JBL PartyBox Ultimate party hangszóró teszt

2023. október 14., szombat, 20:25

JBL PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal party hangfal hangfal teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL PartyBox teszt

Ahogy már oly sokszor leírtuk, mindegy mennyi high end vagy audiofil rendszert látttunk és hallottunk a magazin létezése óta, ha egy JBL hangszórót kapunk kézhez, az valamiért mindig előhozza belőlünk a gyermeki kíváncsiságot (tehát a hülyegyerek énünket) és eddig kivétel nélkül széles vigyorral fogadtuk ezeket az új Bluetooth csodákat. Mindegy volt, hogy bringakulacs méretű vagy 30-40 kg-os dög, eddig még nem sikerült csalódni! Na, akkor vajon mi lesz most?!

JBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóró kerékJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóró IPX4JBL PartyBox Ultimate party hangszóró csatlakozókJBL PartyBox Ultimate party hangszóró csatlakozókJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate party hangszóróJBL PartyBox Ultimate AppJBL PartyBox Ultimate AppJBL PartyBox Ultimate App

Tehát nincs feljebb?

A JBL eszméletlen nagy bizniszt csinált azzal, hogy lényegében egyeduralkodó lett a mobil és kevésbé mobil vezeték nélküli hangszóróival. Igen ám, de ide kevés volt egy fullos marketing stratégia, néhány frankó színes fotóval színes bulikon színes emberekkel. Itt azért már villantani is kellett, és ez a szó szoros értelmében sikerült is, a hangzásról, megépítési és anyagminőségekről nem is beszélve.

Mióta ezek az újhullámos vezeték nélküli hangcuccok az életünk részeivé váltak a JBL-től megszoktuk, hogy mindegy milyen modellel volt dolgunk, az kapott a neve mögé egy számot, mint a Charge 5, Boombox 3 stb. vagy a PartyBox-ok esetében a teljesítmény arányában becézték őket.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Aki látott már közelről PartyBox 110-et, vagy PartyBox 310-et, biztosan elismerően bólogatott, hogy hmm, ezek szép nagy dögök és hűha mekkorát szólnak! Aztán jön a PartyBox 710, ami már talán kezdene túlzás lenni? Na és a PartyBox 1000? Ugye? Gondolhatnánk, hogy innen még hova lehet emelni a lécet. Mivel a teljesítmény megmaradt papíron 1100 W ezért mégsem keresztelhették PartyBox 1000.2-re, így olyan név kellett, ami tükrözi azt a vélhető elmebetegséget, amire képes az Ultimate, miután áramot kapott, és a Giant vagy Monster kicsit hülyén hangzott volna, de mivel itt már nem számot kapott a nevében alaposan szteroidosnak tűnő vendégünk, lehet, hogy ez tényleg a végállomás lenne? Ki tudja, mit hoz még a jövő.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Nem spóroltunk semmin

Ahogy John Hammond mondogatta a Jurassic Park létrehozásakor, bár akkor ő még nem tudta, hogy milyen drabális fenevadakat engedett az emberiségre, szemben a JBL-lel ahol szándékosan alkották meg ezt a partiszörnyet legnagyobb örömünkre, és ami azt illeti, itt már tényleg nem spóroltak semmin.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Először is nézzük a külsőségeket.

Aki elmegy majd megvásárolni ezt a kis cukiságot, lehetőleg ne az asszonyt vigye magával, hanem egy proteinfüggő egybe nyakú havert, mert bizony kétemberes feladat a több mint 40 kg-os doboz mozgatása. Kisebb tortúrát követően került a szoba közepére állítva ez a csöppség és az első gondolatunk az volt, hogy ezzel vajon mi is lehetett a JBL célja? Ránézésre sokkal inkább mondanánk a PartyBox 710 utódjának, mint az 1000-nek mert ez lényegében egy alaposan felgyúrt 710, néhány aprósággal az 1000-ből átvéve de már újra gondolva, és persze néhány extra újdonsággal.

De a méretek. Atyaég. A magassága kb. megegyezik a PartyBox 1000-ével (105 cm) de majdnem 6 cm-rel (kb. 45 cm) nagyobb átmérővel egyszerűen elképesztő, hogy egy Bluetooth hangsugárzó előtt álltunk, ami amúgy az IPX4 (cseppálló) szabványnak is megfelel, ha véletlenül egy medence mellé kerülne.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

A tetején nagyon igényesek a kezelőszervek és szerencsére az 1000-es modellről ismert DJ pad is a múlté, de azért egy hármas érintő/simító effekt szekció megmaradt a "minőségi" ökörködéshez az illumináltabb haverok számára. Ezeken felül a szinte megszokottnak mondható karaoke vezérlő gombok, Bluetooth és további hangszórók párosítása, illetve egy új ikon is megtalálható itt, mellyel a JBL ONE applikációban saját kedvenc lejátszási listát is lehet indítani némi személyre szabás után, és persze a fény show-t és a hangerőt is ugyanitt tudjuk tekergetni manuálisan.

