Yamaha YSP-1600 soundbar és NW-SW200 aktív mélyláda teszt

2015. október 29., csütörtök, 19:05

Yamaha audio házimozi hangfal hangszóró soundbar hangprojektor mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda Yamaha mélyláda Yamaha hangfal Yamaha soundbar hangfal teszt mélyláda teszt soundbar teszt házimozi teszt

A Yamaha YSP-1600-at külső alapján inkább soundbar készüléknek mondanánk, ám a beépített Cinema DSP-nek köszönhetően ráaggatták a "hangprojektor" jelzőt. Hogy kellően erős basszusokkal kiegészítsük, egy hozzá passzoló Yamaha NS-SW200 mélyládát is bevontunk tesztünkbe, melyet a forgalmazó is ajánl hozzá társként, ráadásul kedvezőbb szett áron. Íme, a cikk!

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbarYamaha YSP-1600 MusicCast soundbarYamaha YSP-1600 MusicCast soundbarYamaha YSP-1600 MusicCast soundbar hátlapYamaha YSP-1600 MusicCast soundbar csatlakozókYamaha YSP-1600 MusicCast soundbarYamaha YSP-1600 MusicCast soundbarYamaha YSP-1600 MusicCast soundbarYamaha YSP-1600 MusicCast soundbar távvezérlőMusicCast AppMusicCast AppMusicCast AppMusicCast AppMusicCast AppMusicCast AppMusicCast multiroomMusicCast multiroomYamaha NS-SW200 aktív mélyládaYamaha NS-SW200 aktív mélyládaYamaha NS-SW200 aktív mélyládaYamaha NS-SW200 aktív mélyláda hátfalYamaha NS-SW200 aktív mélyláda

Hangprojektor, vagy felturbózott soundbar?

Mi inkább az utóbbira voksolnánk. Tény, hogy a Yamaha készít hangprojektorokat (mai napig ők a kategória talán legsikeresebb képviselői), de fizikai méretéből és a sokkal kevesebb hangszóróból kifolyólag az YSP-1600 egy multimédiás soundbar. Nem várható el tőle, hogy a valódi térhatású házimozi hangfalszettek élményét adja vissza, ettől függetlenül előítélet nélkül ültünk le meghallgatni, az eredményre rövidesen visszatérünk. Most fussuk át röviden, hogy mi mindent sikerült a Yamahának belezsúfolni a mindössze 6,5 cm vastag YSP-1600-ba!

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbar

Az egyik legfontosabb extra a MusicCast megléte, aminek köszönhetően nem csak szimpla TV hangszórót helyettesítő eszközt, hanem multiroom, azaz többszobás hangrendszer építésre szolgáló zónalejátszót is kapunk. A MusicCast kompatibilitás megkövetel olyan tulajdonságokat, mint az okostelefonról történő vezérlés, Bluetooth vevő (sőt, még adó is, mivel a MusicCast eszközökhöz mobil hangrendszereket és fejhallgatókat is párosíthatunk), AirPlay és az internet csatlakozás lehetősége.

MusicCast App

Mindez megtalálható az YSP-1600-ban, tehát nem egy fapados soundbar készülék, szolgáltatásai jól illeszkednek a 2015-ös trendekhez. Még HDCP 2.2-es HDMI lapkával is ellátták, így összeköthető, együtt vezérelhető okostelevíziókkal, és átereszti magán az Ultra HD képet is. Csak hab a tortán, hogy mindennek egy ténylegesen kompakt, mondhatni nappali-barát készülékház nyújt otthont.

MusicCast multiroom

Küllem

Az YSP-1600 egy 100 x 6,5 x 13 cm-es, szögletes, téglatest formájú fekete doboz. Csekély méretének köszönhetően közvetlenül elhelyezhető a legtöbb lapos televízió előtt anélkül, hogy eltakarná a TV infravörös érzékelőjét, vagy a látható képterületet. A készülékház nagyrészt műanyagból készült, a tetőlemez szálcsiszolt hatású. Talán jobb döntés lett volna egy recék nélküli, sík matt felületet alkalmazni, mert ez a verzió kiváló hatékonysággal vonzza magához a port. A külsőségek tervezésekor leginkább a Yamaha meglévő hangprojektorainak stílusát vették mintául, így az összkép sugall némi technikaiságot, mégis diszkrét a maga módján.

