Naim Mu-so 2 all-in-one hifi rendszer teszt

2019. október 30., szerda, 09:10

Naim Muso audio hifi házimozi hangfal soundbar teszt hangfal teszt hifi teszt hifi rendszer Naim teszt Naim hangfal hangfal teszt Naim hifi rendszer hifi rendszer teszt

Sosem titkoltuk, hogy a nagy múltú angol gyártó rendkívül közel áll a szívünkhöz, és mindig széles vigyorral fogadjuk egy-egy új modelljét. Nem volt ez másképp a legújabb generációs Mu-so 2-vel sem, melynek elődjével már több ízben is találkoztunk, sőt a kisebb Mu-so Qb még szerkesztőségünkben is megfordult. A Naim Mu-so család eddigi modelljeit csak szeretni lehetett, ezért biztosak voltunk benne, hogy az új Mu-so 2nd Generation szintén kellemes órákat tartogat számunkra. Így is lett…

Naim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszer hangszórókNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 AppNaim Mu-so 2 AppNaim Mu-so 2 AppNaim Mu-so 2 hifi rendszerNaim Mu-so 2 hifi rendszer

Majdnem mindent a fülnek

Ez alatt persze nem arra célzunk, hogy a Mu-so 2 ne lenne szemet gyönyörködtető darab, inkább arra, hogy az elődhöz képest külsőre szinte semmi eltérést nem látni.

Naim Mu-so 2 hifi rendszer

Az anyagok felhasználásában megegyezik a Mu-so Qb-val amitől már a korábbi tesztünknél is el voltunk varázsolva. Nagyon igényes, masszív, szálcsiszolt felületkezelésű alumínium ház, melynek hátlapja egy szintén mesterien megmunkált hűtőborda, ahol a WiFi antenna is helyet kapott. Az áttetsző akril alaplap lebegő hatást kelt, főként a megvilágításával, mely nagyon szépen kiemeli a bal alsó részen büszkélkedő Naim logót. Három fokozatban állítható a megvilágítás ereje, és valamivel melegebb fehér LED fénnyel teszi kellemesebbé az összhatást.

A Mu-so 2 teteje kikapcsolt állapotban szintén tökéletesen megegyezik elődjével, ám amikor felvillannak a fények, akkor jól látható a teakedvelő mérnökök ügyeskedése. A már ismerős, tűgörgőkön sikló vezérlőtárcsa a teljes kerületén megvilágítást kapott, valamint 15 intuitív, érintős vezérlő gombot, melyek a kéz közeledésére válnak láthatóvá. Azon felül, hogy szinte teljes mértékben használható lenne a Mu-so 2 erről a felületről, nagyon sok ujjlenyomat nem fog rákerülni a használata során, köszönhetően a távvezérlőnek és az egyik legjobb vezérlő applikációnak, ami létezik.

Naim Mu-so 2 App

Fentről nézve, ha egymás mellé raknánk az új Mu-so 2-t az elődjével azonnal feltűnne, hogy mélyebb lett a ház, melynek nagyon egyszerű oka van. A Naim 13 %-kal megnövelte az új Mu-so méretét, hogy a továbbfejlesztett hangszórókészlet és belső komponensek, nagyobb légtérben, több basszust tudjanak előállítani.

A vélhetően mindenki számára legfontosabb változást a Mu-so 2 alján találtuk. A korábbi modellből is ismerős analóg (Jack) és digitális (optikai) aljzatokon felül ezúttal egy HDMI ARC is került a terminálra, mellyel nagyot nyitott a Mu-so afelé, hogy ne csak zenei képességei legyenek felső kategóriásak.

A belső értékek

Elérkeztünk ahhoz a részhez, ahol a Naim mérnökei a legtöbbet tettek azért, hogy a Mu-so 2 még tökéletesebb legyen elődjénél, és amivel a kereskedőknek meg kell tudni magyarázni a közel 120 000 forintos felárat.

A fentebb már említett hangszórókészlet, ránézésre semmiben sem különbözik az elődjétől, de a membránok mögött már a Focal szakembereinek szüleménye dolgozik. Új tekercs és megnövelt mágnesek továbbítják annak a kompletten újradolgozott elektronikának a hangzását, amiben lényegében a Mu-so 2 nagysága rejlik.

