Yamaha YAS-207 soundbar teszt

Talált pénz

2017. november 23., csütörtök, 05:10

Yamaha audio házimozi hangfal hangszóró hangrendszer soundbar Yamaha hangfal Yamaha soundbar Yamaha teszt hangfal teszt soundbar teszt Yamaha hangfal teszt Yamaha soundbar teszt

A soundbárok piaca még mindig nem telítődött, de kevés az olyan készülék, ami igazán megéri az árát, és nem követel túl sok kompromisszumot a felhasználótól. A Yamaha erre most nagyon rácáfol. Egyszerű, de szokatlanul sok szolgáltatást nyújtó soundbar lett a YAS-207, a maga 4K/3D kompatibilitásával és az újdonságnak számító DTS Virtual:X térhangzás javító hangszabvány ismeretével. Egyszerű telepíthetősége mellett jól illik a lakásba, és a mélysugárzó sem foglal el komódnyi helyet a televízió mellett. Az ára pedig ennél is meglepőbb, mivel 119 990 forintért már hazavihetjük.

Yamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbarYamaha YAS-207 soundbar hátlapYamaha YAS-207 soundbar csatlakozókYamaha YAS-207 soundbar csatlakozókYamaha YAS-207 soundbar mélyládaYamaha YAS-207 soundbar mélyládaYamaha YAS-207 soundbar távvezérlőYamaha YAS-207 soundbar AppYamaha YAS-207 soundbar App

Kavics az állóvízbe

A Yamaha a hangprojektor és a soundbar szegmensben már szép eredményeket könyvelhetett el eddig, amely statisztikát a YAS-207 minden bizonnyal csak tovább javítja. Kevés olyan audio termék van manapság, amire gondolkodás nélkül igent lehet mondani. A Yamaha YAS-207 talán pont egy ilyen ellenpélda, mivel a belépő szintű soundbárok piacán, olyan szolgáltatásokkal ruházták fel, ami ebben a szegmensben, sőt a nálánál lényegesen drágább kategóriában sem szokásos. Kezdjük a külsőnél! Bár a csomagolás puritán, a feliratok tanúsága szerint a beltartalom meglehetősen gazdag.

Yamaha YAS-207 soundbar

A vékony hangrúd nagyon kis helyet foglal, tényleg könnyedén elhelyezhető a kisebb lakásokban is. Hasonló a helyzet a mélysugárzóval, ami már ebben a kategóriában is vezeték nélkül kommunikál. A soundbar lehet, hogy nem lakk fekete és más külcsíntől is mentes, de egy relatív kiegyensúlyozott hangzást és erőteljes mély hangot produkál némi kis hangzásjavítással, de ne rohanjunk ennyire előre!

Yamaha YAS-207 soundbar mélyláda

A hangrúd a szokásosnak mondható recept szerint készült, ugyanis az elején megtaláljuk a bekapcsoló gombot, a bemenetválasztó visszajelző LED-jeit, továbbá a hangerő beállítás jelölését.

Yamaha YAS-207 soundbar

Az olcsó szegmensben végképp nem szokásos, hogy a DTS hanganyaggal is megbirkózzon a készülék, de itt ebben sincs hiba. A DTS esetén még extrát is kapunk, ugyanis némi szoftverfrissítés után a DTS Virtual:X szabványt is ismeri, ami 7.1.4 hangcsatornát modellez. A szoftverfrissítés szükségességét a surround gomb megnyomásával ellenőrizhetjük. Emellett az általánosabban használt és egyben olcsóbb licenszű Dolby Digital hanganyagokkal is boldogul, hiszen abból úgy is több van.

Yamaha YAS-207 soundbar csatlakozók

A bemeneteket tekintve a legfontosabb, hogy a HDMI aljzaton keresztül 4K videó anyagokat is átvisz, sőt CEC kompatibilis, tehát a televízió távvezérlőjével a soundbar hangereje is állítható. A régebbi IR repeater megoldást ez a modell már nem támogatja. Analóg bemenetet is találunk a hátoldalon, egy 3,5 mm-es Jack aljzat formájában, és Bluetooth adatkapcsolatot is létrehozhatunk mobil eszközünkkel. A külön kapcsolható mélyhang kiemelést és a tiszta beszédhangzást két önálló LED jelzi. A teljesség kedvéért még egy optikai bemenet is található a hátlapon, ha tévénkkel így szeretnénk összekötni. A csatlakozók közül a kakukktojás az USB bemenet, ami gyakorlatilag csak szoftverfrissítéshez szükséges.

