Ruark R1 és Ruark R1s rádió teszt

Okosságok kicsiben

2023. augusztus 17., csütörtök, 23:20

Ruark RuarkAudio audio hifi rádió okosrádió hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró Ruark Audio hangfal teszt hangszóró teszt rádió teszt okosrádió teszt Bluetooth hangszóró teszt

Az idei év legcukibb hangrendszereiről lesz szó. Csak rádiók, de különlegesek. A nagyáruházakban elérhető, zörgő dobozos, krómozott dobozkáktól eltérően ezek masszívabb minőségűek. Formatervük angoloktól származik, így a polcon vagy a konyhapult sarkán jól mutatnak. Viszont ami fontosabb: sokkal jobban szólnak, mint amit a kis méret alapján sejteni lehetne. Jöhet egy kávé?

Ruark Audio R1 és R1s rádiókRuark Audio R1 és R1s rádiókRuark Audio R1 rádióRuark Audio R1 rádióRuark Audio R1 rádió hátlapRuark Audio R1 rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1 Bluetooth rádióRuark Audio R1s okosrádióRuark Audio R1s okosrádióRuark Audio R1s okosrádióRuark Audio R1s okosrádió hátlapRuark Audio R1s okosrádió hátlapRuark Audio App

Bluetooth rádió és internetes rádió

A cikk főszereplője két hangrendszer. A fő különbség köztük annyi, hogy az R1 FM/DAB/Bluetooth rádió, az R1S pedig internetes rádió funkcióval is kiegészül. Elsődleges, hogy leendő használójuk tudjon általuk rádióállomásokat hallgatni. De mi a helyzet akkor, ha néha csak egy YouTube videó, podcast, tévéműsor hangosítására lenne szükség? Ilyenkor jól jön a Bluetooth vevő funkció, valamint a 3,5 mm-es Jack bemenet megléte. Azokra is gondolt a Ruark, akik este, mások zavarása nélkül szeretnének rádiózni: mindkét dobozon található 3,5 mm-es fejhallgató Jack kimenet is.

Ruark Audio R1 és R1s rádiók

Miben mások?

A legtöbb kisrádió D osztályú erősítőt tartalmaz. A Ruark AB osztályú erősítőt épített R1 és R1s hangrendszereibe, ami klasszikus hifi gondolkodást sejtet. Hogy milyen hangzást kapunk, arra a Hangminőség c. bekezdésben tértünk vissza. Említést érdemel még az adaptív EQ megléte, ami azt jelenti, hogy terheltségtől függően automatikusan változik a szélessávú hangszóró karaktere. Mindkét készülék alapértelmezetten hálózatról használható, de külön vásárolható hozzájuk egy hátulra felszerelhető akkumulátor (Ruark BackPack 3). Utóbbi energiája a felhasználói szokásoktól függően akár 12 órás zenehallgatásra is elegendő. Az opcionális kiegészítők közé infravörös távvezérlő is tartozik.

Ruark Audio R1 rádió

Küllem

A Ruark kínálatához mérten a legkisebb darabok, de az R1 és R1S láthatóan megőrizte a gyártóra jellemző motívumokat. Ezek közé tartozik a famintás előlapi hangszóróvédő rács, méterekről is egész jól olvasható OLED kijelző (az R1S esetében TFT). Mindez kerekített szélű dobozban, melynek tetején, köralakban elrendezett vezérlőgombok segítik a navigációt. Mindkét hangrendszer hátulján kihúzható fémantenna látható.

Ruark Audio R1 Bluetooth rádió

Az apró gumilábakon álló doboz műanyag, de az illesztések pontosak, semmi nem lötyög. A mindössze 13 cm széles, 17,5 cm magas és 13,5 cm mély hangrendszerek tömege 1,5 kg, ami jó minőségérzetet sugall. Az R1 szemgyönyörködtető krém (hölgyek biztosan imádni fogják) vagy sötétbarna színben kapható. Az R1S egyelőre csak világosszürke színben rendelhető. Kár, mert a krém/barna valamelyikét is biztosan szívesen látnák internetrádiósok is.

Ruark Audio R1s okosrádió hátlap

Fotók alapján kevésbé érezni, de a Ruark kisrádiói egész civilizált készülékek, de ami fő előnyük, hogy nem kirívóak. A manapság kapható rádiók közül sokkal az a gond, hogy hiányzik belőlük a karakter. A pöttöm méretű R1 és R1S első ránézésre bájt sugároz. A külsőségekkel kapcsolatban nem sok negatívumot lehet említeni, legfeljebb két apróságot: a külső tápegység kissé bumfordinak tűnik. Egy letisztult konyhapulton elrejteni kész kihívás, bár nem lehetetlen. A másik szubjektív kifogás, hogy a kijelző lehetne szélesebb, hogy elérjen a ház szélére, legalábbis az oldalain lévő fekete sávok azt sugallják. Bár így is egész jól kivehetők a betűk rajta. Ami az árakat illeti: e sorok írásakor az R1 (MK4 kiadás) 130 000, az R1s pedig 150 000 forintba kerül.

Ruark Audio R1 Bluetooth rádió

Használat közben

A gyártó számos részletre ügyelt, melyek a hétköznapok során kellemes társakká tették a kisrádiókat. Az R1 OLED kijelzőjének fényerejét automatikusan változtatta napszaktól függően. Mindkét hangrendszer kiírta a pontos időt készenléti állapotban is. A fejhallgató kimenet jelszintje (hangereje) a hangszórótól függetlenül volt vezérelhető. Legfeljebb 8 rádióállomás elmentésére is volt lehetőség. A hátsó USB-C csatlakozóval tölthettünk telefont, vagy lejátszhattunk zenét külső adathordozóról.

