Harman Kardon Enchant 1300 soundbar és Enchant Sub mélyláda teszt

2019. május 8., szerda, 06:10

Harman Kardon HK audio hangfal hangszóró hangrendszer soundbar soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt Harman Kardon soundbar Harman Kardon hangfalszett Harman Kardon hangrendszer

Az elmúlt időszakban sorra érkeztek az újabbnál újabb soundbar-ok (ez akár hangprojektor is lehetne, de maradunk a gyártója által alkalmazott megnevezésnél) szerkesztőségünkbe, aminek nagyon örülünk, mert töretlen lendülettel fejlődik ez a közkedvelt fajtája az otthoni szórakoztató elektronikáknak. Mozizásra már sok hasonló verzió előtt fejet hajtottunk, de szinte reményt vesztve várjuk azt a típust melynek zenei képességei is megütik egy olcsóbb sztereó rendszer szintjét. Talán a Harman Kardon Enchant 1300 képes lehet rá? Erre is kerestük a választ.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar és Enchant Sub mélyládaHarman Kardon Enchant 1300 soundbarHarman Kardon Enchant 1300 soundbarHarman Kardon Enchant 1300 soundbarHarman Kardon Enchant 1300 soundbarHarman Kardon Enchant 1300 soundbarHarman Kardon Enchant 1300 soundbarHarman Kardon Enchant 1300 soundbar hátlapHarman Kardon Enchant 1300 soundbar csatlakozókHarman Kardon Enchant Sub mélyládaHarman Kardon Enchant Sub mélyládaHarman Kardon Enchant Sub mélyládaHarman Kardon Enchant 1300 soundbar és Enchant Sub mélyládaHarman Kardon Enchant 1300 soundbar

A lélektani határon

Örök dilemma a vérbeli házimozi és az igényes sztereó zenehallgatás közti kompromisszumok megkötése, hiszen egy olcsóbb klasszikus házimozi rendszer már értékelhető teljesítményt nyújthat filmjeinkhez, míg zenék visszaadásában sajnos elég gyengék. Ellenben aki zenékben vár el minőségi ugrást, annak felesleges lenne vagyonokat költeni egy high end házimozi rendszerre, hiszen egy igényes sztereó rendszer a töredékébe kerülhet és drasztikus különbségeket is eredményezhet.

Többször megfordult már a fejünkben, hogy sokaknak nagyon jó megoldást nyújthat egy komolyabb soundbar/mélysugárzó kombó, és mellé egy visszafogott árú sztereó rendszer, mellyel lényegében egy költséghatékony megoldást találtunk mindkét problémára, bár tény, hogy nem minden soundbar-nál fognak hátulról is repkedni a golyók. Utóbbinak feltétele az is, hogy a szobának bőségesen legyenek hangvisszaverő felületei.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar és Enchant Sub mélyláda

A költséghatékonyság természetesen idézőjelben értendő, hiszen tesztalanyunk összértéke meghaladja a félmillió forintot, ám ezzel a soundbar kategórián belül nagyon magasnak számít, ami természetesen a hangzásában is megmutatkozik. Ez az az értékhatár, ahol már érdemes elgondolkodni, hogy egy csúcs soundbar-ral egészen jó mozis hangzást érhetünk el, ugyanakkor ezzel az összeggel már egy komplexebb és fejleszthetőbb, de még alapszintű házimozi rendszerbe is beleugorhatunk. Természetesen a vezeték nélküli működés és a kompakt méret miatt is összehasonlíthatatlan a két lehetőség, de ettől függetlenül itt már érdemes lehet és kell is mérlegelni.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

Ami biztos, hogy a Harman Kardon Enchant 1300 elképesztően gyönyörű darab. A külső jegyek már magukban is hűen tükrözik a felső kategóriás árat és akkor még a belsővel és a tudással nem is foglalkoztunk. A több mint egy méteres hangrúd szép selyemfényű felületével nagyon elegáns, igényes és minimál stílusú. Felső részén a legszükségesebb vezérlő gombok találhatóak, elöl pedig kizárólag egy nem túl nagy, de annál jobban olvasható LED kijelző fényei szűrődnek át a takaró selyem rostjai között.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

Mögötte bújik meg a 13 hangszóróból álló készlet, melyből két magassugárzó a hangrúd oldalán kb. 45 fokos szögben, egy tölcsérből szolgáltatja a térhangzáshoz szükséges hangokat.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