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbar

Az egy méter széles előlap közepén, 27,5 centi hosszú fémrács mögött bujkál 8 db parányi hangszóró, melyek nemcsak a centert, hanem a Cinema DSP technológiával megszólaltatott front és háttér csatornákat is képviselik. Mindezt megtámogatja két (ugyancsak fémráccsal fedett) felfelé néző, 8,2 cm átmérőjű mélysugárzó membrán, melyek a tetőlap jobb és bal szélére kerültek. A gyártó elmondása szerint a kónuszok így a mögöttük lévő falfelület hasznosításával képesek még nagyobb térhatást nyújtani.

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbar

Szemünk számára rejtett helyen, a basszus hangszórók mágnese körül 1-1 db basszreflex cső húzódik kb. kifli alakzatban, nyílásuk az YSP-1600 hátsó oldalán látható. Hátul egy helyre tömörültek a csatlakozók: két HDMI (egy bemenet és egy kimenet), egy Ethernet, optikai, 3,5 mm-es analóg sztereó Jack, mélyláda kimenet, és egy szigorúan csak szoftverfrissítésre szolgáló USB 2.0 port. Mindez kiegészül egy WiFi antennával, jóllehet, az itthoni forgalmazó elsősorban a LAN kábel használatát javasolta. Egyébként az YSP-1600 igény szerint polc-szerűen a falra függeszthető, mellékeltek is hozzá egy pár felfogató elemet.

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbar hátlap

Érdemes röviden kitérnünk az NS-SW200 aktív mélyládára, melyet a forgalmazó javaslatára vontunk be a soundbar mellé. Az YSP-1600 vizuális részletei és megjelenése éreztették velünk az igazi hangprojektoroktól való visszalépést, vele szemben a szubláda meggyőzőbb összképet tárt elénk. Első ránézésre egy tisztességesen tervezett és megépített, kicsi, de masszív mélynyomó.

Yamaha NS-SW200 aktív mélyláda

Nálunk a matt fekete verzió vendégeskedett, kompaktságának köszönhetően diszkréten elhelyezhettük a szobában. A doboz előlapjának tetején, az ívelt tetőlap stílusosan levágott élének közepére került egy jelszintvezérlő potméter és egy ki-bekapcsoló gomb. A két kezelőszerv közé parányi LED-et bújtattak, mely üzemállapottól függően piros, vagy zöld fényt bocsátott ki. A 130 W teljesítményű mélyláda hátlapján egyéb beállítási (automata kikapcsolás funkció jelszint érzékenysége, fázis, levágási frekvencia) és csatlakozási (továbbfűzhető hangfal jel csiptetős csatlakozók által a jobb és bal frontoknak, aranyozott sztereó és monó RCA SUB aljzatok) lehetőségek tárultak elénk. A gyárilag beépített, vézna tápkábelt leszámítva az NS-SW200 tényleg jó ár/érték arányú, tisztességes mélyláda hatását keltette, kíváncsian vártuk, hogy megszólaljon.

Yamaha NS-SW200 aktív mélyláda hátfal

Beüzemelés, használat

Aki installált már házimozi erősítőt, annak eleget mondhatunk azzal, hogy semmivel sem bonyolultabb feladat az YSP-1600 beállítása, sőt! A soundbar és a mélyláda bekötése, konfigurálása nekünk kb. 15 percet vett igénybe. A szubláda legjobb helyének és ideális hangnyomásszintjének megtalálására érdemes rászánni egy kis időt.

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbar távvezérlő

A soundbar dicséretet érdemel, amiért fürgén reagált a gyárilag mellékelt távvezérlőre, és az iPhone-on futtatott, MusicCast applikáció parancsaira is. Utóbbin belül a hangerőt és a Cinema DSP-módokat is kiválaszthattuk, így változatlanul kijelenthető, hogy ma már egy okostelefon is alkalmas az esti mozizás levezénylésére. Szobaakusztika korrekcióra, a helyiség méreteinek megadására viszont nem volt lehetőség.

MusicCast App

Az NS-SW200 közepes hangerőn történő filmezések közben, pár percnyi csendes jelenet közben gyakran megunta a babért és kikapcsolt, aztán ráébredtünk, hogy csak a jelérzékenységén kell állítani a hátoldalán lévő, háromállású kapcsolóval. Ezt követően már tényleg csak akkor vonult el "szundikálni", ha halkan járattuk a rendszert.

