Denon AVR-X4500H házimozi erősítő teszt

A súly a megbízhatóság jele

2019. június 24., hétfő, 17:05

Denon audio házimozi Dolby Atmos házimozi erősítő Denon házimozi Denon erősítő Denon 2018 Dolby Atmos Atmos házimozi Atmos erősítő Denon teszt erősítő teszt Dolby Atmos házimozi Denon házimozi erősítő házimozi erősítő teszt

Penge Borisz (Snatch - Blöff) örökérvényű (?) igazsága jutott eszünkbe, mikor a tesztpéldány dobozát a csomagtartóba emeltük. Az elmúlt hónapokban kipróbált alacsonyabb kategóriájú készülékekhez képest 30 %-kal nőtt a doboz tömege, így a fenti idézetet alapul véve is magasak az elvárásaink, hiszen a Denon házimozi erősítők felső-középkategóriás készülékeit eddig is kedveltük.

A 4000-es modelleket a házimozizás területén nagy múltú gyártó mindig a legújabb és legnépszerűbb szolgáltatásokkal ruházta fel, a burkolat alatt pedig sokszor találunk a felsőbb kategóriából örökölt megoldásokat. Ezen a szinten már jóval kevesebb kompromisszum engedhető meg a szolgáltatások mennyisége illetve a hangminőség területén.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő

A sorozat eddig tesztelt modelljeihez - AVR-X1500H, AVR-X2500H és AVR-X3500H - hasonlóan, a Denon dizájn váltása itt is megfigyelhető. Külsejében nincs markáns eltérés a "kisebbekhez" képest, de az anyaghasználat - például a fém előlap, az összeállítás minősége kicsomagolás után azonnal szembeötlő. Arra gondoltunk, kiderítjük, hogy a változások főként csak a megjelenést érintik vagy az aktualizált szolgáltatások mellett valódi újdonságok is kerültek-e a megújult burkolat alá.

Ha átmásolnánk az X sorozat korábbi tesztjeiből a kép és hangfeldolgozási képességeket rejtő rövidítéseket, nagyjából lefednénk a valóságot, de kimaradna néhány fontos részlet. Például a Dolby Atmos, DTS:X támogatáson kívül az Auro-3D, vagy az IMAX Enhanced, ami a Denon szerint referencia minőségű otthoni kép- és hangreprodukciót tesz lehetővé - megfelelő anyagot találni viszont meglehetősen nehéz hozzá.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő hátlap

A beépített 9 csatornás végerősítő lehetővé teszi egy 7.2.2 vagy 5.2.4 rendszer kiépítését külső erősítő nélkül. Viszont a jelfeldolgozás 11 csatornás, így külső erősítővel megvalósítható a 7.2.4 kiépítés is.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő hátlap

"Kötelező körként" az AVR kapott egy pár mozgó mágneses phono bemenetet, illetve ugyancsak elérhető az Amazon Alexa, az eszköz fő funkciói - hangerő beállítása, műsorszámok léptetése, különböző bemenetek kiválasztása stb. - vezérelhetők hangutasításokkal (Amazon Echo készülék szükséges).

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő menü Audyssey Setup

Kapcsoljuk be!

Az üzembehelyezés ismét gyerekjáték, a segéd bolondbiztosan, lépésenként vezet végig a felhasználói felület nyelvkiválasztásától kezdve, a hangszórók mérőmikrofonos beállításáig, ami ezúttal is az Audyssey MultEQ XT32, Sub EQ HT és az Audyssey MultEQ Editor alkalmazással kiegészítve.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő menü Sound Format

...de hogy szól?

A tesztet egy akusztikailag nem kezelt, 25-30 m2-es nappaliban végeztük, melynek berendezése célszerűen egy négytagú család kikapcsolódását, szórakozását és pihenését - zenehallgatást, filmnézést - szolgálja.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő DAC

A színkódolt, banándugó illetve csupasz kábel fogadására egyaránt alkalmas aljzatokhoz a DALI és Bowers & Wilkins hangfalszett tagjait valamint egy pár ELAC TS 3000 Dolby Atmos hangsugárzót csatlakoztattunk.