Ruark Audio R1 rádió hátlap

Az R1S vezérléséhez a gyártó az Undok, a hazai forgalmazó pedig az Oktiv alkalmazás használatát javasolta. Utóbbi neve szimpatikusabb, ezért azt töltöttük le. Rajta keresztül volt lehetőség internetes állomások vagy Spotify műsorlisták elmentésére és hangszínszabályzásra (EQ) is. Negatívumként tapasztaltuk, hogy az alkalmazásról küldött parancsokra kissé lomhán reagált az R1S. A Spotify Connect vezérlés sem volt kimondottan gyors. A kezdeti kapcsolódás nehezen ment, de utána gondtalanul navigáltunk kedvenc Spotify listáink között telefonról és számítógépről is. A Bluetooth kapcsolat stabil volt, nagy hatókörrel. Mindkét Ruark eltárolta a legutóbb párosított telefont.

Ruark Audio App

Hangminőség

Mindkét hangrendszer kellemes, testes hangkaraktert nyújtott. A rádióműsorok élénken, tisztán szólaltak meg. A beszédhang tipikus kisrádióhoz képest szokatlanul dinamikus volt. Hallás alapján jóval nagyobb méretű hangrendszerek erejét adták a kis Ruarkok. A magas frekvenciákban finom részleteket is hallottunk, ami tovább fokozta a meglepetést. A legélesebb tónusok és halkabb lecsengések csak lágy, óvatos módon jelentek meg. A legmagasabb frekvenciák csilingelésén inkább lágyítottak a neodímium mágneses hangszóróval, ami jót tett a hosszútávú hallgathatóságnak. Ha reggeltől estig duruzsolt a háttérzene, az sem okozott fejfájást.

Ruark Audio R1s okosrádió

Bizonyára sokan kíváncsiak a basszusra. Egy tipikus konyhai kisrádióhoz képest a Ruarkok doboza masszívabb és mélyebb kivitelű. Szemből csak apró dobozt láttunk, de a mélységének és finomhangolt reflexcsövének köszönhetően egész energikus basszust nyújtott. Nem rázta meg alattunk a széket, de egy kis feszességet és lendületet képes volt adni az 50 Hz körüli hangoknak (hivatalosan 55 Hz-től szóltak a hangszórók). Sztereó térhatást nem kaptunk, de a kipróbálásra szánt, 18 négyzetméteres konyhát szépen betöltötte a zene. A fentebb említett magashang finomítás fontos szerepet játszott abban, hogy a visszhangzó tér ne torzítsa szét a cintányérokat és az emberi beszédet.

Ruark Audio R1 rádió

A Bluetooth vevő hallhatóan rontott a zenei részletességen, ami akkor derült ki, amikor egy Spotify-ról közvetített zeneszámot az R1 Bluetooth, majd az R1S WiFi bemenetén hallgattunk meg. A közvetlenül, helyi hálózatról lejátszott zene több árnyalatot tartalmazott, amitől tisztábbnak érződött. Az árért cserébe egy aptX HD vagy ahhoz hasonló kodek még beleférhetett volna a szolgáltatásokba. De a hang jócskán felülmúlta, amit átlagos kisrádióktól várni lehet.

Alternatívák

A Ruark egyértelműen azokat célozta meg, akik kicsi, de jó minőségű hangrendszerrel szeretnének rádiózni. Az Audio Pro (C5) és Argon Audio (RADIO 3i) is kínál nagyobb teljesítményű alternatívát kedvezőbb áron. A Ruark angolos formaterve, fa előlapja és igényes gombsora viszont hozzáad a prémium összhatáshoz. Emellett a fejhallgató kimenet és időzíthető ébresztő funkció bizonyos személyeknek kifejezetten örömhír lehet.

Ruark Audio R1 Bluetooth rádió

Végszó

Az R1 és R1S szerkesztőségünk minden tagját kenyérre kente néhány perc alatt. Még a szkeptikus "minek rádió" hozzáállásúak is megkedvelték néhány nap elteltével. Hölgyek különösen dicsérték mindkét hangrendszert.

Az R1 cuki és bámulatosan nagyot szól, de a Bluetooth vevő, ha hifis megközelítéssel kellene értékelni, túlságosan sokat levon a zenei részletességből. A pénzért cserébe fejlettebb kodek is férhetne bele. Az R1S számunkra csábítóbb volt, lényegesen jobb vételnek tűnt tudva, hogy mindössze 20 000 forint feláron internetrádiót, Spotify és Deezer támogatást nyújt. Egyetlen fő kompromisszuma, hogy társától eltérően egyelőre csak szürke színben kapható.

A Ruark R1 és Ruark R1S is könnyen mosolyt csalt az arcunkra annak ellenére, hogy nem kimondottan hifi eszközök. Az igényesség miatt. Kis méretükhöz képest váratlan hangszórásra és egész magabiztos mélyközép frekvenciákra képesek, bántó harsány érzet nélkül. Háttérzenére hibátlanok, kellemes energiával jelenítik meg a zenét, de a fizikát tiszteletben tartják, nem diszkóra valók. Kíváncsiak vagyunk, hogy a nagyobb méretű, kettős hangszóróval felvértezett Ruark R2 mennyivel nyújt többet az R1 után, ezért bízunk benne, hogy egy napon az is ellátogat hozzánk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.