Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda teszt

2021. január 2., szombat, 19:15

Magnat audio hifi házimozi mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda Magnat mélyláda mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Magnat mélyláda teszt

Magnat mélyládából mostanáig egyetlen egyet teszteltünk, annak is már 21 hónapja. Azóta jelentek meg új modellek, például az Alpha sorozatban, ami belépőnek számít. Megvizsgáltuk, mit adnak Magnaték 150000 forintért.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóróMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda basszreflexMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyládaMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hátlapMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hátlapMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda talpMagnat Alpha RS 12 aktív mélyláda talp

Méretes darab a Magnat Alpha RS 12, ami basszreflex felépítését ismerve nem okozott meglepetést. No, nem vészesen nagy, csupán legutóbbi három tesztalanyunkhoz képest. 30 centis hangszóróhoz ekkora nyitott láda illik.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Kopogtatásra intenzív kongással válaszolt, bár ezt a poént már korábban lelőttük, konga- vagy tamtamdob helyett is használható lenne. Ehhez képest a Magnat honlap alacsony rezonanciájúnak nevezi. Érdekes. Reflexcsöveit - kettő van belőlük - Airflex névre keresztelték, látványuk jelentős légáramlást vetített előre, ami a meghallgatás során igazolást nyert.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda basszreflex

Hangszórójának kosara sajtolt lemez, ránézésre 12 egy tucat, sarui a legegyszerűbbek, de ezek miatt nem vonunk le pontot, mert ebben az árkategóriában ritkán adnak többet, jobbat.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóró

Mágnesének mérete 16 centis mélyközépsugárzókhoz jobban illene. Az sem segít rajta, hogy Klippel-optimalizált, attól még nem lesz akkora ereje, mint mondjuk egy háromszor akkorának. Hogy azt nem ennyiért adnák? Lehetséges. Pólusvasának furatába egy vastagabb ceruza sem férne bele, ennek ellenére nem tartunk túlmelegedéstől. A membrán anyaga papír, amit bevonattal erősítettek, merevítettek, préseléssel érdesítettek. Gumipereme kellőképpen széles, tapintásra tartósnak, erősnek tűnik.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóró

A kistányérnyi inverz (homorú) porsapka láttán sokan azt gondolhatnák, jókora átmérőjű lengőtekercs csatlakozik a membránhoz, de annak fele sem igaz.

A hátlapon szinte elvész az erősítő fémlapja, a mögötte lévő elektronika szintén kicsi, de legalább bizalomgerjesztő felépítésű, ez a vezetékezésére is vonatkozik.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hátlap

Magas jelszintű be- és kimenetekkel is rendelkezik, RCA-ból csak kettő van rajta, az egyik szolgál LFE fogadására. Fáziskapcsolója kétállású, 0 és 180 fok közül lehet választani.

Műszaki adatait böngészve a 120/240 watt elméletben elegendő lehet, hamarosan megtudjuk, valóban úgy van-e? Azt, hogy 20 Hz-ig lemegy, erős kétkedéssel fogadtuk, majd a mérések során kiderül, mennyi az annyi.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Leírás szerint "aktív frekvencia-menet linearizálás" történik, aminek hatásról megpróbálunk meggyőződni. Sokat nem várunk tőle, mivel a helyi sajátosságok, a szoba akusztikája mindent felülír.

Ehhez a mérethez és teljesítményhez elfogadhatatlan a borotva/piskóta tápcsatlakozó, felfoghatatlan számunkra, hogy ezen miért spórolt a gyártó.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

A védőkeret rögzítésére szolgáló lyukak nem feltűnőek, az összképet cseppet sem zavarják.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Lábai bizalomgerjesztően míves és stabil kivitelűek, ha ezt külön pontoznánk, megkapná a maximumot. A tetőlap oldalsó éleinek legömbölyítését szintén díjaztuk, sokkal esztétikusabb kinézetet biztosítanak, mintha ezt nem tették volna.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda talp

A burkolat famintázatú fólia, tesztalanyunké fekete színű, ezen kívül kapható még mokka változatban, ami nekünk nagyon tetszik. Kivitele, kidolgozása teljesen rendben van, hibát nem találtunk rajta.

