Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett teszt

Azonnali hatás

2023. április 18., kedd, 23:10

Klipsch audio hifi házimozi hangfal Klipsch hangfal hangfal teszt Klipsch Heritage hifi hangfal teszt multimédia hangfal teszt Klipsch hangfal teszt

A Klipsch Heritage hangsugárzókat sokan szeretik hangjuk és régies megjelenésük miatt. De nem mindenki engedhet meg magának milliós hangfalat, annak helyigényéről nem is beszélve. A ProMedia Heritage 2.1 hangrendszer ugyanazt a régies hangulatot hozza vizuálisan, de asztali felhasználásra optimalizálva. Kicsit kocka, helyenként díszít, mégis szerethető. Jöjjön a teszt!

A számítógépes világ sarja

Több, mint 10 éven át gyártották a Klipsch 2.1 csatornás (2 kisméretű szatellit és egy aktív mélysugárzó) ProMedia hangrendszert, mely középutat teremtett a Creative/Genius/Logitech szintű, egyszerűbb multimédiás dobozok és a drágább hifi rendszerek közé. Januárban megszűntették, de nem véletlenül. A ProMedia Heritage ugyanazokat az alapokat nyújtja, viszont az ezredfordulós "gumibögre" forma helyett nemesebb hatású, régies Klipsch köntösbe öltöztetve. Így kapunk két kisméretű hangfalat, melyeket elhelyezhetünk komódon, íróasztalon vagy médiabútoron (de elsődlegesen multimédiás célra, számítógép mellé ajánlottak).

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett távirányítóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett távirányítóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszettKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett magassugárzóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyközépsugárzóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyközépsugárzóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyközépsugárzóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyközépsugárzóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett keresztváltóKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett hátlapKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyláda hátlapKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyládaKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyládaKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyládaKlipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyláda

A szett szíve egy aktív, basszreflex nyílásos mélysugárzó, melynek 20 cm-es hangszóróját 150 wattos erősítő szolgálja ki. A mélyládában további két 35 wattos erősítő is található, azok hajtják a zárt szatelit dobozokat. Utóbbiak 10 cm-es "Polyfiber" mélyközépsugárzót és 2,5 cm-es polimer kompressziós magassugárzót tartalmaznak. Kiegészülnek Tractrix tölcséres hullámvezetővel is, mely Klipsch specialitás, a gyártó drágább szériáiban gyakran fellelhető.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

Miért jó egy 2.1-es hangrendszer?

Két darab hangsugárzóval is elérhető kifogástalan zenei élmény, bizonyos feltételekkel. Azonban íróasztalnál ülve, ahol a felhasználó és a hangdobozok között általában egy-másfél méteres távolság a jellemző, akusztikai okokból könnyen előfordulhat, hogy a basszus nem, vagy alig érzékelhető. Egyébként sem praktikus, ha az íróasztal jelentős területét két óriási doboz foglalja el. Különálló aktív mélysugárzóval az írasztalon lévő hangfalak lehetnek kisebbek is, mert nem belőlük kell, hogy megszólaljon a basszus.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

A mélyhangok természetéből eredően nem kell a mélysugárzónak feltétlenül a hallgató közelében lennie. Akár a hallgatói pozíciótól félreeső helyre, az asztaltól méterekre is elhelyezhető. Ráadásul így használója nagyobb eséllyel megtalálja azt a pontot a mélyláda számára, ahonnan a legélvezetesebb mélyhangokat képes megszólaltatni. Mivel a két kis hangfalnak (vagy ahogy sokan hívják, szatellit sugárzónak) nem kell az alsó frekvenciákkal foglalkoznia, sokszor tisztább hangra képesek, mint egy azonos minőségű alkatrészekből gyártott nagyobb doboz.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

Küllem

A vintage rajongók szívébe könnyen beférkőzhet a Heritage stílus. Emellett a kisméretű hangsugárzók kézben tartva egészen aprók: 20 cm-es magasságuk, 14 cm-es szélességük és 11 cm-es mélységük által mi egyenesen cukinak tartottuk a négyzetrácsos előlappal díszített dobozokat. A korábbi ProMedia szett műanyag dobozai után felüdülés, hogy ezek jobb minőségérzetű MDF-ből és fahatású külsővel készülnek. Fekete, vagy diószín közül lehet választani, az ár mindkét esetben 175 000 Ft (ennyibe kerül cikkünk írásakor).

