Argon Audio SA1 sztereó erősítő teszt

2022. május 4., szerda, 09:05

Argon ArgonAudio audio hifi sztereó erősítő Argon Audio sztereó erősítő hifi erősítő erősítő teszt hifi teszt Argon teszt Argon erősítő Argon erősítő teszt hifi erősítő teszt sztereó erősítő teszt

Dániába az utóbbi időben egyre gyakrabban látogatunk, aminek határozottan örülünk, hiszen rengeteg cég született ott, amelyek termékeinek megismerését vétek lenne kihagyni. Az Argon Audio-t 20 éve alapították azzal a céllal, hogy minőséget tegyenek le az asztalra, megfizethető áron. Találkoztunk már ezzel az ideológiával, most pedig megnéztük, hogy az SA1 erősítő személyében ezt mennyire sikerült megvalósítani.

Argon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítő távirányítóArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítő tartozékokArgon Audio SA1 sztereó erősítőArgon Audio SA1 sztereó erősítő hátlapArgon Audio SA1 sztereó erősítő hátlapArgon Audio SA1 sztereó erősítő hátlapArgon Audio SA1 sztereó erősítő hátlap

Dán csöppség

Az Argon Audio termékpalettája elég széles, hiszen kínálnak aktív, passzív és hordozható hangfalakat, mélynyomót, erősítőt, streamert, lemezjátszót, fejhallgatót, rádiót, állványt és még kábelt is, tehát egy komplett analóg és/vagy digitális rendszert össze lehet állítanunk a segítségükkel. A termékeket Dániában tervezik és gyártják, a dizájn pedig minden esetben képviseli a skandináv stílust. A kínálatukat elnézve valóban elég széles skálán mozognak, az árak igazán barátságosak, és a megjelenésbe sem lehet belekötni, ahogyan a megépítettség minőségébe sem. Mindezek mellett érdemes kiemelni azt is, hogy alkalmazzák a "nem a méret a lényeg" álláspontot, ami az SA1 sztereó erősítőjüknél is megmutatkozik.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

220x63x252 mm-es méreteivel és 2,2 kg-os tömegével valóban nem egy nehézsúlyú versenyző az Argon Audio SA1, de a tervezésénél ez az egyik fő szempont volt. A cég szerint akár szörnyűnek is titulálhatók a nagy, fém monstrumok, amelyek sok helyet foglalnak el, spéci, elsőre érthetetlen jelzésekkel, zavaró feliratokkal, amiben szerintünk is bőven van igazuk. Ezek viszont inkább a high end régió ismertetőjegyei, amelyekhez a felsoroltak valóban sokszor hozzátartoznak, és ez valamilyen szintig így is van jól. Az SA1 viszont egy józanul árazott, hétköznapi felhasználásra szánt, kompakt erősítő, ezért más igényeknek kell megfelelnie.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

Az ismerkedést a külsővel kezdjük, hiszen azon valóban sok múlik. Ha nem fog meg, akkor nem jön meg az étvágyunk, itt viszont ettől nem kell félnünk. Elég sok, hasonló elven készült komponenssel ismerkedtünk meg az elmúlt években, és egyikük sem verte le a lécet semmilyen téren, tehát akad bőven versenytárs. Mivel kicsi a felület, nehéz lehet újdonságot vinni az előlapba, az Argon Audio-nak viszont sikerült. A fehér vagy fekete színben választható alumínium ház frontlapján jobb oldalon egy nagyméretű hangerő szabályzó van, tőle balra a bemenetekhez kapcsolódó apró LED-ek sorakoznak. Ezeken kívül már csak egy üzembehelyező gombot találunk, tehát valóban nincs semmi sallang, de még kijelző sem. Ez hiányérzetet kelthet néhány felhasználónak, de a gyártó nem találta szükségesnek, továbbá megváltoztatná a tényleg letisztult megjelenést.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

A hátsó fertályon már kevesebb szabad felület van, hiszen az Argon Audio SA1 elég jól fel van szerelve. Vonalbemenetből csupán egyet találunk, de kínálnak földeléssel is ellátott MM phono bemenetet lemezjátszó használóknak, ráadásul mindegyikük aranyozott. Kettő darab optikai jár azoknak, akik például a televíziójukhoz szeretnék illeszteni az SA1-et, ebben az esetben 24 bit/192 kHz-ig kapunk támogatást a jelátvitelben. Ezeket követi egy kimenet, amire mélynyomót vagy végfokot köthetünk, az utóbbi esetében az SA1 előfokként funkcionál.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő hátlap

