Denon AVR-X3300W házimozi erősítő teszt

Egy nem középszerű középkategóriás

2016. november 26., szombat, 22:15

Denon audio házimozi Dolby Atmos házimozi erősítő Denon házimozi Denon erősítő Denon 2016 Dolby Atmos Atmos házimozi Atmos erősítő erősítő teszt házimozi teszt Dolby Atmos házimozi házimozi erősítő teszt Dolby Atmos házimozi erősítő

A Denon egészen széles palettát fed le házimozi erősítő kínálatával, a százezer Ft-nál is olcsóbb belépő modelltől kezdve egészen a kilencszázezer Ft-ot alulról súroló csúcsmodellig bezárólag. A szolgáltatásokkal alaposan megpakolt, 7.2 felépítésű AVR-X3300W egy ésszerű középútnak tűnik a maga háromszázezer forintos árával.

Felépítés, szolgáltatások

Az AVR-X3300W személyében egy 7.2 csatornaszámú, kétzónás, vezetékes és vezeték nélküli hálózati képességekkel felvértezett, Ultra HD videó felbontással és 3D-s hangformátumokkal kompatibilis erősítőt vehetünk a kezünkbe. A készülék megjelenése semmilyen meglepetést nem okoz a Denon típusokat régebbről ismerők/használók számára, a márkával most barátkozók pedig megelégedéssel nyugtázhatják a letisztult, sallangmentes formatervet. A messziről is jól olvasható, nagyméretű pontmátrix kijelző alatti fontosabb kezelőszerveket és az aszimmetrikusan elhelyezett frontoldali aljzatokat nem fedi lenyitható ajtó (mint a rangsorban felette elhelyezkedő, drágább testvéreinél), ennek ellenére az előlap nem kelt kusza benyomást. 

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő

A hét egyenrangú, diszkrét elemekből épített végfokozat 105 wattot ad le 8 ohmos hangsugárzók használata mellett, ez a felhasználók többségének bőségesen elegendő teljesítményt jelent. Tesztalanyunk dekódolja a CD, SACD, DVD, Blu-ray korongokon található összes előfordulható hangsávot, beleértve a legújabb objektumalapú formátumokat is. Tesztünk készítésekor már nem ütköztünk bele abba a problémába, mint az AVR-X2300W ismertetésekor, amikor még nem állt rendelkezésre a DTS:X dekódolást végző firmware. Így saját tapasztalatból írhatjuk, hogy a készülék kifogástalanul szólaltatja meg a Dolby Atmos és DTS:X hangsávokat. A hét csatornából adódóan legfeljebb 5.1.2 elrendezésű Atmos konfiguráció építhető ki. A különböző médiaállományok támogatottsága is széleskörű. Hálózatról vagy az USB aljzatra csatlakoztatott mobileszközről (melyeket működés közben tölt is az erősítő) lejátszhatók a legelterjedtebb nagyfelbontású veszteségmentes fájlok. AIFF, FLAC és WAV esetén 24 bit/192 kHz-ig, ALAC esetén pedig 24 bit/96 kHz-ig. Szimpatikus továbblépés a tavalyi modellekhez képest, hogy nem csak 2,8 MHz-es, hanem az 5,6 MHz mintavételezésű DSD állományokat is képes megszólaltatni.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő belső

Hálózatra csatlakoztatva vTuner internetrádió és Spotify érhető el. Az erősítő DLNA tanúsítványú, segítségével elérhetők PC-ről, NAS-ról megosztott kép és hangállományok. A vezeték nélküli kapcsolat egyaránt lefedi a Bluetooth, AirPlay és WiFi összeköttetési lehetőségeket. A Bluetooth adatátvitel kapcsán az egyetlen kifogásunk az lehet, hogy a mobileszközökről történő zenei streamelésnél a kódolási formátumok közül csak az SBC-t és az AAC-t támogatja, a jobb hangminőséget biztosító aptX-et nem. WiFi terén viszont jó pont, hogy kétsávos (2,4 GHz és 5 GHz) kapcsolatra képes, kompatibilis a 802.11 a/b/g/n szabványokkal.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő menü

A szórakoztató elektronika és a számítástechnika folyamatos konvergenciája miatt ma már természetesnek vesszük, de nem is olyan régen még elképzelhetetlen volt, hogy egy audió erősítő ismertetése kapcsán WiFi szabványokról, vagy processzormagokról beszéljünk. Az AVR-X3300W négymagos, 32 bites DSP processzort tartalmaz, amelyben az egyes magok 300 MHz-en ketyegnek, és külön-külön is több GFLOPS teljesítménnyel rendelkeznek. A videó feldolgozás magasabb szintű, mint az alap hétcsatornás erősítők esetében: az Ultra HD kompatibilitás nem csak a videojeleknek a HDMI bemenetek/kimenetek közötti átengedésére vonatkozik, hanem analóg/digitális konverzióra és felkonvertálásra is.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő belső