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

A mélysugárzó és a két kis hangfal formaterve szinte teljesen megegyező, annyi eltéréssel, hogy utóbbiak talpa kissé ferde. Így enyhén felfelé néznek, jobban a hallgató füle felé terelve a hangokat.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett hátlap

Elméletileg lehetne a alájuk állványt helyezni, de a gyártó által mellékelt, felragasztható alátétek bizonyára a legtöbb felhasználó szükségleteinek megfelelők. Ha már szóba kerültek a tartozékok, akkor felsoroljuk azokat: infravörös távvezérlő, Jack-RCA kábel, hangfal- és tápkábel.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett távirányító

Funkciók

A mélysugárzó tartalmazza az erősítőt és bemeneteket is. Analóg RCA, Bluetooth és USB-A közül lehet választani. Utóbbi MP3 fájlokat képes USB adathordozóról fogadni. Kár, hogy veszteségmentes és tömörítetlen hangformátumokat nem támogat. Számítógépes felhasználók közül egyesek kifogásolhatják, hogy nincsen USB-B bemenet közvetlen digitális kapcsolathoz. Ez nem feltétlenül baj, mert legalább a leendő tulajdonos döntheti el, hogy egyáltalán igényt tart-e számítógépes D/A konverterre.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyláda hátlap

Vezérlés a korábban említett távvezérlővel lehetséges. Így akár egy nappaliban, fotelből ülve is elérhető bármely funkció. Minden szükséges gomb megtalálható rajta, mély a mélyládán lévő állapotjelző LED is kikapcsolható vele. Praktikus részlet, hogy az általános jelszint (hangerő) és a mélysugárzó hangszórója külön vezérelhető.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett távirányító

Beüzemelés

Mivel a gyártó elsődlegesen számítógépes hangrendszernek tervezte, így használtuk a ProMedia Heritage 2.1-et. Egy kb. 16 négyzetméteres dolgozószobában, iMac két oldalára téve járattuk két héten keresztül. Kritikus meghallgatás előtt, csak hogy biztosra menjünk, az IsoTek bejárató lemezt is lefuttattuk rajta. A rendszer nem igényelt sok járatást olyan értelemben, hogy frissen kicsomagolva is élvezhető karaktert nyújtott. Néhány nap után kissé finomodott a hangja.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett magassugárzó

A vezérlés összességében zökkenőmentesen ment. Az elektronika 2 másodpercen belül bekapcsolt, ha jelet érzékelt. Huzamosabb ideig tartó inaktivitás után alvó módba lépett. Így nem kellett a főkapcsolóval bajlódni. Egyesek számára hátrány lehet, hogy a jelszint vezérlőket (hangerő szabályzó) nem a szatelit sugárzókra, hanem kevésbé elérhető helyre, a mélyláda hátuljára helyezték. Szerencsére a távvezérlővel (és az RME gombjaival) ezt könnyen áthidaltuk. Csak arra kellett ügyelnünk, hogy a mélysugárzó előlapja "látómezőn" belül maradjon.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyközépsugárzó

Egy RME ADI-2 DAC FS D/A konvertert csatlakoztattunk az RCA bemenethez, így hallgattuk referencia zenéinket. Nem gondoljuk, hogy kötelező lenne hozzá képest ennyire magas minőségű DAC-ot illeszteni, viszont, hogy tisztán a Klipsch erősítő és hangszórók tudását halljuk, olyan forrást sem akartunk alkalmazni, amely zavaróan belenyúlt volna a jelbe.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett keresztváltó

Hangminőség

Post Malnone - Wow. c. számát elindítva közvetlen énekhangot kaptunk. Az énekes-rapper sávjára nem rakódott fedettség érzetet okozó függöny. A dalszöveg tisztán kiröpült a hangszórókból és beborította az egész íróasztalt. Eközben a digitális effektusok ki-be úszását, a csattogó ütemkíséretet is jó felbontással lehetett hallani. Mindezt masszív, vastag, erőteljes basszus támasztotta alá. Megkaptuk azt a telt, lüktető erőt, ami e számnak a magját képezi. A Klipsch Heritage 2.1 mélyládája azonnal betöltötte az egész szobát. 16 négyzetméter semmi kihívást nem jelentett számára.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyláda

Ezután a Pink Floyd - Time c. száma következett. A rengeteg óraharang csilingelése élénken, kristálytisztán, széles térben jelent meg. Majd a morajló szintetizátoros basszus rázta meg szobánk légterét. Mélyláda nélkül, 13 cm-es mélyközépsugárzós hangdobozokkal képtelenség lett volna ilyen basszust elérni. Az ének, gitár és dobok felbontása gazdag volt, jó dinamika árnyalással. A tér ismét széles és magas mértékben mutatkozott meg. Az ének és a hangszerek kicsit közel nyomódtak egymáshoz. Hallottuk már e sávokat jobban elkülönülni egymástól, de hozzá kell tenni azt is, hogy kétszer (vagy többször) drágább hangrendszereken.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyláda

A Time eleven és színes tónusokkal szólalt meg. A magashangok szubjektív megítélésünk szerint a szükségesnél kicsit színesebbek voltak. Ez alacsony, vagy közepes terhelésen nem okozott gondot, de intenzív járatásnál már kellemetlenek bizonyult. Hogy utóbbit elkerüljük, mérsékeltük a 10 kHz fölötti frekvenciák erősségét számítógépes EQ, vagy az RME-ben lévő hangszínszabályzóval.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett mélyközépsugárzó

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. számában lenyűgöző tisztasággal jelent meg az énekesnő hangja. Igen, maga a zene is kiemelten jól sikerült. Tetszett a szélesre tárt, erőlködés nélküli zongora aláfestés és minden finom hanglejtés az énekben. A nagybőgő kissé puha és vastag maradt akkor is, amikor levettünk a mélysugárzó jelszintjéből. Az ilyen finom tónusú basszusok integrálása, összképbe beolvasztása nem igazán sikerült. Mindez inkább szimfonikus zenénél vált feltűnővé, könnyűzenei stílusoknál bőséges buli-hangulattal kompenzálódott.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

Utóbbira remek példa a K/DA - Villain is, melyet a League of Legends számítógépes játékhoz írtak. A nehéz, kalapácsütés-szerű ütemek és a digitálisan szűrt, térben szétterülő ének azonnal lehorgonyozta figyelmünket. A Klipsch masszív basszusa jól felfokozta a drámát és az átvezetők sötét hangulatát.

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

Alternatívák

Aki nagyobb teljesítményű hangrendszert szeretne, dönthet úgy, hogy vásárol egy pár Klipsch The Fives aktív hangfalat és kiegészíti egy mélysugárzóval. Hangminőségben és terhelhetőségben, továbbá szórásban is biztosan magasabb szintet képvisel, viszont a ProMedia többszörösébe kerül. Nem sok "gyári" 2.1 szett fordult meg eddig szerkesztőségünkben, de aki egy kicsit nagyobb dinamikára képes, hangsugárzókkal szeretne elindulni, először mélyláda nélkül, annak ajánlott a Kanto YU4 teszt elolvasása. Utóbbi önmagában nem kelt olyan erős mélyhangokat, mint a Klipsch 2.1 csatornás csomagja, viszont hosszútávon kellemes karakterű és bármikor kiegészíthető külön mélysugárzóval (igaz, felárért).

Klipsch ProMedia Heritage 2.1 hangfalszett

Végszó

A Klipsch ProMedia Heritage 2.1 tudása túlmutat egy belépőszintű multimédiás szetten. Hatalmas teljesítményű mélyládával vértezték fel, számítógépes hangfalaknak álcázva. Általános felhasználásra ajánlott, főleg azoknak, akik sokat játszanak és filmeznek, vagy pedig szeretik a könnyűzenét. Izgalmas karakterével elképesztő energiákat képes felszabadítani. A magas frekvenciák kicsit színezettek, ami még nem okoz harsány érzetet, de csökkent a realizmuson. Viszont térábrázolása meghökkentően széles, a Tractrix tölcséres magassugárzó szórása sokkal nagyobb a vártnál. Erősebb terhelésen a mélysugárzó eszelősen vad és erős basszusokra is képes. A lehengerlő teljesítményre gyakran több figyelmet fektet, mint a pontosságra. Tudása kritikus vájtfülűek, semleges őszinteséget keresők számára már nem biztos, hogy elegendő. De ez nem jelenti azt, hogy információszegény. Basszusa finoman szólva is játékos, de közben rengeteg részletet és levegősebb sztereó középpontot jelenít meg, mint számos olcsóbb vetélytársa. Aki egyszerűen csak szórakozni szeretne, olykor akár nagyobb terheléssel (kisebb házibuli is szóba jöhet), annak azonnali mosolyra érdemes számítania!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.