A dög hátulján is ugyanaz a helyzet, mint a kisebbeknél, ha mikrofonokat vagy gitárt szeretnénk megszólaltatni rajta, illetve ha akad még egy ilyen cukifalat a közelben, a TWS funkcióval szintén itt tudjuk sztereóba kapcsolni őket, amit amúgy egyszer nagyon szívesen meghallgatnánk! Lejjebb egy praktikus kis rekesszel egészült ki a hangsugárzó, amibe végre el tudjuk bújtatni a tápkábelt, alatta pedig egy akkora reflexnyílás tátong a világba, hogy műszaki beállítottságú háziállatok nagyon simán be tudnak ugrani kicsit körülnézni.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Hogy mit látnának? Na igen, a lényeg itt jön! Az 1100 W-ot létrehozó D osztályú erősítőn felül 2 db közel 250 mm-es mély-, 2 db 120 mm-es közép- és szintén 2 db 74 mm-es magassugárzó igyekszik nem csak nagy, hanem minőségi hangzást is létrehozni.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Ami azt illeti, ez a JBL PartyBox eljutott arra a szintre, hogy a fizikai tulajdonságai vagy a megjelenése már háttérbe szorul a tudásához képest és a marketing anyagban olyan magasröptű kifejezések, mint a WiFi vagy az Atmos már igazán kíváncsivá tettek minket, pláne egy Bluetooth hangsugárzó esetében.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró kerék

Az igazság pillanata

Tehát a beüzemelés. Itt lényegesen több újdonsággal kellett számolnunk, mint eddig bármelyik hasonló hangrendszernél, de hát imádunk új dolgokat felfedezni, úgyhogy mindent próbáltunk alaposan kivesézni. Először is a JBL PartyBox Ultimate mozgatása, bár némi erőt igényel, végre olyan biztos talpakon gurul, mint eddig soha. A kerekei kellően nagyok, szélesek és túlnyúlnak a sarkok szélességein így már nem akarja folyton vállból kitépni a karunkat a borulás mániájának gyakorlása közben.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró IPX4

A jópofa kis tárólójából előkaptuk a tápkábelt, bedugtuk, és miután a standby gomb felett a kis fehér LED elaludt, bekapcsoltuk, megnyitottuk a JBL ONE App-ot, ami ugyan nem feltétele a működésnek, de nélküle csak embertelenül drága Bluetooth hangsugárzó lenne.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró csatlakozók

A beüzemelés részéhez tartozik, hogy mivel egy WiFi-s rendszerről beszélünk, itt már csatlakoztunk otthoni hálózatunkhoz és ezzel képes lesz a PartyBox Ultimate elérni a Spotify-t TIDAL-t és minden egyéb szolgáltatót a JBL ONE-ban, valamint AirPlay-en valamint Chromecast-en is küldhetünk rá zenét otthon, valamint a Google Home segítségével akár multiroom hangszóróként is képes üzemelni.

Kiemelnénk itt a TIDAL lehetőségét és azt a tényt, hogy a PartyBox Ultimate Dolby Atmos kompatibilis. Akkor tehát még egyszer: ez a party hangszóró Dolby Atmos kompatibilis!

Szinte látjuk magunk előtt a házimozi fanatikusok fülcsengést előidéző tenyércsattanását a homlokukon, de ettől még ez igaz. Az is tény, hogy itt semmiféle magassági hangszórókról nincs szó, egyszerűen csak képes a rohamléptekben terjedő Atmos formátumú zenék (pl. a TIDAL-on) lejátszását természetesen csak WiFi-n. Hogy erre minőségben vagy térképzésben mennyi szükség van, az vitatható, de az sajnos tapasztalati tény, hogy ahogy egy időben hamburgerért csak akkor kérhettek el a büfések dupla árat, ha rá volt írva, hogy "kézműves" jelenleg a szórakoztató elektronikák világában ez a szó az Atmos lett.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Mi már a legtöbb soundbar esetében is erősen túlzásnak tartottuk ezt, ahol pedig voltak plafonra kiabáló hangszórók, de hogy egy szingli és főleg partybox jellegű hangszórónál ebből mit érez egy átlag felhasználó, az egy másik kérdés, mindegy, a lényeg hogy már ezt is tudja!

