Jays s-Living One multiroom hangszóró teszt

2020. december 15., kedd, 11:15

Jays audio hifi multiroom hangfal hangszóró Jays multiroom multiroom hangszóró hangfal teszt hangszóró teszt Jays teszt multiroom hangrendszer multiroom hangszóró teszt

A hifi világában még kevésbé, de a fej- és fülhallgatók szerelmesei közt már több mint másfél évtizede nagyon kedveltek a svéd Jays termékei. Örömünkre szolgált, hogy a sok fejrevaló után végre a skandináv gyártó első okos hangszóróját is volt alkalmunk tesztelni, ami a frappánsan az s-Living One nevet kapta, és mellyel mi is könnyedén együtt tudnánk élni.

Jays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóró hátlapJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One multiroom hangszóróJays s-Living One AppJays s-Living One AppJays s-Living multiroom hangszórók

Ízig-vérig skandináv

Hogy mit értünk ez alatt? Tőmondatban annyit, hogy nagyon sok pozitív és szerethető tulajdonságot rejt egy maximálisan letisztult és visszafogott külső. Ezért imádjuk az északról érkező cuccokat, legyen az bútor, autó, vagy éppen egy audio készülék.

Az eddig tesztelt összes Jays termék tudott valami egyedit és különlegeset mutatni, akár a külsejét, akár a tudását nézve. Nincs ez másképp az s-Living hangszórókkal sem. Bár az s-Living One a sorozat kisebb modellje, mégis egy termetes és súlyosnak mondható hangszóróról beszélhetünk, ami a szemünkben mindig bizalomgerjesztő tulajdonság. Mindössze két színben kapható, és bár fehérben vagányabb és dögösebb, a nálunk landolt fekete valahogy elegánsabb és markánsabb megjelenésű, főleg a gombokon és a talpán végighúzódó rozé kiegészítésekkel.

Jays s-Living multiroom hangszórók

Az anyaghasználata példás, de 90 000 forintért talán ezt joggal várhatjuk el. Kezelőszervekben és csatlakozókban nem feltétlenül bővelkedik, de egy hálózati hangszórót vélhetően nem is fogunk túl sokat taperolni. A hátulján mindössze egy micro USB és egy 3,5 mm-es AUX Jack csatlakozó árválkodik, óvatosan jelezvén, hogy az s-Living One egy vérbeli hálózati lejátszó, és köszöni, de a kábelekből ennyi pont elég.

Jays s-Living One multiroom hangszóró hátlap

Oldalán az "On-Off" kapcsoló feletti gomb segítségével tudunk pl. sztereó üzemmódhoz egy másik hangszórót párosítani, vagy magasabb igény esetén akár többet is. A tetején található vezérlőtárcsa már bonyolultabb funkciókra is képes. Az ujjunkkal körkörös simogatással hangosíthatjuk és halkíthatjuk, jobbra-balra húzva zeneszámokat léptethetünk, rákoppintással "play/pause", valamint öt előre beállított EQ, Spotify lejátszási listákat és számokat menthetünk el, valamint játszhatunk le rajta. Alapvetően egy szinte túl okos érintőpanel került ide, ha figyelembe vesszük, hogy igen ritkán fogjuk használni, mindenestre nagy piros pont jár érte!

Jays s-Living One multiroom hangszóró

A belső értékek

Azokban bizony bővelkedik ez a szépség. A hangszórókészletét (90 mm-es mélyközépsugárzó, 20 mm-es lágy dóm magassugárzó) egy összesen 30 W teljesítményű DSP-vel okosított D osztályú erősítő hajtja, ami bőségesen elég lehet ezekhez a méretekhez. Erő tehát akad, de mit ér az erő ész nélkül, nem igaz? Nos, a Jays s-Living One talán ezen a téren áll a legjobban. Mondhatjuk úgy, hogy duplán agytröszt a cucc, hiszen Apple Home és Google Home okos otthonokba is integrálhatjuk, valamint az összes, a saját szintjéhez mérten fontos vezeték nélküli platformot támogatja. A Spotify Connect, az AirPlay 2 és a Chromecast lényegében bármilyen operációs rendszeren futó forráskészülék számára tökéletes hálózati zenelejátszást biztosít, ha pedig nincs WiFi a környéken, még mindig ott a Bluetooth (NFC is!) lehetősége, ami amúgy nem feltétlenül egyértelmű egy ilyen hangszórónál.

