JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró teszt

2020. február 2., vasárnap, 05:20

JBL PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal parti hangfal hangfal teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL PartyBox teszt

Lassacskán nyomon követni is nehéz a JBL Bluetooth hangszóróinak kínálatát, de szerencsénkre, amikor kijön egy-egy új modell, abból nálunk is landol egy példány, hogy ne maradjunk le. A jelenlegi abszolút (szó szerint is) legnagyobb durranás a Partybox sorozat, melyekkel teljesen más célközönséget céloztak, mint az eddigi víz/ütés álló "apróságok". Ezen sorozat középső tagjai a PartyBox 200 és PartyBox 300-ból ezúttal az akkumulátoros verziót nyúztuk meg. Hogy miért ezt tartottuk a legpraktikusabb és legjobban használhatóbb Partybox-nak? Elmeséljük…

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró hátlapJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox Bluetooth hangszórók

A Partybox-ok Jolly Jokere

Nem mondhatjuk, hogy a leglogikusabb sorrendben teszteltük a JBL PartyBox sorozat darabjait, de mégis úgy éreztük, hogy a desszert maradt a végére.

Az először tesztelt PartyBox 1000 egy igazi fenevad. Vagy inkább fenedög. Brutális erő volt benne, nagyon látványos és hangzatos funkciókkal kápráztatta el a közönségét, viszont a legtöbb embernek nincs szüksége annyi funkcióra vagy akkora méretre. Otthoni szobai használatra ugyan alkalmasnak tartottuk, de egy 60 négyzetméter alatti szobába már egyszerűen sok, hacsak nem házibuliban kell kidönteni a falakat. Méretéből adódóan lényegében egy pick-up-ra van szükség, ha akár csak négyen ülünk az autóba és szeretnénk magunkkal vinni. Sajnos hálózati áramhoz kötött (annál a teljesítménynél ez érthető is), plusz a szerény 50 kg-os súlyával komoly küzdelem a mozgatása is.

JBL PartyBox Bluetooth hangszórók

Az utána tesztelt PartyBox 100 már sokkal alkalmasabb volt otthoni célok kielégítésére és rendelkezett beépített akkumulátorral is. Nem akarta leszaggatni a mennyezetet mégis lazán kenterbe verte Boombox-unkat, könnyű volt mozgatni és szállítani is, de nagyobb térben vagy esetleg kint a szabadban sajnos hamar elfogyott a basszusa. A megoldás ezek tükrében már látatlanban is kézenfekvő volt.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

A PartyBox 200 és PartyBox 300 lényegében ugyanaz, de tesztalanyuk rendelkezik egy 10 400 mAh-s akksival, amiért ugyan le kell szurkolni plusz 40 000 forintot a PartyBox 200-hoz képest, de 139 000 Ft-os árával még mindig a Boombox korábbi (akció előtti) induló ára alatt marad. Ez azért is nagy szó, mert azon kívül, hogy nem víz- és ütésálló, mind zenei tulajdonságaiban, mind erőben, mind pedig szolgáltatásaiban is köröket ver családon belüli konkurenciájára.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Előnyök

Ahogy már említettük, vitathatatlan előnye a PartyBox 300-nak, hogy ha nem is közelíti meg a legnagyobb testvér teljesítményét, benne ugyancsak brutális erő lakozik, és még kültéren is meghökkentő dinamika jellemzi a teljes frekvencia-tartományban.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Ebből kettő, és lazán behangosíthatnánk vele egy kisebb koncertet vagy buli sátrat. Házibulikba vagy akár egyszerű otthoni zenehallgatásra is tökéletesen elegendő, sőt olykor még sok is lehet a basszusa egy közepes szobában. Bárhova viszonylag könnyen hurcolhatjuk magunkkal amennyiben nem egy Daewoo Tico méretű autóval indulunk négyen, és az akár 18 órát bíró akkumulátorra is nagyon sokáig alapozhatunk.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Nehéz eldönteni, hogy előny-e vagy inkább hátrány, de a kisebb Partybox 100-hoz hasonlóan, a PartyBox 300 sem rendelkezik az 1000-esből ismert effekt paddal, ami vagy hiányozhat egy nagy ökörködéshez a buliban, vagy éppen áldás, mert a részeg haverok nem fognak vele senkit az agyvérzés közelébe kergetni (tapasztalat).

Hátrányok

Mivel a PartyBox 300-nak nincs külön mélysugárzója, így teljesítménye a 2 db 165 mm-es mélyközép és a 3 (!) db 60 mm-es magassugárzóra van bízva, így ezek ismeretében érdemes választani.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Sajnos itt sem kapjuk meg a legnagyobb modellnél tündöklő komplett LED előlapot, így csak a hangszórók karimája villog az előre programozott színekben és formációkban, vagy éppen jelzi vissza az aktuális hangerő szintet.

