Bowers & Wilkins Zeppelin Wireless vezeték nélküli hangrendszer teszt

2015. december 22., kedd, 14:40

BW BowersWilkins audio hifi hangfal hangrendszer hangszóró Bluetooth hangfal Bowers Wilkins Bowers hangfal BW hangfal hangrendszer teszt hangszóró teszt hangfal teszt Bluetooth hangrendszer teszt Bowers Wilkins Zeppelin

Hogy miként említhető egy mondatban a "léghajó" és a "hangfal"? Fogalmunk sincs, de többek között ez alapozta meg néhány éve a Zeppelin sikerét, hogy az unalmas dobozformától eltávolodva, kis méretből is tudott nagyot szólni. Ezzel máris halványodni látszott a dizájn vs. teljesítmény közti határvonal. Azóta sok idő telt el, és mivel a B&W a fejlődés híve, a Zeppelin Wireless is egy alapos, eredményes fejlesztési folyamat eredménye. És mi tagadás... elképedtünk.

BW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangszóróBW Zeppelin Wireless AirPlayBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszerBW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszer

Külső változások

A hangszórókat takaró szövetet egy négyzetrácsos mintázatú, elegánsabb hatású anyagra cserélték. Hátulról eltűntek a reflexnyílások, és a fényesre polírozott fekete, ujjlenyomatokat gyűjtő felület helyett egy jóval kevésbé kényes, matt borítást alkalmaztak. A fejlesztők úgy döntöttek, hogy icipici egoizmushoz folyamodnak. Az iOS mobileszközök fogadására szolgáló dokkoló kar eltűnt, amivel akarva-akaratlanul is üzenetet kaptunk a Zeppelin Wireless-től. Ilyesmi jellegűt: "nem a csatlakozó a lényeg, hanem a hang, és különben is, nem kávéfőzésre, hanem zenehallgatásra készültem". Egy biztos, így már nem jelenthet gondot, hogy 5-10 év múlva, egy újabb csatlakozó formátumváltás miatt szükségtelenné váljon a Zeppelin Wireless extráinak bármelyike, persze hozzátesszük: tényleg csak a legfontosabb szolgáltatások kerültek bele.

BW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszer

Extrák

A legnagyobb újdonság, hogy a futurisztikus, léghajót formáló test már Bluetooth-vevőt is tartalmaz (az elődök csak kábeles/dokkolt, illetve később AirPlay kapcsolattal működtek). Ezzel, ha úgy tetszik, szélesre tárta kapuit a B&W, és bátran megcélzott mindenkit, aki okostelefont használ, mivel így szinte bármilyen Android tablet és okostelefon lehet potenciális forráseszköz a Zeppelin Wireless számára. Halkan jegyezzük meg, hogy a Bluetooth (noha a legújabb, 4.1-es szabvány került tesztalanyunkba) kicsit ront a hangminőségen, és nem alkalmas veszteségmentes zenefájlok közvetítésére. Nagyon örvendetes a jelenléte, de nem árt tudni, hogy BT kapcsolat esetén a Zeppelin testében lévő, kifinomult hangszórókészlet valós felbontásának csak a töredékét fogjuk megkapni. Az AirPlay természetesen továbbra is szerepel az hangrendszer tudástárában, vele már drasztikus jelromlás nélkül élvezhetjük a tiszta zenét is. Egyébként az Apple vezeték nélküli technológiáját nem csak iOS mobileszközökről alkalmazhatjuk, hanem szinte bármilyen Windows vagy Mac operációs rendszerű számítógépre telepített, iTunes zenelejátszó programból is. Újdonságként említhető a Spotify Connect kliens megléte, ami tetszeni fog pl. a friss felvételeket kutató zenerajongóknak.

BW Zeppelin Wireless AirPlay

Belső változások

Az igazi fejlesztéseket gondosan elrejtették szem elől: az elegáns selyemtakaró rejtekében lévő, 5 db hangszóró mindegyikét kicserélték fejlettebb, gyorsabb és jobban terhelhető típusokra. A membránoknak otthont adó előlapi lemez kétszer vastagabb lett, hogy jobban elnyelje az akusztikailag torzító hatású rezgéseket. Olyan technológiák kerültek a Zeppelin Wireless motorházteteje alá, melyek a hagyományos, audiofil minőségű B&W hangfalakban is megtalálhatóak. A középsugárzó a habszerkezetű FST perem által eleve csillapított mozgást generál, a kettős dóm magassugárzók pedig a 600-as és CM-szériás hangsugárzókból lettek átvéve. Az erősítő teljesítménye is alaposan meghízott, aminek köszönhetően 150 wattot képes leadni a Zeppelin. Figyelembe véve, hogy mindez egy 188 x 660 x 183 mm helyet igénylő (ráadásul csinos) készülékházban elfért, elismerésre méltó a tervezők munkája függetlenül attól, hogy ezek még csak száraz termékadatok, és nem tértünk még a hangminőségre. Márpedig számunkra a legnagyobb kérdés az, hogy milyen hangot kapunk a(z elődhöz képest kb. 40000 Ft-tal drágább) 219 000 Ft-os árcéduláért cserébe?

