Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar teszt

Házimozi egy aktatáskából?

2016. szeptember 28., szerda, 20:50

Harman Kardon HK audio hangfal hangszóró hangrendszer soundbar soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt Harman Kardon soundbar Harman Kardon hangfalszett Harman Kardon hangrendszer

Az utóbbi pár évben igencsak nagy divat lett a házimozi erősítőt és hangfalakat, köztes megoldásként soundbar-ral kiváltani. Szinte mindegyik soundbar relatíve kis helyigényű, persze komfortban bőven van különbség. A Harman Kardon Sabre SB 35 kilóg a sorból, a maga "feleség és barátnő kompatibilis" keskeny felépítésével. A hangrúd asztalra és falra is helyezhető, a mélynyomó pedig igazán helytakarékos, a maga sajátos, aktatáska jellegével. A látványnak már adtunk, hiszen jól néz ki: kérdés mit lehet kihozni egy ilyen "ultra vékony" tervezésű hangsugárzóból főleg, hogy ára majdnem eléri a háromszázezer forintot.

Kulturált csomagolás

Talán ez a legjobb szó rá, mivel a Harman Kardon Sabre SB 35 két önálló dobozban, szettként érkezett hozzánk. Minden gondosan elkülönített, csoportosított és védett, ami érhető, hiszen felülete tele van sérülékeny pontokkal. Mindkét hangsugárzó jelentős hányadban alumínium alkotóelemeket tartalmaz, amik igencsak ki vannak téve az otthoni használat viszontagságainak. A hangrúd nagyon könnyű és lapos, formatervezése meglehetősen modern. A hangszóró selyem hagyományosnak is mondható, de nem árt, ha óvatosan nyúlunk hozzá, mert igencsak érzékeny.

Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar

A hangrúdhoz néhány tartozék is található a csomagban, ami egyrészt a talpa, másrészt a falikonzol. A vékony felépítést az is lehetővé teszi, hogy beépített tápegysége nincsen, hanem önálló külső táp gondoskodik az áramellátásról. Jár hozzá néhány kábel is: egy micro HDMI valamint egy optikai, továbbá egy RCA-3,5 mm-es Jack fordító. Nem feledkezhetünk meg az infraszemről sem, amit szintén mellékeltek. Ez utóbbi meglehetősen hasznos akkor, ha a hangrúd épp takarja a mögötte lévő készülék, jellemzően televízió, infra érzékelőjét.

Harman Kardon Sabre SB 35 mélyláda

A másik dobozra rátérve az a meglepetés ért bennünket, hogy nem egy böhöm nagy mélyládát kellett kibányászni belőle, hanem egy könnyű és meglehetősen keskeny felépítésű hangdobozt. A hagyományosnak nevezhető mélyláda kialakításhoz szokott szemeknek, egy ilyen keskeny hangfal igencsak furcsa lehet. Óhatatlanul is az jutott eszünkbe, hogy kifejezetten helyhiányos szobákba szánták. Egy biztos, hogy a család női tagozatánál zöld utat kaphatunk, mivel méreteinél fogva könnyedén elhelyezhetjük bármelyik televízió állvány mellé. Csupán a hálózati kábel elvezetését kell megoldani, de az nem nehéz feladat.

Felépítés

A hangrúdban nyolc független csatorna hajtja meg a 6 db 45 mm átmérőjű középmagas, illetve a 4 db 25 mm átmérőjű magassugárzót. A gondosan formatervezett szerkezet tetején csak néhány kezelőszervet találunk, mint amilyen például a hangerő, vagy éppen a Bluetooth kapcsolat gombja. Ezt nem szabad összekeverni a mélynyomó párosítására szolgáló gombbal, ami szintén Bluetooth adatkapcsolatra szolgál, de rejtett kivitelű, és a hangrúd hátoldalán található.

Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar hátlap

Néhány fizikai csatlakozót is elhelyeztek rajta, ami négy micro HDMI, továbbá egy optikai aljzat. Ezen kívül hagyományos analóg 3,5 mm-es Jack és IR bemenet is helyet kapott a hátoldalon. USB aljzat csak a szoftverfrissítés lehetősége miatt áll rendelkezésre, egyéb funkciója nincsen.

Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar HDMI csatlakozók

A mélyláda tekintetében a gyártó elég szűkszavú, mivel csak annyit közöl, hogy a beépített erősítő teljesítménye 100 W. Az 5,8 kg tömegű hangdobozban 2 db 112 mm átmérőjű hangsugárzót helyeztek el, ami azért csak kis jóindulattal nevezhető igazi mélyhangszórónak: legalábbis, ami a méretét illeti. A kisméretű membrán hiányosságait a mélyláda basszreflex kialakítása egészíti ki.

Harman Kardon Sabre SB 35 mélyláda

A mélynyomón is találunk néhány beállítási lehetőséget, amivel egyrészt a fázist variálhatjuk 0 és 180 fok között, valamint az aluláteresztő szűrő vágási frekvenciáját adhatjuk meg 250 Hz-ig. A Sabre soundbar teljes frekvencia-átviteli tartománya 43 Hz-től 22 kHz-ig terjed.

Harman Kardon Sabre SB 35 mélyláda

Beüzemelés

A soundbar beüzemelése elviekben nagyon egyszerű, de gyakorlatban azért mégsem. A kicsomagolás procedúrája után szembesülhetünk azzal, hogy jobb, ha gyorsan elszaladunk egy imbuszkulcs készletért, mivel a mélynyomó talpa önálló életet él, mindaddig, amíg két csavar segítségével nem rögzítjük. Persze kézzel is be lehet tekerni a két csavart, de nem tudjuk annyira meghúzni, hogy stabilan álljon, és ne billegjen. A soundbar esetében már sokkal egyszerűbb a helyzet, mivel azt a talprészre csak rá kell illeszteni. Cserébe egyáltalán nem nevezhető atom stabilnak, és főleg kisgyermekes háztartásokban javasolható, a földre esésből származó katasztrófákat megelőzendő, falra szerelni, ott sokkal jobb helye van.

Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar

Miután az összeszereléssel végeztünk elkövettük azt a botorságot, hogy a mélyládát helyeztük először áram alá, majd utána következett a hangrúd. Mindez nem lehetne probléma, de ebben a sorrendben nem ismerték fel egymást, a mélynyomón pedig a manuális párosítás nem működött. A művelet fordított sorrendben való elvégzése után azonban helyreállt a rend, a soundbar életre kelt.

Most már csak a csatlakoztatást kellett elvégezni mondjuk a televízióhoz. Ezzel egyszerű dolgunk volt, a mellékelt micro HDMI kábellel. Na de! A műsorforrás csatlakoztatása is csak micro HDMI segítségével történhet, abból pedig csak egy van a dobozban. Innentől kezdve elkerülhetetlen egy út valamelyik szaküzletbe, egy vagy több HDMI kábel beszerzése miatt. Ezen kívül érdekes, hogy ha csak a televízió hangját szeretnénk hallgatni, akkor is össze kell kötni az optikai kábellel a hangsugárzót a HDMI mellett, különben nem fog megszólalni.

Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar

Kellemes meglepetés, hogy OSD menürendszerrel is ellátták a Sabre SB 35 soundbart, így alapfunkciókat a televízión követve is kontrollálhatunk. Annál informatívabb viszont magán a hangrúdon lévő, pontmátrixos kijelző, ami minden lényeges információt megad. Ilyenek például a hangerő, mélyek erőssége, csatlakozási mód vagy éppen a virtuális térhangzás módja. A Sabre SB35 kompatibilis a legtöbb ma használatos nagyfelbontású házimozi szabvánnyal, így a Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio hangnormákkal is. A Harman Volume pedig mindezekből virtuális házimozi hangzást konvertál, három fokozatban. Ha vezeték nélküli forrásról szeretnénk zenét hallgatni, akkor Androidos, illetve iOS mobil készüléket is használhatunk, az SB 35 mindkét operációs rendszerrel együttműködik.

