M&K Sound 950 házimozi hangfalszett teszt

2016. március 10., csütörtök, 16:10

MK MK Sound audio házimozi hangfal hangfalszett házimozi hangfal házimozi hangfalszett MK hangfal MK hangfalszett MK Sound hangfal teszt hangfalszett teszt házimozi teszt házimozi hangfalszett teszt MK hangfal teszt

Pár hónappal ezelőtti tesztünkben remekül szerepelt az M&K Sound S300 sorozata, de tudjuk jól, hogy nem mindenkinek van igénye ekkora teljesítményre, ezért most meghallgattuk a legkisebb, 950 típusú összeállítást is.

Az M&K Sound nagyon büszke a múltjára, a szubbasszus sugárzók megszületésében és elterjedésében betöltött szerepére, no meg arra, ahogyan az évtizedek során állandó eszközévé váltak termékeik számos nagy hangstúdiónak, mint amilyen a Skywalker Sound is. Mi, egyszerű házimozi rajongók, nem feltétlenül rendelkezünk akkora bevétellel, mint George Lucas a Star Wars után, így nem is biztos, hogy annyit akarunk a hangtechnikára költeni egy moziszobában, mint Ő. Éppen ezért, kíváncsian vártuk, hogy meghallgathassuk az M&K Sound kisebb, 950 jelzésű családját, amit a nagy 300-asok árának töredékéért kínálnak; azokéval összevethető minőséget, nagyjából fele akkora méretben.

Energiabomba

A 950-es sorozat alapja, az LCR950 egy igazi kis tömör gyönyör. Közel 7 kg súlyú, és kopogtatva az is érződik rajta, hogy igazán masszív. Persze szüksége is van erre a kialakításra, hiszen zárt kivitelű, vagyis a hangszórók energiáját "szellőző" nyílás nélkül kell lekezelje. Az LCR950 amúgy 40 cm magas, 18 cm széles és 22 cm mély, tehát mérete alapján az állványos hangfalak közé sorolhatnánk.

MK Sound LCR950 LCR hangfal

A nagyobb M&K 300 sorozattal a rokonság egyértelmű, pedig a hangszóró-kiosztás a kisebb méret miatt eltérő. Vagyis, az M&K Soundra annyira jellemző, három magassugárzó helyett itt csak egy dolgozik, a két mélyközép hangszóró fölött elhelyezve, ennek esetleges hatására később még visszatérünk, mert érdemes. A rokonság azonban így is tagadhatatlan. A masszív szerkezet, a fém kosarak a magassugárzó előlapi szerelő-kerete és persze a selyemfényű lakkozás is, mind jellemzőek a gyártóra.

MK Sound 950 magassugárzó

A magassugárzó első pillantásra szokványos 1 colos dóm, de a felszín alatt ott rejtőznek a nagy teljesítmény kezeléséhez szükséges műszaki megoldások. Ilyen például a membrán mögötti, nagy és csillapított légkamra. Szintén a magasabb teljesítmény elviseléséről árulkodik a légáteresztő nyílásokkal ellátott lengőcséve, és a rézdrótnál könnyebb, réz bevonatos alumínium tekercs.

MK Sound 950 magassugárzó

A mélyközép hangszórók műszaki megoldásiról nem sokat árul el a gyártó azon túl, hogy 13 centiméteres polipropilén membránokat használnak. Bár talán az is elég kellene legyen, hogy tudjuk, ezek a nagy modellekben használtak leszármazottai. Azért a katalógust lapozva, mégis egy picit elcsodálkozunk, hogy még a mágnesesen rögzített fém hangfalrostélyról is többet ír a gyártó, mint a hangszórókról.