Mozizáshoz ez alkalommal M. Night Shyamalan - Glass (Üveg) című thrillerét, illetve az akciójelenetekben bővelkedő Deadpool 2-t választottuk.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő

Kíváncsiak voltunk, hogy a Glass hangzásban visszafogott játékát készülékünk hogyan jeleníti meg. A tárgyilagosság kedvéért el kell mondanunk, hogy az intézet és a magáncellák nyomasztó csendjét, illetve az összecsapások alatt, az emberfeletti képességek bevetésekor a dobhártyán lüktető vér hangját igazán realisztikusan érezhettük. A történet hiányosságaiért a hangzás nagymértékben kárpótolt minket, házimozi erősítőnk szépen fokozta a drámai hangulatot a megfelelő elemek hangsúlyozásával, mint például a fogva tartott lányok láncainak csörgésekor érezhettük a fém súlyát, helyzetük kilátástalanságát. Mind az elhagyott gyárépület sivár ürességét, mind az intézet hosszú folyosóinak kongását könnyedén festette körénk tesztalanyunk, a mély csendben még koncentráltabb fülelésre ösztökélve teremtette meg a filmtől elvárt misztikumot.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő

A Deadpool 2 vetítése közben változatosan, játszi könnyedséggel mutatta meg, hogy mennyire dinamikus és robbanékony tud lenni, ha támogatni kell az akció hevességét. Elégedetten hallgattuk a robbanásokat, a fegyverek bevetését, a kardok lesújtásakor a csontba hatoló vágások mélységét, és emellett mindvégig jó aláfestést adott a mesélő hangja is. Meglepően jól hozta a maszkos és maszk nélküli beszéd különbözőségét, és igazán realisztikusan adta át az ökölcsapások puffanását, a becsapódások fájdalmas pillanatait.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő

A filmezés után kíváncsian időztünk zenei anyagunk tesztelésével a Denon AVR-X4500H előadásában. Többek között meghallgattuk a már jól ismert Zhao Cong - Moonlight on Spring River, Elvis Presley illetve Malia & Boris Blank Fever-ét és az Oscar Peterson Trio-t is. Természetesen többféle veszteséges és veszteségmentes formátummal teszteltünk és mind USB-ről, mind hálózati tárolóról is hallgattuk a jól ismert számokat.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő menü USB Music

Oscar Peterson Trio előadásában egy házimozi erősítőtől elvárható szintnél markánsabban jelent meg a színpadkép, a hangszerek játéka jól elhelyezhetően rajzolódott elénk.

A Moonlight on Spring River-ben szépen szólaltatta meg a pengetős és ütős hangszereket, kiegyenlítve a változatosan kiemelt hangszerek megmutatkozásait.

Elvis Fever hallgatásának során az előadó színpadi jelenléte a Királyhoz méltóan meghatározó volt, de mellette kellőképpen dinamikusan szólt a hangszeres előadás, a nagybőgő és a dob játéka is.

A hangszeres műfaj után Malia és Boris Blank Fever számának hallgatása jobban esett füleinknek, az elektronikus zenei világ kedvelői nagyobb megelégedéssel dőlhetnek hátra a zenei élmény befogadásakor. Házimozi erősítőnk szépen közvetítette a basszusok mellett a középtartomány hangjait is. Malia éneke mellett kielégítően szólal meg a zenei kíséret és a vokál is.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő

A meghallgatás végén kijelenthetjük, hogy a Denon AVR-X4500H tökéletes választás lehet ebben az árkategóriában mindazon zenerajongók és mozinézők számára, akik az otthon melegében egyetlen készülék bevetésével kívánják megoldani a zenehallgatást, és a filmnézés közbeni audio élmények befogadását. Kisebb házimozi erősítőkhöz képest egységes és mégis megfelelően részletező az X4500H. Dinamikusan és természetes színezettel jelenítette meg a hangszerek játékát és az elektronikus zene előadásában kis és magas hangerő mellett is a Denon erősítőktől elvárt, kiegyensúlyozottan jó teljesítményt hozta.

Denon AVR-X4500H házimozi erősítő

Összegzés

A Denon AVR-X4500H hangzása egyértelműen javult a tavalyi modellhez képest. Megkapunk minden hasznos és/vagy trendi szolgáltatást, ami jelenleg az AVR piacon elérhető.

Vannak bosszantó apróságok, például ilyen áron már elvárnánk egy világítással felvértezett távirányítót, de kategóriájában - ami nem alacsony - nem tudunk olyan hibát említeni, ami egyértelmű deal-breaker lenne.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.