Harman Kardon Sabre SB 35 távirányító

A távvezérlő alig hitelkártya méretű, de a soundbar kategóriában ez a menő. Az alapszolgáltatások elérésére tervezték, így a bemeneteket egy gombnyomással kiválaszthatjuk. Szabályozhatjuk a hangerőt és a mélyhangok arányát, valamint a Harman Kardon egyedileg fejlesztett virtuális térhangzás opcióból három fokozat áll a rendelkezésünkre. A távvezérlő gombelemmel működik és minden gombnyomás érzékenynek bizonyult a teszt során.

Harman Kardon Sabre SB 35 távirányító

Hangzás

Kíváncsisággal töltött el minket, hogyan szerepel ez az aktatáska méretű mélyláda, a házimozi kiélezett dinamikatartományát ismerve. A tapasztalat egyértelműen jó volt. Az Indiana Jones, Men in Black, illetve Taxi sorozatok egyes részeinek megtekintése után elmondható, hogy méretét meghazudtoló mélyhang beütésekre képes a soundbar. Ugyanakkor nem lesz elégedett az, aki kizárólag a falat rengető mélyeket szereti, mivel érdekesen reagált a mélysugárzó az egyes filmes hangzáseffektekre. Nem biztosította azt az energiával telt, folyamatos atmoszférát, amit masszívabb felépítésű társaitól, akár márkán belül is, várnánk vagy megszoktunk. A hangrúd cserébe kristály tisztán szólalt meg, semmi zavaró és mesterkélt nem volt a hangzásában, szinte nem is lehetett hallani, hogy egy fizikailag jelen lévő hangszóróból jöttek a párbeszédek. Inkább a magas- és középmagas tartományban erős, a középtartomány kicsit sovány, vagy éppen nem eléggé hangsúlyos. A mélyekkel való összhang és szinkron esetében volt némi hiányérzet, aminek megnyilvánulásaként folyamatosan a mélyhang arányát állítgattuk, na meg az alsó frekvenciák optimalizálása sem ment azonnal. Végül is a hangkép, a tiszta beszédhang kárpótol a mélyek esetleges hiányossága miatt. A sztereó színpadot, már amennyire egy ilyen soundbar-nál erről lehet beszélni, átlagosnál szélesebb jobb, nyílt hangzás jellemezte. Lehetne a középtartománya erőteljesebb, de így is abszolút élvezhető volt, amit hallottunk. A mozifilmeknek ugyan nem tudott teljes mértékben olyan atmoszférát biztosítani, mint mondjuk egy hagyományos, több hangdobozból álló rendszer, de az átlagosnál mindenképpen jobban közvetítette a jelenetek hangzásvilágát. Egyedül a mélyláda élt néha külön életet az erőteljes beütésekkel, amin lehetne finomítani.

Harman Kardon Sabre SB 35 soundbar

Zenei kvalitását is teszteltük, tesztanyagnak szolgált a Dave Brubeck jól bevált Take Five szerzeménye, de pengetős hangszereket előtérbe helyező spanyol gitárszólót is hallgattunk rajta. A soundbar a magas tartományokban érezhetően jobban teljesített, nyílt kellemes megszólalású volt a jellemzően magas hangtartományra jellemző hangszerek esetében. Jazznél is jól jött ez a tulajdonság, de a középtartomány erősítése jót tenne a hangképnek. A Bossa stílusban feldolgozott néhány ismertebb zeneszám esetében is ez volt a helyzet. A sztereó színpadban egy-egy jól kidolgozott részlet érezhető volt, részletes is a szóló de, azért hiányzott a hifi készülékekre jellemző, egyenletes, kifinomult előadásmód.

Ajánlás

A Harman Kardon Sabre SB 35-öt már pusztán a formatervezése is belopja a vevők szívébe. Jól felszerelt soundbar, HDMI bemenetekkel, amik megfelelő kábel birtokában egyszerűsítik a felhasználó dolgát, könnyű kezelhetőséget biztosítva a menün keresztül. Ugyanakkor a hangzása tekintetében kicsit kettősség érezhető. Egyfelől kifinomult és részletes, másfelől lehetne kiegyensúlyozottabb a teljes hangképe. Azoknak ajánljuk, akik a filmeken kívül zenét is szeretnének rajta hallgatni, de főleg a lágyabb és könnyedebb akusztikus hangszereket kedvelik.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.