Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró teszt

Hölgyekre (is) hangolva

2019. január 31., csütörtök, 08:05

Vifa audio hifi hangszóró hangfal hangrendszer Vifa hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetoooth hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt Vifa teszt Vifa hangszóró teszt Bluetoooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt

A prémium Bluetooth hangrendszerek gyakran markáns, szögletes formákat és hideg, fémes vagy sötét színeket alkalmaznak. Hozzájuk képest vizuális felüdülés a Vifa Helsinki, amely egyértelműen a hölgytábor szívét készült meghódítani.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóró hátlapVifa Helsinki Bluetooth hangszóró hátlapVifa Helsinki Bluetooth hangszóró hátlapVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóróVifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Finom átmenet

A Finnország fővárosáról elnevezett Helsinki a korábban általunk is tesztelt Reykjavik és Oslo egydobozos hangrendszerek közé ékelődik be méretben, teljesítményben és árban is. Egy közepes terjedelmű regénynél alig nagyobb, ugyanakkor majdnem másfél kilót nyom.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Utóbbi oka, hogy a kis dobozka többek közt beépített akkumulátort és négy, neodímium mágnessel hajtott hangszórót is tartalmaz. Két szélessávú, 50 mm-es alumínium, valamint két egymással ellentétes irányba néző 60 mm-es basszus membránt építettek bele (utóbbiakat két passzív radiátor egészíti ki).

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Öt különböző színárnyalat (fátyolkék, pasztell rózsaszín, fenyőzöld, homokkő-szürke, palaszürke-fekete) közül választhatunk, melyek többsége inkább nőies megjelenésűvé teszi az eszközt. Többi testvéréhez hasonlóan a Helsinki oldalait is strapabíró, erős Kvadrat gyapjúból készült textilréteg fedi.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró hátlap

A Vifa nem a számokkal dicsekszik, ezért most sem köti a vásárlók orrára a wattszámot (amit a Muzix Group oldaláról egyébként kiderítettünk - 22 W), vagy akkumulátor üzemidőt egy feltöltést követően. Prémium termékről esik szó, így elvárható, hogy viszonylag sokáig és szépen szóljon (de erre még lentebb visszatérünk). Utóbbiban nyújt segítséget az aptX Bluetooth vevő (NFC támogatással). Ha már szóba kerültek a szolgáltatások, azt sem árt tudni, hogy 3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenet is rendelkezésre áll, így pl. számítógéphez vagy televízióhoz is csatlakoztatható a Helsinki. Mindez kb. 140 000 Ft-ért vásárolható meg.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró hátlap

Küllem

A Vifa Helsinki Red Dot Design díjat zsebelt be 2016-ban, amely Európában az ipari formatervekért adható legnagyobb elismerés. Egyesek értetlenül tehetnék fel a kérdést: miért éppen egy ilyen minimál, retikül kinézetű eszköz kapott ekkora elismerést? Pont azért, mert nem úgy néz ki, mint egy hangrendszer. A kecses forma és az időtlen megjelenés az, amivel olyan célközönséget is meg lehet fogni, akiket pl. egyáltalán nem érdekel a klasszikus hifi. Hozzátesszük, minket minden érdekel, ami jól szól!

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Bőrszíjas fogantyú segíti a mobilitást, érdekesség, hogy még hosszabb szíj is rendelhető hozzá opcionálisan, úgy már tényleg retikül benyomását kelti a Helsinki. A hangerőszabályzó gombok helyét belehímezték az előlapba, ami egyszerre ízléses és kreatív megoldás. Rajtuk kívül mindössze egyetlen vezérlőgomb került oldalra, amely a ki/bekapcsolásért, forrásválasztásért és vezeték nélküli párosításért felel.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Használat közben

Ami az akkumulátor üzemidőt illeti, egy feltöltéssel kb. fél napig képes egész nagy terheléssel szólni a Helsinki. Kisebb terhelés (azaz mérsékeltebb hangerő) esetén ez néhány órával még kitolható. A Bluetooth kapcsolat hatóköre épp olyan jó, mint más Vifa Bluetooth hangszóróknál. Android rendszerű okostelefonunk azonnal megtalálta a Helsinkit. 2017-es iMac számítógép esetében viszont instabillá vált a jelfolyam és rendszeresen megakadt a lejátszás, ezért utóbbi esetében inkább Jack-Jack kábelt használtunk. 

