Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró teszt

Egyszerűen prémium

2019. január 18., péntek, 13:10

Vifa audio hifi hangszóró hangfal hangrendszer Vifa hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetoooth hangrendszer hangfal teszt hangszóró teszt Vifa teszt Vifa hangszóró teszt Bluetoooth hangszóró teszt Bluetooth hangrendszer teszt

Koppenhága a skandináv államok legnépesebb városa, találó, hogy róla nevezték el a Vifa vezeték nélküli hangrendszerét. Az alig postaláda nagyságú doboz ugyanis kompakt kivitele ellenére csurig telt extrákkal és hangszórókkal. Megkérik az árát, de cikkünkből az is kiderül, hogy miért.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró hátlapVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró hátlapVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró hátlapVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóróVifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró App

Egy doboz mindenre

Az óriásnevek (pl. Apple, Google, Amazon) által bevezetett intelligens hangrendszerek kellő inspirációt nyújtottak a kisebb cégeknek ahhoz, hogy egyetlen készülékházba tömörítsék akusztikai ismereteiket. A dán Vifa termékkínálata csak ilyen eszközökből áll. A Copenhagen 2.0 az általunk is tesztelt Oslo nagyobb testvére. Használhatjuk vezeték nélküli hangrendszerként, de a kisebb rokonaitól eltérően nem csak Bluetooth alapokon. Beszélni ugyan nem lehet hozzá, de zenehallgatásra többféleképpen használható.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

A beépített WiFi által kapunk applikáció alapú vezérelhetőséget, így okostelefon, tablet vagy számítógép segítségével vezérelhető a hangrendszer. Küldhetjük rá a zenét DLNA vagy Apple AirPlay kliensen keresztül, továbbá a Vifa HOME alkalmazás multiroom funkciót és Spotify/TIDAL integrációt is lehetővé tesz. Egyébként a Bluetooth is több adatkeretet képes továbbítani a standard rendszerekhez képest, mivel aptX HD-képes (jóllehet, erre alkalmas forráseszköz is kelleni fog).

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

Nem kevés technológiának ad otthont a Copenhagen 2.0 háza. Az elegáns, lapos formájú test ugyanis háromutas hangrendszert tartalmaz, sztereó felállásban. 2 db lágy dóm magassugárzó, 2 db alumínium középsugárzó és 2 db ellentétes irányba néző, 80 mm-es mélysugárzó gondoskodik a hangkeltésről, mind a Vifa egyedi tervezései. Mindezt 6 db erősítő hajtja, a basszust pedig 4 passzív radiátor támogatja.

A beépített akkumulátor olyan hab a tortán, amivel a Vifa hangrendszere jelenleg egyeduralkodó. Nincsen ugyanis funkciók tekintetében megegyező alternatívája. Viszonylag nagy mérete, hordozhatósága, hálózati funkciói és átgondolt hangszórókészlete együtt eredményeznek prémium élményt. Mindez kb. 230 000 Ft-ért vásárolható meg.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

Küllem

Tesztalanyunk formatervét nemzetközileg is elismerték, így IF Design Award és Red Dot Design Award díjakat is bezsebelt, amelyeket leggyakrabban kiemelkedő minőségű, esztétikájú iparművészeti termékeknek címeznek. Fényképek alapján is érzékelhető hűvös eleganciája, de élőben sajátos színei és markáns szövésű Kvadrat szövete felérnek egy időutazással.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

Nálunk a homoksárga kiadás járt, mindenkinek megakadt rajta a szeme, aki csak belépett az irodába. A többi árnyalat sem kevésbé esztétikus. Ráadásul a doboz oldalán körbefutó, felül fogantyú szerepet betöltő keret alumíniumból készült.

A Copenhagen 2.0 relatív kompakt, ám azt nem árt figyelembe venni, hogy a klasszikus Bluetooth hangrendszerekhez képest lényegesen szélesebb és magasabb. Persze így is elfér a legtöbb bútoron (ha pedig magunkkal akarjuk vinni, akkor egy nagyobb hátizsákban is). Négy és fél kilós tömege viszont nem csekély, persze az összképet figyelembe véve a mobilitás mégsem kifogásolható.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

Használat közben

A Copenhagen 2.0 használata nem bonyolult, de mivel gombkiosztása viszonylag szűkös, nem árt beüzemelés előtt belepillantani a felhasználói kézikönyvbe. Utóbbi logikus, lényegre törő angolsággal és illusztrációkkal kalauzol végig a kezdeti beállítás folyamatán.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró App

Miután letöltöttük a Vifa HOME applikációt, kb. fél óra elteltével sikerült helyi WiFi hálózatunkhoz csatlakoztatni az eszközt. Azért tartott ilyen sokáig, mert az Androidra szánt applikáció elkérte a WiFi jelszavunkat és a képek alapján nem volt egyértelmű, hogy saját kulcsunkat kellett megadni. Az alkalmazáson belül könnyen kiigazodtunk és pillanatokon belül a Spotify is felismerte a Copenhagen 2.0-t, mint elérhető hangeszközt.

