JBL Partybox 100 Bluetooth hangszóró teszt

2019. október 10., csütörtök, 14:05

JBL PartyBox audio hangfal hangszóró Bluetooth hangszóró JBL hangszóró JBL hangfal parti hangfal hangfal teszt JBL teszt Bluetooth hangszóró teszt JBL hangfal teszt JBL PartyBox teszt

Szinte még ki sem simultak a szőnyegünk szálai a 40 kg-os JBL PartyBox 1000 nyomaitól, máris kézben tartottuk a termékvonal másik végén szerénykedő legkisebb tesót, a PartyBox 100-at. A recept ugyanaz: olyan hangszóró, ami méreteihez képest nagyot és szépen szól, sok hasznos csatlakozóval, csini külsővel, némi fényshow-val, könnyedén mozgatható méretekkel, jókora akkumulátorral és több mint korrekt árcédulával van dolgunk. Ez a JBL PartyBox 100 dióhéjban. Bővebben pedig…

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró hátlapJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró hátlapJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró hátlapJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóróJBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró állványJBL PartyBox Bluetooth hangszórók

Más utakon, ugyanolyan jó irányba

A JBL PartyBox termékcsalád nagyszerűségéről már több ízben beszámoltunk. A JBL (vagy inkább a Harman) lényegében teljesen átvette a hatalmat az otthoni és kültéri Bluetooth hangszórók nem éppen szegényes számú piacán. Ebből kiindulva gondolhatták, miért ne tolnák bele a már meglévő dizájnt és tudást olyan termékekbe, amikkel a szokásos vevőkörön felül egy komolyabb "szakmaibb" réteget is elérhetnek, ahol akár egy-egy fellépés alkalmával meg is térülhet ezeknek a hangszóróknak az ára.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró hátlap

A PartyBox hangszórók, hála a mikrofon, gitár, analóg és USB csatlakozóknak, már túlléptek azon, hogy csak egy szobában, vagy éppen az udvaron bömböltessük őket a haverokkal a grillpartin. A PartyBox 1000 tökéletesen alkalmas kisebb rendezvénytermek vagy buli sátrak komolyabb hangosítására, de ára és méretei miatt mégsem biztos, hogy minden esetben szükség lesz arra az erőre és tudásra. A PartyBox 100 azonban más. Ez a jóval kompaktabb méretű doboz, bármilyen csomagtartóban lazán elfér, akár duplán is. Beépített 2500 mAh-s akkumulátora diszkrét hajtás mellett kb. 12 órán át képes erőt adni, de tapasztalataink szerint 5-6 órát komolyabb döngetés mellett is kibírt.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró

Árát tekintve 90 000 Ft, ami lényegében annyi, mint a bringás kulacs méretű JBL Xtreme 2, mégis teljesen más ligában zenél, mind szolgáltatásokban, mind erőben. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a JBL Charge, Xtreme, Boombox stb. vonala komplexebben és finomabban szólnak a passzív radiátorok miatt is, és azok egytől-egyig ütés és vízállóak, amit viszont tesztalanyunk nem mondhat el magáról. Tehát abszolút érezhető, hogy a JBL teljesen más jellegű felhasználásra lőtte be a PartyBox-okat.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró hátlap

Néhány fontos részlet

Mi sem bizonyítja jobban előző állításunkat, mint a PartyBox 1000 modellből is ismert csatlakozó terminál. Ez itt is tele van olyan aljzatokkal, ami alkalmassá teszi a készüléket akár színpadi munkákra, esküvőkhöz, vagy bármiféle olyan rendezvényre ahol valaki beszédet mond, énekel, gitározik stb. A következő ilyen lehetőséget a doboz alján találtuk. Itt egy kis műanyag fedelet eltávolítva, állványra tudjuk szerelni a PartyBox 100-at, innentől kezdve pedig nem kell tovább mondanunk, hogy mi mindent kezdhetünk vele.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró

Az előlapon, ha nem is teljes méretében, de a hangszórók karimáján itt is ugyanaz a LED fény szórakoztatja az erre vevő közönséget, mint a nagyfőnöknél, valamint alul és felül 1-1 fehér "stroboszkóp" imitáció pislog, ami inkább egy merülőfélben lévő bringalámpára emlékeztet és jelentőségét továbbra sem igazán értjük.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró

A felső kezelő felület csak a legfontosabb gombokat kapta meg az 1000-estől, tehát itt nincs fény és hangeffekt mix pad, de a mélyhangok erejét, a kör LED működését, valamint a BT csatlakozást és hangszóró vezérlését tudjuk innen irányítani.

JBL PartyBox Bluetooth hangszórók

A külső stílus, a felhasznált anyagok és a teljes arculat tökéletesen megegyezik a PartyBox modelleknél, ellenben az eltérő méretekből adódó hangzáskülönbségre mi is nagyon kíváncsiak voltunk.

