Harman Kardon SB20 soundbar teszt

Egy jó whisky-t a bárból?

2016. november 25., péntek, 15:35

Harman Kardon HK audio hangfal hangszóró hangrendszer soundbar soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt Harman Kardon soundbar Harman Kardon hangfalszett Harman Kardon hangrendszer

Black Friday, vagy fekete péntek. Mint minden más hangzatos szlogent, ezt is átvettünk a "lehetőségek földjéről", jóllehet kicsit továbbgondolva. Lehet ugyanis ez ma már hétvége is, az a lényeg, hogy lefölözzünk minden jót. Most viszont nem a kereskedőknek áll jól a csillagzata, hanem a vevőnek, legalábbis a szemfülesebbjének. A "soundbar piacon" is jó kis áresések várhatók, hiszen ez természetes ilyenkor, tehát, ha valaki ilyet szeretne otthonra, itt a legjobb alkalom arra, hogy egyet begyűjtsön magának. A Harman Kardon SB20 soundbar például egy egyszerűbb modell: jó préda lehet ez is a számunkra.

Adnak a külsőre

Szerencsére ma már ott tartunk, hogy ha valami az alacsonyabb árkategóriába tartozik, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a külső megjelenésén is látszik. A Harman Kardon legalábbis nagyon gondos ebben, így soundbar sorozatának legkisebb, SB20 elnevezést viselő típusa is igényes megjelenésű. A csomagolása már-már a szokásos, "láncfűrészt idéző" forma, ami érthető is, hiszen egy relatív hosszú hangrudat kell egy kisebb méretű mélysugárzóval összepárosítani. Miután a logikai játéknak is beillő csomagoláson átverekedjük magunkat, előkerül a gondosan beburkolt 2.1 hangfalszett. A hangrúd épp egy méteres, de meglehetősen keskeny formájú. Külseje fényes fekete, ami érzékeny por és ujjlenyomatok szempontjából. Mindez azonban szinte semmi, a mélysugárzó lakkozott külsejéhez képest: szinte meg sem meri fogni az ember, annyira csillog-villog és bizony egy-egy ujjlenyomat csúnya foltként viríthat rajta. Egyszóval nem árt szinte szó szerint kesztyűs kézzel bánni vele, mert érzékeny egy jószág. A dobozban ezen kívül találunk konzolt, amivel a falra szerelés is szinte megoldottnak tekinthető. Az már szinte természetes, hogy az alapvető kábelcsomag is a hangsugárzóval jár, így tehát a HDMI, illetve optikai összekötő kábel is beletartozik a széria felszerelésbe. Azt persze senki ne remélje, hogy extra minőségű kábelek kerülnek a csomagba, hiszen nem is az a cél, viszont amit kapunk, az első használat során jó szolgálatot tesz.

Harman Kardon SB20 soundbar

A mélysugárzó és a hangrúd között vezeték nélküli kapcsolat van, ezáltal legalább azzal nem kell bajlódni az elhelyezés során. A mélysugárzó hátoldalán bonyolultabb kapcsolókra nem kell számítani, mivel párosítás, illetve a fázis kapcsolóján kívül mást nem találunk.

Harman Kardon SB20 soundbar mélyláda

A hangrúd valamivel bonyolultabb felépítésű, legalább is a kezelőszerveket és csatlakozókat tekintve gazdagabb a kínálat. A hátoldal olyan kialakítású, hogy egy bemélyedés ad helyet a HDMI kimenetnek, optikai és analóg bemenetnek továbbá a hálózati csatlakozónak. Azt azért nem árt, ha figyelembe vesszük, hogy itt bizony nincs túl sok hely, tehát nagyon vastag vagy inkább kevésbé hajlékony kábelek elhelyezésére nem lesz módunk. Az analóg sztereó bemenetet kiváltó opcióként természetesen ott a Bluetooth kapcsolat lehetősége is, ami okostelefon-kompatibilissé teszi soundbarunkat.

Harman Kardon SB20 soundbar

Technikai ki mit tud...

