Polk Audio Omni SB1 soundbar teszt

Lehet egy zónával több?

2016. szeptember 5., hétfő, 07:10

Polk Audio audio házimozi soundbar hangfal hangszóró hangrendszer multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer hangfal teszt soundbar teszt Polk Audio soundbar

A Polk Audio Omni multiroom termékcsaládjából már volt szerencsénk az S6 és S2 hangrendszerhez, valamint a P1 és A1 zónalejátszóhoz, most pedig az Omni SB1 soundbart is górcső alá vettük. 350 watt erősítő teljesítménnyel, teljes WiFi-n keresztüli tartalom eléréssel, és beszédhang kiemeléssel csábítgatja leendő vásárlóit. Mindezt 249900 Ft-ért.

Közönséges soundbar?

Azt mondhatjuk, hogy egyáltalán nem az. Mint ahogy a korábbi cikkeinkben már bemutattuk az S6 és S2 hangrendszereket valamint a P1 és A1 zónajátszót és zónaerősítőt látható, hogy a Polk Audio is felvette a kesztyűt a vezeték nélküli zenehallgatás szegmensében. Pontosabban a tartalomfogyasztás és streamelés talán még mindig kissé misztikus világában, ami persze jól mutat, jobban mondva hallatszik egy modern lakásban, mondjuk egy buli közben. Mivel azonban ma már az audió tartalom elsősorban az internet valamelyik szolgáltató felületéről származik, nem elképzelhető egy korszerű, kompakt hangrendszer, valamilyen internetes forrás kezelésének képessége nélkül.

Polk Audio Omni SB1 soundbar

A Polk Audio az Omni sorozatával jól felismerte ezt a piaci lehetőséget, és kiegészítette egy kompakt soundbar rendszerrel, ami azonban sokkal több és főleg intelligensebb, mint egy közönséges mélynyomó, illetve egy hangrúd, ami vezeték nélkül, alapvetően Bluetooth adatkapcsolattal kommunikál egymással. Különös tekintettel arra, hogy az SB1 nem a "kék fog" vonalat preferálja, hanem a 2,4 illetve 5,8 GHz frekvenciatartományban működő WiFit. Ennek a tudásnak ismeretében gyakorlatilag bármelyik otthoni WiFi hálózathoz tud kapcsolódni, még akkor is, ha jelszóval védett. Analóg sztereó bemenettel is rendelkezik a hátlapon, amit egy digitális, optikai aljzat egészít ki. A mélysugárzó nem igényel vezetékes kapcsolatot, de szükség esetén akár kábeles összeköttetést is használhatunk: ebben az esetben szinkronizálni kell a hangrudat a mélynyomóval, ami egy gombnyomás.

Polk Audio Omni SB1 soundbar csatlakozók

Beüzemelés

A közelmúlt soundbar tesztjei közül ez a készülék volt a legkönnyebben kicsomagolható, mert teljesen logikusan, jól elkülönítetten található a méretes dobozban a keskeny hangrúd és a mélyláda. Külön-külön kivehető mindkettő, a doboz pedig gyakorlatilag egyben marad. A kiegészítőket egy önálló, kisméretű papírdobozba helyezték: amelyek az optikai kábel, illetve sztereó RCA Jack fordító kábelt kapunk az analóg csatlakoztathatósághoz, de a mélysugárzó bekötésére szolgáló Jack-Jack összekötő valamiért nem alaptartozék. A tápegység csak a soundbart látja el árammal, a mélysugárzónak önálló 230 voltos kábele van.

Az SB1 soundbar teljesen plug and play, azaz csak az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni, és gyakorlatilag majdnem kész a házimozit pótló, mindent egyben hangrendszer. A mélysugárzó és a hangrúd összepárosítása teljesen automatikusan történt, ehhez külső beavatkozás nem volt szükséges. A televíziót közvetlenül optikai kábellel a rendszerhez csatlakoztatva, rögvest javíthatunk a tévénk hangján: nem is keveset!

Polk Audio Omni SB1 soundbar

De hol marad a luxus és a multiroom, na meg a többiek? Ahhoz hogy élvezhessük a különféle internetes adattartalmak adta sokszínűséget, telepíteni kell (ajánlott) a Polk Audio saját applikációját, ami Android és iOS felületre is elérhető. A meglévő WiFi hálózaton keresztül konfigurálhatjuk, hogy melyik zónához tartozik majd soundbarunk és onnantól kezdve csak az internet előfizetésünk a határ, mivel a felkínált tartalmakból szabadon válogathatunk hangforrást. 24 bit/192 kHz felbontásig támogatja a hangfájlokat, amelyek MP3, M4A és AAC illetve FLAC valamint WAV formátumban lehetnek.

Polk Audio Omni App

A távvezérlő szerepét is részben átveszi a telefonos applikáció, így például hangerőt elméletileg állíthatunk vele. Ha egyszerűbben szeretnénk, okos eszközök nélkül megoldani a távirányítást, akkor maradhatunk a gyári, hitelkártya méretű távirányítónál. Saját televíziónk hangerejét be tudjuk programozni a soundbar távvezérlőjére is, mindössze csak az utasításokat kell követni. A többi funkció, tehát a beszédhang kiemelés illetve a mélyhangok intenzitásának szabályozása, értelemszerűen változatlanul marad az eredeti távvezérlőn.

