JBL PartyBox Encore party hangszóró teszt

2022. november 29., kedd, 21:00

JBL PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal party hangfal hangfal teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL PartyBox teszt

Vigyorgunk. Igen, már megint vigyorgunk, mert megint nálunk van egy új JBL hangulatgenerátor. Nem úgy új, hogy nem használt, nem úgy új, hogy valamelyik korábbinak az újabb verziója. A JBL PartyBox Encore bár olyan, mintha már találkoztunk volna, hiszen ugyanabból a génállományból való, amiket már nagyon jól ismerünk, ő mégis egy igazi újonc a családban. Hogy miért volt rá szükség egy ilyen népes számú famíliában? Erre kerestük a választ!

JBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore Essential party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóróJBL PartyBox Encore party hangszóró IPX4JBL PartyBox Encore party hangszóró karaokeJBL PartyBox Encore party hangszóró hátlapJBL PartyBox Encore party hangszóró bemenetekJBL PartyBox Encore AppJBL PartyBox Encore AppJBL PartyBox party hangszórók

A legpraktikusabb kisöcsi

Amikor tudomást szereztünk az újoncról, próbáltunk elméletben értelmet keresni a JBL PartyBox Encore létezésére. Vajon miért akart a JBL egy minimális rést kitölteni, a PartyBox On-The-Go és a PartyBox 110 között? Vajon ezek nem lettek közönség kedvencek és emiatt inkább kellet valami a kettő közé, ami a BoomBox és nagyobb PartyBox 310 között lesz a tuti? Igazából nem tudtunk rájönni, de az bizonyos, hogy az ötlet és formaterv nagyon tetszik, azt meg tudjuk, hogy a műszaki tartalom, a tudás és hang hozni fogja a megszokott szintet.

Hogy mivel is van dolgunk? Úgy tűnik, hogy egy alaposan összepasszírozott, szép szabályos kocka formájú PartyBox született, amivel sem kültéri koncertet sem egy medence közepét nem érdemes meglátogatni, viszont ezen kívül mindenhol máshol tisztességes hangulatot fog tudni varázsolni, vagy akár még többet is.

JBL PartyBox Encore party hangszóró IPX4

A külsejét tekintve pontosan ugyanazok az anyagok és a kezelőszervek, mint a többinél, mégis egy egyedi elképzelést követ. A viszonylag könnyed súlyának és méreteinek (27,6 x 32,7 x 29,3 cm, 6,3 kg) és a felső rész közepén található fogantyúnak köszönhetően nagyon egyszerűen mozgatható és szállítható az Encore és a kezelőszervek is nagyon praktikusan lettek elhelyezve. Végre itt is tekerős hangerő állítás van a nyomkodós helyett, körülötte pedig a szokásos BT párosítás, basszus fokozás, fényhatás és a ki/be kapcsoló gombok bújnak meg, természetesen megvilágítással, ha szeretnénk. A "kapaszkodó" mögött szintén ismerős tekerentyűket találtunk, mégpedig az amúgy baromi mutatós, mellékelt BT mikrofon hangszínszabályzói személyében. Ezek a mikrofon párosításával azonnal életre kelnek, hangszíneket állítanak, visszhangoztatnak és persze a hangerőt is beállíthatjuk velük, miközben zöld-piros színben világítanak, ahogy tekergetjük őket. A mikrofon sajnos klasszikus ceruzaelem cserélgetős fajta, de a hangzására csak jókat tudunk mondani. Sajnos az énekhangunkat tekintve Simon Cowell akkora sallert adott volna a nagy piros tiltó gombnak, hogy leszakadt volna az asztal, de zsűri hiányában úgy éreztük, hogy akinek viszont angyali hangot adott a sors, ezen a mikrofonon garantáltan meg fogja tudni villantani akár 5-10 méterről is, miközben az echo és a többi lehetőséggel még tuningolni is lehet rajta szépen.

