Jamo S 808 SUB aktív mélyláda teszt

Indulás a mélyre

2018. május 1., kedd, 16:50

Jamo audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda subwoofer aktív mélyláda házimozi mélyláda Jamo mélyláda Jamo hangfal hangfal teszt mélyláda teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Jamo mélyláda teszt

A Jamo lecserélte komplett Studio szériáját és az új családnak dedikált két aktív mélynyomót is, melyek közül most a kisebbet próbáltuk ki, hogy megtudjuk, mire számíthatunk a belépő kategóriától?

Jamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 808 SUB aktív mélyládaJamo S 810 SUB aktív mélyláda

Mi benne a Jamo-ság?

A hajdanán skandináv földön útjára induló Jamo nevet úgy igyekeznek megőrizni a fejlesztők, hogy egyúttal egy kis letisztultság és praktikum is keveredjen az összképben. Ez bebizonyosodott számunkra, amikor kipróbáltuk az S 807 álló és S 803 állványos hangfalakat. Igen ám, de az említettek hangszóró átmérője a dizájn érdekében lefogyott 13 centisre, így kicsit szűkmarkúan bánnak az alsó frekvenciákkal, különösen a kisebbik doboz. Utóbbihoz lehet ideális partner az S 808 SUB.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

A fejlesztők úgy igyekeztek fokozni a Studio széria letisztultságát és praktikusságát, hogy a mélyládák méretéből is visszavettek. Az általunk kipróbáltakhoz képest lényegesen kisebb, könnyebb és főleg laposabb az S 808 SUB. Alig 18 cm mély doboza szokatlanul karcsúvá teszi, aminek előnye, hogy könnyebb elhelyezni, hátránya, hogy kisebb űrtartalommal rendelkezik, vagyis nem képes olyan légmennyiséget megmozgatni, mint a nagyobb ládák. De nem is kelti erős Sámson látszatát, ami a kompakt kivitelt és a kedvező árat (kb. 70 000 Ft) figyelembe véve realista megközelítés a gyártó részéről.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

Kapunk tehát egy 20,5 cm átmérőjű hangszórót, melynek hajtásáért 50 W-os D osztályú erősítő felel. Még akkor is, ha tényleg képes rövid ideig 100 W jelcsúcsot produkálni az elektronika, sejthető, hogy ezt a mélyládát nem kanapérezgető/pohártáncoltató ütemekhez tervezték, inkább csak elegáns kiegészítésnek olyan kis dobozok mellé, mint pl. az S 803.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

Küllem

Épp úgy, mint a sorozat hangsugárzói, az S 808 is fekete, fehér, valamint dió színben vásárolható meg. Dobozának összeszerelési, ill. anyagminősége visszafogott, de bútorszerű is. A padlólemezbe épített erősítő panelt illetően viszont nem tudjuk pontosan, mire gondoltak a tervezők.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

Tény, hogy nagyon letisztult a doboz, de így álló helyzetben csak 90 fokos végződésű kábellel használható, szerencsére utóbbiból csomagoltak hozzá. Tetszés szerint elfektethető a doboz (jár mellé négy gumi alátét, amiket a hátára ragaszthatunk), ha pl. kanapé vagy ágy alá szeretnénk helyezni.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

A talpba épített elektronika nem különösen bonyolult, tartalmaz egy RCA bemenetet és két potmétert (vágási frekvencia és hangerő). Emellett két billenő kapcsolót (automatikus vagy folyamatos bekapcsolás, ill. fázis) is találunk rajta. Az oldalán lévő, 20,5 cm-es ún. polyfiber membrános hangszórót erős szálú, retrós hatású, sötétszürke előlap fedi.

Jamo S 810 SUB aktív mélyláda

Beüzemelés, meghallgatás

Az S 808 SUB-ot Jamo Studio és DALI SPEKTOR állványos hangfalszettekhez illesztettük kb. 20 négyzetméteres szobában. Music Hall a15.3 integrált sztereó erősítő kimenetére, valamint Marantz SR7012 házimozi erősítőre csatlakoztattuk. Az említett hangfalakról tudni kell, hogy kis membránjaikra tekintettel filmezéshez és dinamikusabb hangélményhez már igencsak igényelnek kiegészítő aktív mélyládát és az extra támogatás jelenléte valóban azonnal érzékelhető volt.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

Próbaképpen a Dr. Strange c. filmből néztük meg azt a jelenetet, amiben Benedict Cumberbatch először nyer úgymond bepillantást a multiverzumba. Tilda Swinton ütéséből kiderült, hogy az S 808 SUB sem szunyókál, hanem aktívan részt vesz a műsorban - erőteljes, masszív dübörgést kaptunk, ami sikeresen visszaadta a film moziteremben történő megnézését. A látványos zuhanások, térugrások közben ide-oda úszó agresszív basszus hullámok nem okoztak gondot az S 808 SUB-nak. Ha az erőtől eltekintettünk, akkor a részletek lehettek volna árnyaltabbak és a térmélység se volt kidolgozva, de egy ilyen kivitelű és árú mélynyomónál egyébként sem nagyon várható el több. A papíron közölt teljesítmény nagy terhelésen bizonyosodott be, ekkor combos impulzusokat küldött a levegőbe a mélyláda, de nem tudta ezeket olyan határozott formába önteni, hogy kemény lökésként érezzük a mélyhangokat, tehát aki kemény bevetésekben gondolkozik, annak a Jamo nagyobb ládái jelenthetnek megoldást.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

Thievery Corporation - Exilio Rewound hallgatása közben megkaptuk azt az extra izomerőt, kemény ütem sorozatot, amire csak a 20 centis (vagy nagyobb) hangszórók képesek. Hozzá kell tennünk viszont, hogy nagy hangerőn kicsit kopogósak voltak a lábdobos részletek, mindezt azoknak jegyezzük meg, akik tökéletesen integrálható mélyhangot keresnek (ahhoz továbbra is nagyobb összeget kell áldozni). Belekukkantva a tavaly nagy visszhangot kiváltó, svéd A Négyzet c. film diszkós jelenetébe, nem bántuk, hogy a kis hangfalakat igazi diszkós atmoszférával toldja meg a Jamo S 808 SUB. Épp olyan hullámzó, lüktető effektek szaladgáltak ide-oda a szobánk légterében, amikre egy szórakozóhely porondján szokás számítani. Mindebből leszűrhető, hogy elektronikus műfajokhoz, amennyiben a hallgató nem bánja, hogy kicsit önfejűen vezényli a basszust, mérsékelt térben bőségesen elég tud lenni még egy ilyen karcsú megjelenésű doboz is.

Jamo S 808 SUB aktív mélyláda

Végszó

A Jamo S 808 SUB ütős kis partner a Studio széria kisebb dobozaihoz, szükség esetén komoly dübörgéssel támogatja meg a filmek intenzívebb jeleneteit és elektronikus/hiphop zenékért rajongók, házibulikat preferálók is örülni fognak annak a többletnek, amit hoz egy pár állványos hangfalhoz képest. Csodát azonban nem érdemes tőle várni, keskeny doboza és kedvező ára alapján is sejthető, hogy a nála nagyobb méretű, ill. drágább dobozok hangnyomásától és felbontásától elmarad. Alkalmi multimédiás célra, videojátékok és filmek támogatására, kisebb lakásokba ideális, nagyobb terekbe viszont kettő is kelleni fog belőle, vagy inkább a Jamo nagyobb szériás mélynyomóiból.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.