Audia Flight FLS9 integrált sztereó erősítő teszt

2021. január 20., szerda, 06:05

Audia audio hifi sztereó erősítő Audia Flight hifi erősítő sztereó erősítő high end Audia hifi erősítő teszt hifi teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt Audia hifi teszt high end erősítő high end hifi erősítő

Az Audia Flight céget pontosan 25 éve hozták létre Olaszországban, termékei között pedig kizárólag high end komponenseket találunk. Persze ezek között megvannak a lépcsőfokok, hogy minden szegmenst ki tudjanak szolgálni. Az FLS9 sztereó integrált erősítő a termékpaletta közepén helyezkedik el, így általa már egy roppant nívós és komoly darabot ismerhetünk meg. 25 kg tömeg, kétmilliós árcédula. Csupán két száraz adat, mégis minden zenerajongónak megemelkedik a pulzusa.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítő kijelzőAudia Flight FLS9 sztereó erősítő kijelzőAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítő hátlapAudia Flight FLS9 sztereó erősítő hátlapAudia Flight FLS9 sztereó erősítő talpAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítőAudia Flight FLS9 sztereó erősítő FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FLS9 sztereó erősítő FL CD Three S CD-lejátszóAudia Flight FLS9 sztereó erősítő FL CD Three S CD-lejátszó kijelző

Stílus, egyéniség, teljesítmény, minőség

Az olasz mérnököket alapvetően két nagyon jellemző stílusjegy szokta jellemezni. Az egyik a zene, muzikalitás szeretete, a másik pedig az életkedv. Nos, az Audia Flight esetében sincs ez másképp, hiszen termékeiket ezek a jelzők mindenképpen megilletik, de mindezekhez hozzájön még a kifinomultság, érzékiség, időtállóság és erő. Az FLS9 sztereó erősítő egy nagyon stabil alapot kíván nyújtani egy olyan high end rendszerben, aminek ugyan kategóriájából adódóan meg van az ára, viszont annak, aki hosszútávra gondolkozik és fontos a megbízhatóság, valamint a minőség, még megengedhető. Az erősítő pont annyira terebélyes, hogy beleférjen az elektronika, viszont nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb házat, nyomatékosítva így a jelenlétét.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő

Teljesen fém házba öltöztették, aminek egységét csupán az oldallapokon található hűtőbordák törik meg. Az előlapon központi szerepet kapott a cég szokásos mosolya, ami ezúttal is a kijelzőt formálja meg, benne pedig szintén az ismerős kékszínű OLED karakterek szolgáltatják az információkat. Alattuk az alapvető kezelőszervek vannak, melyeket a digitális hangerő szabályozó segítségével vezérelhetünk.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő

Mellékeltek nagyon vaskos alumínium távvezérlőt is, ami egyszerűen használható, ám a frontoldali kezelőszervek használata ad még egy érdekességet, feelinget a készüléknek. Minden egyes apró alumínium gombnak más a hangja, amint azt lenyomjuk. Hogy ezt hogyan sikerült megoldaniuk, azt nem igazán tudjuk, és bár apróság, az egyedi stílusban ennek is van szerepe, az elvárásaink pedig megnőnek. Ha a tervezők ilyen apróságokra is figyeltek, akkor maga a készülék hangja se lehet elnagyolt, vagy félvállról vett. A fejhallgató erősítőt mindenképpen érdemes megemlítenünk, mert bizony elég bizalomgerjesztő darab, a kimenete jobb oldalon lent helyezkedik el, és 6,3 mm-es Jack dugót képes fogadni.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő kijelző

Hátul a klasszikus és minőségi elrendezés, valamint kivitelezés iskolapéldájával van dolgunk. Öt darab bemenete közül három RCA, kettő pedig XLR, kimenetek tekintetében a szám redukálódik kettőre és egyre. Minőségi, aranyozott, teflonbevonatú hangfal csatlakozóból egy párat találunk. Ezek mellett a hálózati aljzat, és a beüzemeléshez szükséges billenőkapcsoló található még, valamint egy panel, aminek rejtett titkaira később derítünk fényt.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő hátlap

A készülékben az FLS1 modellel megegyező, teljesen szimmetrikus kapcsolástechnikájú előerősítő fokozatot, a végerősítő részben pedig oldalanként 12 nagyteljesítményű végerősítő tranzisztort alkalmaztak. A tápoldalon 8 különlegesen alacsony impedanciájú és nagyon alacsony zajszintű tápfeszültség áramkört, kiváló minőségű kondenzátorokat (120 000 uF), speciális, vastag rézréteggel ellátott nyomtatott áramköröket, 1000 wattos, árnyékolt toroid transzformátort használtak. A 150 wattos teljesítmény 8 ohmon bárki számára elegendő lehet, de a készülék könnyedén elbánik még a 2 ohmra lecsökkenő impedanciájú hangsugárzókkal is, így akár 500 W csatornánkénti kimenő teljesítmény is a rendelkezésünkre állhat. Az Audia Flight FLS9 egyébként egy A-osztályú üzemmódú előerősítő, és egy A/B osztályban dolgozó végerősítő rész integrálása, ami garantálja az ebben a kategóriában elvárható hangminőséget.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő

