Geneva Sound System Model XXL hangrendszer teszt

A hatalmas szemfényvesztés!

2014. szeptember 10., szerda, 12:10

Geneva Genevalab hangrendszer hangfal házimozi hifi TV állvány Geneva hifi Geneva házimozi Geneva hangrendszer Geneva XXL hangprojektor soundbar hangprojektor teszt soundbar teszt Geneva teszt házimozi teszt házimozi rendszer

A tévéd hangja silány, de nem szeretnéd a gondosan megtervezett otthonodat egy házimozi rendszerrel és annak rengeteg kábelével átformálni? Akad megoldás és még súlyos kompromisszumokat sem kell kötni érte, sőt...

Mindenki más...

A mai tévék hangminőségéről nem lehet ódákat zengeni. Soknak a hangja egyenesen pocsék, de a jobbak sem érdemesek igazán többre egy híradó vagy időjárás jelentés megszólaltatásánál. Ez nem is gond, ha az ember házimozit is szeretne kiépíteni, 6-8 vagy akár 11 hangfallal és minden mással. Ha azonban valami olyasmire vágyunk, ami miatt nem kell a nappalit átépíteni, akkor jöhetnek a soundbar-ok, (hangprojektorok) és újabban a soundplate-ek. Vagyis azok a rafinált apró dobozkák, amik a tévé alá bújva igyekeznek minimális méret mellett olyan hangot kipréselni magukból, ami már majdnem versenyben van azzal, ami két darab állványos hangfalból kicsordulna. Nem sikerül nekik, de a szemfényvesztés már olyan szinten áll, hogy ha néha összeszorított foggal is, de a szaksajtó is kénytelen elismerni, hogy ezek a hangdobozkák nagyságrendekkel jobbak, mint a tévé saját hangja. Dicsérgetjük őket, a maguk lehetőségeihez mérten jó hangjukért. Egyet nem mondunk rájuk, hogy ők jelentik az igazi megoldást.

Nincs mit tenni. Nem lehet úgy igazán jó hifi hangzást előállítani, hogy közben a hang forrását igyekszünk észrevehetetlenül kicsire zsugorítani.

Geneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXLGeneva Sound System Model XXL

Kompromisszumok helyett

A Geneva megoldása a lakberendezők és hifirajongók konfliktusára mindig is egyszerű volt. Rengeteg hangfal és elektronika helyett, amik önmagukban még szépek is, olyan rendszereket építenek, amik mindent egyetlen dobozba zárnak. Az a doboz pedig mind megjelenésében, mind építési minőségében olyan, hogy az bármely felső kategóriás lakberendezési szalonban megállja a helyét. A gyártó kínálatának gerincét ezek az egybeépített rendszerek adják, az asztali rádiónyi méretűtől a komód nagyságúig. A Model XXL ezek közül ma a legnagyobb, mind méretben, mind szolgáltatásokban és teljesítményben. Ráadásul ez szélesebb és alacsonyabb a többinél, hogy akár egy tévét is könnyű szívvel rátehessünk.

Mivel Magyarországon a svéd bútoráruház-lánc népszerűsége töretlen, gyorsan szeretnénk leszögezni, hogy Geneva XXL, mint bútordarab, nem összemérhető semmivel, amit az IKEA kínálatában találunk! Miközben a svédek azon törik a fejüket, hogyan lehetne még néhány mikronnal tovább vékonyítani a már amúgy is leheletnyi burkolatot a bútoraikon, addig a Geneva vastag és jó minőségű zongoralakkozást alkalmaz.

Az XXL

A Geneva Model XXL külsőleg egy csinos tévészekrénynek tűnik. Egyszerűnek álcázza magát, mint a gyártó többi terméke is. A belsőben pedig egy komoly hangrendszert találunk, 7 db hangszóróból, 589 wattnyi D osztályú erősítőből megépítve, felvértezve rengeteg csatlakoztatási lehetőséggel, és praktikus szolgáltatással. Az XXL szerkezete fából készült, amit szilárdan rögzített fémlábak és az előlap színazonos fém rácsozata egészítenek ki. Az előlapot lenyitva láthatunk 4 db 13 cm-es mély/közép hangszórót, és ezek reflexcsöveit, továbbá két selyem dóm magassugárzót és egy LED kijelzőt. Itt találunk két polcot is, ahol a Blu-ray lejátszó, set top box, játékkonzol vagy médialejátszó kaphat helyet.