Yamaha YAS-207 soundbar távvezérlő 

Távvezérlő

A távvezérlőben valójában semmi különleges nincsen, sőt elég retro beütése van. A szinte hitelkártya méretű eszköz a legegyszerűbben biztosít hozzáférést a fontosabb funkciókhoz. Kiválaszthatjuk a bemeneteket, így a beszédhang, illetve az extra mélyhang kiemelést is elindíthatjuk, de igény szerint sötétíthetjük vele a kijelzőt. A hangerő szabályozás, illetve a mélyhangzás kiemelése kapta a legnagyobb méretű gombokat, mivel ezek a leggyakrabban használt funkciók. A távvezérlő jól használható, a maga egyszerűsége miatt, de ha valaki különlegesebbet szeretne, letöltheti a Yamaha saját applikációját. A Home Theater Controller egy szépen felépített, kisméretű applikáció, amivel a kompatibilis soundbar-ok leglényegesebb funkcióit elérhetjük. A szoftver segítségével Bluetooth kapcsolaton keresztül a főbb szolgáltatások irányíthatókká válnak.

Yamaha YAS-207 soundbar App

Hangminőség

Az olcsó termékekre sokszor fenntartásokkal néz az ember, de előre bocsáthatjuk, hogy ennél a készüléknél sok kétkedésünk alaptalanná válik. A meghallgatást egyszerűbb könnyedebb zenével kezdtük, a Postmodern Jukebox kínálatából. A régebbi és mai slágerek feldolgozásai nagyon élvezetesen szóltak, pedig nem kimondottan hifi rendszerről beszélünk. A mélyek testesek és a középtartomány is elég részletgazdag volt, de ugyanakkor lehetett volna esetenként kicsit visszafogottabb vagy kevésbé hangsúlyos. A magastartományra nem lehet panasz, a cinek, triangulum meggyőző volt, de nem tűnt annyira szépen kidolgozottnak a hangkép, mint egy klasszikus vagy hagyományos sztereó rendszer esetén. A színpad a méretekhez képest elfogadhatónak mutatkozott, a zenei visszaadás pedig transzparensnek, ami szokatlanul jó ebben a kategóriában. Az unalomig játszott Dave Brubeck számok is a vártnál jobb hangképpel, világosabb élvezetesebb hangképpel szólaltak meg.

Yamaha YAS-207 soundbar

Filmekénél Star Wars-t, a Harry Potter és Indiana Jones kalandjait vetettük be, néhány effektben gazdag és kevésbé gazdag jelenet megtekintésével. Méretéhez képest fajsúlyos hangzású a YAS-207. A mélyek erőteljesek és teltek, de érdekes módon a DTS Virtual:X illetve a surround beállítás kicsit túlzásba esett, színezte a képet, fényesebb magasabb tónusú lett minden. Ugyanakkor a tér nagyobbnak tűnt a surround hatás bekapcsolása után, de nem volt annyira természetes, esetenként kikapcsolva hallgathatóbb volt a filmek hangja. A beszéd érthetősége kifogástalannak, sőt nagyon jónak mondható, televízió hangjának javítására is nagyon alkalmas. Teljesítménye arra elég, amire tervezték, tehát egy átlagos 20 m2-es nappalit lazán betölt zenei vagy filmanyaggal. Nagyobb hangerőn kicsit összeesett a kép, így célszerű kicsit finomabban bánni a hangerő szabályozóval. Összességében azonban jó benyomást tett ránk, és gondolkodás nélkül kijelenthetjük, hogy sok hasonló árú soundbárnál jobb teljesítményt nyújtott.

Yamaha YAS-207 soundbar

Jó ajánlat?

Bár a The Final Countdown (Végső visszaszámlálás) című filmet nem használtuk tesztanyagnak, a gyakorlatban mégiscsak elkezdett lepörögni a számláló a Black Friday napjáig. Vannak jó ajánlatok, de ez a soundbar tényleg nagyon megéri az árát. Rengeteg szolgáltatása és az átlagosnál jobb hangja a kategóriában egyértelműen kiemeli. Persze lehet firtatni, hogy mennyire muzikális, mennyire lehet háttérzenére használni, vagy éppen a filmekre mennyire jó, de az ára elég sok kételyt azonnal eloszlat. Ki kell használni ezt lehetőséget: el kell menni, meg kell hallgatni, mert tényleg nehéz hasonlóan kedvező ár/érték arányú soundbárt találni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.