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Az eddigi Vifa hangrendszerektől eltérően a Helsinki nem adott hangjelzéseket, pedig néha hasznosak lettek volna. Például az alacsony akkumulátor töltöttséget csak egy apró LED jelzi, amely hátulra került. Töltéshez egyébként speciális, 12 voltos külső tápegységet mellékel a gyártó. Ha hosszú útra készülünk, akkor nem tanácsos ezt otthon felejteni.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

A minimalistán megoldott, egyetlen funkcióválasztó gomb egyeseket összezavarhat. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen hosszan tartjuk nyomva. A nyomás időtartamától függően indíthatunk Bluetooth keresést, vagy választhatunk bemenetet (egyébként automatikusan azt a forrást szólaltatja meg a Helsinki, amelyikről kap jelet). Aki nem boldogul vele, annak erősen ajánlott a felhasználói kézikönyv elolvasása. Utána a lehetetlennek tűnő, bosszantó akadály egy csapásra gyerekjátékká válik.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Egyáltalán nem mindegy, hogy a forráseszköz tartalmaz-e aptX Bluetooth adót. Ha nem, akkor kissé fedett és basszus szempontból erőtlen hangot nyújt a Helsinki. Ha viszont igen, akkor szépen árnyalt részletekre és feszesebb dinamikára lehet számítani. Referencia számaink hallgatásakor élénk, eleven énekhangot és nem kevésbé gyors hangszeres kíséretet kaptunk. A ZZ Top - Blue Jean Blues c. számot hallgatva meglepően feszes és dinamikus volt a dob hangja, a gitár pedig az énektől és a dobtól függetlenül nagyobb testet öltött.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Szinte bármilyen hangosan hallgattuk, a Helsinki hosszan képes volt megőrizni idézőjeles hidegvérét. Magas frekvenciái kerülték a harsány, éles megszólalást. Cserébe néha picit puhának találtunk egyes motívumokat (pl. Caro Emerald - Back It Up c. számában a kísérő trombiták kissé fakók maradtak). Ilyenkor mindig emlékeztettük magunkat, hogy nem hifi készülékláncként, hanem Bluetooth hangszóróként kell mérlegelnünk.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

A laza, hosszan hallgatható karakter megalapozta, hogy kellemes legyen a zenehallgatás, ettől függetlenül azt el kellett fogadnunk, hogy a Helsinki sem hazudtolhatja meg a fizikát. Kis méretei által pl. nem várható el tőle, hogy a szoba légterét megrázó basszust produkáljon. Mégis meg kell jegyeznünk, hogy háttérzenei célra kifogástalanul teljesített az eszköz. A korábban említett enyhe puhaság és finomkodó basszuskezelés ellenére egész jól betöltötte kb. 20 négyzetméteres szobánkat.

Vifa Helsinki Bluetooth hangszóró

Végszó

A Vifa Helsinki egyértelműen az igényes zenekedvelő hölgyeknek készült. Azt a minőséget nyújtja megépítettségben és hangban is, amelyet a Vifa-tól korábban megszoktunk. Meglepően jól terhelhető, kis méretéből adódóan, basszusai értelemszerűen korlátozottak. Extrák terén kicsit szűkmarkúnak tűnt az árához mérten, ezért most nem teszünk rá ajánlott vétel cédulát. Ettől függetlenül, ha olvasónk megengedheti magának, jobban mondva barátnőjének, akkor garantált lesz az öröm és a rengeteg zenehallgatás. Előtte viszont tessék elolvasni a rövid kézikönyvet!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.