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró csatlakozók

Hogy zenél?

A JBL PartyBox Ultimate-el szemben már igen komoly elvárásaink voltak!

Egyrészt azért, mert végig követtük a teljes PartyBox vonal fejlődését a kezdetektől és eddig az összes modellt nagy elégedettséggel vittük vissza a forgalmazónak, másrészt mert itt az "Ultimate" név, a WiFi-s képesség, és leginkább a 620 000 Ft-os ár (egy látszólag Bluetooth hangsugárzóért) olyan elmebeteg összeg, hogy itt már nagyon kevés lenne az, hogy átrendezi a bútorzatot a frizuránkkal együtt.

JBL PartyBox Ultimate App

Sajnos egy frissen bemutatott modellnél nincs sok időnk járatni, mert gyorsan várják vissza az üzletbe, hogy meg tudják mutatni a nagyérdeműnek, de azért megtettük, amit lehetett. A hangzás éles tesztje előtt a fények próbája abszolút meggyőző és látványos volt, szerintünk sokkal hatásosabb, mint a PartyBox 1000-es teli LED előlapja, főleg, hogy szinte végtelen féleképpen lehet variálni, ha valakinek ez a kattanása. Ugyanez már nem annyira igaz az effektpadra, amit szinten az App-ban tudunk testre szabni, de a kezelése kissé fura, és ha szembe álltunk vele és bármi más gombot nyomkodtunk, (pl. basszus fokozás) akaratlanul is hozzáért egy ujjunk és infarktus közeli élményt nyújtott a kürt effekt, amikor 10 cm-ről talált telibe. Valószínű, hogy ez is inkább csak időt és gyakorlást igényelne, de sajnos abból nem álltunk jól. Na de a hangja. TE JÓSÁGOS ÉG! Mindent megértettünk az első percekben.