JBL PartyBox Encore party hangszóró

A kis PartyBox Encore hátulján a szintén ismerős vízzáró gumifedél alá mindössze egy AUX egy USB (külső készülék töltésére) és a TWS (True Wireless Stereo) gombját tuszkolták be, szóval valóban csak a legfontosabbakat. Alatta egy, a hangszóró méreteihez képest hatalmas reflexnyílás enged igen masszív basszusokra következtetni, az alatt a tápkábel, szintén vízhatlan gumidugó alá rejtett aljzatát találtuk meg. Ez utóbbi folyamatos használatával a korábbiakéhoz hasonlóan nyerünk kb. 10 % többleterőt, de 3 óra elteltével az akku teljesen feltöltődik, aztán a gyári adat szerint akár 10 órán át élvezhetjük a 100 W teljesítményt, de azt már tudjuk, hogy ez sok mindentől függ, úgyhogy nem is vártunk tovább a kipróbálással.

JBL PartyBox Encore party hangszóró bemenetek

Használat közben

Elviekben a JBL PartyBox Encore beüzemelése ugyanolyan pofon egyszerű, mint az összes többi PartyBox-é és egyben mégsem az.

Először is kezdjük azzal az egészet, hogy letöltjük a JBL PartyBox applikációt. Nem azért mert máshogy nem fog működni, hanem azért, mert rendkívül jól összerakott applikáció és sokkal könnyebb vele bármit beállítani a hangsugárzón.

JBL PartyBox Encore App

Második lépésben csatlakoztassuk a forráskészüléket, amibe talán sokan bele sem gondolnak, hogy van élet a mobilon túl is. Igen persze tablet és laptop is lehet a forrás, de amennyiben akad a szobában egy Bluetooth képes okostévé, de még nem jutott el a kedves felhasználó egy soundbar vagy házimozi rendszer vásárlásáig, bizony kellemes meglepetésben lehet majd része egy-egy film nézésekor is!

JBL PartyBox Encore party hangszóró karaoke

Miután összeállt a rendszer, azonnal bele is csaptunk a szokásosnak mondható szeánszba. Biztos, ami biztos, néhány napig járattuk a kis JBL-t, bár a kezdeti tapasztalatok alapján nem sok szüksége volt rá. Ahogy az első hangok átlépték a védőrácsot, azonnal sikerült is bekategorizálni, pontosabban elhelyezni a családi ranglétrán.

JBL PartyBox Encore party hangszóró

Nagyon fontos volt, hogy hová tettük az Encore-t de, amikor megfelelő közelségben volt egy hátsó visszaverő felület, vitathatatlanul túl lépett az On-The-Go, vagy a Boombox-ok dinamikáján, de a PartyBox 110 erejétől és teltségétől valamelyest elmaradt. Az új PartyBox Encore azonban nem csak az erőről szól! Ahogy a Boombox 3, ez a hangsugárzó is elmozdult az igényesség irányába, ami természetesen nem sztereó rendszer minőséget jelent, de a korábbi JBL-ekhez képest erősen érezhető a finomabb zenei részletességre való törekvés. A basszusokban gazdag elektronikus kedvencek, mint Roy Rosenfeld, DRS, Eskmo stb. megdöbbentő erővel járták be a szoba légterét, de magasabb frekvencia tartomány talán még meglepőbb volt. Azt már megszoktuk, hogy egy PartyBox-ból a Bass Boost gomb zaklatása nélkül is döbbenetes mélyhangok áradnak, de a közép- és magastartomány ilyen jellegű igényessége és finomsága bizony zenei váltásokra ösztönzött. Nyilván végigmentünk a megszokott hip hop és rock zenéinken is, ahol szintén megkaptuk azt a kis pluszt, amit az elektronikusoktól, de bulihangszóró esetén még nem csiklandozta így a fantáziánkat az akusztikus muzsika. Fliptrix, The Four Owls és Doujah Raze, majd Radiohead, Limp Bizkit és Foo Fighters legjobb számai után több mint kellemes meglepetést okozott Diana Krall, Gregory Porter vagy éppen Sam Cooke előadása.

