Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró teszt

Bödönke bekeményít

2021. február 9., kedd, 17:00

audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Harman Kardon Bluetooth hangszóró multiroom rendszer multiroom hangrendszer multiroom hangszóró multiroom hangfal Harman Kardon hangfal Harman Kardon hangszóró

A Harman Kardon Citation 200 izgalmas hibrid hangrendszer azoknak, akik kényelmes és modern megközelítésből valósítanák meg az otthoni zenehallgatást. Kiegészítve néhány (akár) út közbeni átütő hangélménnyel, mivel Kvadrat textil külseje alá még akkumulátornak is jutott hely.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation 200 multiroom hangszóróHarman Kardon Citation hangfalcsalád

A Citation, és ami mögötte van

A legtöbb átlagfelhasználónak nem sokat mond egy otthon beüzemelt, hangfalakból és készülékekből összeállított hifi rendszer. Illetve bizonyára tudják, hogy mit látnak, csak éppen nem sok hasznát veszik, mert túl sok a gomb, a "CD pedig már a múlté". Ezzel nem szeretnénk megsérteni azokat, akik mai napig gyűjtik a nosztalgikus érzéseket kiváltó korongokat, de tény, hogy világunk változik. Az „okos” eszközök térhódításával szokványossá vált, hogy gombnyomásra, jobban mondva érintésre elénk táruljon, amit óhajtunk. Ez az állítás persze nem örök érvényű, például egy köteg húszezres nem fog az égből pottyanni. De ha van a zsebünkben hat bankegy Deák arcképével, abból már olyan intelligens hangrendszer is vásárolható, mint a Harman Kardon Citation 200.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

A Citation termékcsalád háttérzenei és házimozi célra egyaránt alkalmas "egydobozos" hangrendszerekre épülő ökoszisztéma. Nem titkolt célja alternatívát képezni olyan megoldásokkal szemben, mint mondjuk a Sonos. A Harman Kardon sorozatának (a népszerű multiroom gyártókhoz hasonlóan) egyik kellemes adottsága, hogy nem feltétlenül kell azonnal minden kiszemelt zónába (nappali, háló, konyha stb.) megvásárolni a hangrendszert. Fokozatosan, lépésekben is lehet, ha a felhasználó így dönt, mivel mindegyik eszköz teljesen önálló hangrendszerként is funkcionál. A beüzemeléshez nem kell CAT kábeleket a falba húzni, nem kell installációs szakember sem. Ideális esetben csak 1-2 percet igényel, amíg átlépkedünk a Google Home varázslón és utána szólhat a zene.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Főbb adottságok

A kétutas hangszóró készlettel és 50 W RMS teljesítményű erősítővel feltöltött Citation 200 fő extrája a többi testvéréhez képest, hogy egy beépített 4800 mAh kapacitású lítium-ion polimer akkumulátor is rejtőzik benne. Ennél fogva szinte bárhol megszólaltatható, ahol nem szakad az eső és rendelkezésre áll egy Bluetooth-képes forráseszköz. Utóbbi segítségével akkor is kihasználható a Citation 200, ha nem csatlakoztatták semmilyen WiFi hálózathoz.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Az eszköz tehát elektromos hálózat nélkül is képes zenét biztosítani akár 8 órán keresztül, töltése pedig USB-C porton keresztül történik, ezáltal nem kell még egy féltéglányi műanyag kocka töltőt cipelni vele, mint például a korábbi JBL Xtreme esetében. IPX4 cseppálló kivitelének köszönhetően nem fog ki rajta, ha például néhány esőcsepp ráhullik. Emellett Google Home, illetve Google Asszisztens funkciókat kínál (sőt, még AirPlay-t is), tehát ugyanúgy lehet "beszélgetni" vele, mint korábban tesztelt 500-as testvérével.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Küllem

A Harman Kardon Citation 200 egy relatíve kompakt és masszív, 2,85 kg tömegű, Kvadrat textillel bevont henger-szerű (szerkesztőségi beceneve Bödönke lett) formájú hangrendszer. Műanyag tetőlapján öt nyomógomb, töltöttség/állapotjelző LED-ek és beépített mikrofonok nyílásai láthatók. Aljába menetes rögzítőt süllyesztettek (vélhetőleg opcionális fali tartót is fognak hozzá gyártani), illetve gyorscsatlakozóval egy külön megvásárolható dokkolóban is elhelyezhető, így megspórolva az USB-C kábel dugdosását.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Hátul, az USB-C aljzat két oldalán WiFi gomb és mikrofon tiltó kapcsoló segíti a felhasználót. Az elülső oldalon, a Kvadrat textil mögé rejtett "szokásos" Google Home fények is látszódnak, amikor az eszköz aktív. Végül, de nem utolsósorban a mobilitás könnyítése érdekében egy műbőr pántot is applikáltak a házra, így kistáskához hasonlóan vihetjük magunkkal.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Használat közben