Az FLS9 tehát alapvetően egy bivalyerős sztereó integrált erősítő, de most térjünk vissza a már említett hátsó panelra, ugyanis ott lehetőségünk van opcionális kártyák használatára. Analóg rajongók választhatnak MM/MC bővítést, valamint további RCA bemenetek is lehetnek opciók, de választhatunk DAC-ot is. Ebben az esetben galvanikusan elcsatolt USB portot kapunk, ami kezeli a 32 bit/768 kHz-es, valamint DSD 5,6 MHz-es fájlokat, plusz tartozik mellé 5 digitális bemenet (egy optikai, egy AES/EBU, kettő koaxiális, és még egy az Audia Flight SACD lejátszó számára (ez utóbbi még fejlesztés alatt van). Akiknek ez nem elég eláruljuk, hogy a jövőben DAC streaming modul opcióval is fog bővülni a kínálat.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő hátlap

Érezzük magunkat egy koncertteremben, ha az a vágyunk

A meghallgatás során társául szegődött a cég FL CD Three S CD-játszója, az Audio Solutions Figaro B állványos hangsugárzó, saját Focalunk, majd egy álló Advance Acoustic és PMC is, kábelek közül pedig Gryphont, QED-t és Nordostot használtunk.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő FL CD Three S CD-lejátszó

Az FLS9 nagyon szépen kezdett. A hangerő egyenletesen állítható, így adott, hogy a kivezérlés szintet szinte leheletfinoman tudtuk adagolni, viszont elég gyorsan reagált, tehát ha egy adott zeneszámon belül akadt egy olyan betét, amit szerettünk volna kicsit jobban megtolni, akkor ebben nem gátolt minket. És hogy hol a határ? Tulajdonképpen a csillagos ég, és azon is túl, de ez csatornánkénti 290 wattnál (4 ohm) nem okoz igazi meglepetést. Az viszont esetleg igen - bár ettől a kategóriától már joggal elvárható - hogy karaktere, kiegyensúlyozottsága és dinamikája minden szinten megmaradjon, az utóbbi pedig folyamatosan növekedjen. Az ereje bőven elegendő ahhoz, hogy bármilyen „halott” hangsugárzót meghajtson, lazán jöhetnek akár elektrosztatikusok is, nem fog neki fejfájást okozni. A teljesítmény tehát adott, de milyen is az FLS9 karaktere?

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő FL CD Three S CD-lejátszó

Mellőzi az olaszok túlzásokra hajlamos életigenlését, ám a vendégszeretetükből annál többet nyújt. Számára természetes az, hogy adni akar, a zeneisége egyértelmű, és ez egy másik olyan jellemző, amivel joggal büszkélkedhetnek Itáliában. Nem forszíroz semmit, a kiemelés is mentes tőle, viszont nagyon határozott és erőteljes hangképpel rendelkezik. Másik, talán legfőbb erénye a tisztaság, a csend. Ez viszont nem steril, inkább olyan, mint egy komolyzenei koncert közbeni szünet, amikor mindenki picit megnyugszik, ám az adrenalin nem nullázódik le, hiszen várjuk a folytatást. High end erősítőről van szó, és többnyire egy ilyen termék vásárlója már kifinomult ízléssel is rendelkezik. Ez nem azt jelenti, hogy bűn bulizni, az Audia Flight FLS9 ezen a téren is lazán kiszolgált minket, de sokkal jobban örült egy jazzbandának, unplugged felvételnek, vagy vonósoknak. A zenészek egyik esetben sem voltak bizonytalanok, vérprofin használták a hangszerüket, és a legjobb formájukat hozták. Az FLS9 gyors, de nem túlzottan, hanem megfelelően. Az erő ezzel abszolút lineáris, a tempó impulzív, de inkább szárnyaló, mint kimért. Vajon honnan is eredhet a cég neve és szimbóluma?

