Harman Kardon Surround vezeték nélküli házimozi rendszer teszt

2020. január 29., szerda, 07:55

HK Harman Harman Kardon audio házimozi házimozi rendszer HK hangrendszer házimozi hangfalszett hangfal teszt házimozi teszt házimozi hangfalszett teszt házimozi rendszer teszt Harman Kardon teszt

A Harman Kardon kecses formájú, kompakt hangsugárzókból álló 5.1 rendszerei szinte mindenki számára ismerősek lehetnek. Az első HKTS rendszerek sok kezdő házimozis kötelező kellékei voltak évekkel ezelőtt, és valóban jó szolgálatot is tettek a maguk idejében korrekt összegért. Dögösen szólt rajtuk a zene, dübörögtek a filmek és némi mozis atmoszférát varázsoltak a szobákba, természetesen a maguk keretein belül. Csak ugye kellett hozzájuk egy méretes erősítő, és persze sok-sok kábel, melyek elbújtatása nem volt egyszerű feladat. Ezeket a problémákat sikerült elegánsan megoldani a Harman Kardon Surround kompakt házimozi rendszerrel, sőt, hangzásban sem akármilyen fejlődést ígér az új vezeték nélküli hangrendszer.

Harman Kardon Surround házimozi rendszerHarman Kardon Surround házimozi rendszer dobozHarman Kardon Surround házimozi rendszer dobozHarman Kardon Surround házimozi rendszer dobozHarman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer centersugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer centersugárzóHarman Kardon Surround házimozi rendszer centersugárzó hátlapHarman Kardon Surround házimozi rendszer mélyládaHarman Kardon Surround házimozi rendszer mélyládaHarman Kardon Surround házimozi rendszer mélyládaHarman Kardon Surround házimozi rendszer mélyládaHarman Kardon Surround házimozi rendszer mélyláda basszreflex portHarman Kardon Surround házimozi rendszer streaming boxHarman Kardon Surround házimozi rendszer streaming boxHarman Kardon Surround házimozi rendszer streaming boxHarman Kardon Surround házimozi rendszer streaming boxHarman Kardon Surround házimozi rendszer streaming box hátlapHarman Kardon Surround AppHarman Kardon Surround AppHarman Kardon Surround App

"Klasszikus" újratöltve

A Harman Kardon HKTS szettek tehát nagyon sikeres utat jártak be, és az új modellek a mai napig is az egyik legészszerűbb megoldásai a hely- és pénztakarékos házimozizásnak. Utóbbi tulajdonság már nem a legnagyobb erénye tesztalanyunknak, de cserébe teljesen vezeték nélküli kapcsolatot és sokkal jobb hangzást kapunk, mint az eddigi modellektől.

A rendszer felépítése hasonló a HK hagyományokhoz. Négy darab egyforma szatellit-, egy valamivel nagyobb centersugárzó, és egy szokatlanul lapos, ám annál magasabb mélysugárzó, két reflexnyílással.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzó

A 27,5 cm magas, 9-10 cm széles, egyenként 50 W teljesítményű szatellit hangszórók tartalmaznak 2 db 76 mm-es mélyközép-, és egy 30 mm-es selyem dóm magassugárzót. A centersugárzó hasonló adatokkal rendelkezik, de valamivel nagyobb (36,5 cm) testben.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer centersugárzó

Az igazi különlegesség ebben a rendszerben talán a mélysugárzó, melyben egy 18 cm-es hangszóró dolgozik, és elöl, valamint hátul is egy-egy ovális reflexcsövön mozgatja a levegőt a keskeny házból.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer mélyláda

A mélyládához mellékeltek egy egyszerűen illeszthető, igényes fém talpat is, de amennyiben nem állítva kívánjuk használni, a hasán elhelyezett gumitalpaknak köszönhetően, akár a bútorunkra is fektethetjük. Ez alapvetően remek ötlet, hiszen a mélysugárzó méretei csupán néhány centivel térnek el egy átlagos erősítőétől, így nem fog sok vizet zavarni egy médiabútoron, vagy akár annak egyik polcán.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer mélyláda basszreflex port

Itt felhívjuk a figyelmet arra a tényre, hogy mélyládát kötelezően padlóra kell helyezni, ha valóban jó hangzás elérése a célunk!

