Meridian M6 aktív hangfal teszt

2013. április 30., kedd, 08:20

Meridian M6 hangfal hifi audio high end Meridian hangfal Meridian M6 Meridian AC200 Meridian Audio Core Audio Core 200 aktív hangfal hangfal teszt

Amikor egy évvel ezelőtt a 2012-es CES híranyagai között megpillantottuk a Meridian M6 összeállítást, vegyes érzéseink támadtak. Annyira formabontó, annyira más, mint az eddigi Meridianok, hogy nem tudtuk, hová is tegyük ezeket a "rakétákat". Nemrégiben meghallgattuk őket és már csakis egyetlen válasz létezik: a szobánkba, de sürgősen!

A címet nem mi találtuk ki, a Meridiantól kölcsönöztük, ami nem szokásunk, de ez annyira találó és frappáns, hogy vétek lett volna kihagyni. A hangzás megítélése kevéssé szubjektív, mint a kinézeté, mert azt dicsérjük, ami nem áll messze az élőzenétől, illetve megfordítva: annál jobb, minél inkább megközelíti azt. Tehát van etalon, van mihez hasonlítani, viszonyítani. Megoszlanak a vélemények, hogy egyáltalán létezik-e olyan sztereó vagy többcsatornás rendszer, amelynek hangját akár össze lehetne téveszteni az eredeti hangszerekével, az énekesek torkából előtörő dallamokkal. Ezt itt és most nem akarjuk eldönteni, de az biztos, hogy a Meridian készülékek és aktív hangfalak neutrális előadásmódjukról híresek. Ezzel a hagyománnyal nem szakít az M6, inkább öregbíti a Boothroyd és Stewart neveket.

Meridian M6 aktív hangfal woofer

Meridian M6 aktív hangfalAz M6 hangsugárzókra többféle elnevezést ötlöttünk ki, az említett rakéta mellett a kúp, a szivar és a torony is gyakran elhangzottak, de a hangfal soha, még véletlenül sem. Roppant disszonáns is lenne. Mindegyik hangdobozgyártó küzd az állóhullámokkal, azok kialakulását igyekeznek valamilyen módon megakadályozni, vagy legalább a mértéküket csökkenteni. Erre is hatásos ellenszer a hengeres, kúpos kialakítás. A kétutas, basszreflex felépítésű tornyocskák anyaga báriumot tartalmazó kompozit műanyag öntvény, ami súlyos és rideg. Belső felén számos hosszanti és körkörös merevítőborda látszik. persze csak akkor ha szétbontjuk. Kívülről rugalmas textilborítást kapott, vagy inkább sztreccs ruhát, talán a rugdalózó megnevezés illik rá legjobban, ami alul gumírozott zsineggel rögzül. Annyira szokatlan, hogy mindenféle eszement ötletek jutnak eszünkbe róla, nézzék ezt el nekünk. A talapzata kalapra valamint egy ismert cég kültéri hangsugárzójára is emlékeztet, ebben foglal helyet a nem csekély mennyiségű elektronika: DSP, digitális frekvenciaváltók, erősítők. A mélysugárzót D, a szélessávú hangszórót A osztályú erősítő hajtja, 150 W, illetve 100 W teljesítménnyel. És itt álljunk meg egy nagy levegővételre! Bármennyire furcsa és nem mindennapi: a 200 Hz és 20 kHz közötti frekvenciatartomány megszólaltatását egyetlen, 8,5 centis, alumínium membrános, szélessávú hangszóró végzi! Számára a szivar felső harmadát zárt üreggé alakították ki. A maradék kétharmaddal a szintén alumínium kónuszos, 5,5 colos,vagyis 14 centis, lefelé, a kalap tetejére néző hangszóró gazdálkodik, a jelek szerint okosan és ügyesen. Két hosszú reflexcsővel megtámogatva egészen mélyre sikerült hangolni. Az adatlapon 38 Hz olvasható, mint alsó határfrekvencia, ez rekordszámba menő mutatvány az ekkora hangszórók között.

