Acurus ACT 4 házimozi processzor teszt

Akkurátus fejegység, fejedelmi filmnézésre

2016. november 18., péntek, 16:05

Acurus audio hifi házimozi processzor high end házimozi teszt processzor teszt Acurus teszt házimozi processzor házimozi erősítő high end házimozi házimozi erősítő teszt házimozi processzor teszt high end házimozi erősítő

A házimozi készülékek elit osztálya izgalmas terület. Mivel ezek már inkább professzionális eszközök, teljesen más világot képviselnek, mint a sokunk által csúcskategóriásnak vélt eszközök. A 16-csatornás Acurus ACT 4 különös résztvevő a high end processzorok között, mivel amit nyújt, arra az ő mezőnyében eddig más nem volt képes.

Ki is az Acurus?

Mielőtt elkalauzoljuk olvasónkat a cikkünk tárgyát képező készülék részleteibe, célszerű dióhéjban említést tennünk rövid háttértörténetéről, mivel csak a közelmúltban lett Magyarországon is hozzáférhető. Az Acurus a 2008-ban, három elektronikai mérnök és egy fizikus által alapított Indy Audio Labs amerikai cég tulajdonát képező márkanév. Olyan eszközöket készítenek kezdetektől fogva, amelyek a professzionális teljesítményt otthoni felhasználók számára teszik elérhetővé.

Az USA-ban tervezett és gyártott Acurus termékek mindegyike intuitív vezérlési funkciókkal, modern esztétikával és magas minőségi sztenderdeknek megfelelve látott napvilágot. Nem csak házimozi (a processzoron kívül 5 és 7 csatornás végerősítőket is gyártanak), hanem sztereó és multiroom komponensek is szerepelnek a kínálatban. Az alapító tagok (Rick Santiago és Ted Moore) neten fellelhető kijelentései alapján az ACT 4 volt az a mérföldkő, amiért eleve belevágtak a nem kis munkával járó márkaépítésbe, és hazai földön történő, gyártói partnerkapcsolatok kialakításába.

Prémium, de mennyire?

Manapság sok termékre ráhúzható az, hogy high end, mivel a fogalom elméleti jelentése szerint az ilyen berendezések az adott kor technológiai lehetőségeinek határain belül a legfelső szintet testesítik meg. Ez viszont a gyakorlatban nem mindig igaz, vagy legalábbis nem egyértelmű. Sokak szemében ugyanis lehet, mondjuk egy félmillió forintos házimozi erősítő a csúcsok csúcsa. Bizonyára vannak, akiknek egy Arcam receiver meríti ki a high end fogalmát. Vannak azonban olyan megszállottak is, akik egy (vagy több) családi ház árát elköltve, monoblokk-alapú láncból építenek többcsatornás hangrendszert. Hogyan lesz tehát egy eszköz, nevezetesen az ACT 4 high end jellegű?

Acurus ACT4 házimozi processzor

Cikkünk szereplője nem a klasszikus csillogással, extravagáns dizájn és hangzatos extrák felmutatásával férkőzik az élbolyba. Ehelyett azt a kategóriát vette célba, mely a konzumer berendezések határaként is értelmezhető. Az ACT 4 szigorúan, mint házimozi processzor kell helytálljon, e termékkör alapvető funkcióit kell biztosítania korszerűen, mégis lényegre törően. Így bizonyos kényelmi szolgáltatások egész egyszerűen nem kerültek bele, másfelől mégis mutat fel olyan tulajdonságokat, melyek igazolják a fejlesztők korszerűségre törekvő gondolkodását. Kicsit olyan ez, mint a manapság sajátos evolúcióját élő hiperautó világ. Utóbbiaknál a versenygépek genetikáját csiszolgatják, ezáltal magánszemélyek számára tálalható a nem hétköznapi teljesítmény. Mielőtt túlragozzuk mondanivalónkat, nézzünk szembe a tényekkel.

