Yamaha MusicCast BAR 400 (YAS-408) soundbar teszt

Kettős ügynök

2018. november 27., kedd, 23:15

Yamaha audio házimozi hangfal hangszóró hangrendszer soundbar MusicCast Yamaha MusicCast Yamaha hangfal Yamaha soundbar Yamaha teszt hangfal teszt soundbar teszt Yamaha hangfal teszt Yamaha soundbar teszt

A Yamaha 2018 második felében dobta piacra az egyik legújabb slágerterméket: a MusicCast BAR 400-at. Erről a soundbárról van szó akkor is, ha a YAS-408 elnevezéssel emlegetjük, bár talán az előbbi a gyakoribb. Újdonságként nyújtja a számunkra a DTS Virtual:X hangvisszaadási képességet, jól együttműködik korunk UHD televízióival és a MusicCast rendszernek köszönhetően bővíthető háttérsugárzókkal és több zónás kiépítésben is jól szerepelhet.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbar hátlapYamaha MusicCast BAR 400 soundbar csatlakozókYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbarYamaha MusicCast BAR 400 soundbar mélyládaYamaha MusicCast BAR 400 soundbar mélyládaYamaha MusicCast BAR 400 soundbar mélyládaYamaha MusicCast BAR 400 soundbar mélyládaYamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 50 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 50 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast 50 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast BAR 400 soundbar távvezérlő

A MusicCast koncepció

Soundbar-okkal Dunát lehet rekeszteni, szinte olyanok ma már, mint a megboldogult hifi korszak nagy tornyai. Mindenkinek, aki legalább kicsit is ad az otthoni minőségi szórakoztatásra, legalább valami hasonlót be kell szereznie. Ezen nincs látványosan CD-játszó és kazettás magnó, sem lemezjátszó, de a mai tartaloméhes felhasználónak effélék nem is kellenek, rosszabb esetben még nem is látott ilyeneket. Viszont adott a Yamaha esetében vezeték nélküli streaming, 4K támogatás és Bluetooth adatkapcsolat valamint természetesen WiFi.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar

Mindemellett fizikailag jól néz ki, kiváló minőségű anyagokból készült, de ennek megfelelően kicsit sérülékeny is. Erre nem árt odafigyelni akkor, amikor a falra szereljük fel. Az elhelyezése persze történhet hagyományos módon is a megjelenítő elé, illetve alá. További jó hír, hogy a felszerelése nem igényel extra konzolt, vagy bármilyen más szerkentyűt, pusztán két csavar befúrásával megoldható a falra akasztás.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar

A BAR 400 a MusicCast rendszernek köszönhetően alkalmas arra, hogy egy multiroom rendszer szerves részét képezze és applikációról irányítva tetszőleges zenei anyagunkat osszuk meg, vagy éppen valamelyik internetes forrásról valós időben érkező műsoranyagot tetszőlegesen elérjük. A MusicCast azonban nem csak a multiroom alkalmazás miatt fontos, hanem a bővíthetőség egyik kulcsa is. A streaming funkciónak köszönhetően a hangrúd és a széria tartozék mélysugárzó mellett lehetőség van a rendszer háttérsugárzókkal történő kiegészítésre, a még tökéletesebb hangélmény elérése érdekében. Természetesen vezeték nélküli hangsugárzókról van szó, de ez a vezeték nélküliség csak 50 %-ban igaz, hiszen az áramellátást ezeknél a hangfalaknál is meg kell oldani.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzó

"Minimal Design", de maximális minőség?

Egy biztos: a MusicCast BAR 400 vásárlói nem fognak csalódni a minőség terén, mivel a Yamaha nagyon jól felépített, kulturált, minőségi anyagokból összerakott készüléket dobott piacra. A hangrúd nagyon vékony, szinte eltűnik a televízió alatt, ami nagyon előnyös, hogy nem valami monstrumot kell ismételten elhelyezni az amúgy is szűkös tévé állványon. A hangrúd felépítése teljesen szimmetrikus, a jobb és bal oldalon egy-egy középmagas és magassugárzót helyeztek el párban. A beépített erősítő teljesítménye 100 W, de ez nyilván csak a hangrúd hangszóróinak meghajtását szolgálja. A védőrács nem levehető, de nem is létszükséglet, jobban néz ki a készülék így, azzal együtt.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar

A hangrúd hátoldala a szokásos recept szerint készült, mivel egy kis bemélyedésben helyezték el az összes csatlakozót, a hálózati tápaljzattal együtt. Minden lényeges csatlakozó megtalálható rajta, így HDMI be- és kimenet, analóg audio bemenet, valamint digitális optikai bemenet továbbá Ethernet aljzat. Legfeljebb csak az adhat okot reklamációra, hogy mindössze egy bemenetként szolgáló HDMI csatlakozó kapott rajta helyet, míg a másik direkt kimenet a televízióhoz. A HDMI a két alap kényelmi funkciót ismeri, így az ARC és a CEC is működik vele, ami a hangerő vezérlést kényelmesebbé teszi, és főleg megspórol egy távvezérlőt.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar csatlakozók

