Vifa Oslo Bluetooth hangszóró teszt

Hangostáska

2018. február 19., hétfő, 07:55

Vifa audio hifi hangszóró hangfal hangrendszer Vifa hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetoooth hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt Vifa teszt Vifa hangszóró teszt Bluetoooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt

A vájtfülűek táborából sokan (többnyire jogosan) elégedetlenül morognak, lemondóan legyintenek, ha Bluetooth hangrendszer kerül szóba. Ez nem jelenti azt, hogy a vezeték nélküli dobozkák világában csak a tömörített, populáris karakterűek közül válogathatunk. A Vifa Oslo azt próbálja bebizonyítani, hogy a ritka kivételek közé tartozik - és végre mi is bólinthatunk erre!

Kik ők és honnan jöttek?

Év elején adtuk hírül a Vifa prémium kategóriás hangrendszereinek Magyarországra érkezését. A cég régen még tradicionális hangsugárzó gyártással foglalkozott, 2012-től kezdve pedig teljesen átálltak a modern, úgymond egydobozos, szolid dizájnra és kompaktságra épülő kategóriára.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóró csatlakozóVifa Oslo Bluetooth hangszóró csatlakozóVifa Oslo Bluetooth hangszóró csatlakozóVifa Oslo Bluetooth hangszóró hátlapVifa Oslo Bluetooth hangszóró hátlapVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóróVifa Oslo Bluetooth hangszóró színek

A dán gyökerekből indult Vifa termékei nem olcsók. Az Oslo pl. alig kisebb, mint egy VEF 206 típusú táskarádió, mégis kb. 160 000 Ft-ba kerül. Ugyanezért az összegért vásárolhatunk nagyobb méretű/teljesítményű alternatívát, vagy akár több kisméretű Bluetooth hangszórót. Ráadásul az Oslo nem kínál olyan manapság menőnek számító extrákat, mint mondjuk a sztereó párosítás lehetősége vagy vízhatlan kialakítás. Ettől még persze lehet, hogy máshol behozza lemaradását, amit ki is fejtünk a következő sorokban.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró

Küllem

A Vifa Oslo külsejét egyetlen szó, a diszkréció jellemzi igazán. Letisztult skandináv formái unisex jelleget adnak neki, emellett bármilyen környezetben megállja a helyét, hiszen formái mellett a választható színek egyike sem (mélykék, fenyő zöld, óceánkék, homok sárga, antracit szürke, kavics szürke) kimondottan harsány. Említendő a hangszóróvédő szövet is, amely a KVADRAT textilgyártó cégtől származik. Ez a vastagszálú textil enyhén durva tapintású, mint a nagyi jó öreg, elpusztíthatatlan kanapéjának kárpitja.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró színek

Az Oslo megjelenése szinte bántóan egyszerű, ugyanakkor egyáltalán nem nevezhető gagyinak. A külső oldalon körbefutó, egybefüggő alumínium sáv felül tovább halad, hogy fogantyúként funkcionáljon. Az éleket szépen lekerekítették, a tetőn lévő embléma sem domináns, a fém kapaszkodó tapintása minőséget sugall, a relatív kis mérethez társuló, 2,4 kilós tömeg úgyszintén.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró

Nekünk tetszett, hogy az előlapra mindössze két gombot (hangerő fel és le) helyeztek, de ezek sem lötyögő, mozgó billentyűk, hanem a textilre hímzett nyilacskák formájában lettek kialakítva.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró

Használat

Az eszköz használata annyira egyszerű, hogy egyeseknek pont ezért lesz elsőre bonyolult. Hátul lent, a töltő port és egy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack aljzat (tartozék összekötő kábel is része a csomagnak) mellett található egy gomb, amit hosszan kell lenyomni ahhoz, hogy az Oslo bekapcsoljon és Bluetooth kapcsolat után kezdjen nyomozni. Ugyanezen kezelőszerv rövid idejű lenyomásával váltogathatunk a források (vonalszintű bemenet vagy Bluetooth) között. A kikapcsoláshoz hosszan kell benyomni egészen addig, míg az előlapon lévő, egyetlen kör alakú LED sárgán villan egyet (a ki/bekapcsoló gomb mellett egy akkumulátor ikon is látható, amely mögött egy többszínű LED mutatja az aktuális töltöttséget). Mindezt elsőre nehezen értettük meg, de sokadik nekifutásra már rutinossá vált a kezelés, mindössze az a néhány másodpercig tartó kikapcsolási procedúra lehetett volna picit rövidebb.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró csatlakozó

