Harman Kardon Citation Tower multiroom hangfal teszt

Hallgatható lifestyle

2019. június 30., vasárnap, 22:40

audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Harman Kardon Bluetooth hangszóró hangfal teszt multiroom rendszer multiroom hangrendszer multiroom hangszóró multiroom hangfal Harman Kardon hangfal Harman Kardon hangszóró Harman Kardon hangfal

A Harman Kardon kínálatában egyre nagyobb hangsúllyal jelennek meg a ma divatos és keresett lifestyle termékek a Citation széria tagjaiként. A család kisebb tagjait már volt alkalmunk kipróbálni, ezúttal viszont a legnagyobb - és egyúttal legdrágább - álló hangsugárzó látszatát keltő Tower-hez volt szerencsénk az Extreme Audio bemutatótermében.

Bevezetés

A Harman Kardon terjeszkedése az audiofil piacon túlmutató területekre, leginkább a lifestyle szériák térnyerése miatt látványos. Míg korábban inkább a belépő és középszintű audiofil igények kielégítésére kínáltak széles termékpalettát, manapság egyre inkább a modern eszközökre terelődik a hangsúly. Ez a váltás üzleti szempontból érthető is, hiszen a vásárlói igények - tömegesen - sokkal inkább az egyszerűen használható, bármilyen meglévő eszközhöz könnyen kapcsolható, a lakás díszeként is funkcionáló termékek felé tolódott. A legtöbb gyártó kínálatában ma már megtalálhatjuk azokat a lifestyle eszközöket, amik sokkal inkább a spontán zenehallgatáshoz, beszélgetésekhez, baráti együttlétek zenei aláfestéséhez jelentenek megoldást, mintsem kifinomult - és egyúttal gyakorta macerás - audiofil igények kielégítésére. A Citation széria kisebb, általunk is tesztelt darabjai esetében is sokkal inkább a könnyű használhatóságot, a funkciók tömkelegét, valamint a jól eltalált multiroom szolgáltatást találtuk előnyösnek, ami mérsékelt hangminőséggel párosult. Ugyanez elmondható más gyártók termékeiről is - egyértelműen nem a hangminőség javítása állt a fejlesztés középpontjában. Mindemellett hozzá kell tennünk, hogy az eddigiekben említett termékek megszólalása is jóval az átlagos feletti és a legtöbb zenerajongó számára kielégítő lehet, ugyanakkor a Citation Tower egyértelműen magasabb szintre emeli a hangminőséget is - azonos szolgáltatások és funkciók mellett. Nézzük tehát, mit kínál a Harman Kardon Citation Tower!

Harman Kardon Citation Tower hangfal

Kinézet, adatok

A Citation Tower hangsugárzók leginkább méretes álló hangfalnak tűnnek első ránézésre. Aztán gyorsan szembe tűnnek azok az apróságok, amik jelzik, hogy itt nem egy "egyszerű" hangdobozzal van dolgunk: a tetején kapott helyet az igényesen kialakított, színes érintőképernyő, valamint egy tápkábelt is látunk kunkorodni a talpa alatt. A Tower kizárólag párban rendelhető, a pár mindkét darabját szükséges elektromos hálózatra csatlakoztatnunk, hiszen mindkettő aktív felépítésű, beépített erősítővel. Bár dobozuk műanyagból készül, tömegük így is viszonylag nagy, a mérleg 19 kg-os értéket mutat darabonként.

Harman Kardon Citation Tower hangfal

A beépített hangszórók háromutas felépítésre utalnak, azonban ezzel kapcsolatban nem találtunk hiteles, megbízható információt. Egy 25 mm-es magas-, két 100 mm-es mélyközép- és egy 200 mm-es mélysugárzó kelti életre a Tower felé küldött zenei adatfolyamot. Természetesen a zene érkezhet WiFi vagy Bluetooth kapcsolaton keresztül is, melyeknek gyakorlatilag az összes ma elérhető szabványát támogatja a Tower beépített vevőegysége.