JBL PartyBox Encore party hangszóró

A nyilvánvalóan mesterségesen, olykor diszkréten műanyagosan búgó basszusok ellenére imádnivaló hangja volt az Encore-nak, sőt az énekhangok tisztaságát és erejét külön ki is emeljük. Ezeknél a hangszeres zenéknél a magassugárzó "egyszerűsége" már jobban előjött, de elméleti szinten mégis elgondolkodtunk egy érdekes lehetőségen. Az Encore ára jelenleg 150 000 Ft körül mozog, és amennyiben nem kapcsoljuk be a fényeffektusokat, egészen visszafogott, diszkrét külseje van. A TWS-nek köszönhetően szívesen tettünk volna egy próbát 2 db Encore-ral sztereó felállásban, akár állványra rakva, spontán kíváncsiságból, de sajnos erre most nem volt lehetőségünk, viszont nem vájtfülűeknek közel 300 000 Ft-ért minden praktikus tulajdonságával együtt, érdekes alternatíva lehet otthoni zenehallgatásra is.

JBL PartyBox Encore Essential party hangszóró

Bár továbbra sem rajongunk érte, azt meg kell hagyni, hogy az app-ról vezérelhető hangulatfények zseniálisan működnek. Olyan formában, intenzitásban és színben villoghat az Encore, ahogy csak szeretnénk, plusz a megfelelő mennyiségű alkohol bevitele után már a különböző DJ effektek is jöhetnek fűszernek a fény és hanghatásokra. Sötét helyiségben valóban látványos volt a teszt során, és hát mégiscsak egy bulieszközről beszélünk, szóval az egyéni preferenciákat félretéve, nagyon is díjazzuk, hogy a JBL ezt is ilyen profi szintre emelte. Sajnos ezeket a fényeket használva masszívabb hangerőn az akkumulátor üzemideje is kb. 8 órára csökkent, ám ha csak szobai háttér zene szólt rajta és minden fény ki volt kapcsolva, akár 11-12 órát is ki tudtunk hozni belőle.

JBL PartyBox Encore App

Tesztünk végén tettünk egy próbát kinti környezetben is, ahol, ha nem is lehengerlő, de mindenképpen kielégítő teljesítményt produkált méreteihez képest az Encore. Mivel IPX4 védelemmel rendelkezik, így számolhatunk vele a medence, tópart stb. helyeken is, tehát nem csak benti hangsugárzónak született, amit a Bluetooth 5.1 is alátámaszt, mellyel 20 m távolságból sem akadozott a hang. Alapvetően kellő basszusa és dinamikája maradt, de magasabb hangerőn már behúzta a kéziféket a DSP és elvette a basszust, tehát ha kinti használat sűrűbben esélyes, akkor érdemes zsebbe nyúlni és a PartyBox 310 vagy PartyBox 710 típusszámú modelleket megpróbálni, de ha nincsenek földet rengető igényeink, a JBL PartyBox Encore az egyik legésszerűbb választás jelenleg.

JBL PartyBox party hangszórók

Összegzés

A JBL nemcsak a buli hangsugárzók piacán lett szinte egyeduralkodó és töltött ki minden rést, de a saját háza táján sem aprózza el a dolgokat. Az új PartyBox Encore sokkal inkább benti őrültködésre alkalmas a méretei miatt, de minimális méret és teljesítménykülönbséggel szinte bepréselték két PartyBox közé harmadiknak. Hogy miben lóg ki közülük? Abban, hogy az Encore nemcsak erőben, hanem már hangminőségben is új szintre ugrott családon belül, a már megszokott bulifunkciók és a mellékelt mikrofon pedig csak még szerethetőbbé tették a kis hangulatkockát. Hogy kinek ajánljuk? Mindenkinek, aki szeretne dinamikus hangzást a zenéihez és a filmjeihez otthon vagy út közben, bármerre is jár. Mi imádtuk!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.