Köszönhetően a Google Home keretrendszer fejlettségének, a Citation 200 konfigurálása perceken belül levezényelhető. Ehhez csupán egy okostelefon és otthoni, helyi WiFi hálózat szükséges. A telefonon keresztül automatikusan megtörténik a hálózati szinkronizálás. Megadhatunk egy nevet a Citation 200 számára (például dolgozószoba) és innen kezdve minden helyi hálózathoz csatlakozó fél számára látható, vezérelhető lesz, mint audió zóna.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Amit a korábbi nagytestvérénél negatívumként megemlítettünk, továbbra is aktuális: még nem tud a Google magyarul, ezért mi is leginkább angolul tudtunk csak társalogni vele. Ettől függetlenül a mesterséges intelligenciával történő diskurzus továbbra is mókás élmény (épp úgy, mint a Siri vagy a Bixby használata). Akiket frusztrál a bekapcsolt mikrofon és az esetlegesen lehallgatott beszélgetések, annak hasznára válhat a fentebb említett mikrofon tiltó kapcsoló. Ilyenkor narancssárgára váltanak a Citation 200 "Google fényei" és minden bekapcsoláskor figyelmeztet, hogy a mikrofonja inaktív.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Az akkumulátor üzemidő jónak mondható olyan értelemben, hogy akár egy egész éjszakás házibulira is elegendő. Persze a papíron közölt 8 óra intenzív terhelés esetén lecsökkenhet 6-7 órára, de nincsen ez másképpen más hordozható hangrendszer esetében sem. Tetszett a beépített (és villámgyorsan megtalálható) Bluetooth megléte. Így a saját WiFi hálózatunkon kívül, tetszőleges helyszíneken is élvezhettük a Citation 200 képességeit, illetve ismerőseink is gondtalanul párosíthatták vele okostelefonjaikat.

Hangminőség

A Citation 200 kicsit olyan, mintha egy felére redukált Citation 500 lenne. Így szinte pontosan azt a hangkaraktert hozta, amellyel nagyobb testvérénél találkoztunk: ütős, zúzós basszus, eleven és határozott középső frekvenciák. A magashangokon érezhető volt némi digitális tömörség és lerakódás, de ezzel együtt a mérethez képest hihetetlenül lendületes, energikus hangrendszert hoztak össze a Harman Kardon tervezői.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

A fizikai korlátokat némileg meghazudtolta a trükkös hangszóró tervezés, amelynek gyümölcse, hogy közepes terhelésen (azaz olyan hangnyomás mellett, amely az emberi beszédet még nem nyomja el) meghökkentően erős és gazdag mélyhangokat volt képes kiadni a hangrendszer. A benne lévő DSP úgy manipulálta a basszusokat, hogy szolid, háttérzenei bevetéseken is testesebbnek tűnt a Citation 200. Értelemszerűen magasabb terhelésen a basszus már nem tudta (nem is próbálta) követni a magasabb hangnyomásra való igényünket.

Tehát a Citation 200-nak nem célja, hogy eszelősen magas hangerőt biztosítson (arra ott van az Citation 500-as modell). Ezzel együtt megjegyezzük, hogy 20 négyzetméteres helyiséget erőlködés nélkül betöltött kellemes basszusokkal és részletekkel. Valamint egy alkalmi házibuli alatt is rábíztuk a zenei aláfestést és senki nem panaszkodott a hangerőt illetően (egyszer még le is kellett halkítani, mert átszólt a szomszéd). Meglepően magabiztos ütemeket adott Post Malone, Netsky és Travis Scott slágereinek.

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

A szórás kifejezetten jó olyan értelemben, hogy kb. 160 fokos szögben a legtöbb magas frekvenciás részletet épp olyan intenzíven és markánsan lehetett érzékelni. Ugyanakkor a Citation 200 monó/egycsatornás hangrendszer, ezért önmagában nem képes sztereó tér létrehozására és virtuális színpad érzetének megteremtésére. Magas terhelésen keménnyé és élessé válhat, ezért csak ismételni tudjuk, hogy közepes terhelésen mutatja legkellemesebb arcát.

Alternatívák

Bőven lehet csemegézni "egydobozos" multiroom hangrendszerekből, ám a Google Asszisztens és Google Home integráció jelenleg még nem annyira elterjedt. A Citation 200-nak tehát ez viszonylagos nyerő kártyája épp úgy, mint a könnyűzenékkel bravúrozó Harman-hangzás. Annak függvényében, hogy a felhasználó mennyivel szeretne több-kevesebb extrát, vagy mennyit hajlandó rákölteni, a Bose/Sonos/Yamaha kínálatában egyaránt előfordulnak esetleges alternatívák, valamint akusztikus zenével picivel finomabb élményt nyújthatnak az Audio Pro/Vifa gyártók egyes termékei (viszont Google integráció nélkül).

Harman Kardon Citation 200 multiroom hangszóró

Végszó

A Harman Kardon Citation 200 elegáns külsejű, sokoldalúan használható kis hangrendszer, a vártnál jóval agilisabb és masszívabb hangkarakterrel. Elsősorban azoknak ajánlott, akik multiroom építésén gondolkoznak, de első körben egy kompakt (és házon kívül is használható), kocsiban elférő megoldással szeretnék kezdeni projektjüket.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.