DALI SUB C-8 D aktív mélyláda teszt

2019. augusztus 5., hétfő, 14:25

DALI audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda aktív mélyláda házimozi mélyláda DALI hangfal DALI mélyláda mélyláda teszt aktív mélyláda teszt

A DALI mélyládákat bemutató cikksorozatunk - reményeink szerint - még nem ért a végére, ám sorban lefelé lépkedve eljutottunk a jelenlegi kínálat legkisebb darabjához, melynek neve SUB C-8 D. Aprócska kocka, tesztszobánkban eltörpül a nagy állódobozok mellett, viszont hangban csaknem felnő hozzájuk. Hogy mennyire és hogyan, azt máris részletezzük.

DALI SUB C-8 D aktív mélyládaDALI SUB C-8 D aktív mélyládaDALI SUB C-8 D aktív mélyláda hátlapDALI SUB C-8 D aktív mélyládaDALI SUB C-8 D aktív mélyládaDALI SUB C-8 D aktív mélyláda hangszóróDALI SUB C-8 D aktív mélyláda hangszóróDALI SUB C-8 D aktív mélyláda hangszóróDALI SUB C-8 D aktív mélyládaDALI SUB C-8 D aktív mélyláda erősítőDALI SUB C-8 D aktív mélyláda erősítőDALI SUB C-8 D aktív mélyláda erősítőDALI SUB C-8 D aktív mélyláda erősítőDALI SUB C-8 D aktív mélyládaDALI SUB C-8 D aktív mélyláda merevítésDALI SUB C-8 D aktív mélyláda merevítés

A DALI mélyládáinak közelebbről történő megismerését nagyjából három éve, a SUB K-14 F modellel kezdtük és azonnal beleszerettünk. Az utána következő SUB E-12 F hozta az elvárt szintet, majd a SUB E-9 F alaposan meglepett minket, nem néztük ki belőle azt a hangot, amit előadott.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda

A SUB C-8 D még erőteljesebb szemöldök összehúzást váltott ki belőlünk, annyira aprócska; mindössze 335x295x310 milliméteres és 10,4 kg-ot nyom. Ez a tömeg a méretéhez viszonyítva nem kevés, egészen masszív felépítésű, természetesen MDF-ből készült. A nevéből egyértelműen kiderült, hogy hangszórója névleg 8 colos, azaz kerekítve 20 centis, préselt papír membránjának átmérője a széles gumiperem ráragasztott részét nem beleszámítva 130 mm.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda

A hangszóró kosara fémlemez, lengőcsévéje 26,5 mm hosszú, négy rétegben tekercseltek rá rézvezetéket, ami kiemelkedő hőtűrő képességet, túlméretezett mágnese jókora fluxust, a pólusvas furata légáramlást és ez által hűtést biztosít.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda hangszóró

A hátlapra szerelt erősítő D osztályú, folyamatos teljesítménye 170 watt, maximuma eléri a 220 wattot. Három darab RCA aljzaton - sztereó plusz LFE - fogadja a jeleket, potméterrel állítható a hangerő (bemeneti érzékenység) és az alul-áteresztő szűrő frekvenciája. Billenő kapcsolóval választható ki a bekapcsolás módja és a fázis. Áramtalanító főkapcsolót is elhelyeztek rajta, amit kötelezővé tennénk, ahogy a normális IEC csatlakozót is. Ezek itt rendben vannak, piros pontot érdemelnek.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda

Konstrukcióját tekintve basszreflex, nyílása a doboz talplemezén osztozik a hangszóróval, utóbbit ebből kifolyólag nem szerelhették a középpontba, aminek semmiféle negatív hatása nincs, csupán érdekességként említjük.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda

A mélyláda négy darab csonka kúp lábon áll, melyek kellőképpen tapadnak a parkettához, nem engedik elvándorolni. A SUB C-8 D kinézete a lehető legegyszerűbb, nincs rajta semmi cicoma, csupán egy DALI embléma töri meg a felénk eső oldallap sivárságát. Emiatt a formatervére nem adhattunk 3 csillagnál többet, azt is nagy jóindulattal.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda merevítés