JBL PartyBox Ultimate App

A JBL ezzel a hangszóróval jócskán túllépett a "partybox" alapvető küldetésén. Az az érzésünk, hogy itt az volt a cél, hogy ha van elég helyünk, akkor az Ultimate-tel igenis helyettesíteni tudjuk az otthoni hifi-t de ha arra van szükség, egy kisebb csarnokot is be tudjunk vele hangosítani. A dupla hangszórók, a Spotify de főleg a TIDAL lehetősége is mind arra mutatnak, hogy itt drasztikus ugrás történt a hangminőség terén, és amikor el kezdtünk zenélni vele, az mindent igazolt.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Zárt térben egy 30 m2-es szobában nyilván túl lehet tolni a basszust (is), keresztbe lenyeli az 1000-es modellt a 30 cm-es mélysugárzójával együtt. De van lehetőség az EQ-val ezt visszavenni és akár a reflexnyílást is le lehet zárni, ha szükséges, és ami ilyenkor marad, az maga a döbbenet. Hosszasan hallgattuk rajra Diana Krallt, Dave Brubecket, Patricia Barbert, Norah Jonest és még sorolhatnánk, de egyszerűen nem lehetett megunni. Minden megvolt benne, ami kellett. A hangszerek feszesen, testesen erőtől duzzadóan szóltak a basszus mélysége gyomorig hatolt (miután kellően visszafogtuk) de a legnagyobb pofon az énekhang volt. Kristálytiszta erős és nagyon valósághű volt. Nyilván egyedüli hangszóróként térképzésben nem vehette fel a versenyt az aktuális alsó középkategóriás sztereó rendszerrel, amivel elkezdtük összehasonlítgatni, de hangminőségben a JBL odaért. Magunk sem hittük el, de így volt, több vakteszttel igazolva. Kritikus vájtfülűek nyilván máshogy vélekednének róla, de mi a helyén kezelve bíráskodtunk, és ki lehet jelenteni, hogy a PartyBox Ultimate alkalmas a finom akusztikus zenék hallgatására, és jócskán túlment az "élvezhető" kategórián. Ezek után nagyon reméljük, hogy alkalmunk lesz majd egyszer megfelelő környezetben sztereó (TWS) felállásban is meghallgatni ezeket a zenéket, mert lehet, hogy valami különleges élményben lenne részünk.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Ezek után nyilván levettük a szájkosarat erről a vadállatról és nekikezdtünk a falbontásnak, ami megint csak egy elképesztő élmény volt, persze kicsit máshogy, mint az előzőeknél. Bár a technikai adatok alapján ugyanúgy 1100 W a teljesítmény és 30 Hz a pince alja, de a PartyBox Ultimate minden tekintetben lepipálta a PartyBox 1000-et. Hangosabb, sokkal tisztább és erősebb közép- és magastartománnyal, és brutálisan mély nyomorrengető basszusokkal prezentált minden erre alkalmas kedvencünket. Képtelenek voltunk olyan zenei stílust találni, amivel zavarba tudtuk volna hozni, pedig a rock zenékben is átmentünk a sötétebb oldalra ahol már Meshuggah, Unearth és társaikat hívtuk segítségül, de nem sikerült megizzasztani, ellenben egy brutális metál klubbá alakította a szobát, ahol a kétlábdob témák kis híján átrendezték a belső szerveinket. Ugyanez volt a helyzet a hip-hop világában is, ahol ugye nem hátrány, ha basszusok mellé tökéletesen kiemelt és artikulált szövegeket is kapunk, ami itt maradéktalanul megvolt. Innen már csak az élvezet-éhség vitte tovább a tesztet az elektronikus zenék felé, ahol, bár rettentően élveztük, mégis hamar túlmentünk a zseniális Roy Rosenfelden vagy Hernan Cattaneon az igazi földrengető basszusok irányába. A legnagyobb drum & bass kedvencek mellett órákon át nem tudtunk lejönni Kryptic Minds számairól. A PartyBox Ultimate új értelmet adott ennek a vérbeli sötét klasszikus dubstep-nek és olyan élményt nyújtott minden pillanata, hogy ha mi forgalmaznánk ezt a fenevadat, nem is használnánk más demó anyagot. Ha ez nem adja el, akkor semmi! Félelmetes mélységeket ért el, de soha egy pillanatig sem tudta elnyomni a felsőbb frekvenciákat és ez a teljes tesztre és az összes zenei stílusra jellemző volt, szóval volt értelme bővíteni azt a hangszórókészletet.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Azt azért megemlítünk, hogy a mélyhang fokozás itt még alaphelyzetben volt végig, és az EQ-in is csak a hangszeres muzsikák után állítottuk vissza "középre", tehát innen még bőven volt hova gerjeszteni. Hogy hova? Lehetőleg egy hatalmas teremben vagy csarnokban lehetne értelme, vagy persze kültéren, de kint maximum jelszinten már nem biztos, hogy elég a második fokozat. A beépített DSP itt is figyel és reguláz, ezért ha 70% fölé megy a hangerő, elkezdi megfogni az első két beállításon a pincemély szubbasszusokat ezért létezik a harmadik fokozat, amivel "punch" jellegű, ütős mélyhangokat kapunk, ami viszont plafon hangerőn is brutálisan erős tud maradni, viszont ez egy zárt térben búgós zavaró kopogássá alakul, tehát érdemes mindent a megfelelő környezethez állítani. Az Ultimate-nél kisebb PartyBox-oknál is említettük már, hogy két ilyennel egy kisebb szabadtéri koncertet be lehetne hangosítani, de ezzel a szörnyeteggel már a ruhánkon is érezni lehetett a zenét 5-6 m-ről. Ez azért sok mindent elárul, de leginkább azt, hogy a PartyBox Ultimate tényleg megérdemli a nevét, mert sikerült létrehozni egy igazi kültéri vadállatot, ami szobába rakva a legfinomabb muzsikákkal is igazi minőségi zenélésre képes. Hát még ebből kettő.

JBL PartyBox Ultimate party hangszóró

Összegzés

Amikor megtudtuk, hogy az új JBL PartyBox Ultimate mi mindenre képes, és hogy mindez 620 000 Ft-ba kerül, be kell vallanunk, hogy erősen szkeptikusan álltunk hozzá, hogy ez azért túlzás, és talán felesleges is. Körülbelül egy hét kellett ahhoz, hogy rájöjjünk, tévedtünk.

A neve megtévesztő! Ez már nem egy bulihangszóró. Ez sokkal inkább egy zseniális otthoni hálózati zenelejátszó, aminek a felhasználási spektruma olyan széles lett, amilyet eddig még nem láttunk vagy hallottunk. Ha akarjuk, lágy minőségi jazz mellett élvezhetjük az előadását halkan, ha akarjuk fényben úszó buli állatot csinálhatunk belőle kint vagy bent, de akár brutális moziélményt is nyújthat a tévére kötve. Ezek után még mindig túlzásnak tűnik a 620 000 Ft? Szerintünk nem! Aki kételkedik, annak melegen javasoljuk, hogy előbb próbálja ki, utána alkosson véleményt. JBL, ismét le a kalappal!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.