Revel Ultima2 Gem2 állványos hangfal teszt

Ínyencfalat (nem) csak audiofileknek!

2015. március 27., péntek, 09:15

Revel Ultima Ultima2 Gem2 audio hifi hangfal high end Revel hangfal Revel Ultima2 hangfal teszt Revel hangfal teszt hifi hangfal teszt high end hangfal teszt

Mai tesztünk szereplője egy igazi különlegesség, az amerikai Revel cég csúcskategóriás Ultima2 sorozatának legkisebb tagja, nevezetesen a Gem2 állványos hangfal. A high-tech megjelenésű doboz nagyobb testvéreit már sokan a világ legjobb hangfalai közé rangsorolták, éppen ezért kíváncsian álltunk neki a különc, és sokoldalú Gem2 tesztelésének.

Revel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal magassugárzóRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal mélysugárzóRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal magassugárzó keresztváltóRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal középsugárzó keresztváltóRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal mélysugárzó keresztváltóRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfalRevel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal hátfal

Kicsi a bors... de nem annyira!

Korábbi cikkünkben bemutattuk a Revel, Concerta szériába tartozó állványos hangfalát, most pedig a Performa3 átugrásával, a legnagyobb, Ultima2 családhoz értünk, melyből szintén állványra helyezhető modellt próbáltunk ki. A Gem2 a legkisebb termék, mely a cég szakmai bravúrjait szinte kivétel nélkül tartalmazza. Ugyanakkor annak ellenére, hogy állványos, nem neveznénk kicsinek. A doboz magassága 61,5 cm, a mellékelt  talppal együtt pedig már 117 centiméternél járunk, emellett a tömege sem elhanyagolható: 14,5 kilogrammja meghazudtolja karcsú megjelenését, persze egy ilyen minőségű hangfalnál a falvastagság és a hangszórómágnesek sokat dobnak a súlyon.

A Gem2 látványosan csekély, 13,7 centis mélysége és döntött padlólemeze megakadályozza, hogy hétköznapi bútorra vagy talpazatra helyezzük. Csak a gyártó saját, opcionálisan beszerezhető állványára szerelhető fel, illetve a mellékelt tartó konzolok segítségével a falra is felakaszthatjuk, ezáltal meglepően diszkrét és kompakt látványt nyújt pl. egy modern, lapos televízió két oldalán, vagy házimozi háttérsugárzóként.

Revel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal hátfal

A Gem2 háromutas, zárt rendszerű doboz, mely 20 cm-es mélyhangszóróval, valamint egy 10 cm-es középsugárzóval rendelkezik. Ezek a szépen összeszerelt, szabályos dugattyúmozgást végző titán membránok kiegészülnek egy 2,5 cm-es berillium dómmal. Utóbbit lágyan ívelt hullámvezetőbe ültették, így a hangfal szélesebb szórástartományra képes, és a magas frekvenciák könnyebben integrálódnak az alsóbb regiszterek hanghullámaiba.

Revel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal

A Gem2 lakkozott fekete vagy mahagóni borítással készül, nálunk az utóbbi vendégeskedett. A faerezetes oldallemez minden napszakban kicsit más színben tündökölt, leginkább a borostyán és az égetett karamell változataiban. A megépítettség színvonala élőben sokkal jobban érzékelhető, mint bármilyen fotón. A gyártó nem spórolt a megmunkálással, igényesen felpolírozták a hangfal összes oldalát, csillogó felületeinek köszönhetően sokkal inkább hangszer benyomását kelti. Az előlap és az alsó-felső lemezek feketék, szintúgy a hangfal méreteihez képest kissé ormótlan, cserébe stabil állvány, mellyel mi is teszteltük a terméket.

Beüzemelés

A Gem2 telepítését érdemes két embernek végeznie, mivel a dobozt nehézkes megfogni, sínes felfüggesztése pedig a televíziókhoz hasonló, ráemelős, majd lecsúsztatós mozgást igényli. Az erre a célra kialakított mélyedés, és az állvány belsejében végighaladó járat lehetővé teszi a zsinór elrejtését. A hangsugárzó hátulján pazar minőségű, kettős kábelcsatlakozó található, amibe falra szerelés esetén csak csupaszított vezetékvég szorítható, banándugó számára nem marad elegendő hely. Ugyanitt középen rejtőzik egy kis kapcsoló, melyet állványos használat esetén "On-Axis", falra akasztva pedig ?Off-Axis? állásra kell tekerni. A hangfal előlapján további két tekerőt találunk, melyek a basszusok és a magas frekvenciák finomhangolására szolgálnak, használatukat (a mi szobánkban és a mi rendszerünkkel) nem éreztük szükségesnek, így mindvégig alapálláson hagytuk őket.

Revel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal

Tesztalanyunkat egy hétig az Arcam A39 erősítővel hajtottuk, majd mikor néhány napra vendégül láthattuk a némileg nagyobb teljesítményű és magasabb kategóriát képviselő Hegel H160-at, újabb élményhatárokat sikerült átlépnünk. A Gem2 az A39 társaságában is gyönyörűen muzsikált, de egyértelműen könnyedebben és természetesebben kezdett viselkedni, amint a norvég fenevadra kötöttük. Az árcédulát és a hifi rendszerépítés általános arányait figyelembe véve tisztában voltunk azzal, hogy a Hegel-lel még mindig nem hajtottuk "szénné" a Revel dobozkáját, ennél sokkal jobb elektronikát is meghálált volna, ettől függetlenül a hangsugárzó minden rádugott erősítővel pazarul szerepelt, és még így is igen tartalmasra sikerült a tesztelésre szánt, bő két hét.