További egy magassugárzó néz középen az arcunkba, a maradék tíz pedig olyan teljesítményű mélyközép sugárzó, ami elvileg mélyláda nélkül is élvezetes élményt kínál. Az ilyen elveket mindig szkeptikusan kezeljük, de mindenestre bíztató a hangrúd súlya és a hátul tátongó három reflexnyílás is. Ugyanitt találhatóak a 4K kompatibilis HDMI csatlakozók (közülük egy ARC), egy optikai, egy USB A és egy AUX aljzat a külső források részére. A fizikai perifériákon felül természetesen rendelkezésre állnak a vezeték nélküli lehetőségek is, mint a v4.2 Bluetooth illetve e Google Home segítségével a Chromecast és ezen keresztül számtalan streaming szolgáltatás.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar csatlakozók

A rendszer központi agya tehát nagyon sok kecsegetető tulajdonsággal csigázta a fantáziánkat, de mielőtt a lecsóba csaptunk volna, kicsomagoltuk a "potyautast" is a Harman Kardon Enchant Sub formájában, elvégre így lehetett teljes a rendszerről alkotott összkép.

Harman Kardon Enchant Sub mélyláda

Az Enchant Sub-ról már korábban is ódákat zengett a sajtó és a közvélemény is, de mi a saját érzékszerveinkre bízzuk inkább a valós megítélést. A hangrúddal tökéletesen megegyező dizájn, makulátlan kivitelezés és jókora méretek köszöntek ránk a kicsomagolás után. Közel 15 kg-os súlya sem kifejezetten az átlag soundbar mélyláda kategória, bár ez a 25,4 cm-es hangszóró jelenlétében nem is meglepő. Vezeték nélküli működésének hála, lényegében bárhova el lehetne tűntetni a lakásban, ahol akad egy szabad konnektor, hiszen a hangrúddal való együttműködés mindössze egy-egy párosító gomb lenyomásával jön létre, és másodpercek alatt kész ez a gyönyörűség a dühöngésre. Természetesen olyan helyet kell keresni a szubláda számára, ami a hangzást illetően is megfelelő, ezt kísérletezéssel lehet megtalálni.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

Működés közben

Tesztünk első felében az Enchant Sub beiktatása nélkül indultunk, mert egy ilyen képességekkel rendelkező készülék, önmagában is meg kell, hogy állja a helyét. A beüzemelést követően a két legfontosabb lépés a Google Home alkalmazásban aktivizálni az Enchant 1300-at, majd a Multibeam kalibrációt elindítani és a rendszer máris "raceready".

Sokféle szobaakusztikai kalibrációt csináltunk már végig életünkben, de ez valami elképesztő fejlesztés. Nincs szükség fejmagasságban elhelyezett mikrofonnal végig lambadázni a szoba 5-7 pontján, csak egyszerűen hosszan nyomni a távvezérlőn a kalibráció gombot és ennyi. A kijelző visszaszámol, a hangrúd néhány másodperc alatt körbe "puttyogja" a környezetét majd közli velünk, hogy ideje lenne elkezdeni használni is őt, ha már így összejöttünk.

A zenék birodalmában

Az Enchant 1300 ugyanabban a protokollban részesült, mint minden nálunk megforduló sztereó komponens, kezdve az akusztikus zenék minden általunk kedvelt verziójától, továbbhaladva a rock és pop zenéken át egészen az elektronikus kedvenceinkig.

Ami azt illeti az első pillanatokban azonnal igazolódott az a tény, hogy az Enchant 1300 nem véletlenül kerül annyiba, amennyibe és nem egy jól sikerült marketing miatt magasztalja mindenki. Soundbar viszonylatban elképesztően jól zenélt ez a fekete szépség. Az oldalsó hangszóróknak hála konkrétan sztereó hatású a rendszer, olyannyira, hogy a széleken elhelyezkedő hangokat valóban a szoba falai felől hallottuk. A térleképzése tehát magasan túlmutatott a hangrudak képességein, de hangzásban legfeljebb csak jobb volt azoknál. Hihetetlen basszusokra képes a tíz darab kisméretű mélyközép sugárzó a maga nemében (71 Hz) de a fizika az fizika, és az is marad. A középső frekvenciák nagyon hatásos, tiszta és életteli ének és hangszer hangokban jelentek meg, minden pillanatában ott volt az a mesterkélt karakter, ami miatt a valósághű visszaadástól továbbra is távol maradt a rendszer. Amíg az akusztikus muzsikák diszkrétebb verzióit hallgattuk, meglepően jól teljesített önmagában az Enchant 1300, de abban a pillanatban, hogy egy nagybőgő vagy dob basszusait kellett volna visszaadni, már mélysugárzóért kiáltott a rendszer. Ezért beüzemeltük.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