Harman Kardon Surround házimozi rendszer streaming box

A másik újdonság a meglehetősen jól felextrázott streaming box. Ez egy kis, elegáns matt fekete műanyag doboz, elől ugyanazzal az érintőképernyős, bár elég kisméretű kijelzővel rendelkezik, mint a korábban is tesztelt Citation modellek. A hátulján elismerésre méltó öt darab HDMI (4K kompatibilis) csatlakozó melyből egy ARC (CEC) található az optikai, AUX és Ethernet aljzatok mellett. Ez utóbbit szinte nem is kell használni, olyan egyszerűen csatlakozik a Harman Kardon Surround a WiFi hálózatunkhoz, de természetesen továbbra is a kábeles lehetőség stabilitását és gyorsaságát javasoljuk.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer streaming box hátlap

A már jól ismert távvezérlő is a csomag része, melyet jobb, ha nem hagyunk a dobozban pihenni, hiszen a Google Home integráción kívül semmiféle vezérlő applikáció nem könnyíti meg az életünket, illetve az ARC funkció csak a legszükségesebb parancsokat képes ellátni a tv távirányítójával.

Harman Kardon Surround App

A tesztet a megszokott 30 négyzetméter körüli, teljesen átlagosan berendezett helyiségünkben készítettük elő, ahol a beüzemeléshez még egy jópofa segítséget is kaptunk.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer doboz

Működés közben

A Harman Kardon Surround kartondobozának belsejénél gondoltak a felhasználókra. Kicsomagolás közben minden egységet külön megszámozva találunk, valamint egy elhelyezési útmutatót is kapunk a fedőlapra skiccelve, mellyel valóban gyerekjáték a beüzemelés.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer doboz

A vezeték nélküliség nagy előnye, hogy egyetlen pillanatig sem kellett bajlódnunk összekötő, vagy hangsugárzó kábelekkel. Az egységek lényegében egy szempillantás alatt egymásra találtak és egy-egy apró fehér LED-del közölték velünk, hogy bevetésre készen állnak. Igen ám, de ebben az esetben is külön áramot kívánnak a beépített erősítők, tehát optikai szempontból mégsem nyerünk olyan sokat, hiszen egy tápkábel sem átlátszó. Amennyiben valakinek nincs egész véletlenül egy-egy konnektor pont a háttérsugárzók közelében, úgy további ügyeskedést igényelhet a dolog néhány hosszabbítóval, mellyel mégsem tűnik annyira egyszerűnek ez a felállás, de tény, hogy az egymásközti kapcsolat makulátlan pontossággal és gyorsasággal dolgozott.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer frontsugárzó

A jónéhány napos bejáratás alatt jellemzően csak zenéket hallgattunk rajta, bár már ekkor is sikerült a rendszernek bemutatni, hogy a Harman mit is ért felsőkategóriás kompakt házimozi rendszer alatt. Több kompakt HK hangrendszert volt már szerencsénk meghallgatni, de a Surround egyértelműen más ligában játszik. Az első beüzemelésnél hiányoltuk a szoba bemérő/kalibráló funkciót, de e nélkül is elképesztő térhangzást varázsolt a szobába. A testes hangzás szinte méltatlan kifejezés lenne rá, mert annál többet kaptunk. Ugyan majdnem a legfejlettebb Bluetooth (v4.2) kapcsolattal rendelkezik, mégis inkább a Google Chromecast-re bíztuk zenéink továbbítását, ugyanis ebben a rendszerben sajnos egyetlen zenei megosztó alkalmazás nem kapott helyet.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer streaming box

A hangszeres zenék továbbra sem tartoztak az erősségeik közé, ahogy az eddigieknél sem, valahogy mégis rendkívül élvezetessé vált az összkép. A magashangok meglepő részletességgel bírtak, ám a jellegzetesen digitális, fedett középtartomány nem hagyta kibontakozni az akusztikus hangszereket és énekhangokat. A basszusra egy rossz szavunk nem lehetett. Szinte bármilyen mennyiségben jelen volt, de ami még fontosabb, minőségben is figyelemre méltót alkotott. Semmi dobozhang, semmi olcsó kopogós jelleg, vagy műanyag érzet. Nagyon meggyőző, határozott, dinamikus, és olykor gyomorig hatoló basszust hozott létre a keskeny mélyláda. Más volt a helyzet, amikor kevésbé kifinomult nyersanyagot kapott a Harman Kardon Surround 5.1. Mindenféle könnyűzene, pop-rock, metál, de leginkább az elektronikus zenéknél estünk ámulatba. Pillanatok alatt egy nagyon jól behangolt klubban éreztük magunkat, ahol a hangminőség vált a fő szemponttá és nem a hangnyomás. A hangok körbevettek minket és konkrétan becsukott szemmel élveztük, ahogy a parti kellős közepén lehetünk.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer mélyláda