Egyébiránt az Oslo aptX kompatibilis, ami a standard Bluetooth-hoz képest jobb hangminőséget jelent. Ez a fejlettebb, kevesebb jelveszteséggel járó kódolási lehetőség mobiltelefonos körökben sajnos még mindig nem terjedt el eléggé, ám a manapság divatos mobil hifi lejátszók (pl. Lotoo, Astell&Kern, FiiO) közül a legtöbb támogatja. Tesztünkhöz Android rendszerű okostelefon és AK Jr volt segítségünkre, utóbbit egy ADL Jack-Jack kábellel csatlakoztattuk az Oslo bemenetére annak érdekében, hogy kiderüljön, mi a legtisztább hang, amit képes kiadni. Mellesleg egyidejűleg akár két forráseszközzel is párosítható a Vifa kompakt hangrendszere és mindig annak enged úgymond utat, amelyiken éppen elindítunk zenejátszást.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró hátlap

Hangminőség

Ez volt az a jellemző, amiben a Vifa Oslo belénk fojtotta kifogásainkat. Hiába írjuk körül tízféleképpen, hogy a méretéhez (és általában a Bluetooth hangszórókhoz) képest meglepően jól szólt, akkor sem tudnánk visszaadni azt a meglepetést és elismerést, amit az eszköz kiváltott belőlünk. Már az első bekapcsolás után is érzékeltük, hogy a KVADRAT textil alatt lévő 4 db hangszóró (köztük található 2 db 50 mm-es alumínium membrános szélessávú és két 2 db 65 mm-es, szendvics membrános mélysugárzó, továbbá a dobozban két extra passzív radiátor is dolgozik) józan dinamikára és nem tipikus Bluetooth hangszórós, basszus-orientált dühöngésre törekedett.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró

A napokig tartó járatás alatt akinek megmutattuk, az pozitívan értékelte a szerkesztőségi szoba végében dolgozó kis táskahangszóró karakterét. Ennél talán többet árul el annak ténye, hogy az elmúlt években általunk kipróbált Bluetooth hangrendszerek közül talán kettőt (vagy egyet...sem?) tudnánk említeni, ami az Oslo könnyedségét és ügyes dinamikáját meg tudta volna közelíteni. Hozzátesszük, hogy a dánok alkotása árban is rátesz az általunk ismert vetélytársak zömére. Ami még fontosabb, hogy sokszor olyan tisztán hallottuk a konkrét hangszereket és énekeseket, mintha a kis doboz egy parányi dimenziókaput nyitott volna meg.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró

Az Oslo szívében dolgozó DSP kellő kifinomultsággal kezelte a váratlanul erős basszus csúcsok, dinamikai ugrások bármelyikét. Kis, közepes és nagy terhelésen is magabiztos, józan elosztásban szórta a frekvenciákat és egyáltalán nem esett bele a szokásos Bluetooth hangszórós (basszus pumpáló) csapdába. A méretéhez képest, telt, gazdag és árnyalt mélyhangokat nyújtott anélkül, hogy azok zavaróan ránehezedtek volna a magasabb frekvenciákra. Még Bluetooth kapcsolat esetén is aránylag jól el tudtuk egymástól különíteni a hangsávokat (pl. a Thievery Corporation - Exilio Rewound közben az ének/trombita/dob hármasa nem folyt össze. Emellett azt is megerősíthetjük, hogy a Vifa Oslo akár szolidabb házibulikra is elegendő hangerőre képes (sajnos nem vittük magunkkal partizni, de a szerkesztőség légterét alaposan felpezsdítette), nagy hangerőn sem produkált idegesítően hörgő, recsegő basszust, egy pici membránzajt leszámítva mindössze keményebbé váltak a mélyebb részletek, de ugyanez egy hasonló méretű hifi hangfalnál is bekövetkezett volna.

A Vifa Oslo minden zenét egyformán jól kezelt, hangjából szinte magától értetődően érzékelhetővé vált az igényesség. Persze a Bluetooth hangrendszerek bizonyos korlátait ez az eszköz sem tudta átlépni, pl. szűken elhelyezett hangszórókészlete miatt sztereó térhatásra nem volt képes, de ettől függetlenül jó volt rajta zenét hallgatni.

Vifa Oslo Bluetooth hangszóró

Végszó

A Vifa Oslo drágább, mint a piacon lévő Bluetooth hangrendszerek zöme, viszont kipróbálása után szinte azonnal világossá vált, hogy gyártója nem (csak) egy csinos dobozt és a szokásos skandináv dizájnt akarta eladni, hanem a név mögött rejlő hangsugárzó gyártási szakértelmet is. Szolgáltatásai relatív fapadosak, mégsem tudunk ezért rá neheztelni, mert az egyik legjobb hangminőségű Bluetooth hangrendszer, amit eddig teszteltünk.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.