Harman Kardon Citation MultiBeam 700 soundbar teszt

2021. március 2., kedd, 11:25

Harman Kardon HK audio hangfal hangszóró hangrendszer soundbar soundbar teszt hangfal teszt hangrendszer teszt Harman Kardon soundbar Harman Kardon hangfalszett Harman Kardon hangrendszer

A Harman Kardon nem akart belenyugodni abba, hogy egy soundbar csak a tv hangját javítsa fel, így megálmodta Citation Bar nevű hangrúdját, mellyel egy komplex otthoni hangrendszer részévé válhatott. Borsos ára miatt nem mindenki számára lehetett kedvenc, de erre megérkezett a megoldás. A Harman Kardon Citation MultiBeam 700 garantálja a gyártótól megszokott hangminőséget, sok okos funkciót és egy lényegesen barátságosabb árcédulát.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbarHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbarHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbarHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbarHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar távvezérlőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelzőHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbarHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar hátlapHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar hátlapHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbarHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar SUB S mélyládaHarman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar SUB S mélyládaHarman Kardon Citation SUB S mélyládaHarman Kardon Citation SUB S mélyládaHarman Kardon Citation SUB S mélyláda hátlapHarman Kardon Citation Multibeam 700 AppHarman Kardon Citation Multibeam 700 AppHarman Kardon Citation group

Kis Citation, vagy okosított Enchant?

Ami azt illeti, mindkettő. Ahogy a Harman Kardon Citation MultiBeam 700 kikerült a csomagolásából, hirtelen elbizonytalanodtunk. A végeiben elhelyezett, szögben előre döntött tölcséres magassugárzók pontosan olyanok, amiket az Enchant 1300-ban annyira szerettünk, de a hangrúd tetején hamar megtaláltuk a jellegzetes Citation kijelzőt, ami tisztázta a helyzetet. Eddig biztató jelek! Bár egy multiroom hangsugárzóról beszélünk, egy távvezérlő is helyet kapott a csomagban, aminek nagyon örültünk. Na, nem azért mert ennyire analógok vagyunk, hanem mert még mindig a leggyorsabb és legkényelmesebb módja bizonyos funkciók végrehajtására, bár ezen az irányítón tényleg csak a legfontosabb gombok kaptak helyet.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar

Közelebbről szemlélve a Mutibeam 700-at, majdnem akkora, mint az Enchant 800, egy nagyon igényes szürke szövetbe csomagolva. Csak az igényesség miatt említjük meg, hogy ez nem is akármilyen textil, hanem a világhírű Kvadrat nevű dán vállalat anyaga, amely a világ legnagyobbjaihoz köthető, pl, a B&O-t is beleértve, ha csak audio vonatkozást keresünk. A szürke (vagy fekete) szövet mögött összesen 7 db hangszóró (5 db mélyközépsugárzó előre, 2 db magassugárzó oldalra) és egy 210 W összteljesítményű D osztályú erősítő felel a kellő mennyiségű és minőségű meghajtásról.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar hátlap

A Citation MultiBeam 700 hátoldalán igen szegényes látvány fogadott minket, bár a legfontosabb csatlakozókból akad 1-1 db. Igen sajnos ennyi. A HK olyannyira bízik az erős WiFi hálózatokban, hogy már Ethernet aljzat sincs a készüléken, egy HDMI (ARC), egy optikai és egy analóg 3,5 mm-es AUX Jack bemenet pedig minden, amin keresztül külső egységeinket ráköthetjük. Nem túl sok, de a 79 cm-es szélesség mellett érthető kompromisszum.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelző

A felső részen található a már jól ismert "Citation" érintő kijelző. Nos, csak hogy itt is sírjunk kicsit, ez lényegében egy kivételesen okos, sok mindent tudó, és nagyon jól kinéző vezérlő panel, ami legfeljebb a hátlapon lehetne még rosszabb helyen. Mivel semmiféle más gomb nincs a MultiBeam 700-on valóban minden hangbeállítást, Spotify, vagy egyéb kedvenc lejátszási listát, esetleges hang-kép elcsúszás korrekciót, eszközpárosítást, és még jó néhány funkciót érhetünk el itt. Ugyanitt látható egy pazar hangerősáv is, illetve sok hasznos információ, amiből persze semmit nem látunk onnan, ahonnan a tévét nézzük. Hogy mi az, amit viszont látunk? Néhány fel- és eltűnő LED pöttyöt a hangrúd elején. Pompás. Legalább az Enchant front kijelzőjét belerakhatták volna, ami kiírta szép nagy betűkkel és számokkal a legfontosabb infókat. Szerencsére a távvezérlőn ott van a basszus és surround hangzások gombja, de csak a fülünkre hagyatkozhatunk, hogy éppen melyik vagy milyen szinten szól, tehát ez igényelhet némi megszokást.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar kijelző

Használat közben

Ahogy már említettük, a Harman Kardon-nak komolyabb tervei vannak a MultiBeam 700-zal, mintsem hogy egy egyszerű soundbar legyen. Ez egy valódi térhangzású okos eszköz, mely egy komplex multiroom rendszer része lehet, és nem mellesleg igen komoly házimozi hangzásra is képes. Az elhelyezésekor, sőt már akár a megvételekor is nagyon fontos szempont, hogy az oldalsó hangszórói miatt semmiképp sem zsúfolhatjuk be egy polcra! Ugyanígy fontos, hogy ha van rá mód, mindkét irányban kb. azonos távolságra legyen valamilyen visszaverő felület is. Optimális, ha 1,5-4,5 m-en belül akad egy fal, bútor, panel, vagy bármi, amit fel tud használni visszaverő felületként. Ha ez megvan, akkor egy stabil WiFi, egy Google Home regisztráció (vagy meglévő rendszer) és indulhat a banzáj.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar távvezérlő

A Google App továbbra is gyorsan és hatékonyan fogadja az új "csoporttagokat" így a MultiBeam 700 beüzemelése 1-2 perc volt tokkal vonóval. A kalibrációs szoftver pár pillanat alatt körbe puttyogta a szobát és lényegében ennyi teendőnk volt vele. A vezeték nélküli kapcsolatoknak hála, mint az AirPlay, a Chromecast vagy a Bluetooth, több mint 300 zenei szolgáltatás érhető el akár Android, akár iOS rendszerekből. A hangvezérlés továbbra sem ért magyar nyelven, de németül és angolul biztosan. A multiroom rendszer a Google applikációval és hangvezérléssel is nagyon jól működött, néha még a bizonytalan kifejezésekre is jól reagált.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar

Ahogy már említettük, az érintésre érzékeny OLED kijelző valóban gyönyörű, könnyen kezelhető és logikusan van felépítve. A számunkra fontos beállítások elvégzése után elfoglaltuk helyünket és szokásos módon néhány zenével indítottunk.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 App

Több platformot is használunk ilyenkor (Spotify, Mixcloud, Soundcloud stb.) és csak kisebb arányban erőltetünk soundbar-on audiofil muzsikákat, bár ami azt illeti, ezen még olyanok is kellemesen szóltak. Megdöbbentő, hogy egy 79x6,5 cm-es házból a HK mennyi basszust tudott előcsalni, bár ebben szerintünk ők az egyik legjobbak. Olyan felhasználók, akik esetleg panelban, társasházban laknak, főleg vájtfülű és gyenge idegzetű szomszédokkal, bőségesen elég lehet önmagában a hangrúd. A hangkép egységes, kellemes, egy pillanatig sem zavaró karakterű. Nagyon szépen lekerekített, cseppet sem csörömpölő "szoundbáros" magas frekvenciák kísérték végig a telt és erőteljes középtónusokat. Bár kategóriájának egyik legjobb mélytartományával büszkélkedhet, mégis inkább az ének, fúvós vagy húros hangszerek hangja illetve a magasabb frekvenciájú ütősök előnyeit tudta igazán érvényesíteni. Leginkább a könnyed jazz világa volt élvezhető a komolyabb zenék közül, mint Norah Jones, Gregory Porter stb, de ahogy szintén a diszkrétebb elektronikus (Daft Punk, Eskmo, Etherwood) vagy rock zenék (RHCP, Metallica, Faith No More) kerültek terítékre, nagyon élveztük az előadást. Szerencsénkre a szobánkban megoldható a szimmetrikus elhelyezés, így jobbra és balra is kb. 2-2 m távolságról verődött vissza a hang, és ezzel meglepő "sztereó" jelleget varázsolt maga köré. Amennyiben valakinél nincsenek szomszéd/asszony/gyerek jellegű korlátok, úgy filmekhez nagyon melegen, de még zenékhez is javasoljuk a Citation SUB S fedőnevű mélysugárzó bevetését.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 App