Geneva Sound System Model XXL

Ezeknek a bekötéséhez természetesen 2 db HDMI 1.4-es bemenetet is kapunk, illetve van egy HDMI kimenet is, ARC (hang visszavezetés) funkcióval, a tévé számára. Ezek mellett van még optikai és koaxiális digitális bemenet, 2 pár sztereó RCA bemenet, Ethernet és rádió-antenna csatlakozók.

Geneva Sound System Model XXL

Az XXL WiFi-vel is rendelkezik, aminek a bekapcsolását szokatlan módon, nem menüben kell kiválasztani, hanem a hátlapon. A doboztest alján ugyanolyan igényes lakkozást látunk, mint a szerkezet többi pontján, illetve itt van még egy 20 cm-es mélysugárzó és annak reflexcsöve is.

Geneva Sound System Model XXL

Testközelből vizsgálva hamar feltűnik a Geneva Model XXL kivitelezésének igényessége. A lenyitható előlap pántjának a csavarjai gumi korongokkal vannak fedve, hogy a zárt állapotban összeérő felületek semmilyen zajt ne kelthessenek, a keret felső része, amit becsukott állapotban mágnes tart a helyén, végig filccel van borítva. A lenyitást fékező teleszkóp rögzítése és minősége is példás. Látszik, hogy minden egyes alkatrész alaposan átgondolt és a gyártó nem spórolt sem anyaggal, sem munkaórákkal.

Geneva Sound System Model XXL

A készülék távirányítója egyszerű és átlátható. Előlapi gombokból pedig csak a legszükségesebbeket találjuk meg a készüléken, azok is az ajtó mögött bújtak el. A hátlapon is ugyanazt az igényes kidolgozottságot láthatjuk, bár itt a kábelezés és az erősítő hűtőbordái miatt már le kell mondanunk a tökéletes minimalizmusról.

A Geneva Model XXL annyira jól felszerelt, hogy a tudását érdemes tételesen is átfutni

Az AirPlay szolgáltatás segítségével az Apple iPhone, iPad, iPod, MacBook és egyéb készülékeiről képes zenét lejátszani.

A Bluetooth segítségével az Android, Windows és egyéb operációs rendszerű okostelefonokról, tabletekről és számítógépekről tudunk zenét csempészni a hangszórókba. Itt külön erény, hogy a rendszer már aptX kompatibilis, tehát amennyiben a forrásunk is ilyen, egészen jó minőségben élvezhetjük a vezeték nélkül továbbított zenét.

Az FM és DAB/DAB+ illetve DMB tuner a ma még mindig legelterjedtebbnek számító analóg, és a lassan terjedő digitális rádiózást takarja.

A HDMI csatlakozások segítségével Blu-ray és médialejátszók, set top boxok, tévé és játékkonzolok köthetőek a rendszerre, hogy azok is a Geneva XXL hangszóróin át szólalhassanak meg.

A készülék rendelkezik egy pár sztereó RCA bemenettel, hogy analóg forrásainkat is beköthessük, bár ezekből már egyre kevesebbet használunk.

Találunk a hátlapon egy optikai és egy koaxiális digitális hang-bemenetet. Amennyiben a tévénk HDMI csatlakozása nem ARC kompatibilis, akkor ezeket érdemes használnunk.

A készülék rendelkezik Ethernet és WiFi csatlakozási lehetőséggel, illetve DLNA/UPnP kompatibilis. Így akár közvetlenül az otthoni szerverünkről, vagy számítógépünkről is képes zenét lejátszani. A szükséges vezérlést ilyenkor végezhetjük számítógépről, tabletről vagy telefonról is.