Vezeték nélkül a WiFi-n kívül a Bluetooth adatátvitelt is támogatja, ami elengedhetetlen az okostelefonokkal történő használathoz. A hangrendszer lényegét jelentő hangvisszaadási technológia a DTS Virtual:X, de olyan hangzáskiemelést is találhatunk benne, mint a zene, TV program, sport illetve játék. Más-más hangszínnel eltérő térélménnyel adja vissza a források hangzását. Jó hír, hogy a sok kommersz hangformátum mellett a 192 kHz/24 bit Hi-Res audióval is megbirkózik, ami a minőségi zenehallgatás egy újabb fokozatát biztosítja a felhasználó részére. Ami a rossz hír lehet, hogy a Dolby Atmos és a DTS:X hangzásról le kell mondani, mivel azokkal nem kompatibilis a BAR 400.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar mélyláda

A BAR 40-nel ellentétben a BAR 400-hoz mélysugárzó is tartozik, ami a kor követelményeinek megfelelően, vezeték nélkül kapcsolódik a központi egységhez.  A mélysugárzó 16 cm-es, és a teljes hangfal kb. 9,5 kg tömegű. Mivel aktív, érdemes megjegyezni, hogy a beépített erősítője 100 W teljesítményű, így a rendszer összteljesítménye 100+100 W.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar mélyláda

MusicCast controller

A rendszer irányítására alkalmas MusicCast applikáció mindkét áruházból letölthető, így Android és iOS operációs rendszert használó okos készülékekre egyaránt telepíthető. A segítségével egy kézben tarthatjuk a felügyeletet több helység fölött, legyen az a nappali, konyha, fürdőszoba vagy éppen a terasz. A szoftver segítségével kiválaszthatjuk a nekünk tetsző forrást; médiaszerver, internet rádió, Bluetooth adatkapcsolat, egyszerű rádió, USB vagy más médiaforrás, így maga az okostelefon vagy tablet is. Minden egyes helységhez hozzárendelhető, hogy mit hallgatunk éppen, feltéve, ha egy rendszerbe kötött MusicCast kompatibilis eszközöket használunk. Meg kell jegyezni, hogy emellett a YAS-408 kompatibilis az Amazon kihangosító termékeivel.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 50 vezetéknélküli háttérsugárzó

Beüzemelés és tapasztalatok

Első körben a soundbar-t önmagában, a saját mélynyomójával próbáltuk csak ki, de a MusicCast 20 illetve MusicCast 50 hangsugárzókkal bővítve a 3.1 rendszer 2.1-re alakítható. Mindez lehet, hogy nem is szükséges, mivel a 3D hangvisszaadás ezt valamilyen szinten tudja imitálni, ugyanakkor nagyon függ a helytől is, mennyire hatásosak az effektek. A hangrudat a HDMI-vel kötöttük a megjelenítőhöz, ahol az ARC funkció tökéletesen működött. Egy távvezérlővel sikerült így a teljes rendszer hangerő szabályozása.

Yamaha MusicCast 50 vezetéknélküli háttérsugárzó

A telepítése nagyon egyszerű, a mélynyomó és a hangrúd gyorsan megtalálta egymást, és az applikáció telepítése után már választhatjuk is a nekünk tetsző hangforrást. Mindez azonban nem a vége, igény és pénztárca függő hogy a rendszert bővítjük-e háttérsugárzókkal. Ehhez mindössze egy WiFi hálózat kell, ami a legtöbb lakásban már adott, valamint a MusicCast 20 hangsugárzók párban, vagy épp a MusicCast 50 önmagában. És persze a rendszer lelke, a MusicCast vezérlő szoftver, ami letölthető okostelefonra, tabletre. Ha ez megvan, akkor minden rendelkezése áll ahhoz, hogy egyszemélyes uralmat gyakoroljunk valamennyi készülék felett. A BAR 400 a rendszer központi eleme, aminek a beállítása és multiroom rendszerbe történő integrálása a MusicCast applikációval lehetséges. Az intelligens funkciók mellett akár a hangerőt is állíthatjuk szoftveresen, akár minden eszköznél külön-külön, hogyha több MusicCast kompatibilis készülék is van a rendszerben. Persze távvezérlő is jár a BAR 400-hoz, de gyakorlatilag elő sem kellett venni a teszt során.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar távvezérlő

