KEF EGG aktív hangfal teszt

A tojás hangja

2018. június 14., csütörtök, 15:35

KEF audio hifi hangfal hangszóró KEF hangfal KEF hangszóró Bluetooth hangszóró Bluetooth hangfal Bluetooth hangrendszer aktív hangfal hangfal teszt hangszóró teszt KEF hangfal teszt Bluetooth hangszóró teszt aktív hangfal teszt

Legújabb tesztalanyunk, a KEF ovális hangfalainak már sokadik inkarnációja, digitális bemenetekkel, Bluetooth és USB csatlakozási lehetőséggel és jellegzetes, koncentrikus hangszórókkal.

KEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfal távvezérlőKEF EGG aktív hangfalKEF EGG hangszóróKEF EGG hangszóróKEF EGG aktív hangfal hátlapKEF EGG aktív hangfal hátlapKEF EGG aktív hangfal hátlapKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG hangszóróKEF EGG hangszóróKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfalKEF EGG aktív hangfal távvezérlőKEF EGG aktív hangfal távvezérlőKEF EGG aktív hangfal csatlakozókKEF EGG aktív hangfal

Az EGG a jellegzetesen KEF-es formatervet a márkára jellemző, koncentrikus hangszóróval töltötte meg, amiben a mélyközép membrán közepéről kukucskál kifelé a magassugárzó dómja. És mivel aktív hangfalakkal van dolgunk, van még itt 50 wattnyi D osztályú erősítő, amit a kis hőveszteség miatt sikerült észrevétlenül a talpba rejteni. A jobboldali hangszóró talpán található csatlakozók között van szokványos, analóg, optikai és USB bemenet is. És nem maradt ki a ma annyira népszerű Bluetooth 4.0 sem. A kényelmünket négy érintő gomb és távirányító szolgálja. Ha arra vagyunk kíváncsiak, mire is használhatjuk a kis hangfalakat, a válasz hosszú lesz, hiszen csatlakoztathatjuk őket számítógéphez, digitális lejátszóhoz, tévéhez, analóg és digitális források sokaságához, de még telefonhoz is.

KEF EGG aktív hangfal

Amint már írtuk, a rendszer lelke a KEF-re jellemző, koncentrikus elrendezésű Uni-Q hangszóró. Éppen csak a tápegység került egy külön téglába. A beépített DAC 96 kHz/24 bites, ami tökéletesen elég egy ilyen rendszernek. A viszonylag kicsi dobozokból persze nem lehet akármekkora mélyhangokat kicsalogatni, ezért a csatlakozók között megtaláljuk az aktív mélyládának szánt kimenetet is. Tehát aki több basszusra vágyik, mint amit a 12 centis membránok adni tudnak, az tetszés szerint használhat aktív mélyládát, amekkorát csak szeretne.

KEF EGG hangszóró

Kivitel

A dobozok kidolgozottsága és a felhasznált anyagok minősége példás. A tesztre kapott kék hangfal festése strapabírónak tűnik. A lábak merevek, a dobozok pedig jól csillapítottak. A gombok egy picit kemények, de cserébe precízen mozognak és kattannak. Sehol semmi lötyögés, vagy hanyag illesztés nem bukkant elő. Még az oldallapra került analóg/optikai bemenetet elfedő, kis gumidugó is precízen illeszkedik. Panaszunk legfeljebb annyi lehet, hogy ez a kis a gumifedél, egy árnyalattal világosabb kék, mint maga a hangfal. Illetve sajnáljuk, hogy ez a csatlakozó nem hátulra került. De ezek apróságok. Ha úgy tetszik, erőlködünk, hogy valamibe beleköthessünk.

KEF EGG aktív hangfal csatlakozók

Beüzemelés

Az USB-s csatlakozás meglepően egyszerű. Nem kellett sem meghajtó programot telepíteni, sem beállításokkal bíbelődni. A Bluetooth párosítás sem okozott semmiféle nehézséget. Ugyanakkor egy KODI-t futtató Raspberry Pi 2 USB-s csatlakoztatása során problémák sokaságába ütköztünk, ezért inkább a tévé optikai kimenetét használtuk.

