Arcam AVR450 házimozi erősítő teszt

2015. május 8., péntek, 11:20

Arcam audio hifi házimozi erősítő házimozi erősítő Arcam erősítő Arcam házimozi erősítő teszt Arcam házimozi erősítő házimozi erősítő teszt Arcam házimozi erősítő teszt

Régóta kíváncsiak voltunk, hogy vajon mennyire tudott az Arcam ideális opciót teremteni a már általunk is kipróbált AVR380 és AVR750 típusok közé. Most, hogy személyesen is megismerkedhettünk vele, örömmel konstatáltuk, hogy sikerült az AVR450-et mérnöki pontossággal az arany középútra helyezni!

Arcam AVR450 házimozi erősítőArcam AVR450 házimozi erősítőArcam AVR450 házimozi erősítőArcam AVR450 házimozi erősítőArcam AVR450 házimozi erősítő hátlapArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő belsőArcam AVR450 házimozi erősítő és BDP300 Blu-ray lejátszóArcam AVR450 házimozi erősítőArcam AVR450 házimozi erősítő távvezérlőArcam Remote AppArcam Remote AppArcam Remote AppArcam Remote AppArcam Remote AppArcam Remote App

Csúcskategória?

Erre egyértelmű a válasz: de még mennyire! 2600 eurós árcédulájával az AVR450 közel négyszeres értéket képvisel a ?mainstream? házimozi erősítőkhöz képest, de mindig akad nagyobb hal (pl. az eggyel nagyobb AVR750 2000 euró felárral már a high end jeles képviselője), tehát az igazi kérdés, hogy mit kapunk ebben a bizonyos árkategóriában?

A kellemes megjelenésű, diszkréten elegáns grafitszürke színű Arcam házimozi erősítők csatlakozó kiosztása szinte tökéletesen megegyezik, ráadásul a menürendszer és a szolgáltatások között sincs érdemi különbség. Az ingyenesen letölthető, iPad-re optimalizált vezérlő alkalmazást eleve úgy készítették el, hogy mindhárom Arcam AVR-t képes legyen felismerni és kezelni, beleértve az UDP411 univerzális médialejátszót. Tehát az AVR450 legtöbb funkcionális jellemzőire ugyanazok a pozitívumok és negatívumok érvényesek, amelyekkel már a testvéreinél is találkozhattunk. Rádiót hallgató felhasználóknak nem árt tudni, hogy ez a típus már a kistestvértől eltérően, tartalmaz beépített DAB+ tunert. Valójában, az eltérések leginkább a hangminőségben mutatkoztak meg.

Arcam Remote App

Több erő=kevesebb megkötés

Míg kisebb testvére, az AVR380 kapcsolóüzemű tápegységgel működik, addig az AVR450 már egy meglehetősen masszív, 1,5 kW maximális áramfelvételű, toroid transzformátorral rendelkezik. Ezzel csatornánkénti teljesítménye is megnőtt 75-ről 90 W-ra, de sztereó felhasználásnál ugyanez az érték 110 W is lehet. Ez a típus még nem rendelkezik az AVR750-ben található, G osztályú erősítő áramkörrel, viszont ettől függetlenül magába foglalja az Arcam által felhalmozott, 30 évnyi hifis szakismereteket.

Arcam AVR450 házimozi erősítő belső

Ahogy testvéreitől megszokhattuk, ezen a típuson is 7 db 1.4-es HDMI bemenet (valamint 2 kimenet) található, melyekre az otthon elérhető forráseszközök zöme ráköthető, természetesen a Dolby TrueHD ill. DTS-HD Master Audio hangformátumok és a 3D kép sem jelent akadályt a lapkának. Mivel az Arcam tudatosan a zenerajongóknak gyártja termékeit, nem maradhatott el az analóg hifisták számára kulcsfontosságú, aranyozott sztereó RCA csatlakozók sora sem: 6 bemenet áll rendelkezésünkre, emellett a 2. zónás kimenet és egy komplett ötcsatornás, előerősített PRE-OUT is tarkítja a hátoldalt, a lemezjátszósoknak viszont kiegészítő phono boxra lesz szüksége.

Arcam AVR450 házimozi erősítő hátlap

Az AVR450 DA konverteréből nem csak a HDMI lapka merít hasznot, hanem a négy koaxiális és további két optikai bemenet is, melyek mellett az iOS mobileszközök töltésére, dokkolására szolgáló USB port bújkál ? aki médiabútorba vagy állványba helyezné az erősítőt, annak a komfortos használat érdekében érdemes USB-hosszabbítót szereznie, vagy eleve bekötve hagyni egy mobileszközöknek vagy egyéb adathordozóknak szükséges zsinórt. Akik intelligens otthonukba vagy rack-szekrénybe installálnák az AVR450-et, azoknak nem árt tudni, hogy az erősítő (az összes jelenleg futó Arcam AVR-t beleértve) a rajta lévő RS-232 és Ethernet portoknak köszönhetően IP-alapokon és személyre szabható alkalmazásokkal is vezérelhető. Ezzel még csak a fontosabb csatlakozási lehetőségeket soroltuk fel, aki szívesen látná az összes opciót, az vessen egy pillantást a képekre is, apropó, a készülék belsejét is volt szerencsénk közelebbről szemügyre venni, néhány fotó erejéig.