MK Sound LCR950 LCR hangfal

Persze, a zárt doboz, THX Select2 minősítése miatt, nem is kételkedünk benne, hogy a mélyközép hangszórók is komoly minőséget képviselnek. No meg, ha a brosúrát nézegetjük, feltűnik, hogy az M&K Sound leginkább az összeszerelés minőségét, a fázispontosságot és az aprólékosan megtervezett keresztváltót emlegeti legtöbbet. Még a THX minősítést is szinte csak futólag említik, sőt, magát a logót sem ragasztják rá a hangfalra, hanem külön csomagolják, a tartozékok közé. Mintha ez valamiféle megkérdőjelezhető magamutogatás volna, amit opcionálisnak tekintenek. Szóval, ha van kedve a tulajnak, felteheti a THX jelzést, ha pedig purista, akkor benne hagyhatja a dobozban. Kinek-kinek ízlése szerint.

Az M&K Sound 950 sorozatban nem találunk kisebb és nagyobb modelleket, a korábbi állódoboz kikerült a választékból. Az LCR950, amit a neve is jelez, front- és centersugárzónak egyaránt alkalmazható. Ezzel garantált az alapelvárás teljesülése, vagyis, hogy az egyes hangfalaknak amennyire lehet, egyformán kell szólniuk.

A Home Movie szobájában 3 darab LCR950 rejtőzik a vászon mögött. Miért mögötte? Ennek igazán nyilvánvalóak az okai. Ha nagy képet szeretnénk vetíteni, de nincs lehetőségünk a házimozit hatalmas terembe költöztetni, akkor a hangdobozok miatt nem veszünk el a vászonból mindkét oldalon fél métert, vagy még többet. Megoldás a hangáteresztő vetítővászon és az olyan hangsugárzók, amik mögötte kényelmesen elférnek. Másik hatalmas előny ennek hozadéka: a centersugárzó pontosan arra helyre kerülhet, ahová kitalálták: a kép kellős közepére, azonos magasságba a frontsugárzókkal. Így egységesebb a hangzás, akárcsak a nagy, közösségi mozikban, illetve akár azokat felülmúlóan.

MK Sound 950 házimozi hangfalszett

Hátul mi szóljon?

A nagykönyvek és a tapasztalatok szerint a front- és centersugárzókéval megegyező hangszórókészlettel felszerelt hangdobozokat kell alkalmazni háttérsugárzóként.  Ennek megfelelnek a SUR95T hangfalak, azonban a típusjelzésben szereplő "T" egy igazi ritkaságra, a tripól elrendezésére utal. Ez konkrétan azt jelenti, hogy az előre irányított mélyközép és magas hangszórókat kiegészíti 1-1 darab oldalra sugárzó (dipoláris üzemmódban), jelen esetben 7,5 centi átmérőjű közép/magas hangszóró. Az eredmény a helyiség hallgató felőli részét jobban megtöltő, igazi körülölelő hang, ami a "surround" jelentése és lényege. Ez a modell egy picit alacsonyabb az LCR hangdobozoknál, de a membránok felülete hasonló méretet képvisel, így hasonló képességekkel rendelkezik, mint a szett többi modellje.

MK Sound SUR950T tripoláris háttérsugárzó

Akkor ez most szatellit?

Bizonyos szempontból igen, bár az LCR-ek leginkább igényes állványos hangfalaknak tekinthetőek, mégis csak egy (vagy két) aktív mélysugárzóval, jelen esetben a V12 típusúval tudnak igazán kiteljesedni. Ennek oka a frekvencia-átvitelben keresendő, aminek alsó határértéke (-3 dB) 80 Hz, ez megegyezik a THX ajánlásával is. Azonban ez a frekvenciakorlátozás nem azt jeleni, hogy az M&K nem tudna olyan hangfalat gyártani, amely "teljes" frekvenciasávban is dolgozik, egyszerűen úgy gondolják, erre nincs is szükség.

MK Sound V12 aktív mélyláda

Azt viszont fontos leszögezni, hogy az M&K 950 család messze nem olyan, mint a tipikus szatellit hangfalacskák. Ennek a megnevezésnek a köztudatban más, szinte pejoratív a jelentése, az emberek döntő többségének az egydobozos bögreszettek jutnak eszébe. Még a BOSE legendásan jó hangzású, apró kis dobozkáival is felesleges összehasonlítani.

