olvasóinknak az AudioQuest DragonFly névre hallgató USB-s hangkártyát. Tetszett, hogy alig nagyobb egy pendrive-nál, miközben remek hangzásra képes. Azonban tudásához viszonyítva jelentős összegbe került, és hangminősége nem volt minden esetben meggyőző. Most megkaptuk tesztre a "szitakötő" frissített, 1.2-es verzióját, mely a gyártó szerint még szebben szól, és jelenleg a korábbihoz képest lényegesen kedvezőbb áron kínálkozik.

AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonTailAudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2 tokAudioQuest DragonFly 1.2AudioQuest DragonFly 1.2

Szinte ugyanaz...

AudioQuest DragonFly 1.2 tokA külsőségek nem változtak, vagyis a DragonFly még mindig nagyon pici, és a jellegzetes szitakötő motívum is ott világít a tetején. A csomagolás többé nem csak egyszerű fóliázott papír: a divatos mobileszközök dobozaihoz igazodva, ezen is lágy tapintású, gumírozott bevonatot találunk. Immár nem textil zsákocskát mellékelnek a készülék használaton kívüli tárolására, hanem egy lényegesen hatékonyabb, keményebb falú és bőrhatású védőtokot. A doboz tetejére rábiggyesztettek egy matricát, jelezve, hogy ez már az 1.2-es kiadás. És ezzel fel is soroltuk az összes szemmel látható módosítást. A termék főbb jellemzőire és működtetésére most nem térünk ki túl részletesen, mivel a legtöbb tudnivalót korábbi tesztünkben közöltük. Az azóta nyilvánosságra került, plusz információkat következő bekezdésben foglaljuk össze.

Szoftveres háttér

Opcionális kiegészítőként megjelent a gyártó kínálatában egy DragonTail nevű termék, mely igazából "csak" egy USB-s hosszabbító, dizájnban kifejezetten a DragonFly-hoz illeszkedik. Ennek használatával szitakötőnk néhány centivel távolabb kerül az aljzatoktól, helyet engedve pl. a többi kábel vagy pendrive számára.

AudioQuest DragonTail

Az 1.2-es verzió változatlanul támogatja a legnépszerűbb MAC és Windows alapú operációs rendszereket, természetesen a Windows 8 sem kivétel. A Vista viszont továbbra is feketelistán maradt, szerencsére a legtöbb felhasználó ezt a rendszert amúgy is igyekszik kerülni. Windows 7 alatt továbbra sem tudja a DragonFly konvertálni a 88200 Hz-es mintavételezésű felvételeket, Windows 8 alatt viszont igen.

Egy fontos dolog, amiért áldjuk az AQ fejlesztőit: hogy a DragonFly telepítéséhez végre nem kell informatikus zseninek lenni. Egyszerűen csak dugjuk rá a számítógépre a készüléket, és az automatikusan installálja saját magát. Tulajdonképpen mindegy, hogy mit csinálunk, innentől kezdve minden hangot a szitakötő szólaltat meg. A gyártó leírásában változatlanul javasolják a JRiver zenelejátszó program használatát, de már az ingyenesen letölthető foobar2000-et is megemlítik, utóbbit mi is javasoljuk. Windows 7 operációs rendszeren a készülék mintavételezése automatikusan 96 kHz/24 bitre állítódik (ekkor halvány rózsaszín fényben izzik az embléma), különböző felbontásokon pedig ahogy korábban is megszokhattuk, a DAC automatikusan átállítja magát a zene felbontásának megfelelően, és a színek is megváltoznak. Apró furcsaság, hogy WIN7 Starter alatt tesztalanyunk nem kapcsolt át automatikusan, hanem saját kezűleg kellett a mintavételezést beállítani. A többi rendszernél már nem volt ilyen gond, a szitakötő mindig időben "átszíneződött", sőt, immár ha kikapcsoljuk a számítógépet, a DragonFly akkor is világít, piros fénnyel jelezve, hogy készenléti állapotba került.