KEF EGG aktív hangfal hátlap

Mit kapunk

Mint azt már írtuk, a bemenetek között találunk USB-t a számítógép, vagy ilyen kimenettel rendelkező digitális lejátszók számára. Valamint kapunk egy analóg és egy optikai bemenetet, közös 3,5-es Jack aljzatba foglalva. Ez utóbbihoz a gyári csomagban találunk egy kábelt. A csatlakozók között ott van még egy az aktív mélyláda számára, illetve a hátlapon egy 4-pólusú aljzat fogadja a baloldali hangfal kábelét, ami nagyjából két méter hosszú. Ennek a nagy része amúgy feltekercselhető, elrejthető a hangfalacska talpában. Az alapcsomag része egy egyszerű, de csinos távirányító is.

KEF EGG aktív hangfal távvezérlő

Bejáratás

Nem hit kérdése, hogy a legtöbb hangfal hangja javul a használat első óráiban. A KEF EGG esetében az első este járatása után már komoly változás fogadott, de jó hatással volt még az ezt követő egy hét is, amikor újabb és újabb éjszakákat töltött a rendszer magányos zenéléssel. Tehát aki netán egy frissen kicsomagolt hangfallal találkozik, az ne csodálkozzék, ha a vártnál unalmasabb, laposabb a hang. Az első 50-80 óra használat után a rendszer hangja mintegy kinyílik, részletezőbbé és könnyedebbé válik.

KEF EGG hangszóró

Hangminőség

Kezdjük azzal, ami talán a legtöbbeket izgat. A kis KEF-eket elsőként egy számítógéppel összekötve használtuk, például aránylag olcsó (20-90 ezer forint) videó mikrofonok összehasonlítására, ami így szinte gyerekjáték volt. Bár egyértelmű, hogy az EGG hozzáadta saját karakterét a hanghoz, és amit kaptunk, az nem a stúdió monitorok végtelenül analitikus hangzása. A magastartomány felbontása nagyszerű volt, a középtartomány pedig dinamikus, ütős karakterű. Néha egy kicsit eltúlozta, a szükségesnél rámenősebb módon adta elő egy-egy hang támadó erejét. Ez a kicsit rámenős karakter sokaknak vonzó is lehet. A hangfalakat zenével tesztelve - egy Kedves Olvasónk ajánlását megfontolva - próbára tettük Venetian Snares pár felvételével is. A Rossz Csillag Alatt Született című lemez hanganyaga ugyan lebilincselt a KEF tolmácsolásában, de az tény, hogy a kis hangfalak nem lépték át a méretükkel együtt járó korlátokat. Közepes hangerőig dinamikus, gyors produkciót kaptunk, ami komplexebb és hangos szakaszokon picit úgy viselkedett, mint egy régebbi mikro hifi. Veszített fegyelmezettségéből, nem bírta erővel, ezért "kiabálni" kezdett.

KEF EGG aktív hangfal

Kicsit könnyebb vizekre evezve, elővettük a Daft Punk legutóbbi lemezét, ahol kiderült, mire elegendő a talpakba épített gumírozás. Nos, ha az asztal vagy szekrény nem eléggé masszív, akkor ezek a kemény talpak nem elegendőek. Egy 18 mm vastag, tömör fa asztallapra téve a hang színezett és kusza lett. Ezért gyorsan előkaptunk egy marék puha szilikon gyűrűt és ezeket tettük a hangfalak alá. Érdemes volt! Bár a hang mintha veszített volna támadó erejéből, a középtartomány sokat tisztult.

KEF EGG hangszóró

A mi saját gumi lábacskáink már vagy húszévesek és eredetileg egy 2 kg körüli súlyú mechanika rezgéscsillapítására készültek. Puha gumitalpakat, illetve egyéb csillapító alátéteket a legtöbb kereskedő kínálatában ma is találunk, szebbet és jobbat is. Persze az nem lesz ingyen, úgy, mint a szerszámos fiókból kiturkált kis gumik.  

Tovább lapozgatva a TIDAL lemezkínálatában, megtorpantunk a Justice legutóbbi, Woman című lemezén. Most elemében volt a kis kék hangfalpár. A Fire című dalnál olyan örömmel zenélt a szett, mintha csak ezt várta volna, amióta elkészült és átutazta a fél világot, egy kartondobozba zárva. Könnyedén pumpáló mélyek, szabadon lengő szintetizátor hangok, a teret átjáró, "torzított-ének" töltötte meg a szobát, ahogy kell. Na de elég legyen a szigorúan vett elektronikus zenéből!