Jays s-Living One multiroom hangszóró

Működés közben

A Jays s-Living One beüzemeléséhez vagy a kiválasztott okosotthon applikációját kell letölteni (Apple-Google) vagy a már meglévőhöz kell hozzáadni. Mi a Google Home rendszerünkhöz csaptuk hozzá, lényegében pillanatok alatt, és már kezdődhetett is a műsor.

Jays s-Living One App

A zenei felhozatal vegyes stílusú és minőségű volt, bár a Spotify Premium alá így sem mentünk. Méreteiből adódóan nem vártunk bútorszaggató basszusokat, ezért a könnyebb, dinamikusabb stílusok kerültek először terítékre. Alapvető tény, hogy kis hangszóró kis dobozban nem fog tudni sok levegőt megmozdítani, de kb. 60-70 %-os jelszintig mégsem volt panaszunk Moderat - No.22 című kedvencünk alsóbb frekvenciáira. Ettől felfelé már drasztikusabban lép be e DSP és "eldobozosodik" a hang, de ne felejtsük el, ez nem egy partybox! A falakhoz, sarkokhoz közelítve sikerült egy kis plusz basszust összecsalni, de azért egy csipetnyi hiányérzetünk maradt az ehhez hasonló ütemeknél. Ahogy elmozdultunk a kicsit humánusabb érzelemvilágú elektronikusok felé, sokkal jobban megnyílt a kis Jays. A Gus Gus - Over hallgatása közben Dániel Ágúst hangja kezdett igazán rámutatni arra, hogy az akusztikus zenék világában fogunk majd célba érni skandináv vendégünkkel, bár sok élvezetes percet éltünk meg addig a különc izlandi banda zeneszámaival.

Jays s-Living One App

Egy hirtelen kanyarral el is indultunk hát abba az irányba, ahol a legtöbbet vártuk, és láss (ill. hallj) csodát, meg is érkeztünk abba a bizonyos célba! Úgy 5-10 másodperc ment el Lizz Wright - Walk With Me Lord című számából mire széles vigyorral jelenthettük ki, hogy igen, ez az, megjöttünk! Járt már nálunk a Sonos, Denon, Bose, Bowers & Wilkins hasonló méretű hálózati hangszórója, de ilyen tiszta, erőteljes és élethű hangszer és énekhangokat még ezek az óriás nevek sem mind tudtak. Feszes, borotvaéles gitárpengések, öblös, légies, fémes fúvósok és lehengerlő énekhangok járták be a szoba (és a szívünk) minden szegletét. Bár dinamikában és temperamentumban nem volt hiány, az s-Living One-t mégsem javasoljuk 15-20 négyzetméter feletti helyiségekbe, legfeljebb sztereó felállásban. Bár sokkal jobban feküdt neki a hangszeres zene, nagyon itt sem volt érdemes üvöltetni (meg amúgy is, minek?) mert 60 % feletti hangerőn hajlamossá vált elmosódni, szétesni a hangkép.

Jays s-Living One multiroom hangszóró

A fentebb említett érintő funkciók tökéletesen működtek, de őszintén szólva csak a próba erejéig láttuk értelmét, azon kívül mindent a forráskészülékről irányítottunk. A Jays-től megszoktuk már a jó hangminőséget a füleseikből, de ha ebből a hangszóróból indulunk ki, komoly konkurenciát kaptak a nagy gyártók az s-Living One személyében, és akkor a nagyobb testvért még nem is próbáltuk ki. Egyelőre…

Jays s-Living One multiroom hangszóró

Összegzés

A Jays s-Living One, kompakt, nagyon szép, nagyon okos hangszóró és sokkal jobban szól, mint amire számítottunk. Hangminősége már azelőtt lenyűgözött minket, hogy tisztességesen bejárattuk volna, tudása pedig minden jelenlegi igényt kielégít. Méretei korlátozzák a felhasználási területét, így ebből adódóan a zenei stílusokat is, de ha nincs gyomorrengető basszus fétisünk, komoly meglepetéseket tartogathat ez a kis szépség. Árazása tükrözi a minőségét akár a megépítés akár a hangzás terén, így semmiképp se hagyjuk, hogy kevésbé ismert neve miatt az előítéleteink áldozata legyen. A Jays s-Living One minden téren oda való a nagyok közé, pláne ha rájönnek, hogy némelyiket már le is szorította a trónról. Talán az egyetlen apróság, amit még el tudnánk képzelni bele, az egy akkumulátor lenne, a mobilitás érdekében, de ezt elnézzük neki.  Alig várjuk a nagytestvér érkezését!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.