Az otthoni felhasználásra szánt, abszolút csúcskategóriás házimozi processzorok között olyan nevekkel találkozunk, mint a Datasat, JBL Synthesis vagy Trinnov. Ezek lényegében 6-9 millió forintba kerülő, extrém teljesítményű készülékek, melyek a kommersz rétegeket elhagyva sokkal finomabb beállításokat tesznek lehetővé. A legapróbb paramétereket is vezérelhetjük rajtuk, így a professzionális stúdiókkal azonos akusztikai korrigálást hajthatunk végre, természetesen véges hangfalszám mellett. Utóbbi alatt nem pusztán 5.1 vagy 7.1, inkább 16, 24 vagy 32 csatornára tessék gondolni. Tessék csak belegondolni, hogy ennyi hangfalat üzemelünk be egy házimozi szobába. Bizony, ehhez nem csak megfelelő méretű tér, hanem türelmes feleség is kelleni fog. Szintén nem elhanyagolandó, hogy az olcsóbb megoldásoktól eltérően nem egy vagy két, hanem három diszkrét mélysugárzó csatornát képes kezelni az Acurus ACT 4, egymástól teljesen függetlenül kalibrálva. Utóbbi különösen praktikus lehet akkor, ha filmnézésre szánt helyiségünk nem tökéletesen szimmetrikus, vagy az akusztikai anomáliák megkövetelnek egy kompenzáló jellegű, teljesen félreeső pozícióba rakott mélyládát. Az eredmény sokkal inkább összehasonlítható lesz egy THX minősítésű mozi teremmel (ilyen Magyarországon jelenleg nincsen). Lényegében a fentebb említett márkák képességén túl már megszűnik a konzumer kategória. Ahol 32 hangfalnál többre lenne igény, az nem otthoni, hanem indusztriális, valódi filmszínházas környezet.

Acurus ACT4 házimozi processzor hátlap

Fontos kritériumok

Ahogy fentebb is említettük, a felhasználó által konfigurálható, összesen 13 diszkrét hangsugárzó csatorna további 3 aktív mélysugárzó kimenettel egészül ki. Így az ACT 4 ezt a mennyiségi tényezőt is egyedül nyújtja a 18 000 euró alatti mezőnyben. Az olyan házimozi processzorok, amelyek képesek ennyi kimenet vezérlésére (mint például a Trinnov Altitude 32 8-16), jellemzően 20 000 euró feletti árcédulával kerülnek forgalomba. Természetesen nem minden szituációban lehet elrendezni ennyi hangfalat. Onnan kezdve viszont valóban praktikus az ACT 4, hogy ha kettő vagy több üléssorral rendelkező házimozi szobában vagy az átlagosnál nagyobb alapterületű nappaliban akarjuk használni. Ekkor ugyanis számottevővé válik a Dolby Atmos/DTS:X hangformátumok lényegét képező, összefüggő hangburok biztosítása. A modern szabványok szerint épített, hagyományos mozitermek plafonján is pontosan emiatt nem egy vagy két, hanem egy tucat sorban helyezik el a magassági háttérsugárzókat. Tesztalanyunk jelenlegi szoftverével 3 sor, azaz 6 db Dolby Atmos/DTS:X célból telepített mennyezeti hangszóró vezérlésére is képes.

Acurus ACT4 házimozi processzor

A 7 colos érintőkijelző ugyancsak olyan extra, amivel ritkán találkozni, de sokan igényelnék egy házimozi készüléken, ennek ellenére vélhetőleg még jó pár évig csak reménykedhetünk, hogy az integrált eszközökben is helyet kap. Egyébként precíz konfigurálhatósága érdekében megadható célgörbével rendelkező szobaakusztika korrekció lehetőségét kínálja az ACT 4. Mit értünk ez alatt? A processzor kompatibilis olyan mérő szoftverekkel, mint az Omnimic vagy Room EQ Wizard. Ezek a programok lehetővé teszik, hogy minden egyes hangsugárzó frekvenciagörbéjét, impulzusválaszát és egyéb paramétereit monitorozhassuk, ugyanakkor tetszés szerint állítsunk az ACT 4-re átvitt szűrők jellegén. A processzor menüjében összesen négy, később bármikor visszaállítható EQ profilt menthetünk el, melyek csatornánként hatsávos hangszínszabályzást tesznek lehetővé. Akinek túl bonyolult volna e finombeállítások kitapasztalása, annak megoldást jelenthet, hogy a mérést, illetve a teljes beállítás folyamatát a Házimozi Stúdió munkatársai segítenek elvégezni.