Miután kiélveztük minden kedvenc zenénket, rátértünk a filmek világára, ahol igyekeztünk olyan műsortárat összeállítani, amiben minden benne van. (Jurassic Park - Fallen Kingdom, John Wick, Harry Potter, több koncertfilm stb.) A Streaming Box HDMI bemeneten keresztül megbirkózik a DTS hangfájlig mindennel, de sajnos a Dolby Atmos-t már nem támogatja.

Harman Kardon Surround App

Itt is csak ismételni tudnjuk a korábban említetteket. A moziélményt minden pillanatban biztosítani tudta a rendszer. Elsöprő erő, dinamizmus és sok-sok részlet. Nagyon hatásosan kaptuk vissza a lövöldözések éles csattanásait, a golyózáporok visítását és a mozgások irányát. Imádtuk John Williams minden egyes dallamát a Harry Potter filmekben ahol sokkal hatásosabban lett keverve a zenei alap, mint egy eredeti albumon, és így igazi libabőr gyárrá váltak ezek a jelenetek. A térhatás, ellenére annak, hogy nem történt semmiféle szobakorrekció, kifejezetten meggyőző volt kompakt rendszer létére. A központi egység minden egyes hangsávot oda továbbított ahol az a filmben is volt és ezt tökéletes pontossággal helyezte el a térben. Az egyetlen említésre méltó negatívum ekkor is a centersugárzó környéki hangoknak volt betudható. A középről érkező akció, zenei, de legfőképpen a beszédhangok, kissé tompának érződtek. A legtöbb "klasszikus" házimozi centersugárzó határozottsága és domináns karaktere hiányzott belőle, ami számunkra nem elhanyagolható részlet. Hozzá kell tennünk, hogy nem minden készülék bejáratására tudunk megfelelő időt szánni, így ez természetesen még javulni fog. Nagyon jól működtek az előre beállított hangzásképek is (Standard/Music/Voice/Movie/Personal), bár javarészt a "Movie" beállítás hangzott a legjobban. Az "audio sync" funkció hivatott azonnal korrigálni a kép és a hang esetleges elcsúszását, de erre nálunk közel két hét alatt egyszer sem került sor, mindenesetre megnyugtató lehetőség.

A Google Home alkalmazást továbbra is csak próba szinten teszteltük, de mivel nincs erre felépített komplett rendszerünk, így csak annyit tudunk mondani, hogy tökéletesen működik, és vélhetően nagyon megbízható eleme tud lenni egy ilyen otthonnak. Persze, ha megfelelően beszélünk angolul.

Harman Kardon Surround házimozi rendszer centersugárzó

Összegzés

A Harman Kardon Surround olyannyira új itthon, hogy még a forgalmazó oldalán sem találtunk róla sem információt sem árakat. Azonban vegyes érzelmeket váltott ki belőlünk a jelenleg kb. 800 000 forintos árcédula. Ez az összeg megmagyarázza az abszolút felsőkategóriás hangminőséget, a kifogástalan megépítést, és az óramű pontosságú vezeték nélküli kapcsolatot. Azonban ez az ár már belépő lehet a "hagyományos" házimozi rendszerek világába, ahol további fejleszthetőség és ez által még jobb élmény elérése is megnyílhat előttünk. Tapasztalataink szerint, azonban aki ezt a kategóriát keresi, annak eszében sincs monstrum méretű erősítőkkel, hangfalakkal, és a rengeteg kábellel bajlódni, innentől kezdve pedig nagyon leszűkült a kör, melyben a Harman Kardon Surround 5.1 jelenleg az egyik legjobb választás az általunk is tesztelt rendszerek között.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.