Polk Audio Omni SB1 soundbar távvezérlő

A csatlakoztathatóságról azt azért még érdemes elmondani, hogy összesen 16 eszköz adható, egyidejűleg a vezeték nélküli hálózatokhoz, és párhuzamosan 8 okos készüléket tud forrásként kezelni az SB1 soundbar. A korlátozásra részben a sávszélesség ad indokot, de nem gondolnánk, hogy mindez így nem elegendő.

Polk Audio Omni multiroom rendszer

A soundbar középső részén találjuk azokat a kezelőszerveket, amikkel teljes körű irányítást gyakorolhatunk a hangfalszett felett, ugyanakkor a WiFi kivételével, éppen ezeket a funkciókat érhetjük el a távirányító segítségével. Állítható a hangerő, a mélyhangok erőssége és a beszéd kiemelés. Szükség esetén kiválaszthatjuk a hangforrásnak számító bemeneteket is, illetve elindíthatjuk a vezeték nélküli hálózathoz történő kapcsolódást, hogyha elsőre esetleg a szoftverrel nem boldogulnánk.

Polk Audio Omni SB1 soundbar

A hangrúd kialakítása olyan, hogy könnyedén, két csavar segítségével a falra szerelhetjük, de megáll a saját lábain is, ha a televízió előtt, mondjuk a TV állványon találunk neki helyet. A mélyláda felépítése zárt, amit úgy alakítottak ki, hogy a gumiperemes hangszóró membrán a padló fele nézzen. A doboz lekerekített, de mivel ez mélysugárzó, így ennek főleg esztétikai szerepe van.

Polk Audio Omni SB1 mélyláda

Kipróbáltuk...

Már lassan nehéz eldönteni melyiket is vegyük előre: a hangminőséget vagy a szolgáltatásokat, de talán ez a sorrend a legjobb. Az SB1 hangminősége kimondottan jó, és ez a beszédhangra és zenére is igaz. Nem egy olyan hangfalszett, ami a hifi minőség csúcsát döngetné, de egyenletesen jó minőséget ad arra, amire kifejlesztették. Tehát a televízió hangját moziszerűbbé teszi és sokkal jobb hangélményhez juttat, mint amit a televízió önmagában elő tud állítani. Mindez már rögtön az első bekapcsoláskor kiderül, mivel tényleg dinamikus a hangzása, még alapbeálltások esetén is. Filmekhez ideális, és az összes eddig tesztelt soundbar közül a legjobban adja vissza a párbeszédeket. A távvezérlőn külön beállítható a beszédhang ereje, ami nagyon jól működik, élővé teszi a filmek hangzását. Mindezt kombinálhatjuk mélyhang kiemeléssel, ami erőteljes, de nem zavaró. Jobb minőségű zenei anyagoknál vagy filmeknél pontosan be lehet állítani a megfelelő mélyhang arányt, ami meglepően energiával telt dinamikával tölti meg a filmek hangzását. Hatalmas méretű, széles sztereó színpadot ne várjunk tőle, mivel meglehetősen érezni lehetett, hogy a lényeg a filmekben folytatott párbeszédek kiemelése, nem pedig egy valódi, független komponensekből felépített hifi rendszer teljes körű helyettesítése. De azért a negatívumokról is szót kell ejteni, miszerint a hangerő beállítása, lehetne finomabb. A leghalkabb állásban is meglehetősen hangos, tehát az esti filmnézés halkan, puszta utópia. Ennek részben az az oka, hogy a hangerő állítása fokozatos, ami eleve megnehezíti a finomabb szabályozást. Manuális WiFi felismertetés közben, a hangerő hirtelen majdnem maximális szintre állt vissza, ami majdnem kivitte a tűzfalat. Ez kétszer is előfordult a teszt során.

Polk Audio Omni SB1 soundbar

A zóna és WiFi beállításokhoz a Polk Audio saját applikációjára van szükség, sőt a termék firmware frissítése is csak ezen keresztül történhet. Azt nem mondhatjuk, hogy a szoftver tökéletes, de stabilan működik, és alapfeladatát ellátja. A zónákat szépen kezeli, miután egész gyorsan felismeri a hálózaton keresztül a soundbart. A külső források lejátszását rögtön felkínálja, amik a rádió kivételével regisztrációhoz kötött, részben ingyenes zenei tartalomszolgáltatókat jelentenek. De további internetes tartalmak hozzáadására, mint pl. YouTube nincs lehetőség, vagy legalább is mi nem találtunk erre megoldást. Cserébe kezeli a hálózatos média szervereket, már ha található ilyen otthon a rendszerben. Hasznos lenne, ha bekapcsolva helyettesíthetnénk vele a távvezérlő funkcióit, de ez nincs így. Csak a hangerőt tudjuk beállítani, az egyes zónákon külön-külön. Önmagában a főhangerő beállítása nem működött, annak ellenére, hogy a telefon képernyőjén látszólag erre is volt lehetőség.

Ajánlás

Alapvetően jó ötlet ez a hálózatos, multiroomos soundbar a Polk Audiótól. Azt kicsit sajnáltuk, hogy a szoftvernek vannak gyerekbetegségei, ami nem a stabilitását, hanem a szolgáltatásokat érinti. Cserébe a hangminősége jó, nagy dinamikával és kiegyenlített, energikus hangzással szólal meg. Tökéletesebbé lehetne tenni, ha ismerné a Bluetooth szabványt, így az okos eszközök szélesebb körű csatlakoztathatóságára lenne lehetőség. Mindezek azonban nem csorbítják előnyeit, tehát ha valaki egy jó hangú soundbar-ra vágyik az SB1-ben megtalálhatja a számára ideálist.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.