Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+ vezeték nélküli hangrendszer teszt

Kerek buli

2018. április 2., hétfő, 15:30

Harman Kardon audio hifi hangfal hangrendszer hangszóró multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer hangszóró teszt hangfal teszt multiroom teszt multiroom rendszer teszt multiroom hangrendszer teszt Harman Kardon hangfal

Az informatikának és modern technológiának köszönhetően egyre inkább háttérbe szorulnak a háttérzenei célt szolgáló mikro hifi jellegű hangrendszerek és helyüket az egyetlen dobozba épített, multiroom képességekkel felvértezett eszközök váltják fel. Az Omni 10+ és 20+ is épp ezt a kategóriát képviselik.

Modern zajkeltők

A tápkábelen kívül elméletileg semmire sincsen szüksége az Omni 10+ és Omni 20+ hangrendszereknek, hiszen szinte minden (legalábbis legfontosabb) funkciót magukba foglalnak, amit egy naprakész, zenehallgatásra szánt eszköztől elvárhatunk. Gondolunk itt a beépített WiFi adapterre, Bluetooth vevőre és 3,5 mm-es Jack bemenetre. A hálózati adottságok kiaknázásához elfelejthetjük a hagyományos infravörös távvezérlőt és mobiltelefon vagy tablet segítségével vezérelhetjük, hogy mi szóljon, melyik Omni hangrendszeren (ha többet is tartunk otthonunkban) és milyen hangosan.

Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+Harman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ hangrendszerHarman Kardon Omni 10+ és Omni 20+Harman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni 20+ hangrendszerHarman Kardon Omni AppHarman Kardon Omni App

A két gömböc (vagy szaknyelven akár zónajátszónak is nevezhetjük őket) elsősorban hangzásban, teljesítményben, valamint ezekből fakadóan méretben és árban különbözik egymástól. Az Omni 10+ kb. 80 000, míg nagyobb testvére, az Omni 20+ kb. 110 000 Ft-ért vásárolható meg.

Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+

Küllem

Az Omni 10+ készülékháza gömbölyded, és noha három irányból is lenyesték, hogy talppal és hangszórókkal szereljék fel, szinte minden szögből egyértelműen egy kedves és elegáns kis golyó arcát mutatja. Az Omni 20+ lényegében olyan, mintha két Omni 10+ vízszintesen összeolvadt volna egymással és nagyjából a műszaki adatok is ezt sugallják. Egyébiránt a kistesó 2 db, a nagyobb 4 db hangszórót rejt, előbbiben 25 W, utóbbiban 14 W teljesítményű erősítők hajtanak minden egyes csatornát.

Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+

A három évvel ezelőtt általunk is bemutatott  Omni komponensekhez képest előnyére vált a pluszjellel ellátott szériának, hogy műanyag háza immár nem fényesre polírozott, hanem porral és karcokkal szemben ellenállóbb, szemcsés matt felületű, a színopciók közt továbbra is fekete és fehér szerepel. Mindkét zónajátszónál adott a szokásos tetőlapi kezelőszervek kiosztása (ki/bekapcsolás - ugyanez a gomb teszi lehetővé a hangrendszerek vezeték nélküli összeláncolását -, hangerő, lejátszás/állj, valamint bemenetválasztás).

Harman Kardon Omni 10+ és Omni 20+

A csatlakozók lentre kerültek, helyhiány miatt a Jack bemenet körüli szűk mélyedésbe masszívabb csatlakozókat képtelenség lesz betuszkolni, bár nem is feltételezzük, hogy ilyen kategóriájú komponensnél high end kábelezésre törekedne a leendő tulajdonos.

Harman Kardon Omni 10+ hangrendszer

Az Omni 10+ külső tápegységgel rendelkezik, a nagytesó hátsójához pedig mindössze a mellékelt piskóta végződésű tápkábelt kell csatlakoztatni. A dizájn elemzését feleslegesnek tartjuk, hiszen a fotók mindent elárulnak, jellegzetes Harman Kardon megjelenést nyújtanak az eszközök, nem csak az előlapra, hanem a hátoldali passzív basszus radiátorra is került egy-egy igényességet sugalló embléma.

Harman Kardon Omni 20+ hangrendszer

Használat

Erősen ajánlott, hogy amennyiben a leendő tulajdonos teheti, legalább egy zónajátszót közvetlenül, kábellel csatlakoztasson a routeréhez. Ellenkező esetben a hálózatra való csatlakozás kínszenvedés lehet, pontosabban nekünk nem sikerült, 5 perc után feladtuk a küzdelmet és az Omni 10+ kapott egy RJ/45 kábelt, ami után pillanatokon belül máris felismerte a HK applikáció és attól kezdve az Omni 20+ megtalálását is levezényelhettük.