Ezek eddig inkább csak észrevételek voltak, mintsem valós hátrányok, de a Partybox 100-nál található állványra helyezési lehetőséget nagyon hiányoltuk! Abszolút hasznát lehetne venni és sokkal kevésbé érvényesülhetne a következő pont, ami azonban mindhárom modellre igaz.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

A PartyBox család alapvetően arra készült, hogy ide-oda vigyék őket, és mint a nevükben is benne van, partikat is hangosítsanak vele. Erre az amúgy mutatós műanyag ház alkalmas, de borzasztóan sérülékeny, és a kis gumírozott talpakon kívül semmi nem védi. Véleményünk szerint egy védő táska, vagy egy egyszerű zsák szinte kötelező kiegészítő kéne, hogy legyen. De hát élnek még varrónők a földön ugye?

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Működés közben

Nos, a harmadik teljesen hasonló elven működő hangszóróról már sok újat nem fogunk tudni írni. A bemenetek (gitár, mikrofon, USB) itt is jelen vannak, és természetesen a Bluetooth kapcsolat, valamint a vezetékes (RCA) vagy vezeték nélküli csatlakozása (TWS) egy második erre alkalmas hangszóróval szintén az opciók része.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

A beüzemelés pofonegyszerűen lezajlott, de ahogy korábban is tapasztaltuk, a PartyBox-ok kissé nyersen szólalnak meg bejáratás nélkül. Jó pár nappal később már lényegesen finomabban zenélt vendégünk. Ezzel a mérettel, hangszórókészlettel és erővel, a PartyBox 300 a sorozat talán legoptimálisabb mindenese lett. Körülbelül 30 négyzetméteres szobánkban kellemesen muzsikált halkan, és magabiztosan mozgatta meg alattunk a kanapét nagy hangerőn, de mégsem vált fejfájdítóan brutálissá vagy agresszívvé. A mélyhang fokozást messziről elkerültük zárt térben, mert hajlamos volt durván búgóssá válni, de alapbeállításon határozottan élvezhető hangminőséget kaptunk. Amennyiben nincs a lakásban felállítva egy minőségi sztereó rendszer összehasonlításképp, akár még a kifinomultabb akusztikus zenékbe is nehéz lehet belekötni, természetesen helyén kezelve a dolgokat. A frekvenciasávok összhangban voltak, bár a mélyek jellemzően rátelepedtek a felsőbb hangokra, de így sem volt miért szégyenkeznie. A hangszerek és énekhangok lehettek volna kicsit "életszerűbbek", de Bluetooth hangszóróhoz képest kellemes meglepetést okozott a PartyBox 300. Ahogy azt sejtettük, ahogy kezdtek keményebb, döngetősebb zenék jönni, vendégünk is hamar feléledt és kimutatta a foga fehérjét.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Összehasonlítva saját JBL Boombox hangszórónkkal, olyasmi érzésünk volt, mint amikor azt hasonlítottuk egy Charge 3-hoz. Napokon át hallgattuk több órás szeánszokban, hangosan, halkan, célzottan vagy csak háttérzajként, de ilyen körülmények közt is legfeljebb 2-3 naponta kellett töltőre rakni. Ahogy a többi PartyBox-nál, a 300 is a szabad ég alatt okozta a nagyobb meglepetést. Sokkal messzebb vannak a korlátai, mint a kistestvérének, ami azt jelenti, hogy magabiztos hangadó tud lenni szinte minden kisebb vagy közepes méretű összejövetel során. Basszusai a Booster gomb aktiválása után jóval később fogytak ki a szuflából, mint amire számítottunk, a közép és magas frekvenciák pedig szárnyalni kezdtek a tágas térben. Nagyon meggyőző volt az előadás, mindezt úgy, hogy egy kulturált, mondhatni könnyen mozgatható mérettel tette. Ahogy az elején is tippeltük, a JBL PartyBox 300 a lehető legpraktikusabb választás a teljes modellpalettáról, amennyiben nem a szélsőségekre van szükségünk.

JBL PartyBox 300 Bluetooth hangszóró

Összegzés

Egyszerűen fogalmazva, a JBL PartyBox 300 a lehető legértelmesebb választás annak, aki azért akar egy nagyteljesítményű Bluetooth hangszórót venni, amire egyáltalán ezeket kitalálták. Elég nagy ahhoz, hogy brutálisan szóljon, de megfelelően kompakt is, hogy könnyedén mozgassuk vagy szállítsuk, a 10 000 mAh kapacitású akkumulátorról nem is beszélve. Jó szobába, terembe, bárokba, csarnokokba, és persze egy kisebb színpadra is, ha már egy hasznos be és kimenete van. Külseje modern, szép, aprólékosan kidolgozott, de nagyon sérülékeny, ezért erről érdemes lehet gondoskodni, hátha el szeretnénk egyszer adni. Ha lenne az alján egy ugyanolyan állványra rögzíthető nyílás, mint a kisebb modellnek, a PartyBox 300 lenne a tökéletes Bluetooth hangszóró. Ár/érték aránya példaértékű, és akkor még nem gondoltunk bele abba, hogy a PartyBox 200 ugyanezt tudja akksi nélkül 99 000 Ft-ért!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.