Használat közben

Nem sokkal ezelőtt, miután értesültünk az ACT 4 érkezéséről, látogatást tettünk a Házimozi Stúdióban, ahol már bekonfigurálva, üzemképes komplett házimozi rendszer fejegységeként fogadott minket. A processzorhoz ugyancsak Acurus gyártmányú végerősítőket csatlakoztattak, a készüléklánc Revel Performa3 hangsugárzókat (F208 front, C208 center, S206 hátterek) hajtott a nappali hangulatú helyiségben.

Acurus ACT4 házimozi processzor

Élőben épp olyan letisztult az ACT 4, mint a fotókon, illetve a valóságban egyfajta high end házimozi számítógép jelleget kölcsönöz neki a színes, tablet nagyságú kijelző, és a már-már szemtelenül minimalista gombkiosztás. A hátsó oldal ellenben jóval tarkább, azonban olvasónk idejére való tekintettel nem kezdjük el valamennyi bemenetet felsorolni, viszont a lényeg: kapunk HDMI 2.0 (HDCP 2.2-kompatibilis) be- és kimeneteket, analóg XLR csatlakozókat és Ethernet bemenetet is. Utóbbi nem arra szolgál, hogy különféle zenei szolgáltatók műsorait böngésszük (ne feledjük, az ACT 4 szigorúan házimozi processzor, a médialejátszásért felelős forráseszközöket nekünk kell összeválogatni hozzá), hanem a vezérléshez. Mobileszközről és számítógépről is rendkívül egyszerűen, IP-alapon férhetünk hozzá a fontosabb funkciókhoz, így nem kell külön segédprogramot telepíteni, elég a böngészőt megnyitnunk. Az Ethernet mellett RS-232 is adott, így aki intelligens otthonába integrálná az eszközt, személyre szabott házvezérlő programjába is beágyaztathatja a házimozi rendszer parancsait. Rövid ismerkedésünk alatt fürgén reagált, stabilan futott a web-alapú felület.

Acurus ACT4 házimozi processzor hátlap

Mindent összevetve az ACT 4 használata gyerekjáték, konfigurációja viszont odafigyelést és mélyreható hangtechnikai hozzáértést igényel. Kivitelét illetően az egyetlen dolog, amibe beleköthetnénk, az a gyártó által mellékelt ódivatú, mondhatni retrós távvezérlő. Mentségükre legyen szólva, hogy ezt csak a beüzemeléshez mellékeli a gyártó. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a potenciális tulajdonosok zöme nemigen fogja látni az infravörös távirányítót és az ACT 4-et sem, mivel a kiforrott házimozi szobákban minden készülék a felhasználó számára láthatatlanná téve, félreeső helyen egy rack szekrénybe vagy médiabútorba rejtve szokott üzemelni. Ezért is fontos a stabil IP-alapú vezérelhetőség.

Hangminőség

Rövid ismerkedés után nem maradt más hátra, mint hogy lehuppanjunk, és alaposan fülügyre vegyük az ACT 4 köré épített, 5.2.4 csatornás házimozi rendszert. Kézenfekvőnek bizonyult, hogy éppen a Revel Performa3 széria hangsugárzóit üzemelték be, mivel ezekkel már több ízben is találkoztunk, a frontsugárzókról készült cikkünk itt olvasható. Szubbasszus keltés céljából 2 db REL G1 támogatta meg a rendszert, a Dolby Atmos/DTS:X hangsávot tartalmazó műsorok megszólaltatásáról pedig 4 db mennyezeti hangszóró gondoskodott.

