Klipsch Reference R-12SW aktív mélyláda teszt

2016. február 12., péntek, 10:40

Klipsch audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda mélysugárzó aktív mélyláda házimozi mélyláda mélyláda teszt Klipsch hangfal Klipsch mélyláda aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Klipsch mélyláda teszt

Ismét a Klipsch kínálatából csemegéztünk és a különféle hangfalak és komplett szettek után most egy aktív mélyládát vizsgáltunk meg alaposan. Bár a Reference sorozat tagja, mégis a belépő kategóriát képviseli gyártója palettáján. Tudása alapján azonban kissé degradáló, de mit tehetünk, ha a Klipsch ennél csak jobbakat és szebbeket gyárt? Egyet: azt, hogy tesztelni fogjuk majd azokat is, ám addig érjék be Kedves Olvasóink az R-12SW mélynyomóról szóló alábbi írásunkkal!

Egy jó mélyláda alapjaiban határozza meg a házimozi rendszer hangját, ha minden rendben van, az élményfaktor is magas, a tulajdonos elégedett. Ezt tudják a Klipsch tervezői és igyekeznek maximálisan kielégíteni az ilyen irányú igényeket, amit már számtalanszor tapasztaltunk. De mielőtt rátérnénk cikkünk főszereplőjére, egy pici kitérőt teszünk.

Sokszor szapultuk a Klipsch hangfalak elnevezéséért felelős személyeket, most sem tudjuk megállni. Hogyan lehet "reference" névvel illetni egy belépő kategóriás terméket? Ezt a megtisztelő címet máshol a csúcsmodellek kapják, a világ bármelyik táján napvilágot látó tesztek végén, referenciának kiáltják ki a kivételes képességű termékeket, amikhez érdemes minden mást hasonlítani. Nos, ez utóbbiban azért nem áll messze a valóságtól az R-12SW, mert árkategóriájában, ha nem is referencia modell, előkelő helyet foglal el az általunk felállított képzeletbeli sorrendben.

Ki ne böngészné végig a gyártó oldalán a műszaki adatokat, amikor ismerkedik egy szubládával? Mi is ezt tettük, és hiányérzetünk támadt, mert a Klipsch kivételesen szűken méri az információkat. Pedig szívesen mesélnénk a hangszóró felépítéséről, kosarának anyagáról, lengőcsévéjének átmérőjéről, a vezetékezésről, mágneséről és nem utolsósorban a beépített erősítőről, ráadásul az ilyesmi minket is érdekel.

A megnyitható PDF valamennyit azért elárul a termékről, és amit megpillantottunk a lista második sorában, az szokatlan volt. Elvétve adják meg aktív mélynyomók legnagyobb hangnyomását, ezért a 116 dB sokak számára keveset mond, nem nagyon tudják mihez viszonyítani. Egy biztos, a Klipsch érzékenység, más néven hatásfok tekintetében nehezen legyőzhető bajnok, így érthető a dicsekvés a 116 dB értékkel. Ennek fényében a "teljesen digitális" erősítő 200 wattos (RMS, 400 W dinamikus) teljesítménye bőven elegendőnek ígérkezik és tényleg az is, ha valaki kívánja, írásba adjuk. Frekvencia-átvitelét 29 és 120 Hz közöttinek hirdetik, ez teljesen korrekt, bár a műszerünk meghibásodása miatt csak füllel ellenőriztük.

Klipsch Reference R-12SW aktív mélyláda

A benne lévő, előre néző hangszóró névleg 30 centis (12 colos), ám ránézésre egy számmal kisebbnek tippeltük, ami optikai csalódás eredménye. A homorú porsapkás, rézzel gőzölt IMG (Injection Molded Graphite) membrán szinte világít a fekete környezetben, valós méretéből a körben ráragasztott gumiperem is elvesz egy kisujjnyi szélességű sávot, ami csupaszon marad, átmérőben alig több 20 centinél. Ettől nem szabad sem megijedni, sem messzemenő következtetéseket levonni, hiszen az összes szubbaszus sugárzót vizsgálva ugyanerre jutnánk. Csak éppen fekete membrán esetén ez fel sem tűnik.