AudioQuest DragonFly 1.2

Hangminőség

Mivel olvasóink többsége arra kíváncsi, hogy hangzásban történt-e javulás, leszögeznénk, hogy igen, az 1.2-es verzió érezhetően jobban szól. Pontosabb, kimértebb, szellősebb lett a karaktere, és végre a korábban negatívumként elkönyvelt, durva mélyek is mérséklődtek egy sokkal természetesebb szintre. A tesztelést ezúttal egy Acer Aspire One laptopon végeztük, Windows 7 Home Premium operációs rendszerrel. Hallgatózáshoz a korábbi teszthez hasonlóan, ezúttal is az AKG K 601 és a Sennheiser HD 600 referencia fejhallgatóját hívtuk segítségül, illetve egy hagyományos sztereó hifi rendszert is alkalmaztunk. Utóbbi a következőkből állt:

Erősítő: Rotel RA-10

Hangfal: quadral Argentum 430

Hangfalkábel: Real Cable TDC300F

Összekötő kábel (DragonFly és erősítő közé): FURUTECH ADL iD-35R Jack 1,5 m és AudioQuest Golden Gate Jack/RCA 1,5 m

A sztereó rendszert puszta kíváncsiságból izzítottuk be, elvégre a számítógépen tárolt zene már az audiofil felhasználók körében sem idegen fogalom. Egyébként, akik rendelkeznek otthon jó minőségű, analóg bemenetes aktív hangfalakkal, azok számára ugyanúgy jó választás lehet a DragonFly. Visszatérve a meghallgatásra, Most is szinte kizárólag nagyfelbontású zenékkel teszteltünk, ugyanazokat a fájlokat játszottuk le, mint az előző teszt során. Alább a sztereó rendszeren és a referencia fejhallgatón hallottakat összesítjük.

AudioQuest DragonFly 1.2

Sarah K. Stars c. nótája minden rendszernek alapos megmérettetés. Ezúttal az Acer laptop integrált hangkártyáját használtuk viszonyítási alapnak, melynek egyébként a hangszínpadja a vártnál jobbra sikerült. Ennél a felvételnél a DragonFly csak kicsi, de érezhető javulásokat produkált. Az énekhangot nem nyomta tovább középre, de picit jobban elhatárolta a hangszerektől, és a részletek érezhetően jobban leváltak a hangfalakról. Az integrált hangkártyáról is szépen szólt a rendszer, de az AQ DAC-ján a gitárpendülések, a hárfa és a csengettyűk intenzívebben, élénkebben jöttek elő, mintha a membránról akarnának elénk ugrani. Chihiro Yamanaka Outside By The Swing zongorás, pörgős jazz muzsikájában jobban érzékelhető a részletek elmozdulása. Mivel a felvétel nem volt olyan steril, mint Sarah K. esetében, hanem folyamatosan, ömlengve szólt a dob, a zongora és a bőgő, így a mélységet megállás nélkül hallhattuk. Nem csak a hangsugárzókból, hanem azok mögül is gyakrabban érkeztek hangok.

Hogy ne csak akusztikus műfajokat próbáljunk, Trentemoller, majd Pendulum és Muse produkcióiba is belefüleltünk, utóbbi az elektromos gitár torz jellege és a "hanyag" rockos hangulat miatt nem tűnt se jobbnak, se rosszabbnak a DragonFly előadásában. A Pendulum, fejhallgatón ugyanazokat a pozitív eredményeket hozta, mint amiket hangszeres felvételeken is halhattunk. Szélesebb tér, kicsit elhatárolt részletek, és egy hangyányit megnövelt dinamika, pezsgőbb basszusokkal, ami a nyitott kivitelű, 120 Ohmos K 601 fejhallgató esetében nem kis szó.

AudioQuest DragonFly 1.2

Tesztelés közben fura dolog történt: próbaképpen egy asztali PC-t is beiktattunk, és az előlapi USB-ről rettenetes búgás keletkezett, de csak az erősítőn, a fejhallgatón nem. Mikor a DragonFly-t átkötöttük egy másik, hátoldali USB-portra, a búgás megszűnt. Ezt csak azért közöljük, hogy ha valaki hozzánk hasonló helyzetbe kerül, akkor nem a készülék hibás, hanem valószínűleg a számítógép kimenete szedett össze valamilyen elektromos zajt.

Végítélet

Az AudioQuest DragonFly 1.2 teljesítménye olyanra sikerült, amilyet már az első kiadásnál is elvártunk volna. Ráadásul így, hogy a régi modellhez képest lényegesen olcsóbban kínálkozik, nyugodt szívvel ráakaszthatjuk az Ajánlott Vétel zászlócskát. Akik sokat hallgatnak zenét laptopról vagy számítógépről és nem elégedettek a számítógépükben izzadó integrált hangkártyával, ugyanakkor már rendelkeznek klassz minőségű hifi fejhallgatóval vagy hangfallal... nekik jó partner a DragonFly, hogy közelebb kerülhessenek kedvenc zenéikhez. Mivel minden zenei műfajban léteznek minőségi felvételek, ezért nem tudjuk határozottan kijelenteni, hogy mi volt tesztalanyunk erőssége. Minden fajta zenéből képes többet kihozni, de csak akkor, ha az valóban minőségi felvétel!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.