A DALI SUB C-8 D tesztelése a szokásos filmrészletekkel zajlott, ezeken kívül, a több hetes használat során, mindenféle műsoranyag megszólaltatásában segédkezett. A jeleket Marantz AV8801 processzorról, Nordost Bass Line kábelen kapta, forrásként tévé, BD-játszó és médialejátszó tettek szolgálatot.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda erősítő

Beüzemelését követően 10 napig csak átlagos használatban volt, nem nyúztuk, nem nyüstöltük. Néha kissé búgósnak, bántónak bizonyult a hangja, amit a VOLUME potméter balra tekerésével megszüntettünk. A szokásos 12 óra állásból visszavettük fél 11-re, attól kezdve pompásan együttműködött a többi hangdobozzal, remekül fokozta az élményfaktort. A filmzenék legmélyebb hangjait olyan erővel és tisztasággal szólaltatta meg, ami az izgalom és a feszültség megteremtéséhez kellett.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda hátlap

A tesztet 1/3 oktávos mérőjeleket tartalmazó lemezünkkel kezdtük, referencia hangnyomásra állítva a rendszert. 20 és 25 hertzen szinte semmi hang nem jött ki a SUB C-8 D-ből, majd 31,5-től megérkezett a várva várt dörgedelem. De nem csak az, hanem némi csőhang is társult a membrán által megszólaltatott frekvenciákhoz. Ezért kénytelenek voltunk ismét visszavenni a szubláda erősítőjének bemeneti érzékenységét, ahogy azt korábban megtettük. Többé semmiféle zavaró mellékzörej nem bukkant elő, ám ez a maximális hangnyomásra béklyóként hatott.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda erősítő

A Drive zálogházas jelenetével folytattuk a vallatást. Örömmel vettük tudomásul a bekapcsoló automatika mintaszerű érzékenységét; már akkor feléledt készenléti állapotából az elektronika, amikor a szereplők az autóban várakoztak és csak az óra ketyegése törte meg a csendet. A következő másodpercekben a lövések hangjától összerezzentünk, tetszett a produkció, annak ellenére, hogy nem remegett alattunk a kanapé és nem akart behorpadni a mellkasunk. Feltétlenül szükséges az? Egyeseknek igen, de állítjuk, gyomorrengető löketek nélkül is lehet élvezni a filmeket. Ugyanez elmondható Hulk folyosóról a fűre ugrásáról, nem hullámzott talpunk alatt a szőnyeg. Később a gépkarabélyok lövéseit, majd a .50 kaliberes nehézgéppuska dörgését pontos, feszes hanghullámokkal prezentálta, ahogy egy jól megépített 20 centis hangszórótól elvárható. A Valkyrie légvédelmi géppuskájának lőszerei lejárt szavatosságúak lehettek, a megszokottnál jóval kisebbet dörrent a veszedelmes fegyver. Minden bizonnyal, egy a miénknél szűkebb térben, 14-16 négyzetméter alapterületen ez másképp hangozna.

DALI SUB C-8 D aktív mélyláda hangszóró

Áttérve zenére, Marcus Miller gitárjátéka plasztikusan szólt, csukott szemmel magunk elé tudtuk képzelni a hangszert, szinte láttuk a rezgő húrokat. Kaptunk némi ízelítőt a koncerthangulatból, ám a jelenlétérzet váratott magára, ahhoz nagyobb doboztest és membrán szükséges.

Nem mondunk azzal semmiféle újdonságot, hogy a DALI SUB C-8 D a kis alapterületen berendezett házimozik oszlopos tagjának ajánlható, leginkább állványos hangdobozok mellé. Mérete alapján pontosan ezt vártuk tőle, bár jóval többre is képes. Amit tud, azt szerethetően, élvezhetően adja elő, semmiféle lötyögős, elfolyós hang nem zavarja meg a szórakozást, ezt vártuk, hiszen DALI!

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.