Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda teszt

2018. június 30., szombat, 18:05

Polk Polk Audio audio hifi házimozi hangfal mélyláda szubláda mélysugárzó hangszóró aktív mélyláda házimozi mélyláda mélyláda teszt hangfal teszt Polk Audio hangfal Polk Audio mélyláda Polk Audio teszt aktív mélyláda teszt

A Polk Audio által készített PSW mélyládák sok éve nagy népszerűségnek örvendenek a belépő kategóriában, elsősorban kiváló ár/érték arányuknak köszönhetően. Szerkesztőségünk tagjai személyesen ismerik mindegyiket, szoktuk ajánlani megvásárlásukat a tőlünk tanácsot kérő, kezdő házimozisoknak. Néhány hónapja kaptuk a hírt a magasabb osztályba tartozó HTS sorozatról és adtuk rögvest tovább Kedves Olvasóinknak, most a nagyobbik, 12 colos hangszóróval ellátott modellt mutatjuk be részletesen.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyláda hátlapPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyládaPolk Audio HTS 12 aktív mélyláda

Amikor kicsomagoltuk, kétkedve, fejcsóválva vizsgálgattuk a HTS 12 alját, mert nem könnyed műanyag talapzatot szoktunk elképzelni egy 22,5 kilós mélyláda alá. A gyakorlat megcáfolta minden ellenérzésünket, semmiféle hátrányát nem tapasztaltuk. Érdekes és különleges szerkezetet alkottak a mérnökök, a Signature hangfalcsaládhoz illik a formaterve, mind legömbölyített éleivel, mind a következő sorokban taglalt alsó fertályával.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

A doboztest alatt 6 centis hézagot, rést képeztek ki, erre a basszreflex konstrukció miatt van szükség. A kiáramló levegő így nem a padlóval találkozik, hanem előbb a Power Port nevű, kissé futurisztikus kinézetű, csúcsos terelőidommal, amiről szétszóródik a szélrózsa összes irányába. Ugyanilyen trükkös megoldás található belül, méghozzá a tetőlapra erősítve. Igen, olyan hosszú a reflexcső, hogy odáig ér.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda hátlap

Szemből rápillantva a HTS 12-re, fémnek látszó, valójában polipropilén membrán néz ránk, homorú porsapkával és halvány feliratokkal. Felül a Polk Audio cég 1972-es alapítását hirdeti, alul az American Hifi olvasható, de csak megfelelő világításban és akkor is csak közelről.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

A 30 centis hangszórót fényes fekete műanyag gyűrű veszi körbe, ez eltakarja a kosarat a dobozhoz rögzítő csavarokat és meggátolja a kíváncsi tesztelőket abban, hogy szétkapják és belepillantsanak mögé.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

A gyártó honlapján annyit árulnak el a hangszóróról, hogy "Dynamic Balance" és Klippel optimalizált. Utóbbiról már hallottunk, az előbbi jelentéséről (nem a szó szerintiről) fogalmunk sincs. Internetes kereső segítségével pillanatok alatt lehet érdekes képeket találni a HTS 12-ről, amiken látszik a doboz míves kivitelezése, értjük ez alatt a tripla vastagságú elülső oldalt, a sarok-merevítéseket, az egyéb erősítéseket. Ezek megmagyarázzák az oldallapok kopogtatásra adott tompa válaszát. Azokhoz képest a tetőlap picit kongósabb. A hangszóró lemezkosarán szokatlan, kerek kivágások ásítoznak, akad belőlük bőséggel.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

A jobb felső sarokba erősített fémlapba mart embléma tetszetős, ezt a felhelyezett védőkeret nem takarja el, olyankor is működő díszítőelem. A mélyláda burkolata fautánzatú fólia, aminek, valamint összességében a kivitelnek minősége hibátlan.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

A hátlap nem rendkívüli, de azért dicséretes a külön LFE bemenet, ellenben nehezményeztük az áramtalanító kapcsoló hiányát. Van viszont fázisállító (0 és 180 fok), hangerő- és mélyáteresztő szűrő szabályzó. Beérkező jelre automatikusan bekapcsol, ahogy illik, vagy a DC CONTROL trigger aljzat felhasználásával, vezetékkel aktiválható, majd küldhető pihenőre. A beépített erősítő D osztályú, folyamatos teljesítménye 200 watt, ám rövid ideig ennek akár a dupláját képes ráküldeni a hangszóróra.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