Szerencsékre nem a levegőbe beszélünk, mert a forgalmazó volt olyan kedves, és szettben küldte a cuccot, és ami azt illeti, egy pillanatig sem szabad sajnálni rá azt a 130 000 forintot, vagy esetlegesen egy pár háttérsugárzót. A SUB S lényegében egy összenyomott Enchant SUB, amiről csakis a legjobbakat mondhattuk eddig is. Messze az egyik, ha nem legjobb hangú mélysugárzók a soundbárok között.

Harman Kardon Citation SUB S mélyláda

A MultiBeam 700 igazi vadászterülete természetesen továbbra is a mozi maradt, így ott nyúztuk a legtöbbet. Mivel saját referencia soundbar-unk egy Harman Kardon Enchant 1300 szett, mondhatni magasan volt a léc, de azt is szem előtt tartottuk, hogy itt a komplett rendszer kerül annyiba, mint amennyibe az Enchant 1300 hangrúdja. Örömmel konstatáltuk, hogy a teljesítménye azonban korántsem a fele a nagy testvérnek. A szokásosnak mondható filmeket egytől egyig remekül prezentálta a Citation MultiBeam 700, olyannyira, hogy néha azon is elgondolkodtunk, hogy mellette a kétszeres árú Citation Bar vajon mennyire rúghat labdába? Természetesen csak viccelünk, de erőben és komoly megszólalásban felülmúlta az elvárásainkat a kis Citation. Akár John Wick dübörgő akciójelenetei, a Whiplash fergeteges dobszólói vagy csak a Guardians of the Galaxy (Galaxis Őrzői) igazi pop klasszikus betétdalai mentek, élvezetes, tiszta, telt és erős hangzást varázsolt a szobába a MultiBeam 700. Az éles csattanások, pisztolylövések talán nem voltak annyira masszívak és erősek, mint a nagyobb testvéreknél, de némi teljesítmény hiányt lazán elnézhetünk, ha figyelembe vesszük a rendszer értékét.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar SUB S mélyláda

Apró, de annál zavaróbb negatívumként, meg kell jegyeznünk, hogy a hangrúd olykor-olykor elhallgatott (sajnos rendszeresen, bár random időközönként), majd az elülső LED-ek néhányat villogtak és magától visszatért a hang pár másodperc után. Nem igazán jöttünk rá a hiba okára, ahogy arra sem, hogy a HDMI ARC miért nem váltott bekacsoláskor automatikusan a soundbar-ra, és kellett a tv menüjében ezt rendszeresen megtennünk. Ilyet az Enchant-nál vagy a Citation Bar-nál sosem tapasztaltunk, ezért reményeink szerint egyedi esetről lehet szó, vagy egy szoftverfrissítéssel megoldódhat később a jelenség.

Harman Kardon Citation Multibeam 700 soundbar

Összegzés

A Harman Kardon Citation MultiBeam 700 soundbar nagyon praktikusan ötvözi a Citation készülékek széleskörű tudását az Enchant soundbar-ok átlagon felüli hangzásával. Kompakt méreteivel, impozáns külsejével nehéz elképzelni olyan környezetet, amiben ne mutatna jól, de arra figyelni kell, hogy ne szorítsuk bútorok közé. Megfelelő helyen sztereó rendszer jellegű térhangzásra, meglepő dinamikára és telt igazi házimozis hangzásra képes, de ahogy a legtöbb soundbar esetében, egy mélyláda, vagy akár egy pár háttérsugárzó bevetését mindenképpen javasoljuk a teljes élvezethez. Ár/érték arányban kiemelkedő, és bár sajnos akadtak problémák a működés során, feltehetően egyedi esetről beszélhetünk, így nyugodt szívvel merjük Ajánlott Vétel címkével jutalmazni.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.