DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró teszt

Stílusra hangolva

2022. március 4., péntek, 16:20

DALI audio hifi hangfal hangszóró hangrendszer Bluetooth hangfal Bluetooth hangszóró DALI hangfal DALI hangrendszer hangfal teszt hangrendszer teszt Bluetooth hangszóró teszt DALI hangfal teszt

A DALI KATCH G2 rendkívül elegánsan kivitelezett darab, Bluetooth hangszóróhoz képest szinte túlságosan szép. Használata egyszerű és kényelmes, bármikor, bárhol erőlködés nélkül hallgathatunk vele zenét. De vajon kinek ér meg mindez 149 990 forintot? Cikkünkből kiderül!

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró színekDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóróDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró mélysugárzóDALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró mélysugárzó

Küllem

A DALI KATCH G2 roppant kifinomult dizájnt kapott. Kifejezetten esztétikus, szinte bármilyen környezetben jól mutat. Egyáltalán nem hivalkodó vagy robusztus, megőrizte elődjének lapos, visszafogott formatervét. Lekerekített formája trendi és elegáns, közben a csillogó élekkel és az aranyszínű emblémával még ügyesen visszatáncol a giccs határától. Kompakt készülékházának oldalán háromszög mintázat díszeleg, amely a retró rádiókat juttatja eszünkbe, modernizált köntösben. A tesztelt darab hidegkék színe dekoratív és mégis semleges árnyalat, amely kicsit a szürkébe hajlik, ezért univerzálisan beilleszthető bármilyen térbe.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Méretét tekintve nem mondható kicsinek, de egy hátizsákban még így is kényelmesen elfér. Helyet kapott rajta továbbá egy valódi bőrből készült pánt is, így kényelmesebben vihető kézben, vagy zenehallgatás során felakasztható egy félreeső helyre. Az alján csúszásgátló gumitalpacskák vannak, hogy így biztonságosan és stabilan tudjon megállni. Tartozékként jár hozzá egy kis zsákocska is, amely ütésektől nem védi, de kisebb karcok megelőzésére jó, ha kéznél van.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

A KATCH G2 ugyanazt a hangszórókiosztást tartalmazza, mint elődje: oldalanként található rajta egy 21 mm-es lágy textil dóm, egy 89 mm-es mélyhangszóró és egy 73x52 mm-es "passzív basszus radiátor". Mindezt kettő, egyenként 25 W teljesítményű D osztályú erősítő hajtja meg. Háromféle színben kapható: vasfekete karamellfehér, illetve a már említett hidegkék árnyalatok közül lehet válogatni.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Használat közben

A hangsugárzó tetején nyomógombok sorakoznak: Bluetooth-párosító, be/kikapcsoló, hangerőszabályozók és egy EQ-választó. A be/kikapcsológomb körül 4 LED-csík jelzi az eszköz töltöttségi állapotát (és aktuális jelszintjét). Az EQ gombbal két hangprofil; egy melegebb és egy tisztább közül lehet választani.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Az eszköz oldalán, kis gumifedél alatt lapul egy analóg sztereó Jack bemenet, ha esetleg kábelen keresztül szeretnénk zenét hallgatni, és egy USB töltőkimenet, amellyel tölthetjük például a telefonunkat. A fülecske alatt a beépített akkumulátor töltésére szolgáló tápaljzat található. A KATCH G2 töltése csak a hozzá mellékelt tápegységgel lehetséges, hosszabb utakhoz nem árt azt is elcsomagolni. Ugyanakkor nem alábecsülendő az akkumulátoros üzemidő: egyetlen feltöltéssel (terheléstől és a lejátszott műsortól függően) akár 30 órán keresztül is képes zenélni a DALI Bluetooth hangszórója (csak összehasonlításképpen, ez nagyjából háromszor annyi, mint amire a hasonló kategóriájú Vifa Helsinki alkalmas).