A Harman Kardon mobileszközökre letölthető alkalmazásáról hosszasan lehetne hideget és meleget is említeni. Első és második nekifutásra értelmezhetetlen szoftveres bakikba ütköztünk és inkább csak a vonalszintű bemenetről, illetve Spotify-ról akartunk zenét hallgatni. Utóbbi felismeri a hálózaton lévő HK komponenseket, de önmagában nem képes azokat összeláncolni (vagy angolosan linkelni), tehát aki parti módban, ill. sztereóban kívánja hajtani az Omni komponenseket, annak mindenképpen használnia kell az applikációt.

Harman Kardon Omni App

Érdekes módon egy héttel később, mikor újra leültünk tesztelni a segédalkalmazást, az szépen stabilan futott és egy pillanaton belül megszólaltatta a telefonunkon tárolt zenét - igaz, egy 24/96 felbontású Marcus Miller számba beletört a bicskája és csak szaggatva tudta lejátszani, de referencia számlistánk egyéb nótáit már gondtalanul elindította. Megszokást igényelt a hangerő szabályzó csíkok kezelése is, mert utóbbiak hangosításkor nem mindig (?) emelték meg a hangerőt a kívánt szintre, de amint újra megérintettük a csíkokon lévő pöttyöket, hirtelen hangosabban kezdett szólni a zónajátszó. A HK Omni alkalmazás nem integrálta magába teljesen a Spotify-t, csak részlegesen, így pl. lejátszási listák számai közt tudtunk ugrálni, de kereséshez már át kellett lépnünk a tényleges Spotify applikáció felületére.

Harman Kardon Omni App

Hangminőség

Az eszközök relatív magas árát figyelembe véve a szokásosnál jobb hangra számítottunk és azt meg is kaptuk. Az Omni 10+ méretét meghazudtoló, testes és energikus basszusokat produkált kb. 16 négyzetméteres teszthelyiségünkben. Az Omni 20+ mérete alapján nem szabad azt gondolni, hogy basszusokkal önti majd tele a szobát. Ami azt illeti, a nagyobb testvér szerényebb erővel kezelte az alsó frekvenciákat, viszont a középmagas hangjai (beleértve az éneket, cintányért stb.) tisztábban, részletesebben jelentek meg.

Harman Kardon Omni 10+ hangrendszer

A Harman Kardon a HARMAN International cégcsoporthoz tartozik és kellően gigantikus kutatási/fejlesztési háttérrel rendelkeznek ahhoz, hogy a termékeiknek (a gyártási és anyagi lehetőségekhez mérten persze) fülbemászó hangot kölcsönözzenek. Mire gondolunk konkrétabban? Az Omni 10+ és Omni 20+ hangját lehet elemezni, de felesleges, hiszen egyértelműen nem a hifi kategóriába férkőznek, ettől függetlenül a karakterükben megtalálhatók mindazon jellemzők, amik kellemes, hosszútávon hallgatható élményt eredményeznek. Sokat tapasztalt fülünk mindkettőn érzékelte, hogy a hangrendszerek processzora által feldolgozott jel alapos EQ-kezelést kap, hogy picit meleg, dinamikus legyen kis hangerőn is, ugyanakkor intenzívebb járatás mellett se legyen túlzottan harsány (megjegyezzük, hogy önmagában egy Omni hangrendszer sem képes visszaadni a sztereó komponensek térhatását, sőt, szórásuk erősen pontszerű, de ha rendelkezünk mondjuk két Omni 10+ gömböccel, akkor már egész méretes hangmezőt hozhatunk létre). Felbontásuk, ahogy előbb említettük, a kifinomultabb (és persze többszörösen drágább) hifi rendszerekkel nem volt összemérhető, de Spotify jellegű műsorokhoz bőven elegendőnek találtuk és nem a hiányzó részleteket keresgéltük. Jól kiemelték az éneket és az alsó frekvenciákat is egész ügyesen kezelték (az Omni 10+ esetében őszinte döbbenettel figyeltük a mélyhangok erejét), az összképre kissé digitális ízvilágot helyeztek, de multiroom zónajátszóknál ez bocsánatos jelenség.

Harman Kardon Omni 20+ hangrendszer

Végszó

Az Omni 10+ és Omni 20+ ideális alternatívát jelenthetnek azoknak, akik a házépítésen már túlléptek, a mikro hifi rendszerekhez képest valami letisztultabb és kisebb után kutatnak és 2-3 zónánál nem akarnak többet, de mindenképpen vágyakoznak valamilyen multiroom megoldás után. Akár féltucat szobát is megtölthetünk elméletileg a kis gömböcökkel, de az applikáció kissé kiforratlan kialakítása miatt a használat akkor már bonyolulttá válhat. Mindenesetre kellemes hangot kaptunk, letisztult dizájnnal, tehát mint mindig, a leendő tulajdonosnak most is a személyes meghallgatást követően érdemes mérlegelnie.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.