KEF EGG aktív hangfal

Katy Perry PRISM című lemeze jött a sorban, és az első dalt átugorva, máris ott voltunk a Legendary Lovers-nél. Katy hangja rendben volt, az érzelmi töltet átfért a dobozokon. Az élmény szinte garantált. A Walking On Air alatt azért megfogalmazódott az igény, miszerint a 15 négyzetméternyi szoba ennél már többet kíván. Sebaj! Sorra vettünk még pár előadót, de ezeket csak röviden foglaljuk össze.

KEF EGG aktív hangfal

Lykke Li dalai tökéletesen elemükben voltak. Nehéz lett volna bármibe is belekötni. Lana Del Rey hangja fénnyel és könnyű atmoszférával borította be a szobát. Ő is a KEF karakterének nyertese volt. A Venice Baroque Orchestra megfelelően szólt, de nem nyújtott olyan mély élményt, amilyenről álmodoztunk. Lényegében, a nagyzenekari műveknél előbukkant a D osztályú erősítőből és a kis méretből fakadó korlát. Amikor nagyobb hangerőn, komplexebb zenei elemeket szerettünk volna kicsalogatni a hangfalakból az egyértelműen a pontosság rovására ment.

Bluetooth hangfalként a KEF teljesítménye nem hibátlan. Bár a megszólaló hang kellemes volt, és ahhoz képest, hogy a Bluetooth még ma is kompromisszumos zeneélvezetnek minősül, nem is rossz. Ám akadt egy kis bökkenő az alapzajjal. Azzal a ciripeléssel, ami a rádiókapcsolat működése alatt beszűrődött a hangba, különösen a baloldali, passzív hangfalon át. Mintha a jobboldali, az elektronikát is tartalmazó hangfalat a balhoz kötő kábel antennaként venné fel a zajt.

KEF EGG aktív hangfal

Mélyhangok

Nincsenek hamis ígéretek, nincs meglepetés. Nem véletlenül van a kis tojás talpán egy aktív mélysugárzónak fenntartott kimenet. A szerény térfogatból igényesen, vagyis aránylag széles spektrumon, relatív pontos mélyhangokat visszaadni nagyon nehéz. Illetve ahhoz, hogy ebből a kis ládikóból bőséges basszus érkezzen, a 12 centis hangszórót olyan nagy kilengésre kellene kényszerítsük, ami igen jelentősen megrövidítené annak élettartamát, vagy nagyságrendekkel drágábbá tenné a rendszert. Ezért inkább egy korrekt, de cseppet sem túlzó mélytartományt ad a KEF EGG. Ha akkora a szobánk belmagasság, vagy épp annyi a nyitott ajtó körülöttünk, hogy ez már kevés volna, akkor venni kell hozzá egy aktív mélyládát!

KEF EGG aktív hangfal

Összegzés

A KEF EGG egy jó aktív hangfal, de másképp, mint ahogy vártuk. Az ajánlások ellenére, szerintünk nem egy közeli, aktív monitor. Tehát nem arra való, hogy a számítógépünk mellett, karnyújtásnyi távolságból ontsa ránk a hang hullámait. Ilyen közelségből még a koncentrikus hangszóró elrendezés sem mentett meg attól, hogy a hang kuszává váljon, és ez minket meglepett. Ez a típus inkább azoknak való, akik egy stílusos és jó minőségű hangfalat keresnek egy kisebb szobába, elsősorban könnyűzenére, akár aktív mélyládával is kiegészítve. Az EGG egy dizájn orientált termék, ami ennek ellenére, képes egy klasszikus hifi gyártó által képviselt minőséget is becsempészni a hangba, és mint ilyen, elismerhető. Ám az AV-Online oldalait olvasó, megszállott hifisták, akik közül sokan esküsznek a klasszikus hangfalak felsőbbrendűségére, ne várjanak megváltást a KEF aktív típusától. Az EGG ügyes és cseppet sem műanyagos, ám nem is imitálja a nagyobb hangfalak karakterét.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.