Yamaha MusicCast 20 és MusicCast 50 aktív streaming hangszóró teszt

2019. január 25., péntek, 16:45

Yamaha audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer multiroom MusicCast multiroom hangrendszer Yamaha hangfal hangfal teszt hangrendszer teszt multiroom teszt Yamaha hangfal teszt Yamaha MusicCast teszt MusicCast hangrendszer teszt

A Yamaha MusicCast termékcsalád egyre szélesedő kínálatában, verhetetlen funkcionalitással felszerelt vezetéknélküli eszközök garmadája közül válogathatunk. A kisebb, mono MusicCast 20 és a nagyobb sztereó testvér MusicCast 50 aktív hangszórók elsősorban szolgáltatások tekintetében nyújtanak kiemelkedőt - mindkét újdonságot teszteltük.

Yamaha MusicCast 20 és MusicCast 50 hangszórókYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóró hátlapYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóróYamaha MusicCast 20 hangszóró AppYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzók - MusicCast SurroundYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzókYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzókYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzókYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóró hátlapYamaha MusicCast 50 hangszóró hátlapYamaha MusicCast 50 hangszóró belsőYamaha MusicCast 50 hangszóró belsőYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 50 hangszóróYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzóYamaha MusicCast 20 és MusicCast 50 vezetéknélküli háttérsugárzók

Dizájn és koncepció

Az elegáns, fekete és fehér színben kapható Yamaha MusicCast 20 (WX-021) és MusicCast 50 (WX-051) hangszórók mindegyike "standalone" egységként működik, azaz elég valamilyen számunkra kedves forráshoz csatlakoztatni és készen is vagyunk, indulhat a zenehallgatás vagy filmnézés. Mindkettőben ugyanolyan konverter dolgozik, így 24 bit/192 kHz felbontásig támogatják a ma elérhető népszerűbb hangformátumok mindegyikét.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró hátlap

Forráseszközök csatlakoztatására bőséges bemeneti arzenál áll rendelkezésünkre: mindkét típus képes Bluetooth, Ethernet illetve 2,4 vagy 5 GHz WiFi kapcsolatra, míg a nagyobb, sztereó modell analóg RCA és 3,5 Jack AUX bemenetet is kínál.

Yamaha MusicCast 50 hangszóró hátlap

Mindkét modell natívan támogat széleskörű streaming szolgáltatásokat: Spotify, TIDAL, Deezer, Napster, Qobuz és továbbiak is elérhetők igény szerint. Mindezeket kiegészítendő, Amazon Alexa és AirPlay támogatást is találunk, amennyiben erre lenne igényünk. A Yamaha MusicCast Stereo és Surround kompatibilitás természetes - hiszen ez a termékek lényege!

Yamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzók - MusicCast Surround

A névleges teljesítményre szintén nem lehet panasz: a kisebb modell 40, míg a nagyobbik 2x35 W teljesítményt kínál. A kisebb MusicCast-ek párba köthetők a Yamaha iOS-en és Androidon is elérhető applikációján keresztül vagy kompatibilis erősítő segítségével (például az RX-V 685-tel) akár surround rendszer részeként használhatjuk őket. Sőt, ahogy vonatkozó tesztünkből kiderült, kombinálhatjuk a multiroom és a surround alkalmazását és még egy fali felszerelést megkönnyítő "kulcslyuk" is található a hátulján. Természetesen mindkét készülék hálózati áramellátást igényel, ezen a teljesítményszinten akkumulátoros működés már nem biztos, hogy megfelelően hatékony lenne.

Yamaha MusicCast 20 vezetéknélküli háttérsugárzók

Kinézet tekintetében nem lehet panasz: elegáns, ívelt és a mai igényeket tükröző dizájnt kapunk lágy tapintású műanyagréteggel ellátott érintőgombokkal, kék és fehér LED fényekkel valamint fényes felső borítással. Utóbbi valószínűleg minden nyomozó álma, hiszen bármilyen érintésre rendkívül élethű ujjlenyomatokat jelenít meg, melyek csak nagyon nehezen távolíthatók el róla.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró

A felső peremen elhelyezett érintőgombok segítségével választhatunk forrást, illetve csatlakozás módba válthatjuk eszközeinket WiFi kapcsolat beállításához. Emellett állíthatjuk a hangerőt, és a kisebbik modellen a lejátszás is vezérelhető innen.

Yamaha MusicCast 50 hangszóró

Használat és hangzás

Mindenekelőtt célszerű kiemelni, hogy a Yamaha mérnökei e termékekkel nem az audiofil közönség igényeit igyekeztek kiszolgálni, hanem sokkal inkább lifestyle eszközök megalkotása volt a cél. Ezek a mostani divat diktálta igényeket szolgálják és ennek megfelelően gazdag funkcionalitást kínálnak - igényes zenehallgatóként, hangzás tekintetében viszont kompromisszumra kényszerülünk.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a MusicCast-ek ne szólnának jól filmekkel vagy elektronikus zenével egy buliban, esetleg baráti összejövetelek háttérzenéjét szolgáltatva, csupán tény, hogy hangszínpadot, részleteket, finom rezdüléseket nem itt kell keresnünk. Optikai kapcsolatot használva a MusicCast 50 lényegesen jobb hangzást produkált filmnézés közben, mint a legtöbb TV-hez kialakított soundbar, így ezt mindenképpen pozitívumként kell értékelnünk.