Arcam AVR450 házimozi erősítő belső

Az AVR450 tetőlapját lehámozva valóságos chip-tenger tárult elénk, mint egy komplett város elektromos alkatrészekkel lemodellezett másolata. A nagyobb áramköröket (pl. HDMI lapka) gondosan alátámasztották alumínium merevítő elemekkel, és a látszólagos zsúfoltság ellenére mindenhol maradt elég hely a szabad légáramláshoz. Az Arcam hifis múltja szó szerint alapot képez az AVR450-nek: a legalsó alaplap topológiája nagyon hasonlít a cég jelenleg futó A19 és A39-es erősítőkhöz. A bemeneti lapkák eltakarták a felespohár-nagyságú puffer kondenzátorokat, viszont a precízen sorba állított végerősítő modulok ?madártávlatból? is látszódtak. A kevésbé melegedő komponensekre egyenként, apró alumínium hűtőbordákat rögzítettek, míg a legnagyobb forróságot generáló végfok chipeket a téglanagyságú hűtőbordához tapasztották. Az előlapi rés nem dekorációnak került a kijelző alá, hanem valós céllal, mivel mögé két ventilátort is szereltek. Utóbbiak szenzor által, vagyis csak szükséges esetben léptek működésbe, és akkor sem csaptak zajt.

Arcam AVR450 házimozi erősítő belső

Az AVR450 nem csak iOS mobileszközökről, hanem USB-s adathordozókról is képes lejátszani zenéinket. A támogatott formátumok (MP3, WMA, WAV, FLAC, MPEG-4 AAC) lehetővé teszik, hogy akár nagyfelbontású, veszteségmentes felvételeket is hallgassunk, szükség esetén akár helyi  hálózatról is. Utóbbi esetén mindenképpen olyan NAS vagy PC szükséges, amely támogatja a uPnP lejátszást, de szerencsére a ma elérhető operációs rendszerek és hálózati merevlemezek már eleve tartalmazzák ezt a szolgáltatást. Tesztünk során, a pendrive-ról megnyitott, 96/24-es Diana Krall felvételt szinte azonnal lejátszotta az AVR450, valamint Windows 7 alapú számítógépünkről, a Windows Media Player is nyomban felismerte a hálózatba kötött erősítőt.

Beüzemelés, tesztkörülmények

Az AVR450-et először szerkesztőségünkben láttuk vendégül, ahol kb. két hétig füleltük rajta a Revel Concerta M12 állványos dobozait. Volt szerencsénk otthoni környezetben, kb 40 négyzetméteres nappaliban is használni, B&W 600-as szériájú hangsugárzókkal. Végezetül a Házimozi Stúdió bemutatótermében, remek akusztikai körülmények között is meghallgattuk, mivel ugyaninnen voltak már maradandó emlékeink az AVR380 és AVR750 típusokkal is. A végső helyszínen a Revel Performa3 F206 hangfalakkal próbáltuk ki, C205 centersugárzóval és S12 hátterekkel, valamint 2 db REL S/3 aktív mélyládával.

Arcam AVR450 házimozi erősítő és BDP300 Blu-ray lejátszó

Az AVR450 egy érzékeny elektronika, ami kínosan hallhatóvá teszi a fordított fázissal bekötött tápkábelt, és érezhetően meghálálja, ha előtte kicsit ?járatják?. Igen, máshogy szól félórányi ?izzítást? követően, de ennél többre gondolunk. Közel másfél hónapig foglalkoztunk a készülékkel, és a frissen kicsomagolt, kezdetben kissé mesterkélt, pedáns stílusa néhány hét elteltével hallhatóan könnyedebb, finomabb karakterre cserélődött. A lényeg, hogy aki megismerkedne az AVR450-nel, az lehetőleg bejáratott elektronikát füleljen. Ugyancsak fontos tudni, hogy a mellékelt önbemérő mikrofon ezúttal nem feltétlenül végzett profi munkát elsőre. Volt rá példa, hogy 2. vagy 3. alkalommal kellemesebb hangolást kaptunk, és végül egyes beállítások felülbírálása hozta meg a szubjektív ízlésünknek legjobban tetsző hangzást. Megjegyezzük, hogy az itthoni forgalmazó munkatársai minden csínját-bínját elsajátították az Arcam AVR készülékek konfigurálásának, tehát vásárlás esetén, nyugodtan lehet hozzájuk segítségért fordulni.

