Denon AVR-X3500H házimozi erősítő teszt

2019. április 19., péntek, 16:45

Denon audio házimozi Dolby Atmos házimozi erősítő Denon házimozi Denon erősítő Denon 2018 Dolby Atmos Atmos házimozi Atmos erősítő Denon teszt erősítő teszt Dolby Atmos házimozi Denon házimozi erősítő házimozi erősítő teszt

A tavaly nyár végén illetve ősszel bemutatott belépő szintű AVR-ek után, ezúttal a házimozizás területén nagy múltú Denon egy kategóriával magasabb készüléke az AVR-X3500H érkezett hozzánk.

A korábbi cikkeinkben részletezett dizájnváltás ezen a modellen is megjelent. Letisztult éleivel, egyenes vonalaival jól illeszkedik a Denon házimozi erősítők megújult kínálatába. Az előlap síkjait a két megszokott potméter és a csatlakozók törik csak meg, a kijelző, mérete okán a kanapéról is kényelmesen olvasható.

Ahogy a kisebb modelleknél, az AVR-X3500H esetében is a már bemutatott vagy eddig csak frissítéssel elérhető funkciókat kapjuk új köntösbe bújtatva. A burkolat alatt az előerősítő tápegysége, illetve végfokok és a DAC áramkörei változtak. Ezek a változások marginális, de észrevehető eredményhez vezettek a készülék teljesítményében.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő belső

Ezen az AVR-en is megjelent egy pár mozgó mágneses phono bemenet, kedvezve azoknak, akik a vinylről is hallgatnak zenét, illetve ugyancsak újdonságként az eszköz fő funkciói - hangerő beállítása, műsorszámok léptetése, különböző bemenetek kiválasztása stb. - vezérelhetők hangutasításokkal, Amazon Alexa okosotthon rendszeren keresztül (Amazon Echo készülék szükséges).

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő Amazon Alexa

Kép és hangfeldolgozás

Az AVR-X3500H tökéletes választás lehet azoknak, akik megelégszenek a 7.2 csatornás surround hangélménnyel.

Támogatja a 3D formátumú hangdekódolást, a Dolby Atmos-t akár 5.2.2 vagy DTS:X 2.1.2, 3.1.2 vagy 4.1.2 hangszóró konfigurációban. Ezen kívül dekódolja a Hi-Res felvételeket (192 kHz/24 bit) veszteségmentes (FLAC, ALAC és WAV) zenei állományokat, illetve 2,8 és 5,6 MHz mintavételezésű DSD bitfolyamot, hálózati és USB forrásról is.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő belső

Az AVR-X3500H fejlett videoprocesszorra nem csak az UHD forrásjelek HDMI bementekről a kimenetekre történő átengedését foglalja magába (4K passthrough), hanem felkonvertálást is, így képes régebbi készülékeink jelét, SD tartalmakat akár 4K 30/25/24 Hz szintig felskálázni.

Az erősítő támogatja a HDCP 2.2 másolásvédelmet, a 4:4:4 Pure Color szín-mintavételezést, HDR és Dolby Vision megnövelt dinamikatartományt és a BT.2020 kiterjesztett színteret valamint HLG (Hybrid Log Gamma) és eARC (enhanced Audio Return Channel) kompatibilis.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő belső

Csatlakozók és hálózati tartalomelérés

Ahogy egy ilyen szintű házimozi erősítőtől elvárható, az AVR-X3500H bőven kínál lehetőséget különböző források csatlakoztatására.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő hátlap

Nyolc HDMI bemenettel (az egyik közülük előlapi) set-top boxokat, játékkonzolokat, DVD, Blu-ray illetve egyéb HDMI kimenettel ellátott források jelét képes fogadni. A három HDMI kimenettel párhuzamosan csatlakoztatható egy TV és egy projektor és ezek mellett még egy megjelenítő egyéb tartalmak lejátszásához.

Digitális hangbemenetből két optikait és két koaxiálist helyeztek el a hátoldalon. Analóg csatlakozókból is találunk bőven: a 2. zóna kimenete és a multicsatornás be- és kimeneteken felül még öt pár sztereó RCA található rajta.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő hátlap

Kétsávos (2,4 és 5 GHz) WiFi és dupla antenna felel a stabil, vezeték nélküli csatlakozásért, egy Ethernet aljzat a biztos vezetékes kapcsolódásért a helyi hálózatra. Vezeték nélküli kapcsolatként rendelkezésre áll még Bluetooth és AirPlay 2 is.