Yamaha MusicCast 50 hangszóró belső

A termékeket igyekeztünk minél többféle forrással kipróbálni. Android operációs rendszer alatt a Bluetooth kapcsolat natívan adja át a Google Play zenében lejátszott hanganyagokat, azaz a Bluetooth csatlakoztatását követően semmilyen egyéb beállítás nem szükséges, hanem azonnal élvezhetjük a lejátszani kívánt zenéket. Fontos, hogy WiFi csatlakozás esetében már nem működik a natív lejátszás, ehelyett a MusicCast alkalmazást kell használnunk.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró App

A MusicCast természetesen lehetőséget nyújt a streaming szolgáltatások használatára, a multiroom funkcionalitás kiaknázására (esetünkben akár 3 eszköz csatlakozása esetén is, de akár még több MusicCast képes hangszóró csatlakoztatása is lehetséges) és a kisebb modellek párba kötésére is. Ha már igazán nem tudjuk, mit szeretnénk hallgatni, az A2DP képes, 4.2-es szabványt támogató Bluetooth kapcsolaton keresztül akár internetrádiót is hallgathatunk.

Yamaha MusicCast 50 hangszóró

Érdekes volt hallani, ahogy a nagyobb modell gyakorlatilag egy pontból jövő sztereóképet jelenített meg. Ez kisebb hátrány lehet filmek esetében, hiszen nem annyira érezhető a képernyőn látott tér, viszont nem zavaró a térérzetre nem különösebben fókuszáló zenék esetében. A kisebb modellek sztereó párba kötése esetén ez az érzés természetesen megszűnik, hiszen a hangszórókat tetszés szerinti távolságra elhelyezhetjük egymástól. Az App-ban megtalálható mélyhang kiemelés nem feltétlenül ad hozzá az élményhez, a basszusok már túl soknak érződnek e beállítás bekapcsolásával. A filmekben a párbeszédek értelemszerűen tisztábban, a részletek jobban hallhatók a TV hangszórókhoz vagy akár alacsonyabb kategóriás soundbarokhoz képest is - mindkét modell esetében.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró

Hangzás szempontjából dicséretes, hogy bár a nagyfelbontású források használata nem igazán indokolt, mindkét eszköz szépen "kisimítja" és remekül kontrollálja a tömörített formátumú zenék hiányosságait. Ennek köszönhetően nem érezhető nagy különbség az egyes forrásanyagok minősége között, ami megkönnyíti megszokott, akár mobileszközeink használatát.

Yamaha MusicCast 50 hangszóró

A kényelem fontos szempont lehet vásárláskor, így ha csupán egy sztereó rendszert szeretnénk létrehozni MusicCast eszközeinkkel, akkor érdemes lehet kettőt vásárolni a kisebb hangszórókból. Nem feltétlenül a hangzás okán, hanem mert így akár két szobára elegendő mono rendszert is összeállíthatunk, vagy akár a napközben sztereó rendszerként használt eszközöket estére szétbonthatjuk pl. egy hangszóró a konyhába, míg a másik akár a hálószobába kerülhet. Eddig nem említettük, de még egy darab kisebb MusicCast is bőven elegendő egy átlagos méretű konyha vagy szoba hangokkal való betöltésére.

Yamaha MusicCast 20 hangszóró

Összegzés

A Yamaha e két MusicCast termék kialakításával igyekezett kielégíteni minden olyan igényt, amely manapság egy rengeteg szolgáltatást kínáló, kényelmes, multiroom rendszerrel kapcsolatban felmerülhet. Bár a MusicCast szoftver esetében talán célszerű lenne néhány frissítés (a kissé nehézkes WiFi csatlakozás mellett például a zenehallgatás közben bejövő hívások kezelése sem automatikus) vagy finomhangolás, a végeredmény mind az eszközök, mind a szoftver oldalán meggyőző. Árához képest valóban kimagasló szolgáltatásokat kínáló esztétikus, és megfelelő hangzással bíró eszközöket kapunk. Amennyiben célunk, hogy lakásunk minden szobájában külön hangeszköz álljon rendelkezésünkre, amely minden mai szolgáltatást ismer és kezel, megfelelő hangerőt biztosít és bármilyen forrásból egyenletes minőségű hangzást biztosít, akkor a Yamaha MusicCast 20 és MusicCast 50 modelljeit mindenképpen érdemes számításba venni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.