Az SB20 a belépő szintet célozza meg, gyakorlatilag tényleg csak az a célja, hogy a televíziónk hangját jobbá tegye. Ez alapján luxusszolgáltatásokra nem kell számítanunk, ahhoz magasabb szférákban kell keresgélni, akár sorozaton beül is. Az SB20 2.1 csatorna visszaadására képes, tehát még véletlenül se várjuk el tőle azt, amit egy hangprojektortól, azaz hogy 6-7-8 esetleg kilenc csatornát egyszerre kezeljen. Ez a hangfalszett sokkal egyszerűbb, de teljesítményében viszont olyan, mint a sorozatba tartozó nagyobb modellek. Kereken 100 W erősítő teljesítménnyel rendelkezik, legalább is, ami a mélysugárzót illeti, míg a soundbar-t 200 W hajtja. Ahogy arra utaltunk korábban, az alaplapi elektronika csak HDMI kimenetet támogat, ami viszont ARC kompatibilitást nyújt felhasználójának. Az Audio Return Channel talán az egyik leghasznosabb, gyakorlati kényelmi szolgáltatása a soundbarnak, mivel ennek segítségével a televíziónk távvezérlőjével szabályozhatjuk hangfal szettünk hangerejét is. Egyszerűségéből adódik, hogy Dolby Digital, illetve DTS dekóder nem kapott benne helyet, viszont a Harman Kardon saját Harman Display virtuális térhangzása távvezérlőről választható. (Harman Volume) Ha már itt tartunk, meg kell említeni, hogy az SB20 természetesen önálló távvezérlővel is rendelkezik, ami hitelkártya méretű, de vastagabb annál, és a hagyományosakat fólia alá rejtett gombokkal váltották ki. A segítségével közvetlenül elérhetjük az analóg és digitális bemeneteket, kiválaszthatjuk a Bluetooth adatkapcsolatot, fokozhatjuk, vagy éppen csökkenthetjük a mélyhangok arányát.

Harman Kardon SB20 soundbar távvezérlő

A hangrúdban összesen hat hangszórót helyeztek el, amiből négy darab 5,6 cm-es középsugárzó és kettő darab 3,2 cm-es magassugárzó. A mélyhangok visszaadását a basszreflex rendszerű szubláda biztosítja, amibe egy 16,5 cm-es hangszórót építettek be.

Harman Kardon SB20 soundbar

Gyakorlati tapasztalatok

Az SB20 a kisebb, könnyebben elhelyezhető soundbar modell, ami teljesen jól illeszthető a legkülönfélébb berendezésű lakásokhoz és főleg a modern formatervezésű LCD televíziókhoz. Mindkét alkotóelemét már-már észrevétlennek is nevezhetnénk, annyira beleolvad a környezetébe, különösen, ha a falra szereljük fel. Bárhogy is helyezzük el az SB20-at arra figyelni kell, hogy a hangrúd hátoldalán a hangzást befolyásoló kapcsoló a megfelelő állásban legyen: tehát asztal illetve fal. A két hangsugárzó összepárosítása zökkenőmentesen történt, egy-egy gombnyomás kellett csak a szinkronizáció miatt. A televízión kívül, egyéb más forrás hangját a legegyszerűbben optikai kábelen keresztül juttathatjuk el a hangsugárzóig, onnan pedig HDMI-n keresztül csatolhatjuk vissza a televízióhoz, így a hangerő szabályozás is megoldott. Ez azért is jó, mert a szett saját kis távvezérlője bizony nem elég érzékeny, legalábbis a gombjait tekintve. Lehet, hogy használat során javul a helyzet, és a gombokat fedő műanyag egy kicsit bejáródik, de elég nagy erőkifejtésre volt szükség mondjuk a mélyek vagy akár a hangerő állítása során is. Az SB20 nem rendelkezik kijelzővel és OSD menüje sincs, így csak a hangrúdon lévő gombok háttérvilágítása árulkodott arról, hogy éppen valamit átkapcsoltunk, állítottunk.