Érdekesség, hogy nincs az Alpha RS sorozatban 10 colos hangszóróval szerelt változat, mindössze egy 8 colos jelenti a kínálat többi részét.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Meghallgatás

Tesztalanyunk a jeleket Marantz processzorról, Nordost Bass Line kábelen kapta, lejátszóként jól bevált VLS tápegységes Dune Prime 3.0 készülékünk szolgált.

Az Alpha RS 12 hangja tipikus basszreflex, még akkor is szól, amikor még nem, vagy már régen nem kellene. Viszont amikor ütni kell, akkor Tyson és Klicsko elbújhatnak mellette.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda hangszóró

A Spectre c. film elején a karneváli hangulatba brutális dobütésekkel akarják bevonni a nézőket. Ez egy jobbfajta, combos, zárt szubládával pörölycsapás-szerű, míg az Alpha kezei közül homokszerűen kifolyt. Hangnyomásilag rendben volt, de az nem minden, lehetne kicsivel megfogottabb. Bond hangtompítós fegyvere akkorákat dörrent, mintha nem lenne rajta az a bizonyos csőtoldat. Ha már fegyverek, a Hulkot sorozó karabélyok géppuskaként pufogtak, az 50 mm-es géppuska kisebbfajta ágyúként. A Hulk testébe csapódó pár dekás lövedékek csattanás helyett olyasminek hangzottak, mintha féltéglákat vagdosnának hozzá. Ez a fajta túlzás jól jött a San Andreas földrengésének érzékeltetésekor, tényleg minden rengett körülöttünk és cseppet sem volt zavaró az utózengés (a membráné és nem az akusztikai értelmezés szerinti). Ugyanezt a pozitívumot kaptuk a Valkyrie sivatagi támadás jelenetében a repülőkről ledobott bombák felrobbanásakor. Mintha a helyszínen lettünk volna, a padlón is végighaladtak a lökéshullámok, nem csak a levegőben. Természetesen ez csak szubjektív érzet, mert az említett lábak megfelelő elcsatolást biztosítanak, minden hatás a membrán mozgása által keltett hanghullámoktól ered. Abból eredt az ijedtségünk, amikor a Drive zálogház kirablásos részletét vettük sorra, rémisztően nagyokat durrant a revolver. Az egymásnak ütköző autók mű-effektjei zárt szubládákkal is túlzóak, így cseppet sem vettük zokon, hogy olyannak halljuk a Magnattal is. Pár pillanattal később az ütközés után földet érő jármű ismét megremegtette teszthelyiségünket.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Sztereó zenéhez kompromisszumokkal használható, Marcus Miller basszusgitárját nagybőgővé hizlalta, a húrok pengése kevésbé volt életszerű ahhoz képest, amit megszoktunk.

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Méréseink igazolták fentebb megfogalmazott kételkedésünket: az Alpha RS 12 éppen csak neszezett 20 hertzen, 25-ön már 10 decibellel hangosabban szólt, 31,5-ön egészen emberes volt, ez további plusz 8 dB-t jelentett, ám a csúcsot csak 40-en érte el. Ennyit a gyártó által megadott számokról. Ha tudnánk, milyen meredekségű esésre vonatkoznak, talán másképp viszonyulnánk hozzá, de így…

Magnat Alpha RS 12 aktív mélyláda

Végszó

Árkategóriájának tipikus és jeles képviselője a Magnat Alpha RS 12. Értelemszerűen a basszreflex felépítésűekre vonatkozik ez a megállapításunk. Belépő és alsó-középkategóriás rendszerekben, amelyeknek a tulajdonosai rajonganak a hatalmas hangnyomásért, kanapé és gyomorrengetésért nagyon jól megállhatja a helyét. Bírja a hajtást, nem produkál portzajt és más csúnyaságokat sem.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.