Működés közben

A beüzemelés végtelenül egyszerű volt. Teljesen nullára merült akksival kb. 5-6 órát vesz igénybe a töltés, amivel valós 10-12 órát volt használható a hangszóró abban az esetben, ha nem állt rendelkezésre hálózati áram. A forráskészülékhez való csatlakozás pillanatok alatt megtörtént, ahogy azt már megszoktuk a JBL-től.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró

Mivel a JBL PartyBox 100 szűz, bontatlan dobozban érkezett, érthető módon, kissé nyersen szólalt meg az első alkalommal. Néhány nap járatás nagyon jó hatással lett a hangzásra, de főleg a mélyhangokra. Praktikus módon az eszközt lehet állítva, valamint az oldalára fektetve is üzemeltetni hála az erre létrehozott kis talpaknak a sarkokban, amik még jól is néznek ki.

A kezdeti pillanattól fogva hozta a jellegzetes dögös JBL hangzást a kis PartyBox 100. A két 133 mm-es mélyközépsugárzó ennél a modellnél kiegészítő mélysugárzó nélkül állítja elő a 45 Hz-ig hatoló frekvencia-tartományt. A a felső régiót két 57 mm-es magassugárzóra bízták, mellyel elvileg 18 kHz-is szól. A beépített D osztályú erősítőt 160 W teljesítményűnek mondják, ami szép teljesítmény egy ekkora dobozból.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró

A PartyBox 100 alapvetően házon belül jelent konkurenciát például a JBL Boombox-nak, ugyanis szobai körülmények közt nagyobb teljesítményre és hangnyomásra képes, amennyiben valakinek csak a puszta erő lenne a lényeg, és mindezt jóval olcsóbban. Ellenben ha komplexebb, finomabb hangzásra van igényünk, akkor ott már tapasztalataink szerint a Boombox került ki győztesként. A kis PartyBox még Bass Booster nélkül is ütősebb basszusokat produkált, de valahogy a mély- és a magastartomány háttérbe nyomta a középfrekvenciát. Megvolt minden, ami kellett, de az ének és hangszer hangokon ott pihent az a vékony fátyol, ami miatt a hangkép kissé zavarossá vált. Persze ez nem egy audiofil eszköz, ezért nem is e szerint osztályoztuk, és az is tény, hogy abban a pillanatban, ahogy könnyedebb stílusok kerültek terítékre, ez a hiányérzet hamar tovaszállt. Egy 30 négyzetméteres szobát pillanatok alatt buli helyszínné változtatott a kis PartyBox 100, de az igazi arcát valójában csak hip-hop, house, drum&bass, vagy hasonló elektronikus zenéken mutatta meg, illetve a legelvetemültebb metál és rock zenéket is nagyon masszívan adta vissza. Szabad térben, méreteihez (vagy egyéb BT hangszórókhoz) képest megdöbbentően tisztán és erősen, testesen szólt, de ekkor már basszusok tekintetében közbeszólt a fizika, így akárhányszor nyomkodtuk a mélykiemelést, hálózati áram nélkül bizony hamar kifogyott a szufla, konnektorba dugva viszont javult valamelyest a helyzet.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró

Rövid próbát tettünk USB és a többi bemeneten is, amikkel tökéletesen hozta a korábban (PartyBox 1000) tapasztalt működést, a gitár és az ének határozottan és tisztán szólt, és jól kontrolálhatóak voltak a bemenetek a potméterekkel. Amennyiben nem az eszetlen hangnyomás a lényeg, úgy éreztük, hogy két ilyen PartyBox 100-zal, nyugodt szívvel le tudnánk bonyolítani egy kis családias akusztikus koncertet, ha pedig mégis úgy alakul, hogy durvulni kell, akkor zárt térbe kell vinni, vagy inkább segítségül hívni a nagyobb testvéreket, és indulhat a buli.

JBL PartyBox 100 Bluetooth hangszóró állvány

Összegzés

Próbáltuk a legjobban meghatározni, hogy a Boombox és a PartyBox nagyobb modelljei (200/300, 1000) mellett vajon milyen létjogosultsága lehet a PartyBox 100-nak, és a konklúzió viszonylag egyszerű. Ez a hangszóró tudja mindazokat a szolgáltatásokat, amit a nagyok, de szinte olcsónak mondható árához képest mégis erősebb és dögösebb hangzást kapunk, mint a Boombox féle kompakt "kézi" hangszóróktól. Bevetési területe teljesen más, mint az eddig megszokottaké, sokkal inkább üzemi jellegű kihangosításként tudjuk elképzelni, mint laza összejövetelek háttérzaj képzőjeként, bár tény, hogy erre is tökéletesen megfelel. Az időjárási körülményeknek sajnos nem áll úgy ellen, mint a Charge-Extreme-Boombox vonal, sőt, nem is olyan mobil, mint ez utóbbiak. Kifinomultabb hangszeres zenék hallgatására is lenne néhány jobb tippünk, de ha könnyed fiatalos, vagány zenékkel akarjuk feldobni a társaságot és a bulii helyszínt, akkor viszont jelenleg ennél jobb ár/érték arányú Bluetooth hangszórót nehezen tudnánk ajánlani a piacon.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.