Naim Mu-so 2 hifi rendszer hangszórók

Az erősítést továbbra is a hangszórónként 75 W (összesen 450 W) teljesítményre képes D osztályú erősítő végzi, amit az elődje is megkapott, de már korántsem ugyanazt az adatfolyamot kell erősítenie, amit eddig. Az új többmagos DSP kb. 13-szor nagyobb teljesítményű jelfeldolgozást biztosít (2000 MIPS - Million Instructions Per Second - a korábbi 150 MIPS-szel szemben) mellyel olyan felbontást és részletességet ígér a gyártó, amely példátlan volt eddig egy egydobozos lejátszótól. A beépített D/A konverter akár 24 bit/96 kHz-től (optikai) egészen 32 bit/384 kHz-ig (PCM) képes feldolgozni a nagyfelbontású fájlokat, a streaming platformját pedig a legnagyobb high end hálózati lejátszókból, vagy a jól ismert Uniti sorozattól örökölte. Hogy mi mindent tud ez a platform? Talán többet is, mint amire észszerű keretek közt szükségünk lehet, de hát ugye, ahány ember, annyi szokás és persze igény. A szinte sablonosnak mondható zenei megosztók, mint a Spotify, TIDAL, Deezer, Quboz stb, természetesen jelen vannak. Annyit megjegyzünk, hogy ha már ennyi fejlesztést, pénzt és időt szántak a jelfeldolgozás valamint a hangzás javítására, talán ideje lenne a Naim-nek is felkerülni arra a bizonyos MQA támogatott listára, hogy a TIDAL-ból valóban ki lehessen hozni a maximumot. Ezen felül a multiroom képesség, az AirPlay 2, a Bluetooth, a Google Chromecast, a temérdek akár Hi-Res internet rádió, de még a Roon is mind-mind a rugalmas zenelejátszás szolgálva sorakozik. Aki tehát itt nem találja meg a magának való lehetőséget, annak tényleg nem tudjuk, hogy mit ajánlhatnánk.

Naim Mu-so 2 hifi rendszer

Mi úgy éreztük, hogy ezeknek a végeláthatatlan funkció orgiának köszönhetően, bőséges lehetőségünk volt kiaknázni a Mu-so 2 lehetőségeit, melyeket mi a következőképpen láttunk, hallottunk.

Naim Mu-so 2 hifi rendszer

Működés közben

A beüzemelés mondhatni pofonegyszerűen ment, hiszen a frissített Naim App már ott volt az iPad-ünkön, és bár a WiFi kapcsolat is pillanatok alatt létrehozható, mi inkább az Ethernet kábel áldásos sebességében és stabilitásában bíztunk. A mellékelt távvezérlő is megújult, talán szebb is lett, de ez ízlés kérdése. A Naim applikációja az egyik kedvencünk! Logikus, egyszerű, mindent tud, amire szükségünk van, és még jól is néz ki. Imádtuk!

Naim Mu-so 2 hifi rendszer

Az első lépésekben mindenképp érdemes a szobakorrekcióval kezdeni annak megfelelően, hogy hol van elhelyezve ez a gyönyörűség, miután ezt megtettük, csatlakoztattuk a forrásokat (OPPO Blu-ray lejátszó HDMI-n, PS4 optikai kábelen) és kezdődött a móka.

Naim Mu-so 2 App

Mivel a Naim Mu-so 2 alapvetően nem házimozi rendszer, ezért ezzel csak rövid ideig foglalkoztunk, azt is inkább csak a HDMI lehetősége miatt. Ezzel a csatlakozóval a Mu-so 2 akár a Dolby TrueHD formátummal is elbír, és határozottan kijelentjük, óriási hiba, hogy nem létezik erre a célra egy Naim Mu-so Sub is, ugyanis amit ez a hangszóró filmeknél művel, az elképesztő! Nagyon kevés és csak nagyon magas árfekvésű soundbar-tól hallottunk ennyire tiszta, részletező és erőteljes filmes hangzást. Amíg nem jöttek a durva akciójelenetek, robbanások, durranások stb., könnyedén nevezhettük az év eddigi legjobb soundbar-jának, de sajnos a 13 %-kal megnövelt házának ellenére sem képes pótolni egy dedikált mélysugárzót.