Meghallgatás

Nálunk töltött ideje alatt a HTS 12 három különböző készüléktől kapta a megszólaltatni való jeleket, ám a konkrét tesztelés során Denon AVC-X8500H volt a donor. Összeköttetésük megteremtéséhez Nordost Bass Line szubkábelt használtunk, az áramot IsoTek EVO3 Premier tápkábelen keresztül kapta. Ezeknek a kiegészítőknek a fontosságát nem győzzük eleget hangsúlyozni. A hangzás vizsgálatához ugyanazokat a filmrészleteket vettük sorra, amiket már ezt megelőzően, számtalan alkalommal.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

Amikor Bruce elkezd átalakulni Hulkká, de még emberi méretű a tenyere és rácsap az üvegre, annak csattanása igencsak emberfeletti erőt mutat. A HTS 12 úgy reprodukálta ezt és a következő percek effektusait, ahogy kevesen ebben az ár- és minőségi kategóriában. Amikor Hulk leugrott a folyosóról és túlméretezett talpai a gyepbe süllyedtek, az megremegtette a szoba padlóját. A dzsip tetejére szerelt nehézgéppuska lövéseit úgy prezentálta, hogy semmi hiányérzetünk nem volt. A Valkyrie elején a repülőgépekre tüzelő ikergépágyú izmosan, erőteljesen dörgött, a robbanások szinte hullámzásra kényszerítették a szoba padlóját borító vastag szőnyeget. A Drive-ban a zálogház kirablójára leadott első lövéstől alaposan összerezzentünk, alig vártuk a következőket, mert a HTS 12 igazán hiteles Magnum dörrenéssel örvendeztetett meg minket. Körülbelül két perccel később, az aszfaltra visszazuhanó autó akkorát puffant, amekkorát két tonna körüli tömegtől elvár az ember.

Marcus Miller basszusgitárja testesen, játékosan szólt, de itt már elkélt volna némileg több feszesség, gyorsaság. Celine Dion - A New Day című koncertlemezének hangminősége annyira kiemelkedő, hogy referenciának tekintjük, abba is belehallgatunk, nézünk minden tesztelés során. Itt valahogy kevésbé tudott beleolvadni a HTS 12 szubbasszusa a többi 5 hangdoboz előadásába, mint azt a korábban hallottak után vártuk. Hallgatható volt, egyáltalán nem szólt bántóan, de bele tudtunk kötni.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

Végül műszerrel ellenőriztük, mennyire állja meg a helyét a műszaki adatokban szereplő frekvencia-átviteli érték. Természetesen elsősorban a legalsó oktávra voltunk kíváncsiak. 20 hertzen már kimozdult a képzeletbeli mutató (digitális kijelzésű a készülék), de igazán említést érdemlő mértékben csak 25-ön szólalt meg. 31,5 Hz-en ereje teljében pompázott, ebből arra a következtetésre jutottunk, hogy a mínusz 3 dB-re megadott 28 Hz korrekt. A hangnyomás csúcsértéke elérte a 111 dB-t, ami nem hivatalos, csupán akkor és ott ezt sikerült mérnünk. Torzítást, csőhangot nem hallottunk, igaz, ilyesmit forszírozottan nem is próbáltunk meg előcsalogatni, mindössze az erősítő hangerejét tekertük fel az elviselhetőség határát megközelítő szintig.

Polk Audio HTS 12 aktív mélyláda

A Polk Audio HTS 12 jelenleg 159990 forintért kapható, ami igazán baráti ár. Előbb kinézetével, majd hangjával bizonyította, hogy ez a cég nem felejtett el jó hangsugárzókat tervezni és gyártani. Nem lennénk meglepve, ha számos korlátozott anyagi keretből, de magas igényekkel összeállított házimozi rendszerben találkoznánk vele.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.