Harman Kardon Citation Tower hangfal

Ahogy a kisebb modellek esetében is, úgy a Tower-nél is igen egyszerű a csatlakoztatás: párosítás vagy hálózatra kapcsolódás után gyakorlatilag más dolgunk nincs. Androidos környezetben a natív zenelejátszó is támogatott, nincs szükségünk további programok telepítésére a használathoz. Ugyanakkor a teljes funkcionalitást a Google Home applikációval használhatjuk ki, erről egy korábbi cikkünkben írtunk bővebben. A Tower is képes hangvezérléssel működni, ami még kényelmesebbé teheti használatát. Funkciói közül egyet mégis érdemes kiemelni: segítségükkel akár teljes, 5.1 házimozi rendszert építhetünk ki, hiszen minden további komponens rendelkezésre áll a szérián belül és a többcsatornás megszólalás szoftveres támogatása is biztosított. Így nem szükséges külön eszközöket beszereznünk házimozi igényeink kielégítésére, hanem a Tower és további Citation termékek használatával megoldhatjuk ezt is. Ugyanakkor a Tower árkategóriájában már a megszólalás is fontos tényező, lássuk, milyen hangot kínál sztereó kiépítésben!

Harman Kardon Citation Tower házimozi hangfalszett

Meghallgatás

Tesztünket az Extreme Audio bemutatótermében végeztük el, így kaptunk képet a Tower megszólalásáról. Telefonunk csatlakoztatását követően azonnal indítottuk kedvenc zenéinket, hiszen semmilyen beállítás nem volt szükséges a lejátszáshoz. A viszonylag rövid meghallgatás során arra törekedtünk, hogy minél több stílussal, illetve többféle minőséget képviselő forrásanyaggal is meghallgassuk a Citation Towert. Rock, elektronikus és szimfonikus felvételeket is meghallgattunk MP3, FLAC és WAV forrásokból, viszont kizárólag Bluetooth kapcsolaton keresztül.

Harman Kardon Citation Tower hangfal talp

A Tower első hallásra is többet adott, mint bármelyik multiroom eszköz, amit eddig kipróbáltunk. A forrásanyag és az adatkapcsolat hiányosságaitól eltekintve korrekt hangot kaptunk, ahol már felfedeztünk olyan minőségi elemeket is, mint sztereótér, részletező képesség, megfogott basszusok. A Tower megszólalása nem a klasszikus háromutas jellemzőket mutatta, viszont minden tartományt korrektül megmutatott a zenéből. Nagy előnye, hogy volt nem válogatós sem stílus, sem forrásanyag-minőség tekintetében. Bármilyen stílus került terítékre, lifestyle eszközhöz mérten kiváló hangzást kaptunk és kifejezetten tetszett, hogy még MP3 források esetében sem ugrottak elő a zavaró hiányosságok, mint például egy magasabb kategóriás - és a forrásanyagokra emiatt kifejezetten érzékeny - hifi eszköz esetében. Természetesen nem kaptuk meg azt a hangzást, amit egy hasonló árkategóriájú hifi hangfaltól. Ugyanakkor figyelembe kell vennünk, hogy a Tower tartalmaz erősítőt és még különféle szoftveres és hardveres megoldásokat is hadrendbe állított a gyártó e készüléken belül, hogy minél gazdagabb funkcionalitású eszközt kínálhasson. Így minden további nélkül elégedettek voltunk a megszólalással is, ami már sokkal inkább hifi irányba húzott, mint a kisebb modellek esetében.

Harman Kardon Citation Tower hangfal basszreflex

Összességében kellemes, kiegyensúlyozott és kifejezetten megengedő hangot kaptunk, ami sok esetben bőséggel elegendő úgy hangminőség, mint hangerő tekintetében. Eddig nem említettük, de a Citation Tower 200 W RMS teljesítménnyel büszkélkedhet, így hangnyomásból sem szenvedünk hiányt használata során.

Harman Kardon Citation Tower hangfal

Összegzés

Tapasztalatunk a Harman Kardon Citation Tower hangfalakkal nem csupán funkcionalitás, hanem hangzás szempontjából is meggyőzőnek bizonyult. Ahogy már említettük, nem szabad audiofil képességeket várnunk ettől a modelltől - ahogy a többi lifestyle eszköztől sem - ugyanakkor kellemes hangot és kiemelten gazdag funkcionalitást kapunk, ha e termék megvásárlása mellett döntünk. Természetesen minden online streaming szolgáltatás támogatott, mint Spotify, TIDAL, stb., mindemellett nagyon egyszerűen hallgathatjuk vele telefonunkon lévő zenéinket is. Kiemelnénk az 5.1 rendszer összeállításának lehetőségét is, amit bár nem tudtunk kipróbálni, a komponensek összessége ismeretében igen bizakodók vagyunk e tekintetben is. Azoknak ajánljuk a Citation Tower-t, akiknek fontos, hogy egy esztétikus, komoly tudással rendelkező lifestyle eszköz álljon rendelkezésükre filmnézéshez, baráti összejövetelek, beszélgetések háttérzenéjéhez, sőt, akár zenehallgatáshoz is.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.