USB-t is találtunk a hátlapon, ami lényegében egy 5 voltos tápkimenet, tehát ne tévesszen meg elsőre senkit a látvány, itt nem USB-DAC-ról van szó. Cserébe van viszont Bluetooth 4.2 aptX HD kapcsolat, amivel például AAC dekódolású zenéinket játszhatjuk le. Ez ugyan nem a legújabb, 5-ös verzió, de bőven megfelelő lehet a hétköznapokra, tehát csatlakoztatjuk a telefont, aztán jöhet is a vezeték nélküli szórakozás. Ez sem a legújabb gondolat vezérelte megoldás, de számtalan más készüléken bevált már, így érthető, ha itt is alkalmazták. A hátlap jobb szélén borotva csatlakozót kínálnak, ami ugyan nem a kedvencünk, de ebben az esetben ennek is örülünk, legalább nem fix tápkábelt alkalmaztak. A hangfalcsatlakozók viszont minőségiek, aranyozást és teflonszigetelést is kaptak, ami bármelyik kategóriában megállja a helyét.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő hátlap

Modern készülékről van szó, tehát a távirányító elengedhetetlen. Találkoztunk már ehhez hasonló darabbal, a kezelése könnyű, alapvetően logikus a rajta lévő gombok elhelyezése, a méret is megfelelő, ahogyan az anyaghasználat is helyt áll a kategóriájában, és minden funkció elérhető rajta.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő távirányító

Az Argon Audio SA1 belsejében is a kategóriájában megfelelő minőségű alkatrészeket használtak, aminek központi eleme a 2x40 W teljesítményű D osztályú erősítő. Ezzel a gyártó szerint tulajdonképpen bármilyen hangfalat meg lehet hajtani, ami olvasva szerintünk kissé túlzás, de az Argon Audio előszeretettel ajánlja a saját passzív ALTO hangdobozait az erősítőhöz, ami már sokkal kézenfekvőbb megoldás lehet, ráadásul találunk köztük elég termetes modelleket is. A készülékben a 32 bites ESS Sabre DAC teljesen kiegyensúlyozott jelutat alkalmaz a DAC-tól a hangszóró csatlakozókig, valamint külön hat darab tápegységeket használtak az analóg és digitális áramkörökhöz. Mindehhez jön még, hogy az SA1 elektronikusan védett a túlterhelés és rövidzárlat ellen, tehát nem mondhatjuk el azt, hogy a mérnökök az aprónak tűnő, de nagyon fontos dolgokat kihagyták a tervezés során.

Talán nem konkrétan negatívum, de mindenképpen illik megjegyeznünk, hogy az SA1-hez nem tölthető le applikáció, nincs benne hangszínszabályzás sem, a Bluetooth vevő belülre került, és hálózathoz sem csatlakoztathatjuk. Szerintünk ezek hiányában is elég tisztességes csomagot kapunk, aminek értékét a használat és a minőség fogja eldönteni.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

Szórakozzunk egyet, akár a minőség területén is

Az Argon Audio SA1 beüzemelése teljesen logikus és egyszerű, ráadásul automatikus be és kikapcsolás van minden bemeneten, kivéve a phono-t, tehát sok dologgal nem kell bajlódnunk. A be/kikapcsoló gomb egyszeri nyomásra készenléti állásba helyezi a készüléket, ilyenkor a hozzá tartozó LED halványabban ugyan, de még világít, hosszabb impulzusra az erősítő viszont teljesen kikapcsol. Valóban felismeri egyből a hozzá illesztett jelforrást, tehát ezzel sem kell foglalkoznunk, de a távvezérlő a segítségünkre van, ha mindent ráillesztettünk, és mondjuk nem a hírcsatornát vagy filmet szeretnénk "kihangosítani" a televízión, hanem zenét hallgatni. Az előbbi elég átlagos minőséget nyújtott, ami nem azt jelenti, hogy csalódtunk benne, de az optikai kimenetek csupán beálltak a sorba, tehát a kiemelkedő jelzőt nem igazán alkalmazhatjuk. Vonalbemeneten vagy Bluetooth kapcsolaton viszont igen!

Argon Audio SA1 sztereó erősítő tartozékok

Bő 100 ezer forintos készülékről van szó, tehát evidens, hogy árban hozzá közel álló hangdobozt illesztettünk először hozzá a Polk Audio ES15 személyében, ami egy kompakt, erőteljes és szórakoztató darab, és teljesen meg voltunk elégedve a hallottakkal. ZZ Top, Toto, Tina Turner, Lara Fabian követte egymást, és az Argon Audio egyszerűen csak zenélt nekünk, játékosan. Kicsit zártnak találtuk a hangképét, de erőteljesnek és egységesnek, a hangfalak meghajtásával pedig semmi problémája nem akadt. Passzoltak egymáshoz. Nem játszották túl a szerepüket, viszont abszolút hozták azt a hangzást, amit ettől az árfekvésű párostól elvárhatunk. Egy kis szellőt és levegőt még szívesen fogadtunk volna, de tényleges hiányérzetről nem beszélhettünk, könnyen elfogadtuk az erősítő kerek, meleg és dinamikus hangképét, de Lara Fabian zenéjében felfigyeltünk valamire, ami kísérletezésre késztetett minket. Az énekesnő hangját ugyanis olyan szépen leválasztotta a hangszórókról, és a visszhangokat is tökéletesen megjelenítette, hogy elgondolkoztunk azon, mi lenne, ha a bevált Focal Profile-unkat is beillesztenénk a láncba. Jóval magasabb kategória, mint a Polk Audio, de úgy gondoltuk, egy próbát mindenképpen megér.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

