Denon AVR-X2500H házimozi erősítő teszt

Javuló ár/érték arány

2018. szeptember 25., kedd, 11:15

Denon audio házimozi Dolby Atmos házimozi erősítő Denon házimozi Denon erősítő Denon 2018 Dolby Atmos Atmos házimozi Atmos erősítő Denon teszt erősítő teszt Dolby Atmos házimozi Denon házimozi erősítő házimozi erősítő teszt

Az utóbbi néhány évben a Denon az X2000-es széria modellváltásainál szimpatikus gyakorlatot követett. A felfrissített készüléket azonos listaáron, kibővült szolgáltatásokkal dobták piacra. Így történt ez tavaly, az X2300H/X2400H cseréjekor, majd idén, az X2500H megjelenésekor is. Ennek következtében egyre jobb ár/érték arányú készüléket kapunk közel ugyanazért az összegért.

Új köntösben

A Denon 2018-as dizájnváltását már megemlítettük a kisebb testvér, az AVR-X1500H korábban megjelent tesztjében, így most ezt nem is részletezzük különösebben. Mindenesetre a módosítás előnyére vált az erősítőnek. Határozottabb vonalakkal megrajzolt, karakteresebb készülékházat kapott. A megújult burkolat alatt egy 7.2 felépítésű, Dolby Atmos és DTS:X kompatibilis, Ultra HD felbontást kezelő, kétzónás, HEOS multiroom integrációs képességekkel rendelkező készüléket találunk.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő hátlap

Az elődmodellhez, az AVR-X2400H-hoz képest a belső felépítés többé-kevésbé azonos maradt, ez jól megfigyelhető a hátoldalon, ahol a csatlakozók száma és elrendezése szinte változatlan. Az egyetlen bővülés a phono bemenet megjelenése. Hasonlóan a konkurensekhez, a Denon is felszállt a bakelit lemezek nosztalgiavonatára, és már nem csak a felsőkategóriás, kifinomultabb zenei hangzással rendelkező házimozi erősítőit látja el RIAA korrektorral, hanem a kétszázezer forint körül elérhető, szélesebb vásárlóközönségnek szánt középkategóriás készülékeit is.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő hátlap

A hang- és képfeldolgozást érintő specifikációk is változatlanok maradtak. A 4K formátumú jeleket nem csak átengedi magán, hanem az ennél alacsonyabb felbontású tartalmakat fel is konvertálja. Itt annyi pontosítás szükséges, hogy a felkonvertálás 4K/30/25/24 Hz-ig működik, de ha az erősítő natív 4K/50/60 Hz-es jelet kap a HDMI bemeneteire, akkor azokat átengedi a kimenetekre. A nyolc HDMI bemenet és a két kimenet mindegyike HDCP 2.2 kompatibilis, és az erősítő támogatja az aktuális képszabványokat (HDR10, 21:9 formátum, BT2020 színtér, HLG, 4:4:4 szín-mintavételezés).

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő belső

A diszkrét elemekből épített végfokozatok specifikált teljesítménye 95, illetve 125 watt csatornánként (0,08 % illetve 0,7 % torzítás mellett mérve). A nagyfelbontású zenei állományok lejátszása (hálózatról megosztva vagy USB háttértárról) 196 kHz/24 bit formátumig támogatott (ALAC, FLAC, WAV esetén), illetve az erősítő elboldogul a 2,8 és 5,6 MHz mintavételezésű DSD fájlokkal is.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő belső

Új funkció: Amazon Alexa hangvezérlés

A phono bemenet megjelenése mellett a többi újdonság a bővülő szolgáltatásokban található. Legelsősorban az Amazon Alexa hangvezérlést kell megemlíteni. A HEOS hálózatba kapcsolt Alexa kompatibilis eszközök segítségével a lakás tetszőleges pontjából adhatunk szóbeli utasítást az erősítőnek (be- és kikapcsolás, forrás kiválasztás, hangerő növelése/csökkentése, stb.).

HEOS by Denon

Egy teljes lakást behálózó HEOS konfiguráció kiépítése természetesen nem olcsó mulatság, de az AVR-X2500H birtokában már nincs akadálya az otthoni rendszer jövőbeni bővítésének. A helyi hálózathoz egyébként LAN kábellel és WiFi-vel is csatlakozhat az erősítő. Ez utóbbi zavarmentes kapcsolódását segíti a hátoldali dupla antenna és a kétsávos (2,4 és 5 GHz) kommunikáció. Ezzel kapcsolatban találunk még egy apró változást a hátoldalon. A tavalyi modell még fixen beépített WiFi/Bluetooth antennákkal rendelkezett, tesztalanyunknál viszont már cserélhetőek. Így ha valakinek ilyen irányú igénye lenne, akkor a szabvány aljzatra nagyobb nyereségű antennák is csavarozhatóak, a még stabilabb adatátvitel, illetve a nagyobb hatótávolság érdekében. 