Mégis hogyan lehetne jellemezni azt a hangorgiát, amit 9 db, egyenként 200 W-os végfokkal táplált audiofil hangsugárzó produkál, további két, darabonként 600 W teljesítményű mélyládával megspékelve? De ez a 3000 W nem a koordinálatlan diszkó termek elfogultságával szakad a nézőre, hanem elkülöníthető fokozatokban, tálcán kínálva. Hatalmas dinamikatartományt kaptunk, aprólékosan beosztott árnyalatokkal, váratlanul tiszta részletekkel. A kezdeti nyálcsorgatásból feleszmélve persze nem hagytuk tunyulni a bennünk örökké tevékeny kritikus gondolkodást sem. De az Acurus és a Revel együttes ütősre sikeredett.

A hangmező tágas volt és kitárulkozó. Nem éreztük úgy, hogy önelégülten ránk tornyosulna a rendszer, inkább felengedetten, könnyedén vázolta körénk a filmjelenetek hangsávjait. Sokszor hallottuk, hogy dolgoznak fölöttünk a mennyezeti hangszórók, de nem olyan nemkívánatos zörgéssel, mint a bevásárló központokban sétálva. Inkább csak egy plusz érzetet kaptunk, mintha tágulna a függőleges tér. Vizuális hasonlattal élve olyasmi élmény volt, mint amikor planetáriumban ül az ember, csak ezúttal nem csillagos ég, hanem tücsökciripelés, járműzaj és zenei visszhangok mozgolódtak a fejünk fölött.

Acurus ACT4 házimozi processzor

A fentiek viszont még mindig elhanyagolhatóak ahhoz képest, ahogyan a gyors részletek ábrázolását és közlését levezényelte az ACT 4. Ugyanezeket a hangsugárzókat hallottuk már más, értelemszerűen olcsóbb (pl. Arcam AVR850) elektronikával kombinálva is. Velük is szépen szóltak a hangfalak, viszont bizonyos esetekben (ami koncertfelvételek és akciófilmek esetében egyaránt érvényes) finomítottnak éreztük a végeredményt. Az egyetlen dolog, amit akkor még hiányoltunk, az a bizonyos kíméletlen tisztaság, a hangok közti csend érzékeltetése, a fizikai rezgések és impulzusok nyers ábrázolása, nos, ezt végezte diplomás szinten az Acurus. Lényegében azt a hatást kaptuk meg, mintha minden egyes csatorna high end hifi rendszerről lenne hajtva. A párbeszédhangok gyorsan, szárazon röppentek a kép irányából, mindeközben (pl. a 2 Guns c. film kocsirobbantós jelenetében) a karakterek kezében megcsörrenő, leeresztett gépfegyverek, nyikorgó kocsiajtók és a háttérben lappangó tücsökciripelés is elkülönültek egymástól. Mindeközben mégis egységes maradt az összkép, és a mögülünk vagy fölöttünk megszólaló részletek egy pillanatra sem domináltak. Érzékeltük, hogy a szoba virtuális tere tágul és motoszkál egy csomó irányba, de minden csak óvatosan támogatta a képen történő eseményt.

Marcus Miller - Panther c. számában (Legends Of Jazz BD) a basszusgitár húrjai rideg lecsengéssel csörrentek, amikor a zenész rájuk ütött. Fémes mellékíz jött létre a levegőben, amit nem neveznénk hallható hangnak, inkább csak egy érzetről volt szó. A hangszerek teste és anyaga által keltett, meg nem határozható mellékzajok összeadódásából sajátos realizmus jött létre. Közhelyes lenne azt állítani, hogy olyan volt, mintha mi is a koncert nézői közt ültünk volna, ez amúgy sem fedi a tapasztalatunkat. Inkább olyan érzésünk támadt, hogy már nem is a bemutatóteremben, hanem valahol máshol, stúdiókörnyezetben tartózkodunk. A hirtelen megragadott dobverés és a rendszerint letapasztott basszusgitár általi alsó frekvenciák alaposan megrázták az alattunk lévő foteleket, ettől súlytalannak, átlátszónak éreztük magunkat. Mindezzel csak arra próbálunk utalni, hogy az akusztikai élmény része egy szinten túl - és igen, itt áll az ACT 4 is - nem abból áll, hogy mi mennyire tiszta, hanem hogy mi magunk mennyire vagyunk képesek elengedni magunkat a hanghullámok között.