Hangminőség

Tesztkonfigurációnk részét képezte egy Pioneer BDP-170 és egy Yamaha BD-A1040 Blu-ray lejátszó, melyeken sztereó anyagokat és gyári DVD/BD korongokat is kipróbáltunk. A tesztanyagok közül említést érdemel a Kill Bill vol. 1 végső csatajelenete, az Interstellar űrhajó fellövéses szekvenciája, és a The Incredible Hulk azon képsorai, melyek közben Edward Norton-t füstgránáttal hergelik fel (és persze az ez után következő, látványos folytatás).

Yamaha YSP-1600 MusicCast soundbar

Az YSP-1600 parányi hangszórócskái valóban képesek a vártnál szélesebb hangtér generálására. Teszthelyiségünk több pontján is elhelyeztük a Yamaha hangrendszert, ugyanakkor a hallgatói pozíció variálásával is kísérleteztünk. Bizonyos helyzetekben tényleg sikerült elhinnünk, hogy a soundbar-tól másfél-két méterre szólalnak meg az aktuális film hátterében zajló effektusok, de a hátunk mögé, vagy oldalirányba nem minden esetben sikerült elcsalogatni a hanghullámokat. A lényeg, hogy az eszköz egy ideálisan berendezett nappaliban valóban képes váratlanul szétszórni a részleteket, de lássuk be: a szórakoztató elektronikai cégek által "ideálisnak" gondolt környezetet csak ritkán birtokoljuk.

A hangrendszer megfogott, artikulált és meglepően tiszta módon reprodukálta a dialógusokat. A front csatornákra kevert, hirtelen hanghatásokat (torkolattűz, robbanások, dobbanó, csattanó effektek, stb.) is egész bátran kezelte, nagyobb terhelésen sem tűnt bizonytalannak a rendszer. Mindazonáltal az YSP-1600 basszusai erősen dobozjellegűnek bizonyultak (ami nem csoda egy ekkora mérethez képest), ezért jelenlétérzet, térábrázolás és térmélység tekintetében értelemszerűen elmaradt a hagyományos, kifinomultabb házimozi rendszerektől. Ettől még a televízió csipogóihoz képest fényévekkel jobb élményben volt részünk.

Yamaha NS-SW200 aktív mélyláda

A soundbar önmagában képtelen lett volna mozis dinamikát nyújtani, az NS-SW200 nemcsak egyszerűen "megtámogatta" őt. Elfogultság nélkül állíthatjuk, hogy az eredményül kapott, komplett akusztikai élmény élvezhetősége 70 %-ban a mélynyomó érdeme volt. Kiváló munkát végzett a kis láda. Kis mérete ellenére nagyon erős, határozott és stabil basszusokat lövellt ki magából, gyakorlatilag csurig töltötte a szobát minőségi, mennydörgő hanghatásokkal. Markánsan alátámasztotta, kiegészítette a soundbar-t, és megalapozta azt az erőtartalékot, ami egy mozifilm vagy videojáték izgalmainak átéléséhez elengedhetetlen. Mindez olyan terhelésen történt, amit talán még "épphogy" elvisel egy vékonyfalú ház szomszédsága. 130 wattos teljesítményével nem a belső szerveink rezgetését tűzte ki célul, hanem a képen történő események súlyát akarta bizonyítani az NS-SW200, és az árához képest nagyon jól sikerült neki.

MusicCast multiroom

Végszó

Mivel a cikkben bemutatott rendszer részben multimédiás célokat szolgál, nem lehet pusztán a teljesítménye alapján értékelni. Tény, hogy a Yamaha YSP-1600 rengeteg jól csengő, és egy modern háztartásban hasznosítható extrát tartalmaz. Akusztikai szemszögből elegáns helyettesítése a mai televíziók beépített hangszóróinak, mindehhez hozzátartozik, hogy a kategóriájához és méreteihez viszonyítva az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta. Amennyiben mellette döntünk, kizárólag az NS-SW200 mélysugárzóval együtt vigyük haza, hogy ne maradjunk le a házimozizáshoz elengedhetetlen, ütős basszusokról. Egyébként a kis mélyláda önmagában is megállja a helyét, ha ésszerű teljesítményigénnyel tekintünk rá, ezért 5.0 tulajdonosoknak is érdemes megfontolni a kipróbálását. A soundbar-t főleg a MusicCast lehetősége emelte ki az átlagból, így elsősorban azoknak javasoljuk, akik egyébként is játszadoznak a többszobás hangrendszer kiépítésének gondolatával.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.