A legtöbb online tartalomszolgáltató elérhető, mint pl. a Pandora, Spotify, TuneIn internet rádió, Amazon Music Unlimited, iHeart Radio, Sirius XM, Sound Cloud, TIDAL, Napster vagy Deezer.

HEOS by Denon

Természetesen a "házon belül" kifejlesztett HEOS rendszer integrálva van. Az AVR-X3500H a multiroom rendszer képességeinek megfelelően képes együttműködni más HEOS eszközzel, lejátszóval, aktív hangfallal, stb. A népszerűbb mobil operációs rendszerekre letölthető HEOS alkalmazással vezérelhető, hogy adott forráskészülék műsora melyik helyiségben (vagy egyszerre több helyiségben) szólaljon meg. A HEOS rendszeren belül megosztható az AVR frontoldali USB bemenetére csatlakoztatott háttértár állománya vagy akár az előbb felsorolt streaming szolgáltatók műsora is.

Denon AVR Remote App Graphic EQ

Az AVR-X3500H fel van vértezve egy sor szolgáltatással, amelyek gondoskodnak a fejlett vezérlési képességekről és a harmadik fél eszközeivel való kompatibilitásról, illetve az egyedi integrációs megoldásokról, mint pld. a Creston Connected.

Az erősítő beállítható és működtethető számítógépről, hálózaton keresztül IP-vezérlés által, WiFi-n és RS-232C soros porttal.

Más komponensekkel való távirányító kompatibilitás érdekében találunk infravörös (IR) bemenetet és távirányító kimenetet a hátlapon.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő távvezérlő

Üzembe helyezés, meghallgatás

Az üzembe helyezés nem okozott meglepetést, a beállítási segédlet lépésenként végig vezetett bennünket a felhasználói felület nyelvkiválasztásától kezdve, a mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT32 beállításáig, melybe beletartozik az Audyssey Dynamic Volume, Dynamic EQ, LFC és SubEQ HT is.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő menü - Audyssey Setup

A kábelek bekötését színkódolt, banándugó illetve csupasz vezeték fogadására egyaránt alkalmas aljzatok teszik egyértelművé.

A meghallgatást egy akusztikailag nem kezelt, 25-30 nm-es nappaliban végeztük, mely berendezése célszerűen a család szórakozását és pihenését - zenehallgatást, filmnézést és egy kislány játékterét - szolgálja.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő menü - Music Servers

A csatlakoztatott hangdobozok DALI és Bowers & Wilkins voltak, valamint egy pár ELAC TS 3000. Kíváncsiságunk kielégítésére mozis tesztanyagként a Yello berlini koncertjét, valamint a Fall Out című Mission Impossible epizódot játszottuk le.

Yello színpada megfelelően épült fel térben, hallottuk, ahogy a The Race-ben Yello mellett a fúvósok, a dob és a gitár élettel tölti meg a színpadot és jól hallható volt a közönség szerepe is az élmény visszaadásában. A ráadásként előadott Yellofier improvizáció igazán élethűen, a duó életkorát megcáfolva fiatalos lendülettel jelent meg, amit vastapssal hálált meg a közönség. A készülék szépen felépítette, kidolgozta a teret, megjelenítette a koncerthelyszínt körülöttünk, ebben nagy segítséget jelentett a látványos színpadkép, óriás vetítővásznak képi anyaga is.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő belső

Az akciófilm jeleneteinél térben szépen helyezte el a különböző hangeffekteket, míg a párbeszédeket jól hallhatóan tolmácsolta a centersugárzó, ezzel pedig mindenki számára kellőképpen hozzájárult a többdimenziós hangélmény átéléséhez a vizuális kalandok mellett.

Az akció szerelmesei megnyugtatására a kézifegyverek zaja jól elkülönülten jelent meg a háttérben zajló események mellett és a történést kísérő zene mindvégig jó hangulati támogatást nyújtott filmnézés közben. Élethűen száguldottak a különböző irányokból közelünkbe kerülő járművek, szinte érezni lehetett az aszfalthoz tapadt gumiabroncs szagát a fékezések, kanyarodások során és a készülék kellő lendülettel jelenítette meg a kőkemény közelharcok dinamizmusát is. Az ejtőernyőzés közbeni tompított hanghatásokat csakúgy, mint a robbanásokat, ezzel is bizonyítva, hogy mennyi ereje van a basszusok előadásához.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő belső

A hangok végig pontosan követték a vásznon látottakat, a lövedék becsapódások, a mosdóban lezajlott ökölharc, a testek puffanása és a váratlanul elsülő fegyver kellő meglepetést produkálva, hihető hangzással áradt a hangszórókból.