Acurus ACT4 házimozi processzor

Záró gondolatok

Miután hallottuk, hogy mire képes az Acurus ACT 4, csak buzdítani tudunk mindenkit - függetlenül attól, hogy megengedhet-e magának egy több mint 3 millió forintos eszközt - hogy ha lehetősége nyílik rá, akkor üljön le néhány percre egy ilyen rendszer meghallgatására. Nem csak azért, hogy arra a pár röpke pillanatra radikális hangélményt kapjanak, hanem hogy fogalmuk legyen arról, mi mindent rejt egy Blu-ray lemez nagyfelbontású hangsávja. Kellően analitikus hangsugárzókkal és precíz, alacsony jitterrel dolgozó elektronikával lebomlanak azok a digitális rétegek, ködösítő zavarok, amelyek meggátolják az információ azonnali, tiszta közlését. Mindez leírva zavarosnak tűnhet, valóságban viszont az Acurus elektronikáival pontos képet kaptunk arról, hogy milyen a tiszta, kihegyezett és szépítéstől mentes házimozi hangzás - Dolby Atmos stílusban. A planetárium módjára fölénk tornyosuló részletek nagyobb dimenziót festettek a szoba tényleges méreteinél. Ez egy olyan élmény, amit a hagyományos, Magyarországon látogatható mozik sajnos még jó darabig (talán soha) nem fognak tudni nyújtani, pedig egészen más érzés így végignézni egy filmet. Ahhoz, hogy mindezt megtapasztaljuk, szükségünk lesz a cikkben szereplő rendszerkomponensekre is, tehát a végösszeg elolvasásához alacsony vérnyomás, jól táplált bankszámla és kellően nagy, intenzív filmnézésre és zenehallgatásra optimális környezet indokolt. Nem szabad viszont figyelmen kívül hagyni, hogy az ACT 4 a ma létező házimozi processzorok toplistáján szerepel úgy, hogy a nála többet nyújtó vetélytársak akár többszörös felárat jelenthetnek.

Műszaki adatok

Támogatott hangformátumok: Dolby Atmos, DTS:X, 9.3.4 vagy 7.3.6 csatornáig
HDMI bemenetek: 8 db
HDMI kimenetek: 2 db
Analóg sztereó bemenetek: 4 pár RCA, 1 pár XLR
Analóg phono bemenet: 1 pár RCA
Többcsatornás analóg bemenet: 1 szett 8 db-os RCA (7.1) konfiguráció
Többcsatornás analóg hang kimenet: 1 szett 14 db-os RCA (7.1) + XLR 11.3 konfiguráció
Frekvencia-válasz: 20 Hz-20 kHz
Jel/zaj viszony: >110 dB
THD: <0,02%
Maximális teljesítményfelvétel: 70 W
Méretek: 432 x 178 x 381 mm
Tömeg: 13,6 kg
Ár: 3 444 990 Ft
Forgalmazó:

Házimozi Stúdió

+36-70-3330099

2045 Törökbálint, Kastély u. 20.

www.hazimozistudio.hu

Mérleg

Klinikai pontossággal karbantartott részletek, finoman ábrázolt hangmező, mesébe illő dinamika kezeléssel

Több olyan szolgáltatást is felmutat, melyek eddig csak a nála is lényegesen drágább házimozi processzorokban voltak elérhetők (13.3 csatorna vezérlése, képes 6 db mennyezeti hangszóró kezelésére, IP-alapú vezérlés, HDMI 2.0 stb.)

Érintőkijelzője rámutat a modernkori igényekre és a megszokottól gyorsabb beállítási folyamatot tesz lehetővé

Hosszútávon rugalmasságot ígérő, frissíthető rendszer

Alapos megismeréséhez, adottságainak eléréséhez elengedhetetlen a szakértői segítségnyújtás

Elhanyagolt IR távvezérlő

 

A cikk angolul is olvasható a következő oldalakon!

If you want to read this article in english language please turn a page!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.