Hangminőség

Mivel már több Arcam házimozi erősítőhöz is volt szerencsénk, nem ért minket váratlanul, hogy az AVR450 is remekül teljesített, ha zenehallgatásra került sor. Karaktere, tónusai és részletező képessége kísértetiesen hasonlított a korábban vizsgált A19 erősítőéhez, ami a jelenlegi tesztalany árát figyelembe véve, el is várható. Nagyon kellemes, tiszta és definiált hangképet kaptunk, a készülék műfajilag nem válogatott: ugyanolyan jól szólt Madonna új albumával, mint az Oscar Peterson Trio 1965-ös lemezével. Túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy az AVR450 azoknak készült, akiknél a filmnézést és zenehallgatást fele-fele arányban űzik.

Arcam AVR450 házimozi erősítő

Az AVR450 ügyesen keverte az energikusságot a finomkodással, aminek köszönhetően, szükség szerint, az akciódús filmekben minden különösebb előjel nélkül képes volt ijesztő fenevaddá változni, ugyanakkor ha elindítottunk egy koncertfelvételt, azonnal lefékezte a hangfalakat, úrias karmesterként vezényelve őket. Tetszett, hogy könnyedén beazonosíthattuk a térből érkező részleteket, minden rezdülés fix helyről szólalt meg, kissé elkülönülve, de még pont kerülve a sterilség érzetét. Különleges karaktert ismerhettünk meg, hiszen nagyobbik testvérével, az AVR750-nel ellentétben ez az erősítő nem arra törekedett, hogy a hangok klinikai tisztaságúvá, légiessé váljanak. A Captain America: The Winter Soldier, a Fury és a Drive jeleneteiben átjött a szekvenciák durvasága és könyörtelensége, ugyanakkor 70-es hangerőszint környékén sem bántotta semmi a fülünket. A lényeg itt nem csak a hangerőn van, az önmagában kevés lenne: ma már szinte bármely házimozi erősítővel "lebonthatjuk a házat". A lényeg, hogy az AVR450 nagy terhelésen is megőrizte azt a frissességet és hifis tisztaságot, ami által jobban beleéltük magunkat a filmekbe.

Az egyszerűbb házimozi erősítőkre jellemző mosottas, tompa, puffogó ál-dinamizmusnak ezúttal még leghalványabb nyomával sem kellett szembesülnünk. A Fury tankos csatajelenetével sikerült leginkább érezni az AVR450 adottságát: nem akarta ránk dönteni a falakat, nem azt akarta, hogy rajtunk hajtsanak át a tankok, csupán azt akarta éreztetni, hogy a gépóriások előttünk, a vásznon haladnak végig, és bizony fémből, sok-sok mozgó, zörgő alkatrészből tevődnek össze. Eközben zseniális érzékkel húzta körénk a térhatású hangmezőt, ami halk jeleneteknél észrevehetetlen maradt, mégis hogyha eldördült egy ágyú, a háttérsugárzó azonnal összefonódott a frontokkal, a tankok belsejébe váltva pedig 360 fokban hallhattuk a motor és a lánctalp által keltett zajokat, miközben a párbeszédhang kristályos, tiszta és érthető maradt.

Ahogy váltogattunk egyik jelenetről a másikra, kissé olyan érzésünk támadt, mintha egyfajta virtuális vidámparkban lennénk, ahol hús-vér szereplők folyamatos konfliktusokba keverednek, de mindezt biztonságérzettel követhettük nyomon. Nem éreztük egy pillanatra sem, hogy hatalmaskodni akarna fölöttünk a rendszer, csak annyit kellett tennünk, hogy mosolyogva hátradőljünk, és hagyjuk, hogy a látvány elterelje a figyelmünket. A centersugárzó a vászonra irányította a tekintetünket, a megfogott és szilárd mélyhangok pedig automatikus mozdulatlanságra kényszerítettek bennünket. Az AVR450 mesteri módon hitette el velünk, hogy mindig pont eleget kaptunk... na jó, néha egy picit többet. Éreztük a készülék optimizmusát és jólelkűségét, hogy nem harsogni, hanem mesélni akar, a maga sajátos, szofisztikált stílusában.

Arcam AVR450 házimozi erősítő belső

Záró gondolatok

Figyelembe véve az AVR380 és AVR750 erősítőkkel szerzett tapasztalatainkat, egyértelmű, hogy a közéjük ékelődő AVR450 a gyártó jelenlegi legjobb ár/érték arányú házimozi erősítője, további hab a tortán, hogy jelenleg 20 %-os árkedvezménnyel vásárolható meg a Házimozi Stúdióban, ingyenes házhoz szállítással és beüzemeléssel. Különböző rendszerekbe fűzve, különféle helyiségekben sikerült kiderítenünk, hogy miként képes általunk is jól ismert hangfalakat valósággal "rendbe szedni" ez az erősítő, és ne feledjük, hogy zenékkel is szemtelenül jól teljesít! Akik komoly hangfalakat birtokolnak és a minőségi hangot fontosabbnak tartják, mint a jól csengő extrákat, azoknak kötelező meghallgatni az AVR450-et.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.