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő talp

Volt már szerencsénk néhány hasonló kategóriájú termékkel, és egyik sem vérzett el. Csúnya lenne ennyi pénzért. Viszont akadt köztük, amelyikük kissé ridegen viselkedett, olyannal is találkoztunk, amelyik enyhén magamutogató volt, vagy csak hangosan hozta a formáját. Az FLS9-re ezen tulajdonságok egyike sem jellemző. Persze szereti, ha kihasználjuk az erejét, a tisztasága is adott, ahogyan mindig érezteti a jelenlétét, de elsődleges célja a csapatjáték. Az, hogy megfelelően felerősítse a kapott jelet, majd azt továbbítsa a hangsugárzóba, a legjobb tudomása szerint. Nehéz nem észrevenni a munkáját, de inkább a mellőzésekor szembetűnő a hiánya. Amikor valakit nélkülöznünk kell a jól működő társaságból, már semmi sem az igazi. Az FLS9 viszont valakinek az lehet. AB osztályából eredendően kisebb kimeneti szinten is leheletfinoman szól, de nagyobb hangerőn sem kezd tolakodni, nem érezteti a benne rejlő vadállatot, csak energiával tölti meg a szobát, amivel a készülék igazi allrounderré válik, ezáltal a hangosabb meghallgatást igénylő zeneszámok is megkapják azt, ami nekik jár. Klasszikus hifitorony építőket ki kell ábrándítsuk, hiszen az FLS9 igényli maga körül a teret. Az oldalsó szellőzőnyílások, hűtőbordák hatékonyak, de a hatalmas trafó már egy órányi használat után átmelegíti az előlapot, majd a fedőlemezt is, ezért mindenképpen hagyjunk neki szabadon legalább 10-15 centimétert, minden irányban.

Teljesítménye révén elsősorban közepes vagy nagy nappalikban tudja kifutni magát, ahol termetes álló, vagy komolyabb állványos dobozokat kell megfelelő minőségi színvonallal kiszolgálni, amelyeket szeretünk legalább szobahangerőn hallgatni. 15-20 m2 alatt szerintünk megfelelőbb a Three S kistestvér, aminek csatornánkénti 100 wattja oda bőven elegendő, és az ára is ennek függvényében barátibb. Az FLS9 nagyvad, azok pedig nem szeretik, ha ketrecbe zárják őket.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő kijelző

Bizalomgerjesztő a beépített fejhallgató erősítő, amit Sennheiser HD 700-zal tettünk próbára. Nem állítjuk azt, hogy partiban van az FLS9-cel, hiszen egy tizedébe került, de mindenképpen egy minőségi fülesről van szó. Hozta is a formáját, mert az áramkörök képviselik azt a szintet, amit egy 200 ezer körüli különálló fejhallgató erősítő nyújthat. Sajnos kipróbálni nem tudtuk drágább típussal, de a hallottak alapján - aminek a karaktere megegyezik a hangsugárzókon tapasztaltakkal - meggyőződésünk az, hogy egy HD 800 S-t, vagy vele hasonló kategóriájú fejhallgatót is becsületesen ki tud szolgálni.

Audia Flight FLS9 sztereó erősítő

Nagyon stabil alapok, rengeteg tartalék, zeneiség, semmi hivalkodás

Az Audia Flight FLS9 egy high end sztereó erősítő. Remek megépítése tehát adott, ahogyan az anyagfelhasználása is. A cég védjegyének számító, mosoly formájú kijelző kölcsönöz egyéni külsőt a készüléknek, továbbá sejteti, hogy mit is szeretne nyújtani. Örömet. Mindezt határozottan, bátor fellépéssel, de minden túlzástól mentesen. Érzi a ritmust, kiemelkedő a dinamikája, és az analitikája, az ereje szinte a végletekig fokozható, de az egyensúlyt mindig megtartja. Meghálálja a méltó, tehát hasonló kategóriájú társakat, de esetleg nála valamivel olcsóbb rendszerekbe is könnyen be tud illeszkedni, karaktere minden esetben jelen van. Mindenképpen megérdemel egy jó készülékállványt, ahogyan kábeleket is, itt főleg a tápellátásra gondolunk. Mi pedig őt érdemeljük meg, valamint egy kényelmes fotelt. Magával tud ragadni, izgalomba tud hozni, és ezekre nagyon hosszú távon képes. Nem rejt el semmilyen információt, de nem a hivalkodás a kenyere, hanem az odaadás és a zeneiség. Egy olyan készülék, ami azoknak a nagy nappalival rendelkező zeneszeretőknek készült, akik úgy gondolják, hogy megérdemlik a minőséget, és megengedhetik maguknak azt, hogy egy ilyen kategóriájú készülék tulajdonosai legyenek. És nem csak szimpla, hanem hosszú távú és büszke tulajdonosai. Azt pedig ne felejtsük el, hogy opcionálisan ugyan, de még egy lejátszót is varázsolhatunk belőle.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.