Csatlakozók, vezérelhetőség

A nyolc (egy frontoldali és hét hátoldali) HDMI bemenet mindegyike 2.0a verziójú, kielégítik a legfrissebb szabvány előírásait: 60 Hz-es képfrissítés az UHD felbontású jeleknél, 4:4:4 Pure Color szín-mintavételezés, HDR nagy dinamika tartomány kezelése, 21:9 képformátum, 3D valamint BT.2020 színterű jelek átengedése a kimenetre. A hátoldalon dupla HDMI kimenet áll a megjelenítő eszközök rendelkezésére. Működésük független egymástól, így nem csak a fő helyiségben lehet párhuzamosan meghajtani velük két kijelzőt, hanem akár a második zónát is ki lehet szolgálni ez elsőtől eltérő műsoranyaggal. A második zóna hangosításánál kiválasztható, hogy melyik kimenetet használjuk: a hátsó surround hangsugárzókét-e (ekkor a fő helyiségben csak ötcsatornás konfiguráció építhető ki), vagy a külön erre a célra kialakított vonalszintű RCA kimeneteket. Ebben az esetben a második zónában szükség lesz egy sztereó erősítőre, cserébe a fő helyiségben kihasználható a teljes 7.1 vagy 5.1.2 Atmos elrendezés.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő hátlap

Analóg videó csatlakozókból csak bemenetekkel rendelkezik a készülék (három kompozittal és két komponenssel). A kimeneteket nem lespórolták, hanem nincs rájuk szükség, mert a fejlett videó processzálásnak köszönhetően az analóg bejáratokon érkező forrásjelek - a kívánt felbontásban - megjelennek a HDMI kimeneteken. Hangbementből két-két optikai és koaxiális valamint öt pár RCA a kínálat. Egyedül azt sajnálhatjuk, hogy ebbe az árszintbe még nem fért bele egy phono bemenet a sokadik virágzásukat élő bakelit lemezek hallgatásához. Nem hiányoznak viszont a rendszerintegrációt elősegítő csatlakozók, ezekből a választék: távirányító be- és kimenet, 12 voltos trigger és RS-232C.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő hátlap

Az idei vezérlő szoftver, a "Denon 2016 AVR Remote" a gyártótól az utóbbi években megszokott módon nem csak iOS és Android operációs rendszerű okostelefonra vagy tabletre tölthető le, hanem Kindle Fire könyvolvasóra is. De aki nem tartja szükségnek az applikáció installálgatását (vagy nem érzi úgy, hogy kihasználná a többletszolgáltatásait), az teljes megelégedéssel használhatja a tartozék távirányítót. Ennek érdekessége, hogy fehér gombjai ugyan nem háttér megvilágításúak, de foszforeszkáló anyagból készültek, így a szoba besötétítése és a mozizás elkezdése után még egy kis ideig - szó szerint - jól láthatóak, segítik a kezelést.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő Remote App

Használatba vétel, hangminőség

Az installációt a mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT32 szobakorrekciós rendszer segíti. Itt szintén fontos kihangsúlyozni, hogy az AVR-X3300W két mélynyomó kimenete nem csupán egy belső Y kapcsolással párhuzamosított RCA aljzat páros, hanem az alapszintű 7.2-es erősítők megoldásán túllépve, egymástól független kimenetek. Ennek megfelelően a mérő program a Subwoofer EQ funkció segítségével külön-külön határozza meg a két szubláda távolságát, állítja be a szükséges hangerejüket. A szoba akusztikájához történő optimalizálását nyolc hallgatási ponton mérve végzi el az erősítő. A folyamat végén lehet megadni, hogy aktiváljuk-e az Audyssey Dynamic Volume és Dynamic EQ funkciókat. Az előbbi hangerő kiegyenlítést végez a nagy dinamikai ugrások csökkentése érdekében (TV reklámok vagy éjszakai mozizás), az utóbbi pedig fiziológiai hangerőszabályzást valósít meg: kis hangerőn javítja a mély és magas frekvenciájú tartományok érthetőségét.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő menü

A készülékbe épített lejátszó szoftver könnyű kezelésű, az előlapra csatlakoztatott USB kulcsról hiba nélkül játszotta a FLAC és DSD kódolású állományokat. A vTuner alapú internetrádió szintén praktikusan használható, jól kereshetők az állomások, lejátszás közben minden lényeges információt megjelenít a képernyőn és egyszerű eltárolni a kedvenc csatornákat.