Azért, le kell szögezni nem volt annyira pofonegyszerű a többcsatornás rendszerre történő bővítés. A hálózatot szépen felismerte a YAS-408 és a többi MusicCast hangszóró is. Ez pozitívum, mert korábban járt nálunk olyan soundbar, aminél ez nagyon problémás volt. A bonyolultságot jelen esetben az adta, hogy például a MusicCast 20 és MusicCast 50 hangszórók önállóan és sztereó párban is használhatók, de egyesével a fő készülékhez, jelen esetben a BAR 400-hoz is linkelhetők. Ha belinkeljük valamelyik MusicCast 20 hangsugárzót, akkor abból nem lehet surround rendszert létrehozni, nekünk sem sikerült. Amennyiben sztereó rendszerként szeretnénk használni a 20-as vagy 50-es hangfalakat, akkor ahhoz megint nem kell a BAR 400, mert applikáción keresztül ez a párosítás megoldható. A surround rendszer önálló beállítás, amihez felismertetett MusicCast 20 hangfalak kellenek, de a teszt alatt többször előjött az az üzenet, hogy a surround beállítás nem lehetséges, mert nincs kompatibilis eszköz a hálózaton. Nagy nehezen azért sikerült megoldani, de járatlanabb felhasználók pár óra hosszát eljátszhatnak a szoftver kezelésével. Véleményünk szerint az alapötlet nagyon jó, és látványos az egyedileg paraméterezhető eszközök sora, de azért egyszerűbben is meg lehetett volna oldani, ha már mindegyik készülék rendszerben van.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar és MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzó

A televízió hangjával kezdtük, mégis csak az az elsődleges cél, hogy ennek minőségét javítsuk. A javulás egyértelmű, ahogy arra számítani is lehetett. Nagyon jó, életszerű például egy koncerthez tartozó színpad hangzása, és a beszédhangok kiemelése valóban nagyon jól sikerült, a párbeszédeket nagyon érthetően adja vissza. A középtartomány nem olyan erőteljes, viszont a magas- és a mélytartomány egyaránt hangsúlyosabb a zenei részeknél, viszont a párbeszédek ténylegesen jól érthetők voltak, mindenféle külön beállítgatás nélkül.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar

A térhatású hang, ami nyilván mindenki számára érdekes, hiszen éppen ezért vesz ilyen soundbar-t, hogy lehetőleg egy eszköz is helyettesítse a meglévő több hangszórót, az átlagosnál jobb élményt adott. Kikerestünk néhány részletet a klasszikus filmjeinkből, Harry Potter kviddics mérkőzését, a Men In Black látványosabb jeleneteit és meg kell mondani, az elvárásainkat meghaladta a YAS-408. Teljesítménye jónak mondható, bár nem lökött hátra senkit a fotelbe egy-egy hangeffekt, de nem is feltétlenül kell ennél több. Cserébe a surround élmény meg volt, bár azt nem állíthatjuk, hogy mind a 7.1 virtuális hangforrást össze tudtuk számolni. A körkörösen fejünk felett repkedő boszorkány tanoncok is hozták a formájukat, nem beszélve a földönkívüliek üldözése során, a túldinamizált autós üldözések idegeket is érzékenyen érintő hangeffektjeiről. Az biztos, hogy a hangélmény nem sokkal maradt el a hangprojektoroknál megismert hatástól, igaz jó helyen kellett ülni mindehhez. A fizikai hangsugárzók ezt a hangzásbeli élményt reálisabb talajra helyezték, de nem feltétlen volt rájuk szükség, a filmek atmoszféráját a BAR 400 önállóan is jól közvetítette.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar

Nagyfelbontású sztereó anyagokkal meghallgatva átlagosnál jobb hangzást adott, háttérzenét szolgáltatni bőven jónak bizonyult. Kellő dinamika és nyílt hangzás jellemezte, hosszútávon hallgatható. A színpad jó hallgatási pozícióból szélesnek is nevezhető, persze nyilván nem éri el a hagyományos elhelyezésű hifi rendszerek térérzetét, de alapvetően kellemes volt a fülnek.

Yamaha MusicCast BAR 400 soundbar

Megvegyem vagy ne?

Mindenképpen meg kell venni (legalábbis számításba kell venni, és kipróbálni), hogyha egy jó hangú, bővíthető, akár multiroom rendszerben használatos eszközzel szeretnénk bővíteni az otthoni szórakoztató készülékek palettáját. A Yamaha MusicCast BAR 400 hangja a soundbar-ok között kiemelkedő, kellemes, dinamikája is elegendő, hosszútávon hallgatható. A szimpla távvezérlő is elegendő a mindennapi használathoz, ahhoz más okos eszköz nem is kell. Ha van kedve valakinek, akkor a multiroom rendszer és az applikáció minden további nélkül ajánlott, viszont a bővíthetőségnek ára van, ami esetleg kicsit visszatarthatja a vásárlási kedvet. Összességében nem fog csalódni, aki erre a készülékre beruház!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.