Az Enchant Sub erejét az amúgy makulátlan kivitelű távvezérlőről tudtuk kordában tartani, amire a közel 30 négyzetméteres szobában szükség is volt. A dinamikus, dögös zenék sokkal jobban álltak az Enchant párosnak, és ekkor már a kissé túlzónak mondható magastartomány sem volt zavaró, amit a hangszeres zenéknél tapasztaltunk. Legtöbb esetben a mélysugárzó -6-tól +6-ig terjedő jelszintjét -1 és -2 között kellett tartanunk, mert olyan mennyiségű basszust kaptunk, ami szinte már sok volt. Az Enchant Sub karaktere lenyűgöző volt. Nyoma sem volt a jellegzetes "olcsó" soundbar-os műanyag dobozhangnak, egyszerűen csak áradt belőle a tiszta, erőtől duzzadó pincemély basszus. Ennél a pontnál kalapot emeltünk, és teljes mértékben egyetértettünk a rendszert méltató korábbi hírekkel.  Elektronikus zenéken egyszerűen fergeteges volt a páros. Kristálytiszta és bivalyerős ütemekkel telt meg a helyiség, olyan bődületes mélyhangokkal, amik nem csak a kanapét, hanem a belső szerveinket is megremegtették. Az előre beprogramozott hangzásképek közül egyértelműen a Music állt a legjobban a zenéknek, tehát a mérnökök érezhetően jól idomították a DSP-t.

Harman Kardon Enchant Sub mélyláda

Ha már mozi legyen kövér

Ennél a résznél már komolyabb elvárásokkal ragadtuk meg a távvezérlőt, elvégre egy, a maga kategóriájában csúcsminőségű házimozi alkalmatosságról volt szó.

A Multibeam kalibráció és a térhangszórók jelenlétének igazolására itt sem kellett sokat várni. Egyszerűen nem hittük el, hogy hogy a fenébe kerültek a szoba bizonyos részeibe olyan hangok, amik valójában négy méterrel előttünk, középről szóltak! A Movie beállítás tökéletes választásnak bizonyult, a párbeszédek és az akciójelenetek középről kiemelve, míg a környezeti zajok vagy zenei betétek tökéletesen elfoglalták helyüket a térben. A robbanások ereje az Enchant Sub segítségével valóban elemi erejű volt. A már klasszikusnak mondható tesztjelenetkben (John Wick) amikor Mr Wick minden dühét a pince padlójának feltörésében éli ki, konkrétan libabőrt eredményezett. A basszusok ereje, a kalapács éles, brutális erejű csattanása a betonon egyszerre remegtette meg a dobhártyánkat és a szoba ablakát is. Teljesen lesötétített szobában ember nem mondta volna meg, hogy miből jön ez a bődületes hang. Ahogy azt a házimozizás íratlan törvényei kimondják, a Harman Kardon Enchant páros kizárólag a filmek eredeti, angol nyelvű, nagyfelbontású hangsávjain tudta megvillantani igazi tudását. Teljesen mindegy volt, hogy milyen filmet néztünk rajta, a nyálas romantikus andalgástól a golyózáporban úszó háborús, a világot is felrobbantó zúzásig, mindent élveztünk a Harman Kardon Enchant rendszerrel. Próbáltunk rajta fogást találni, de a néhány hetes használat során nem sikerült. Egyszerűen beleszerettünk.

Harman Kardon Enchant 1300 soundbar

Összegzés

A Harman Kardon az Enchant 1300-zal került eddig a legközelebb ahhoz, hogy önmagában egy hangrúddal is megfelelő zenei vagy filmélményt nyújtson. Tudása, szolgáltatáscsomagja, és nem utolsósorban rendkívül igényes kivitelezése miatt, kategóriájában abszolút felső kategóriás termékről beszélhetünk. Aki nem kívánja (vagy kívánja, de az asszony kiporolná a hátsóját) surround és Atmos hangsugárzókkal telepakolni a nappalit, de mégis mozi élményre vágyik, annak pillanatnyilag nem tudunk jobb alternatívát ajánlani. 300 000 Ft-os árcetlijével bizony le is kell valamit tennie az asztalra, és meg is teszi, de véleményünk szerint, aki igazán komplex élményre vágyik, az nyúljon a zsebébe és tegye mellé az Enchant Sub-ot mert ketten együtt hihetetlen teljesítményre képesek, ha filmekről van szó. Zenei képességit tekintve is kimagaslik vetélytársai közül, de a szimfonikus, jazz, blues, vagy hasonló finom, hangszeres felállásokat még mindig inkább egy sztereó rendszere bíznánk, de ha hip-hop, pop, vagy húzósabb elektronikus zenékkel kínáljuk meg, bizony kellemes meglepetésben lesz részünk. Na meg a szomszédoknak is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.