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő

Korábbi funkciók

Az előző generációs készülékeknél megismert és már többször részletezett funkciók mindegyike természetesen továbbra is rendelkezésre áll, ezért csak néhányat emelünk ki közülük. Az üzembe helyezést a Denon Setup Assistant segíti, TV-n megjelenő részletes magyarázó ábrákkal mutatja meg a forráskészülékek és a hangdobozok bekötésének módját. A hangsugárzók beállítását a mérőmikrofonos Audyssey MultEQ XT szobaakusztikai korrekciós rendszer végzi.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő menü

Zenei állományokat nem csak hálózatról megosztva vagy USB-ről lehet hallgatni, hanem Bluetooth vagy AirPlay segítségével streamelni, illetve rendelkezésre áll az online tartalommegosztók széles köre: TuneIn internet rádió, Spotify, Amazon Music, TIDAL, Deezer. A hét csatorna rugalmasan konfigurálható, ha nem szándékozunk 5.1.2 Atmos konfigurációt telepíteni, és megelégszünk 5.1-es kiépítéssel, akkor a két felszabaduló végfokozattal pl. egy második zónát sztereó hanggal lehet kiszolgálni, vagy a front hangdobozoknál lehet kettős erősítést alkalmazni.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő menü

Meghallgatás

Filmek közül a Total Recall (Az emlékmás) újabbik, 2012-es verziójára esett a választásunk. A sztori elején, a Rekall laborján való rajtaütéskor a kézifegyverek zaja az egyéb háttérzörejekből jól elkülönülten, határozottan jelent meg. A lövések pontosan behatárolható térbeli pozícióból érkeztek. A kézigránátok detonációit - szó szerint - robbanékonyan, lehengerlő erővel valósította meg az erősítő, ugyanakkor a feszes tempójú kísérő zene mindvégig jól élvezhető maradt. A film utolsó harmadban, az Ellenállás főhadiszállásának lerohanásakor beinduló látvány és hangorgia prezentálása sem okozott különösebb nehézséget tesztalanyunknak. Itt még erőteljesebb robbanások, még nagyobb kaliberű fegyverek szerepeltek a csatajelenetben. A stabilan megvalósított surround tér élethű díszletét adta az akciónak. Továbbra is megmaradt a hangkép előnyös jellemzője, hogy nem egy tagolatlan, nagy hangerejű masszát kaptunk, hanem változatos dinamikával felépített, kellő részletezettségű környezetet. Az erősítő 80 wattos végfokozatai mindvégig bírták energiával, egyszer sem éreztük, hogy az akciók közben kifulladtak volna, vagy elfogyott az erejük.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő belső

Sok párbeszéd és sok motorhang: a Rush (Hajsza a győzelemért) versenypályán kívüli jeleneteiben a két főszereplő dialógusai plasztikusan, jól artikulálva hagyták el a centersugárzót. Az erősítő nyílt természetességgel, karakteresen ábrázolta a különböző nemzetiségű versenyzőket. A futamok alatt hitelesen reprodukálta a fékcsikorgást, a kipörgő és megcsúszó abroncsok nyikkanását, a versenygépek fordulatszámtól függő hangját a testes dübörgéstől az üveghangig terjedő visításig.

Összességében lendületes, stabil hangképet tapasztaltunk a különböző filmjeinken. Zenés produkciókon is az energikus, markáns megszólalás jellemezte. Koncertfelvételeken (pl. Adele Live in New York City) nem mindig mélyedt el a legapróbb részletekben, de az eleven hangkép kárpótlást nyújtott az apróbb hiányosságokért.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő

Zenei téren nem hozott újdonságot az erősítő, az AVR-X2400H tesztelésekor megismert hangzásvilág köszönt vissza. Chris Jones és Allan Taylor albumai között váltogatva erőteljes kontúrokkal rajzolt, életteli, agilis képet mutatott. A határozottság az alsó tartományokban kissé dominánssá is vált, a basszusgitár nagyobb hangsúlyt kapott a szükségesnél, de szerencsére nem haladta meg azt a szintet, hogy rátelepedjen az előadásra. Így az ének szabadon kiteljesedhetett. Telt, de nem tömör, hanem levegősen tiszta megszólalás jellemezte. A szólógitár húrjainak megpendítésekor most is éreztük azt a plusz keménységet, amit az elődmodell meghallgatásakor, de ez nem öltött zavaró mértéket. Ha már választani lehetne, hogy az ideális hangzástól - már ha létezik ilyen egyáltalán - milyen irányba térjünk el, akkor inkább ez a forszírozott határozottság, mint az elmaszatoló puhaság. Az "egy-szál-gitáros-énekes" műfajtól zúzósabb rockzenére térve, már sokkal kevésbé lehetett tetten érni ezeket a sajátosságokat. A Led Zeppelin: Celebration Day koncertalbuma olyan lendülettel és energiával robbant be a nappaliba, hogy kétséget nem hagyott, valóban a világ egyik legjobb rock együttesét hallgatjuk.

Denon AVR-X2500H házimozi erősítő

Egyenleg

Egyező árért még több funkcionalitás: ahogy a bevezetőben is említettük, tesztalanyunk közel azonos áron érhető el, mint a tavalyi modell, ugyanakkor pluszban phono előerősítőt tartalmaz és kompatibilis az Amazon Alexa hangvezérléssel. Még ha ez utóbbi tulajdonság nem is a mai magyar háztartások legnagyobb szükséglete, de mindenképpen egy jövőbe mutató megoldás. Az AVR-X2500H egy jól átlátható menürendszerű, könnyen kezelhető készülék, amely az eddigi évek alatt megszokott - árkategóriájának megfelelő - igényes Denon hangzást produkálja. Valamivel kétszázezer forint felett egy korrekt minőségű, multiroom házimozi rendszer központi eleme lehet, és ha nincsenek csúcsra járatott audiofil igényeink, akkor a bakelit lemez gyűjteményünk miatt sem kell egy párhuzamos sztereó láncot üzemben tartani.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.