A Vifa 7 óra akkumulátor üzemidőt ígér, ami tesztünk alapján reálisnak bizonyult, sőt, picivel több, mint 9 órán keresztül tudtunk rajta zenét hallgatni mérsékelt terhelésen. Az akkumulátor alacsony töltöttségét valami jelezhette volna, (igaz a hátulján van egy figyelmeztető led, ami 20 %-nál jelez) minket legalábbis picit váratlanul ért, hogy a rendszer hirtelen elnémult.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró hátlap

3,5 mm-es analóg sztereó Jack bemenetet és USB aljzatot is kínál a hangrendszer, így olyan szituációkban  válhat hasznunkra, amelyekben pl. televízió hangosítása a cél, vagy okostelefon nélkül, pendrive-ról akarunk zenét lejátszani.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró hátlap

Meghallgattuk kicsi (20 m2), közepes (30 m2) és nagy (50 m2) alapterületű szobákban, a teszthez telefonunkról, WiFi alapon továbbítottuk .flac és .wav kiterjesztésű referencia fájljainkat. Előtte néhány napig irodai hangrendszerként járatódott a Copenhagen 2.0, akkor Spotify lejátszási listák szólaltak meg rajta.

Hangminőség

Mivel hallottunk korábban Vifa hangrendszert, kialakultak bennünk elvárások, amelyeknek a Copenhagen 2.0 is már az első másodpercekben eleget tett. Nem kell hozzá vájtfülűnek lenni, hogy érzékeljük, jobban szól, mint egy átlagos egydobozos hangrendszer. Karaktere az egyszerű, műanyag házas társaival ellentétben nyugodtabb, árnyaltabb, tisztább. Basszusaival nem erőlködik, lazán, könnyedén, keménykedés nélkül adja ki az alsó frekvenciákat. Az énekhangokat, hangszeres részleteket ugyancsak frissen, dinamikusan mutatja. Magas frekvenciáit úgy közli, hogy hosszútávon se legyen fárasztó.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

Rengeteg zenei stílusba belekóstolunk a tesztidőszak alatt és a Copenhagen 2.0 semmilyen zsánerrel nem volt válogatós. Minden műfajt higgadt, ugyanakkor részletező karakterrel adott vissza. Kis terhelésen sem bizonyult erőtlennek, ha dinamikus számokat (pl. Post Malone - Rockstar ft. 21 Savage) indítottunk el, nem kevés basszust volt képes visszaadni. Természetesen nem részesültünk mélyláda szintű erőhatásokban, de (a kis és a közepes szobában) nem hiányoltuk a meghatározó, intenzív ütemeket. Ha feljebb emeltük a jelszintet, a hangrendszer egészen sokáig magabiztos és árnyalt dinamikával dolgozott. Nagyjából 70 % terhelés fölött a basszus már kicsit keménnyé vált és az ének, ill. zongora elvesztette finom, fülbemászó jellegét, ettől függetlenül a dinamika nem rogyott össze.

Hallható különbséget tapasztaltunk a Spotify-ról érkező tömörített és a telefon memóriájából lejátszott, nagyobb adatsűrűségű számok között. Utóbbiak rámutattak a hangrendszerben rejlő potenciálra. A legjobb hangminőséget értelemszerűen a Jack aljzat használatával értük el, de a WiFi alapú átvitel (az AirPlay-t beleértve) nagyon erős második helyen követte.

Dave Brubeck - Take Five c. klasszikusában olyan testesen és könnyedén jelent meg a szaxofon, amelyet akkumulátoros-egydobozos hangrendszerből mi még nem tapasztaltunk. A hangszereket kissé elhatárolta egymástól, a maga szűkös sztereó terében valamennyire a távolságokat is megpróbálta illusztrálni. Zeneiséggel volt képes visszaadni az információt és ugyan nem éreztük úgy, mintha a dobos velünk szemben játszott volna, ettől függetlenül a zene hangulata, lendülete remekül átjött a kis lapos dobozból.

Vifa Copenhagen 2.0 Bluetooth hangszóró

Végszó

A Vifa Copenhagen 2.0 nem ajánlható bárkinek, hiszen sokan egyáltalán nem tartanak igényt a hálózati kliensekre. Mások pedig, ha már több, mint 200 000 Ft-ot szánnak zenehallgatásra, akkor szívesebben költenek fejhallgatóra vagy hagyományos hangsugárzókra. Mégis lesznek, akik joggal elégedetten fogják használni ezt a hangrendszert és kalapjukat emelik majd a tervezők előtt.

A Copenhagen 2.0 háttérzenei jellegű (de nem csak halk háttérzenére kell gondolni) felhasználásra kifogástalan, ugyanakkor rengeteg környezetbe gondtalanul beilleszthető. Ha pedig néha kicsit feljebb szeretnénk merészkedni hangerővel, higgadt északi stílusát akkor is megőrzi. Dizájnja, megépítettsége jelentősen meghaladja a hagyományos Bluetooth hangrendszerektől megszokott szintet. Másfelől nem kell hozzá feltétlenül falialjzat, CD-gyűjtemény vagy számítógép, hogy temérdek zenét jó minőségben, azonnal megszólaltasson. Nekünk nagyon tetszett!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.