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

A második generáció újítása, hogy már Bluetooth 5.0 verziót tartalmaz, amely támogatja az aptX és aptX HD kodekeket is, nem mellesleg NFC-vel kiegészítve. A jelátvitel ennek köszönhetően tiszta és viszonylag gyors, csak alig észrevehető jelkéséssel. Az első párosítás nagyon egyszerűen megtörtént, telefonunk azonnal megtalálta a hangsugázzót és egy pillanat alatt csatlakozott is rá. Későbbi használatnál, ha a telefonon már be volt kapcsolva a Bluetooth, a KATCH G2 automatikusan csatlakozott rá bekapcsolás után. A hatótávolság kb. 10-12 méter.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Amennyiben két KATCH G2-vel rendelkeznénk egy háztartásban vagy baráti társaságban, akkor ezek párosíthatók egymással így valódi vezeték nélküli sztereó hangot elérve. Ezt a funkciót nem tudtuk kipróbálni, de kétségtelenül előny lehet olyan szituációban, ha egy KATCH teljesítménye kevésnek bizonyulna.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A DALI hagyományos hifi hangfalait sokan kedvelik azok friss és tiszta hangkaraktere miatt. A KATCH G2 képes volt a gyártó filozófiáját, karakterisztikai sajátosságait még kompakt kivitele ellenére is jelentős mértékben megőrizni. Ráadásul mivel mindkét oldalán tartalmaz hangszórókat, nemcsak felénk, hanem a mögötte lévő fal(ak) irányába is szórta a hangokat. Utóbbiból jelentős előnyt tudott kovácsolni, a mögüle visszaverődő hullámok segítségével ugyanis a vártnál mélyebb atmoszférát teremtett. Utóbbi különösen közepes vagy kisebb alapterületű szobákban volt kamatoztatható.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró mélysugárzó

Tesztalanyunk kompakt méretéhez képest kifejezetten jó hangnyomásszintet tudott megtestesíteni. Viszont a fizikát nem lehet meghazudtolni, a viszonylag kicsi hangszórók miatt csak finom, óvatos basszusokban volt részünk. A KATCH G2 elsősorban nem azoknak való, akik a zúzós, kemény mélyhangokat preferálják. 50 Hz alatt nem igazán érezte feladatának a frekvenciák megszólaltatását, ennek tényét el kellett fogadni. Cserébe 50 Hz fölött szépen koordinált és Bluetooth hangsugárzóhoz képest meglepően részletes karakterrel ajándékozott meg minket. Most következzen néhány gyakorlati példa a KATCH G2 hangjának érzékeltetéséhez!

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró mélysugárzó

A Yuja Wang zongoraművész által előadott Mozart - Török induló tónusait, hegyes ugrásait gyönyörű tonalitással adta vissza a kis DALI. Mi sem tudjuk, hogy pontosan hogyan (de valószínűleg szerepet játszottak benne a kétirányba néző hangszórók), de megdöbbentően levegős, nyitott tér-érzetet kaptunk. A KATCH G2 nem érezte feladatának, hogy háromdimenziós sztereó hangszínpadot kreáljon, ugyanakkor mégis nyílt, és magával ragadó térérzetet tudott kelteni.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számát hallgatva gyors és fegyelmezett részleteket kaptunk. Az énekhang neutrális volt, mellőzte az olcsó(bb) Bluetooth hangrendszerek műanyagos, rideg érzetét. A kísérő hangszerek elkülönültek egymástól. A dinamikai egyensúly józan volt, hifis jellegű. Mi más kellhet még az igényes zenehallgató számára?

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

A fenti sorok alapján úgy tűnhet, hogy a DALI Bluetooth hangszórója kifogástalan zenei élményben részesített minket. Bizonyos feltételekkel így is történt: ha nem erőltettük 60-70 % fölé a jelszintet, és ha nem akartunk basszussal telepakolt zsánereket legyűrni a KATCH G2 torkán. Nem tudott és nem is akart gyomorrázó mélyhangokkal elkápráztatni minket. Emiatt a "zúzásra" vágyók lehet, hogy laposnak, száraznak ítélnék meg a karakterét. Olyan számok esetében viszont, ahol akusztikus hangszerek, sok ének és összességében gazdag részletesség állt rendelkezésre, meglepő magabiztossággal tudott szerepelni a dánok találmánya.

DALI KATCH G2 Bluetooth hangszóró

Végszó

A DALI KATCH G2 jobb üzemidőt és picivel fejlettebb jelátvitelt tartalmaz, mint elődje. Az összképet illetően üde színfolt a prémium Bluetooth hangszórók táborában. Elegáns, vékony testéből meglepően tiszta, részletes hangok varázsolhatók. Fő előnyei közé tartozik az igényes hangzás, esztétikus formaterv és komoly akkumulátoros üzemidő. Esetleges hátrányaként említhető, hogy (elsősorban a teljesítményt figyelembe véve) kissé drága és nem por/vízálló, tehát kicsit óvatosabb bánásmódot igényel. Mindent összegezve, érdemes kipróbálni azoknak, akik európai mentalitással tervezett, főleg beltéri felhasználásra való, igényes Bluetooth hangsugárzót keresnek. A DALI KATCH G2 nem a legolcsóbbak közé tartozik, de cserébe hangminősége és frappáns eleganciája bőséggel kárpótolni fogja leendő tulajdonosát... aki ideális esetben főleg a klasszikus/énekes/hangszeres műfajokat részesíti előnyben.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.