Focal SUB 1000 F aktív mélyláda teszt

2019. május 9., csütörtök, 18:40

Focal audio hifi házimozi hangfal mélyláda szubláda mélysugárzó hangszóró aktív mélyláda házimozi mélyláda mélyláda teszt hangfal teszt Focal hangfal Focal mélyláda Focal teszt aktív mélyláda teszt házimozi mélyláda teszt Focal mélyláda

Focal hangfalakról már jó néhány cikk jelent meg honlapunkon, azonban a neves francia gyártó mélyládáival mostanáig nem foglalkoztunk. Ezt a hiányt igyekszik pótolni mai írásunk, melyben az Aria sorozat SUB 1000 F nevű aktív szubbasszus sugárzója a főszereplő.

Focal SUB 1000 F aktív mélyládaFocal SUB 1000 F aktív mélyládaFocal SUB 1000 F aktív mélyládaFocal SUB 1000 F aktív mélyládaFocal SUB 1000 F aktív mélyládaFocal SUB 1000 F aktív mélyládaFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóróFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóróFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóróFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóróFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóróFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóróFocal SUB 1000 F aktív mélyláda belsőFocal SUB 1000 F aktív mélyláda hátlapFocal SUB 1000 F aktív mélyláda erősítőFocal SUB 1000 F aktív mélyláda erősítőFocal SUB 1000 F aktív mélyláda erősítő

A Focal Aria családba egyetlen mélyláda tartozik, ahogy ennél a gyártónál megszokott. Hangszórója 30 centis, erősítőjének teljesítménye 1000 watt, felépítése zárt. Ha csak ennyit tudnánk róla, már az is kellőképpen ínycsiklandó lenne, de a további részletek hasonlóképpen izgalmasak. Lássuk, mikre gondolunk!

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda belső

A doboztest anyaga természetesen MDF, az eleje kettőzött, ezért 40 mm vastagságú, a többi oldal szimpla. A belső merevítés érdekes kialakítású, vegyék szemügyre a képeken, mert kissé nehéz lenne elmesélni a középső kivágás geometriáját. A négy körrel már egyszerűbb az újságíró dolga, nem igényelnek kommentárt. A hátsót kivéve mindegyik oldal - mértani test lévén az alja és a teteje is oldalnak tekintendő - különösen vastag filcborítást kapott.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda

A frontoldal felülete selyemfényű lakkozás, a többi fóliázott, amiről lehet vitatkozni, hogy ebben a kategóriában mennyire elfogadható, mi nem foglalunk ebben állást. Azt viszont megállapítottuk, hogy a kivitel mintaszerű, ahogy a Focaltól elvárható. Egy mondatot megérdemel a védőkeret, mert kör keresztmetszetű, csak a hangszórót takarja, rögzítése mágnesekkel történik.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda

A membrán az Aria 906 és Aria 926 típusú hangfalak tesztjében ismertetett Flax elnevezésű szendvics anyagból készült. Két üvegszál réteg fogja közre a lenrostból készített tölteléket, előbbiek 160, utóbbi 250 g/négyzetméter súlyúak és egységben az erejük. Rendkívül merev szerkezetet alkotnak, ami szélsőségesen nagy kitérések közben is megtartja az alakját, belső csillapítással rendelkezik, ráadásul környezetbarát.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóró

A hangszóró kosara alumínium öntvény, mágnese dupla, pólusvasát egy nagy és több kisebb furattal nyitották meg a megfelelő szellőzés biztosítása érdekében. Érdemes a mellékelt képeken megfigyelni, milyen gondosan, precízen vezették keresztül a pillén a jó minőségű rugós csatlakozóktól a lengőtekercs felé haladó kábeleket. Hab a tortán, hogy e mélysugárzót Franciaországban gyártották.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóró

Az alaposan kitárgyalt membránt mozgató erősítő BASH (Bridge Amplifier Switching Hybrid) nevezetű, egyesíti magában az AB és a D osztály minden előnyös tulajdonságát, teljesítményét 1000 wattban adták meg, nincs külön RMS és maximum a táblázatban.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda hangszóró