Láss csodát, az Argon Audio SA1 megnyílt, a teljesítménye is elegendő maradt ahhoz, hogy a magasabb árfekvésű hangfalakat is meghajtsa. Nem állítjuk azt, hogy kihozta belőlük a maximumot, de könnyedén elboldogult velük. A részletek előbújtak, egyszerűen lazább, felhőtlen lett az előadás, a hangkép kinyílt, és a színpad is jelentősen tágult. Még a hangszereket is sikerült elég szépen definiálnia, a zenészeket pedig elrendeznie, egyedül némi plusz határozottságot igényelt volna még a két Focal, ahhoz viszont már egy komolyabb, és jóval drágább erősítőre van szükségünk. A konklúzió ebben az esetben az, hogy ha valakinek van egy megbízható, szeretett hangfala, akár a magasabb kategóriából is, és hozzá keres kevés büdzséből egy relatíve mindenes sztereó erősítőt, akkor bátran párosíthatja őket, hiszen csalódás nem fogja érni, maximum egy kicsit kevesebbet kap sztereó zenehallgatás terén, viszont nem szükséges egy újabb hangdobozra beruháznia, még akkor sem, ha az Argon Audio SA1 meg is elégedne vele.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

Sajnos nem sikerült megkaparintanunk egy cégen belüli hangdobozt a meghallgatásunkhoz, pedig az állításuk szerint vele jöhetne létre az igazi szimbiózis. Azt nem tudjuk, hogy ez csupán marketingszöveg-e, hiszen találkoztunk már hasonlóval, ezért reméljük, hogy a jövőben sikerül egy pároshoz vagy szetthez is jutnunk, hogy megtudjuk, mit is képvisel valójában a dán cég filozófiája. Az eddig hallottak alapján, jó úton járnak, hiszen abszolút partiban vannak a vele azonos árfekvésben lévő erősítőkkel hangzás és tudás terén is, bár egy USB-DAC-ot és egy applikációt még el tudtunk volna képzelni az esetében, még akkor is, ha az árát ezek egy kicsit megnövelték volna.

A vonalbemenete abszolút rendben van, ebben az esetben a csöves kimenetű CD-lejátszónk valamint Argon Audio SOLO hálózati zenelejátszó volt a párja, a Bluetooth kapcsolaton is stabilan működött, és hozta az elvárt nívót, de még a phono fokozata is elég jó ahhoz, hogy egy beugró szintű lemezjátszót kiszolgáljon, ahol a tű cseréjével tudunk a minőségen jelentősen javítani. A lényeg az, hogy minden esetben próbáljunk meg ragaszkodni a minőségi felvételekhez, ellenkező esetben az Argon Audio SA1 hajlamos arra, hogy sűrű, dunsztosabb hangképet produkáljon, ami pop és rockzenén még jól is jöhet, de Claptonnál, Knopflernél, ne adj isten Paganininél akadhat hiányérzetünk. Főleg az utóbbinál, de azt tudjuk, hogy az ilyen árfekvésű erősítőket nem azért alkották, hogy a klasszikus és szimfonikus zene világába teljes betekintést nyerjünk.

Argon Audio SA1 sztereó erősítő

Köszöntjük az Argon Audio-t!

Az Argon Audio SA1 valóban egy elismerésre méltó sztereó erősítő. Csatornánkénti 40 wattja bőven elegendő hétköznapi használatra, még kissé érzéketlen hangfalakat is képes meghajtani, karaktere pedig elég domináns és erőteljes. Hozzá hasonló komponensekkel is szórakoztató a produktuma, a nívóját viszont magasabb árfekvésű hangfalakkal tudja megmutatni, tehát ne ódzkodjunk rákötni egy komolyabb darabot. A maximumot ugyan nem fogja belőle kihozni, de megbirkózik a feladattal, és hosszabb távon is lebilincselő, minőségi előadásra képes a társaságában, ami sztereó zenehallgatásnál nem egy utolsó szempont. Ugyan nem egy mindenes, de amit nyújt, abban magabiztos, így a hétköznapokban egy roppant megbízható, kis helyigényű, és jól is mutató komponense lehet a rendszerünknek, de akár ő maga is lehet egy komplett rendszer.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.