Visszafogott méretű Klipsch embléma szerénykedik a hangszóró fölött, alig lehet észrevenni. Az előlapból kiálló, a védőkeretet rögzítő tüskék picit rontják az összképet, messziről nem bántó látvány, de mi jobban kedveljük ennek a negatívját, ahogy ezt az R-12SW, Jamo nevű ikertestvérén megoldották. Diszkrét fényű állapotjelző LED-je védőkeret nélkül sem zavaró, ez példaértékű.

A doboz anyaga mi más lenne, mint MDF, a külseje szálcsiszolt fémre hasonlító polimer fólia. Alacsony profilú gumilábakon áll az R-12SW, a stabilitása rendben van, de nem acéltüske szintű, viszont aggódni nem kell a parkett épsége miatt.

Klipsch Reference R-12SW aktív mélyláda hátfal

A hátlap felső harmadának közepét foglalja el a reflexcső nyílása, ezzel a megfogalmazással azt szeretnénk sugallni, hogy meglehetősen öblös darab. A kivitele egyszerű, semmi csicsa, nem tölcsér alakú, éppen csak legömbölyítették a peremét. Bemenetből RCA pár kínálkozik, az egyik mellett LFE felirat. Szintet és keresztváltási frekvenciát állító tekerőgombok, bekapcsolási és üzemmódokat, valamint fázist változtató pöckök zárják a sort.

Klipsch Reference R-12SW aktív mélyláda hátlap

A teszteléshez olyan rendszerbe illesztettük a Klipsch R-12SW-t, amit alighanem élete végéig megemlegetne, ha gondolkodásra képes, szuperintelligens mélyláda lenne, de ismereteink szerint, olyat még nem találtak fel. Yamaha RX-A850 házimozi erősítőből AudioQuest Boxer kábelen kapta a jeleket, a lánc elején üzemelő Blu-ray lejátszó is a csúcskategóriát képviselte. Sajnos a Diamond 3 tápkábelt nem vethettük be, ezt sajnáltuk picit, mert egy 130000 forintos szubláda megérdemelné, hogy ne fixen beépített, cukorspárga vastagságú vezetéken kapjon áramot.

Hangja a "név kötelez" mondást juttatta eszünkbe, le sem tudná tagadni a származását, igazi Klipsch vér csörög az ereiben. Erős, lendületes, kicsit nagyzolós, magamutogatós, képes vállára venni az egész rendszert, ha megengedjük. Fél hangerőn, az előerősítőn nulla decibeles kimeneti beállítással is váratlanul nagyot tudott szólni. Reflexes létére nem lomha, fürgén indulva követte a kapott parancsokat és egészen ügyesen társult a többi hangdobozhoz, amiben része volt a csúcs Yamahának és az YPAO önbemérő EQ-nak is. Óvatosan kell bánni a hangerő szabályzójával, mert egy szint felett hajlamosnak mutatkozott csőhangot, más néven portzajt hallatni, leginkább 30 Hz alatt. Igen, képes még mélyebbre menni, a 25 hertzes mérőjelet is hozta, természetesen a decibelek csökkenése mellett, ami a specifikált 29 hertzes határérték ismeretében teljesen elfogadható. A Valkyrie című film sivatagi légitámadás jelenetében, amit szubládák tesztelésekor minden alkalommal lefuttatunk néhányszor, igazán elemében érezte magát az R-12SW. A légvédelmi gépágyú hangja a kaliberéhez méltóan szólalt meg, a robbanások erejét, lökéshullámait egész testünkkel éreztük. Marcus Miller basszusgitárját és muzsikus társának lábdobját tisztességgel előadta, de azt megállapítottuk, hogy nem a jazz az erőssége. Ezért egy rossz szavunk sem lehet, ha az árcédulájára pillantunk és a reflexes felépítésről sem feledkezünk meg.

Eredeti áráért, 129990 forintért sem rossz vétel a Klipsch R-12SW, viszont a jelenleg érvényben lévő, akciós 109990 Ft egyenesen baráti. Aki főként mozgalmas filmek hangját szeretné felturbózni, feltétlenül keressen módot ennek a mélyládának a meghallgatására! Ha arra sor kerül, kérje meg vendéglátóját, hogy koncertfilmet is tegyen a lejátszóba, nem fogja csalódás érni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.