Ahol azonban igazán otthon érezte magát az bizony a zenék birodalma, és azok között is a hangszereseket részesítette előnyben. Abban a szerencsés és megtisztelő helyzetben volt részünk, hogy a Denon Márkabolt-ból néhány napra (amíg az üzlet lényegében teljesen újjászületett) kaptunk egy korábbi Mu-so-t is, így a végére egy összehasonlító teszt lett belőle. A Mu-so 2 az utolsó pillanatig megtartotta egydobozos mivoltát a hangzásban, de azon valahogy mégis túlmutatott. Több ízben is sikerült vendégeket, barátokat megtéveszteni azzal, hogy bizony nem a mellé felállított sztereó rendszerből jöttek a hangok, hanem abból a kis szürke izéből onnan középről. Néha olyan basszusokat préselt ki magából a Mu-so 2, hogy magunk is meglepődtünk rajta. A színpad dimenziói abszolút ellentmondtak annak, hogy egy pontból érkezett a hang. A tér mélységét még meg lehetett érteni, de a szélességben elhelyezkedő zenészek a szobában, olykor szürreális valóságot hoztak létre. A hang karaktere szinte megegyezett mindkét Mu-so-nál, de az új modell érezhetően részletesebb és dinamikusabb volt. Ez nem csak a pillanatnyi erőt jelentette, hanem a jelszint határát is. A Mu-so 2 sokkal tovább volt terhelhető, mint elődje, és egészen magas hangerőn sem fogyott ki a szuflából. A hangképet szinte a teljes tartományban stabilan tudta tartani, bár a tetején már megfogta a DSP a basszusok erejét. Többször is levettük az amúgy nagyon mutatós védőrácsot (amit potom 20 000 forintért/db négy színben is cserélgethetünk) és az ovális mélysugárzók táncából jól látszott, hogy bizony komoly erő rángatta őket. Az énekhangok meggyőző energiával és tisztasággal áradtak szét a szoba mértani közepéből, miközben a hangszerek testesen, feszesen és életteli zeneiséggel kísérték. Olykor tapasztaltunk némi elhanyagolható doboz jelleget a közép tónusban, de ezeknél a hangszóróknál akár több száz üzemóra is kellhet, mire elérik a tökéletes hatékonyságukat. Később áttértünk könnyedebb stílusokra is, ahol szintén nagyon élvezetes előadást produkált számunkra angol vendégünk. Középkategóriás (tehát szett árban a Mu-so felett) sztereó rendszereket megszégyenítő hangminőséggel szólalt meg szinte bármi, amit megpróbáltunk, de két dologban feltétlenül alul maradt. Az egyik a színpadkép, amire csak egy sztereó rendszer képes, a másik pedig az az analógos, lágy zenei hangzás, amit szintén nehéz lenne előállítani pusztán digitális "belsőszervekkel". Ezektől függetlenül a Mu-so 2 igenis fejlődött az elődjéhez képest, nem is keveset, és méreteihez viszonyítva továbbra is hihetetlen zenei produkciót produkált. Egyszerűen nem lehetett nem szeretni.

Naim Mu-so 2 hifi rendszer

Összegzés

Nehéz felfogni, hogy az egydobozos hálózati hangszórók milyen fejlődésen mentek át az elmúlt 5 évben melynek bizonyosan a Naim Mu-so az egyik éllovasa. Az anyaghasználat, a végtelen szolgáltatások és mindenekfelett a lenyűgöző hangminőség bárki számára olyan meglepetéssel szolgálhat, amiről korábban álmodni sem mertünk volna. A Mu-so 2 tulajdonképpen egy modern műalkotás, ami magával ragadóan szól. Van azonban egy hendikepje. Kis hazánkban az 500 000 Ft-os árcédula bizony nehezen emészthető egy ilyen termékért. Hangzásban és tudásban is felülmúlja elődjét, de mindenki maga döntse el, hogy a közel 120 000 Ft-os különbség belefér-e a keretbe, megér-e annyit az a kis plusz, amit kapunk. Mi semmiképp sem vetnénk el az előző modellt sem, pláne, hogy tökéletesen ugyanúgy néz ki.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.