Apró részletek

A Home Movie csapata imád mozizni és élvezik a beállításokkal való aprólékos pepecselést is, ezért nem lepett meg minket, hogy érkezésünkkor már egy precízen bekalibrált rendszer várt ránk. A felszerelés után két napig járatták a hangfalakat, elvégezték a mélysugárzó alapbeállításait, majd sor került az Audyssey Pro kalibrálásra, végül még egyszer ellenőriztek mindent. 

Hogyan szól?

Az S300 család tesztje során már megtapasztaltunk valamit, ami állítólag az M&K Sound jellegzetessége: dinamika, agresszív karakter nélkül. Ez volt az első élményünk a 950-es szett kapcsán is. Vagyis visszaköszönt a korábbi teszt alkalmával hallottak egy része. A második dolog, ami feltűnt, az a remek térérzet, amiben persze bőséges szerepe volt a nagy vászon mögé rejtett hangfalaknak és a szakszerű kalibrálásnak is. Tulajdonképpen nagyon jó volt, amit az S300 teszt idején hallottunk, de a kisebb LCR950-ek máshová - a vászon mögé - kerültek és ez a változás nekünk kifejezetten tetszett. Még életszerűbb térérzetet, egységesebb hangot kaptunk. Igaz, mérete miatt, erőben nem érte utol a nagyobb testvért, de sikerült akkora hangerőt is előcsalogatni, amit hosszasan már nem hallgatnánk szívesen. Szóval az erő ténylegesen nem kevés, főleg egy ekkora szobába nem az. Ráadásul, a rendszer most is megőrizte a fegyelmezettségét, nem torzított és nem táncolt, ami részben összefügg a minőségi, zárt kivitellel is.

Podrace

Meghallgattuk a Star Wars I. részének fogatverseny jelenetét, mert az évekig uralta a házimozi bemutatókat, no meg azért is, mert a film hangját is M&K Sound hangfalak között hozták össze. Ám előbb a szokásos részletek álltak sorba. A hallottakat nagyon nehéz volna így utólag elválasztani az S300 nyújtotta élménytől, még akkor is, ha ott nagyobb hangnyomás állt rendelkezésre. A filmek hangja egységes és kiegyensúlyozott volt, a magasak pedig meglepően könnyűnek, légiesnek hatottak. Ez pedig egyértelműen hatással van párbeszédekre és a finomabb részletekre.

A nagy meglepetés azonban nem a filmekkel volt kapcsolatos, hanem a zenével. Persze nem panaszkodtunk az S300-ra sem, de a kisebb modelleket hallgatva komolyan felmerült bennünk, hogy itt kijár egy nagy elismerés. Majd eltűnődtünk, meghallgattunk még egy kevés hanganyagot és arra jutottunk, hogy az, amit mi elsőre zeneibbnek éreztünk, tulajdonképpen inkább a hagyományos hangszórókiosztás eredménye. Amíg az S300 3 db magassugárzóval dolgozik, az LCR950 csak egyet használ és ez sokkal inkább hasonlít a tipikus sztereó hangfalak világára. Zenével hallgatva az amúgy robbanékony, de fegyelmezett hangrendszer jobban hasonlított a megszokott sztereó rendszerekre, mint az S300.

Ajánlható?

Nagyon is! Persze ennek a hangfalnak is jól meghatározható a vevőköre. Az M&K Sound 950 még nem annyira apró, hogy simán el lehessen dugni, de még nem is olyan nagy, hogy a látványával letaglózzon. Ez nem a lakberendezők és nem is az exhibicionisták hangfala, hanem a céltudatos filmrajongóké. Ha moziszobát szeretne, vagy csak hajlandó a nappaliját kicsit házimozivá varázsolni, akkor hallgassa meg, mit tud az M&K Sound!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.