A teszt elején bemelegítésként, demó lemezeink videó klipjeivel tettük próbára az erősítő DTS:X és Dolby Atmos dekódolási képességeit. Enrique Iglesias: Baliando (Dolby Atmos) és az Imagine Dragons: Shots (DTS:X) számait lendületesen, széles dinamikával adta elő, a magassági hangsugárzók is alaposan kivették a részüket a hangulatteremtésből (mert a klipek történései egyébként nem indokolnák a szerepüket). Mindent egybevéve tiszta, a normál hangerő túllépése után is jól érthető, energikus, de nem fárasztóan hangoskodó előadásban volt részünk. Ezt követően a London Has Fallen (Támadás a Fehér Ház ellen 2. - London ostroma) DTS:X és Roger Waters: The Wall stadionkoncert Dolby Atmos hangsávú mozifilmek kerültek sorra. Akció és/vagy zene: úgy tűnt az AVR-X3300W könnyedén megbirkózik a feladattal. A surround hangtér jól definiált volt, a térbeli pozícionálást remekül oldotta meg. Az akciójelenetek hanghatásai akkor, ott és úgy szólaltak meg, ahogy a képi világ megkívánta, a koncerten pedig valóban a nézőtér legjobb helyén érezhettük magunkat. A széles dinamika tartománnyal jól játszott, a gyors váltásokat precízen követte, a halk részek is tisztán érthetőek maradtak. A közepes hangerejű effekteket erőteljesen, izmos magabiztossággal adta elő, míg a leghangosabb részeket erőlködés nélkül, jól kontrolláltan robbantotta be a nappaliba. A zenés film alatt bizonyságot szerezhettünk, hogy nem csak a lövések, fékcsikorgások és városrészek pusztulásának nyers hangjaival, hanem a szélesebb érzelmi palettát megcélzó lírai számok reprodukálásában is otthon érzi magát. A karakteres énekszólamokat, plasztikus hangszeres betéteket közvetlen nyíltsággal sugározta le. Következő filmünkben, a Sin City párbeszédeinek világos, jól artikulált előadásmódja már magától értetődő elvárás volt az eddigi teljesítmény függvényében.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő belső

Némelyik audiofil lemezünk tartalmaz egy-egy Chris Jones számot, amely eddig is nagyon jó tesztanyagnak bizonyult a transzparencia és a naturális hangzás vizsgálatához. Most viszont az énekes/gitáros/zeneszerző egyik teljes albumát, a Roadhouses & Automobiles címűt hallgattuk végig. A lemez hangzásvilága nagyon feküdt az erősítőnek, óriási vitalitással játszotta az egymást követő számokat. Az ilyen jellegű zenéknél mindig azt figyeljük, hogy a gitár hangjánál érezzük-e a hangszer fizikai jelenlétét, az erősítő át tudja-e adni a húrok rezdülésének apró momentumait. Nos, az AVR-X3300W remekül oldotta meg ezt a feladatot, pontosan adagolt középtartománnyal, melyet úgy helyezett előtérbe, hogy hagyta érvényesülni a mélyebb és magasabb szekciókat is. Jól példázta ezt a No Sanctuary Here c. szám eleven lüktetése, a basszus és a mély ének testes jelenléte. Még dinamikusabb stílusra váltva, a Supertramp: Breakfast in America korongját hasonlóan feszes ritmikával, agilisan tárta elénk. Kis létszámú dzsessz együttesek hallgatásakor a sztereó színpad megjelenítése ugyan nem volt annyira precíz és hibátlanul felépített, mint mozik esetén a 3D-s surround tér, de a lendületes előadás jól kompenzálta ezt.

Denon AVR-X3300W házimozi erősítő Remote App

Értékelés

A már említett kisebb modell, az AVR-X2300W értékelésekor írtuk, hogy remek képességű tagja a kétszázezresek klubjának. Csupán önmagunkat ismételjük, ha egy kis változtatással azt a kijelentést tesszük, hogy az AVR-X3300W kiváló reprezentánsa a háromszázezer forintos kategóriának. Írjuk ezt azzal együtt, hogy nem vagyunk teljesen meggyőződve róla, hogy jelenlegi tesztalanyunknak valóban százezer forinttal többe kell kerülnie kisebb márkatestvérénél. Ha nem éppen felette, hanem valamivel alatta lenne ennek a lélektani összeghatárnak, vagy ezen az áron még egy phono bemenetet is tartalmazna, akkor jóval elégedettebbek lennénk. Így a meggyőző hangminősége és széleskörű szolgáltatásai ellenére az ár/érték arányára egy fél ponttal kevesebb jut neki.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.