Az audiovizuális élmények után USB-ről, illetve hálózati tárolóról is kipróbáltuk többféle veszteséges és veszteségmentes formátumú zene lejátszását (MP3, FLAC, WAV és DSD), az AVR-X3500H mindegyikkel tökéletesen boldogult.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő menü - USB Music

Hangszeres és elektronikus zenékkel egyaránt hozta a Denon készüléktől elvárt nyugalmat, és hallgatóként könnyedén át tudtuk adni magunkat a zenehallgatás élményének az otthonunk melegében.

Teszt lejátszási listánk első néhány tételeként a DALI CD-k számaiból szemezgettünk (Zhao Cong - Moonlight on Spring River, Elvis Presley - Fever) és az AVR kielégítően arányos hangképpel jelenítette meg a zenekarok játékát.

Zhao Chong számában a készülék a különböző pengetős és ütős hangszerek játékának megszólaltatásával rögtön keleti hangulatot varázsolt körénk. Szépen kiegyenlítette, egységbe hozta az olykor igen nagy hangsúllyal megnyilatkozó hangszereket, így nem éreztük sem tolakodónak, sem megbúvónak a művészi előadás motívumait.

Elvis - Fever számának hallgatása során az előadó jelenléte érezhető volt, Elvis itt a zenehallgató szobában előttünk énekelt a romantikus hősökről, figyelmünket nem hagyta lankadni még ezen örök téma megéneklése közben sem. Az ének mellett a zene dinamikus, a bőgő hangsúlyos tudott lenni, de a csettintéseket hallottuk már pontosabban megszólalni, amivel nagyobb mélységet nyerhetne ez az örökérvényű dal.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő

Mivel már az eddigiek is megmutatták, hogy házimozi erősítőnk jól muzsikál a mély tartományokban, kíváncsian tértünk át az elektronikus zenei tesztanyagra, azaz Malia, Boris Blank - Convergence albumáról szintén a Fevert választottuk. A szám hallgatásakor megelégedéssel nyugtáztuk, hogy nem csalódtunk, újra remekül dübörögtek a mélyek. Már az első másodpercekben a kanapéhoz szegezett bennünket az előadás. Malia karakteres hangja mellett szépen érvényesült a zenei kíséret, és AVR-X3500H-nak hála a vokál is megfelelő hangsúllyal szólalt meg.

Elmondhatjuk, hogy a zenei élmény egységes, megfelelően részletező volt, a mélyhangok remekül érvényesültek. A hangszerek természetes színezete, a középtartomány azonban mintha kissé elmosottak lettek volna, így ezzel a kis hiányérzettel magyarázva a tökéletességre törekvőknek javasoljuk, hogy inkább sztereó erősítő után nézzenek.

Akár zenei, akár mozi előadásról beszélünk, kijelenthetjük, hogy a meghallgatás során sehol nem nélkülözte a vitalitást, a dinamizmust. Teszt erősítőnk remekül dolgozott a basszusokkal és kielégítő térélményt varázsolt körénk, még magas hangerő mellett is kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott.

Denon AVR-X3500H házimozi erősítő

Összegzés

A házimozizás területén nagy tapasztalattal rendelkező Denon rajta tartja ujját az otthoni moziélmény pulzusán.

A tavalyi modellről nem biztos, hogy érdemes váltani, viszont aki most szeretne rendszert építeni vagy jóval alacsonyabb kategóriájú készüléket szeretne lecserélni, annak mindenképpen érdemes fontolóra vennie ennek a modellnek a megismerését.

Kompromisszumok nélküli háromdimenziós hangzást produkáló, sok tudást és lehetőséget magában foglaló készülék.

A phono fokozat megjelenésével és az évek óta stabilan bizonyító HEOS integrációval abszolút minden jelenlegi zenehallgatási trendet kielégít.

Ebben az árkategóriában kikezdhetetlen teljesítményt nyújt mozifilmek lejátszásakor és a zenei anyagokkal sem vall szégyent.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.