Meridian M6 aktív hangfal csatlakozás

Sem sztereóban, sem házimoziban nem kedveljük a készülékekből áradó fényjátékot, ha lehet, például a tévéken is azonnal kikapcsoljuk, de a tornyok tetejét díszítő halványkék glóriák a szálcsiszolt alumínium kupak, vagy sapka alatt, kellemes látványt nyújtottak. Az M6 párosához, ahogy mindegyik Meridian DSP hangfalhoz, egy kontroller is tartozik. A zenét ezekből az előerősítőnek is nevezhető egységből kapják a tornyocskák, a szokásos Meridian Speaker Link (RJ 45) vezeték csatlakoztatásával. Az Audio Core 200 többféle bemeneten várja a különféle jelforrások, zene- és médialejátszók csatlakozóját. 2 db S/PDIF, 2 db mini optikai (3,5 mm Jack), USB, i80 Mini-DIN iPod dokkolóhoz, sztereó RCA és Jack pár állnak a felhasználók rendelkezésére. OLED kijelzője egyszerűvé, kényelmessé teszi a használatát, a bemenet választásokat és a konfigurálást. 28x28 centis alapterületet foglal, tehát az elhelyezése ugyanúgy nem okoz gondot, mint a hangsugárzóké. Magától értetődően távirányító is tartozik hozzá.

Meridian AC200 hátlap

Régóta ismerjük a Meridian aktív hangdobozok és rendszerek képességeit, bevalljuk, a kedvenceink közé tartoznak, de ennek ellenére az M6-tól nem vártunk sokat. A tavalyi müncheni high-end kiállításon csak láttuk, meghallgatni nem lehetett, már ez is gyanús volt. Aztán jött a meglepetés! Azt a Meridianos hangzást kaptuk, amit megszerettük ennek a gyártónak a termékeit. Természetesen nem DSP8000, vagy akár DSP5200 színvonalon, de hozzájuk hasonlóan szórakoztatóan és ami még fontosabb, természetesen, színezetlen stílusban, nem utolsó sorban az árához méltóan muzsikált. Sajátossága, erénye, hogy a sztereó rendszereknél kialakuló "sweet point", ahol a hanghullámok koncentrálódnak, ahol a legtöbbet halljuk és kapjuk, sokkal szélesebbnek bizonyult, mint az hagyományos kialakítású hangfalak esetén szokásos. A három mozifotel közül a szélsőkben csaknem ugyanazt kaptuk, mint a középsőben. Ez egyben azt is jelenti, hogy a "rakéták" elhelyezésével sokkal kevesebb gondja lesz a tulajdonosának, mint a tradicionális, szögletes, csak előrenéző hangszórós kialakítású hangfalakkal. A lenyűgöző produkcióban jelentős szerepe volt a Mark Levinson No512 CD-játszónak, amit Meridian Audio Core 200 kontrollerhez csatlakoztattunk.

Meridian M6 aktív hangfal és Audio Core 200

Nem akartuk elhinni, hogy egyetlen 14 centis membránnal ennyire mélyre tud menni - ehhez már nehézbúvár felszerelés szükséges - egy ekkora hangdoboz, pontosabban cső. Semmiféle Transmission Line vagy ahhoz hasonló trükköt nem vetettek be, de hogy mégis mitől adnak ki ilyen volumenű és minőségileg sem kritizálható mélyhangokat, az még találgatnunk sem érdemes, úgysem jönnénk rá. Na jó, megpróbáltuk, agyaltunk rajta pár hétig, aztán feladtuk. A magastartomány tisztasága és részletessége a legcsekélyebb mértékben sem utalt arra, hogy azt 8,5 centis membrán adja elő. Kezdetben nem is tudtunk erről a fontos "apróságról" meg voltunk győződve arról, hogy átlagos méretű, 25 mm körüli magassugárzók rejtőznek a textília és a mögötte lévő rács védelmében. Erre akár fogadást is mertünk volna kötni. Abba belegondolva, milyen csekély, sőt, semmilyen a hangok irányítottsága, gyanút kellett volna fogjunk, ehelyett élveztük a muzsikát. Meghallgattuk a Stockfish Records, Closer To The Music válogatáslemezeiről néhány számot, utána egy Yello albumról is párat. Az M6 nem válogat a műfajok között. Mindenevő, ugyanakkor nem formálja saját stílusára a zenét, átadja azok jellegét, zamatát és közben szórakoztat. A meghallgatásra a Házimozi Stúdió "stúdiójában" került sor, pedig felajánlották, hogy elvihetjük, de nem éltünk a lehetőséggel, éppen a fejezet elején említettek miatt. Ez bizony súlyos hiba volt, legközelebb megpróbálunk bölcsebben dönteni.

Meridian M6 aktív hangfal

Ezt ajánljuk minden Kedves Olvasónknak, mert a Meridian M6 egy olyan high-end termék, amit minden zeneszeretőnek legalább egyszer meg kell hallgatnia. Aztán újra és újra!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.