A mélyláda hátlapján, az erősítő panelen egy oszlopban sorakoznak a kezelőszervek, felül az automatikus ki/bekapcsolást választó pöcök, alatta a hangerő, keresztváltó, fázisválasztó gombok, végül az RCA bemenetek, sztereó és LFE jelöléssel. A tápkábel cserélhető, mellette főkapcsoló található.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda hátlap

A Focal SUB 1000 F hangjának tesztelése során Aria 926/906/CC 900 hangfalszettet és Cambridge Audio CXR200 valamint Denon AVC-X8500H házimozi erősítőt vetettünk be. A mélynyomót Nordost Bass Line-nal csatlakoztattunk a házimozi gépezethez, az áramot IsoTek EVO3 Premier kábelen kapta. Lejátszóként Cambridge Audio CXUHD és Denon DBT-3313UD közreműködött.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda erősítő

A meghallgatások sorát kedvenc koncertfilmjeinkkel kezdtük, mert szinte követelte azokat az egész rendszer. A két Hit Man lemez és Celine Dion - A New Day-e mellé felsorakozott Phil Collins Finally… The First Farewell Tour videója, melynek elején a dob orgia (4 db lábdob) rendesen megdolgoztatta a SUB 1000 F membránját. Mindez nem volt elegendő, belenéztünk/hallgattunk Chris Botti bostoni koncertjébe, konkrétan a Shy Smith által előadott dalba, amiben a dobos akkora örömzenélést ad elő, hogy öröm nézni is, nem csak hallgatni. Ezek után következett a mélyláda tesztek elmaradhatatlan zenei próbatétele, Marcus Miller basszusgitárjának alakjában. Kontúros, megfogott, gyors és erős szubbasszus löketekkel kényeztetett minket a SUB 1000 F, csukott szemmel is tisztán láttuk a húrokat, már amennyire a rezgésüktől ilyesmi lehetséges.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda

Hulk lábainak és öklének fűbe csapódása, majd a géppuska ropogása annyira szórakoztatóak voltak, hogy repetát kértünk belőlük, szeretünk a szubbasszus hullámoktól borzongani. Pontosan ugyanez történt a Drive zálogházas és a Valkyrie légitámadásos jeleneteinek fülelése során. A lövések életszerűen gyorsan szólaltak meg és haltak el, semmiféle utózengés nem kísérte őket. Viszont amikor a filmbeli robbanások hosszan elnyúló lökéshullámait kellett érzékeltetni, azok a padlón és a kanapé szerkezetén át eljutottak a testünkig. Mindegyik jelenetben megmutatkozott az a bizonyos 1000 watt teljesítmény, a SUB 1000 F könnyedén, erőlködés nélkül tolmácsolta az összes hangot, amit rábízott az erősítő.

Focal SUB 1000 F aktív mélyláda erősítő

1/3 oktávos mérőjelekkel és hangnyomásmérő műszerrel vizsgálva teljesen hiteleseknek bizonyultak a specifikált alsó határértékek. Audyssey korrekcióval a 20 hertzes jelet megszólaltatva, enyhe torzítás lépett fel. Az ebből a tanulság, hogy jobb egy 25 Hz-en működő szubszonikus szűrő, mint a legalsó oktáv szintjének (túlzott) emelése.

Megállapítottuk, hogy méltatlanul mellőzöttek a Focal mélyládák, a SUB 1000 F bebizonyította, hogy ott a helye a termékkategória legjobbjai között. Más kérdés, hogy jelenlegi, 419990 forintos áráért van választék bőséggel, talán olyan is akad, ami picivel jobb ár/érték aránnyal rendelkezik. Ajánlásunkat ettől függetlenül kiérdemelte és természetesen nem csak Focal Aria, tulajdonosoknak lehet kedvence, hanem bárkinek, aki szereti a pontos, gyors, feszes szubbasszus hangokat.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.