Hangminőség

Mikor milliós nagyságrendben kínálnak egy hangsugárzót, ott a kis jelenségeknek is súlya van, és nagyon magas elvárásoknak kell megfelelni. Szerencsére a Revel mérnökei ezzel tökéletesen tisztában voltak, eszük ágában sem volt alulmúlni az audiofilek elvárásait. Az itthon elterjedt, nagyáruházakban kínált amerikai dobozok láttán, sokan azt sejthetik, hogy a tengerentúli cégek nem értenek a precíz hangfalak építéséhez. Lehet, hogy ez bizonyos gyártókra nézve, bizonyos kategóriákban helytálló, viszont sosem szabad elhalasztani a kipróbálás lehetőségét, hiszen a Gem2 nekünk is többszörösen felkavarta a gondolatainkat. Mindehhez semmi mást nem kellett tennünk, csak elindítani bármilyen zenét vagy filmet. Az első pillanattól megfogalmazódott bennünk egy olyan gondolat, amit az amerikai üzleti életben többnyire így fejeznek ki: now we're talking!

Revel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal mélysugárzó

A Gem2 rendkívül gyors doboz. A monitorok minden előnyét kamatoztatta, fürgén és légiesen tárta elénk a legbonyolultabb nagyzenekari műveket is. Nagyon sokszor, még akkor is, ha nem a hallgatói területen ülve, hanem csak a teszthelyiség különböző, félreeső pontjain állva figyeltük a hangokat, úgy tűnt, mintha nem a Revel szólna. Ahogy a membránok mozgásba jöttek, eleve leléptek róluk a hanghullámok, kicsivel odébb, vagy előrébb vettünk észre számos effektust. A sztereó tér rendkívül tágasan és megfogottan jelent meg, a pontos és alacsony torzítású hangszóróknak köszönhetően egészen meglepő mélységű és szélességű hangszínpadot kaptunk. Mivel zárt kialakítású, a Gem2 nem alkalmas dühöngésre, nincsen olyan nehézsége, szilárdsága és elsöprő ereje, mint a nála nagyobb űrtartalmú dobozoknak. Valójában szinte semmit nem tálal az alsó frekvenciákból, persze nem éreztük magunkat becsapva, hiszen a termék specifikációja is mindössze 70 Hz-es alsó határértéket közölt. Ettől függetlenül, aki szereti az elsöprő dinamikájú hangélményt, annak hosszú távon érdemes egy kifinomult mélysugárzót is párosítania a Gem2 mellé.

Revel Ultima2 Gem2 high end állványos hangfal mélysugárzó keresztváltó

A legmeghatározóbb élmények nem akkor történtek, mikor szánt szándékkal vizsgáltuk a hangdobozokat, hanem korábban, még spontán járatás alatt. Például kisétáltunk kávézni, de a szerkesztőség ajtaja nyitva maradt, és ekkor sikerült tökéletesen elhinni, hogy odabent valaki tényleg zongorázik. A Revel annyira egzakt és közvetlen módon szólaltatta meg a hangokat, hogy nem is kellett keresgélni a hitelesség forrásait, minden jött csak úgy magától, nyugodtan, szellősen. Ugyancsak meglepődtünk a termék filmes képességein is... igen, sztereóban. Kétségtelen, hogy aktív mélyláda híján nem volt részünk a szokásos mozis dübörgésekben, viszont amit művelt a két lapos doboz, az már csaknem művészet. Filmnézésnél a jobb és baloldal precíz összefogása első ízben akkor mutatkozott meg, mikor a Maleficent (Demóna) c. filmben a farkassá változtatott varjú a kép bal oldaláról egy veszedelmes hörgéssel átugrik a jobb oldalra. Itt ténylegesen úgy éreztük, hogy a hang átsuhan a képen, beton-stabil kapcsolatot sikerült létesíteni a két doboz között, persze leszögeznénk, hogy mindez ideális pozicionálással és beállítással történt.

Végszó

Bizonyára sokan kíváncsiak rá, hogy egy ilyen kategóriájú hangfalból, mint a Revel Ultima2 Gem2, vajon mit lehet kihozni? Nos, főleg azon múlik, hogy mennyire jó a hanganyag, amit kínálunk neki, és mennyire jó a rendszer, amibe beillesztjük. Ez a hangfal igen élénken reagál már kis teljesítményű erősítőkre is, de ne elégedjünk meg akármilyen elektronikával, ne féljünk akár 120 W/csatorna feletti erejű készülékhez csatlakoztatni! Minél többet, minél hangosabban, minél figyelmesebben hallgatunk rajta, annál inkább szembesülni fogunk azzal, hogy ez a doboz a szerény basszusai ellenére képes rendkívül messzire elvinni a hallgatót.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.