Harman Kardon SB20 soundbar

Hangminőség televízió és filmek esetében

A kisebb mérethez, vékonyabb kialakításhoz kisebb energiájú hang tartozik. Ezt a tesztek is bizonyították: moziszerű a hang, de nem mindegy milyen hangerőn hallgattuk a kiválasztott műsorforrást. A hangrúd a beszédet teljesen jól kiemelte, úgy viselkedett, mint egy szokványos középsugárzó. Gyakran fogott el minket az az érzés hogy kicsit egyoldalú a hang, túlsúlyban volt a közép- és magastartomány, a mélyek pedig csak úgy meg-megjelentek. Főleg televízió műsorok esetében volt ez igaz, amikor nincs a hanganyagokban benne a számítógépes effektekkel túlmisztifikált, olykor nem is reális mélytartomány. Nem baj ez, de alapvetően lehetne testesebb, erőteljesebb a hangzása. Ezen tudunk segíteni annyiban, hogy a mélyek aránya szabályozható, így növelhető. Az viszont hiányzott, hogy a mélyhangok szintjének beállítása során semmi nem tájékoztatott arról, a fülünket leszámítva, hogy lehet-e növelni még a mélyek erősségét vagy nem, illetve egyáltalán hol is tartunk?

Harman Kardon SB20 soundbar mélyláda

Filmek esetében, mint amilyen a már klasszikus tesztanyagunknak számító Taxi, vagy éppen az Indiana Jones sorozat, már jobb volt a helyzet. A mélyek sokkal jobban átjöttek, még ha nem is tökéletes az arányuk, a hangélmény moziszerű, de összességében nem volt eléggé nagyszabású a hangzás. Nagyon nem volt mindegy, hogy hol helyeztük el a hangrudat, főleg amikor alacsonyabb hangerőn hallgattuk. A hangrúd alacsonyabb hangerőn erősen irányított hangzást adott, relatív szűknek bizonyult a sztereó színpada. A meghallgatás során nagyon hallatszott, hogy hol helyezkedik el a hangrúd, mivel a hangképből nem tűnt el a hangsugárzó. Amikor a hangrudat nem fülmagasságban helyeztük el, vagy épp előtte álltunk a hangzás elveszítette térbeliségét, erősen pozícionált lett.

Zenei anyagok

Zenéink közül Dave Brubeck, Lindsey Stirling, vagy éppen Orosz Zoltán hanganyait hallgattuk meg rajta. Egyértelműen tisztán szólt, mondhatnánk, hogy kiegyensúlyozott, de nem elég energikus és nagyszabású. Az az érzés támadt bennünk, hogy szinte látszanak a kis összezsugorított zenészek, akik ugyan tudják mit és milyen ütemben kell előadni, de ki nem engednék őket véletlenül sem a nagyközönség elé. Közelebbről hallgatva egyértelműen elkülönítető volt, hogy a jobb illetve a bal csatorna szólal meg, még ha nagyon közelinek is tűnt a két oldal, de igazi sztereó színpadról itt nem nagyon beszélhettünk. A Harman Volume növeli a teret, ezzel egyben torzítja is a hangképet, de ez valakinek vagy tetszik, vagy nem. Mi alapvetően mindenféle extra hangzáseffekt nélkül ítéltük meg a hallottakat. Összességében megfelel egy belépő szintű hangminőségnek, de lehetne egy kicsit nyíltabb és testesebb az SB20 hangzása.

Harman Kardon SB20 soundbar

Összegezve

A Harman Kardon SB20 belépő szintű hangminőséget ad, prémium külsőben. Ha soundbar-ra vágyunk, mindenképpen érdemes meghallgatni, hiszen hangja tiszta, határozott, de nem olyan nagy energiájú, mint ami a sorozat magasabb kategóriás modelljeit jellemzi. A televízió hangját egyértelműen javítja, kiváltja, párbeszédek esetében imádni fogják a hangzását, csak legfeljebb a tűzfalat nem kell újraépíteni, tere és dinamikája viszont visszafogottabb. Nézzük inkább azt az előny, hogy az SB20-al komolyabb szintű hangminőség javulást érhetünk el és erre mindössze alig több mint 100 ezer Ft-ot kell költenünk. Ha a vásárlásunkat jól időzítjük valamelyik fekete, akciós napra, tényleg futhatja még egy jobb whiskyre is, főleg ha valaki szereti, és mindezt úgyszólván ugyanebből a soundbar-ból.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.