A hangról 7 különálló D osztályú erősítő és elválasztott légtérrel rendelkező hangszóró gondoskodik.

A Geneva  Model XXL belsejében két polc van, ahol a nagyobb lejátszók, forráseszközök is kényelmesen elférnek.

A készülékkel kapcsolatos legnagyobb kihívás, talán a hozzá méltóan szép tévé megtalálása lesz. A mai TV kínálat nagy része fekete, krómos/alumínium és unalmas, legalábbis ha az XXL fehér, vagy piros változatához hasonlítjuk. Csak a csúcsmodellek között találunk igazán jó formatervezett darabokat.

Ha pedig már a televíziókról is szólunk, mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb középkategóriás tévé talpa fém, vagy fémhatású műanyag és csak egy kis részüknek van gumi lába, de sokszor az is silány minőségű. Bármennyire is jó minőségű a Geneva lakkozása, mindenképpen azt javasoljuk, hogy mielőtt a tévét rátennénk, nézzük meg annak a talpát, és ha kell, vegyünk hozzá kellőképpen széles és puha gumi alátéteket!

A Geneva Model XXL felállítása két embert igénylő feladat, amit érdemes szakemberre bízni. Hasonlóképpen ítéljük meg a beüzemelést, így annak menetét most nem is részletezzük. Azt viszont mindenképp megjegyezzük, hogy digitális forrás (műholdvevő, IPTV, játékkonzol) bekötése után, gondoskodjunk arról, hogy azok hangkimenete PCM-re legyen állítva!

Geneva Sound System Model XXL

A lényeg, a hang

A Geneva Model XXL hangja nem okozott csalódást. A rendszer könnyedén és élvezetesen töltötte meg hanggal még a márkaképviselet tágas bemutatótermét is. A meghallgatások első felében jazz felvételekkel kerestük a rendszer erősségeit és gyengéit. Az énekhangok artikuláltak, a hangszerek pedig testesek voltak. Hangszínszabályozás nélkül kellemes egyensúlyban voltak a magas-, közép- és mélyhangok. A sztereó hatás 2 m távolságból már kezd kialakulni, de természetesen nem olyan módon, mint egy klasszikusan felállított hangfalpár esetében. Olyan zenékkel, mint a Daft Punk-féle Doing it Right, az eredmény döbbenetesen jó volt. Nem csak vagánykodott, de nagyon stabil mélyhangokkal lepett meg az XXL! A továbbiakban Amy Winehouse, Antonio Forcione, Dave Brubeck és a Supermax is nagyon otthonosan érezték magukat a Geneva zászlóshajójában. Livingstone Taylor - Isn't She Lovely című dala még szépen szólt, az Elvis által megénekelt Fever azonban egy kicsit száraznak tűnt. Johnny Cash Hurt és One feldolgozásai pedig igazán jól szóltak, de nem váltották ki azt az érzelmi reakciót, amit egy audiofil hangrendszer nyújthatna. Igaz, a Geneva Model XXL nem is erre született. Aki két hangfal előtt ülve akar hosszan merengeni a zene finom részletein, vagy elmerülni annak különleges érzelmi hullámzásaiban, az alighanem feláldozza, és zenei igényeihez igazítja a szobáját.

Geneva Sound System Model XXL

Ítélet

Ha csak az árát nézzük, elsőre talán rácsodálkozunk, de ha azt is figyelembe vesszük, hogy egy hasonló minőségű tévészekrényért mennyit kell kifizetnünk, minden megváltozik. Ha összeadjuk az építési- és hangminőséget, illetve a szolgáltatások körét, az XXL ára nagyon is racionálissá válik.

Aki a valódi dizájn és a hangminőség legjobb keverékét kívánja, annak a Geneva Sound System Model XXL alighanem a legjobb választás. Lehet vele zenét hallgatni és élvezni azt. Lehet a hangjára táncolni és akár nagyobb szobákat is meg lehet tölteni a hangjával. Lehet filmeket nézni hangosan, vagy időjárás-jelentést hallgatni csendesen.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.