BW Zeppelin Wireless Bluetooth hangszóró

Hangminőség

Röyksopp - Monument (Featuring Robyn)

Ez a felvétel hangerőt igényel, így aztán az iTunes csúszkáját (azaz a Wireless jelszintjét) picivel 80 % fölé húztuk. Egyszerűen elképesztő! Kiabálnunk kellett, hogy szót tudjunk érteni egymással, a szoba csurig telt tiszta hangokkal, és profin kezelt, moderált, mégis izmos basszusokkal. Tényleg hihetetlenül jól szól a Zeppelin Wireless, és nagyon-nagyon sok erőtartalékot rejt magában. Sajnos a rengeteg kompakt hangrendszer tesztelése után, nekünk és olvasóinknak is nehezebb érzékeltetni, ha valami a "méretét meghazudtoló hang" generálására képes, de akkor is, a Zeppelinről ez teljes mértékben állítható. De az a tisztaság... leírhatatlan. A bársonyos, andalító énekhang egyből az agyunkba hatolt, közben a digitális berregés megrázta a szoba levegőjét. És minden részlet máshogy, más ízt adott hozzá a komplett zenéhez - ez nem kommersz hang volt, amit hallottunk, hanem hifi hang.

BW Zeppelin Wireless Bluetooth hangrendszer

Norah Jones - Say Goodbye

Ezzel a számmal sikerült a csúcspontra érnünk. Ezzel a kissé pop-os hangzású, könnyed, mégis lendületes dallal úgy éreztük, hogy minden pozitívumot megad tesztalanyunk. Egyszerűen nem tudtunk a hangba belekötni, kerek volt, testes, feszes, mégis erőlködés nélküli. Az ének elhatárolódott a hangszerektől. A basszusok sem primitíven pufogtak, hanem definiáltan hozzáadódtak a dallamokhoz. Amikor lábdob szólt, éreztük a széken keresztül érkező dobbanásokat, amikor az elektromos gitár mélyebb hangokra váltott, azok a búgások is szép diszkréten, melegséggel átitatva úszkáltak a levegőben. Gyönyörű tiszta, testes hangot kaptunk, amitől nem akartuk abbahagyni a zeneszám hallgatását. Talán így írható le legjobban a Zeppelin adottsága: az átlagos zenét is végig akarjuk rajta hallgatni ahelyett, hogy unottan tovább ugranánk. Mert egyszerűen szépen szól.

Hans Zimmer - Mountains (Interstellar OST)

A nagyzenekari, főleg orgonára írt produkcióban megmutatkozott a Zeppelin Wireless hangszórási képessége és térábrázolása egyaránt. Egyrészről, itt is vérprofin kezelte a basszusokat, tényleg érezni lehetett az orgonasípok morajló, domináns jellegét a levegőben. Másfelől a hangokat tisztának hallottuk a szoba bármely részén, és mivel nem "pöfékelt" maga mögé léghullámokat a Zeppelin, kellemetlen hörgéseket, morajlásokat sem hallottunk. Az eszköz hangszínpada (mert olyan is van neki) kissé szűk, de érzékelhető. Ha pontosan a kis léghajó elé ültünk, akkor máris megjelent a Hans Zimmer produkcióját életre keltő vonósok és fúvósok csoportja. A zenekar nem húzódott szét úgy, mint egy hagyományos sztereó hangrendszeren, hanem a Zeppelin előtt tömörült össze. Kicsit olyan ez, mint mikor egy valós táj panoráma nézetben elénk tárul, aztán pontosan ugyanezt a környéket meglátjuk egy terepasztalon, aprólékosan lemásolva. A Zeppelin miniatűr méretben, de stabilan és tagoltan elhelyezte maga előtt a zenekart, úgy éreztük, hogy a médiabútoron ülnek a hegedűsök (de nem a hangszórókban). Ez a virtuális, lebegtető hatás adott egyfajta életszerűséget a részleteknek, függetlenül attól, hogy nem röpködött minden effektus ide-oda.

Végszó

A Zeppelin Wireless újraélesztett bennünk egyfajta lelkesedést a kompakt megoldások felé. És az ár? Matekozzunk kicsit: lehet, hogy szélesebb és nyitottabb hangszínpadot érhetünk el egy ideálisan elhelyezett, sztereó hangfalpárral. Sőt, az sem kizárt, hogy egy klasszikus hifi rendszer több forráseszközt képes kihangosítani, mint a Zeppelin Wireless. De ha összevásárolunk egy erősítőt, egy hangfalpárt és egy Bluetooth/AirPlay vevőegységet, akkor ugyanezt a hangtisztaságot, nem lehet elérni 220000 Ft alatti rendszerből. Legalábbis azokból nem, amiket mi eddig hallottunk. Ráadásul forráseszközök ide és csatlakozók oda, a felhasználók döntő hányada a telefonjáról hallgat zenét. A Zeppelin Wireless méltó résztvevője napjaink prémiumkategóriás, önálló vezeték nélküli hangrendszereinek. Megadta azt a szükséges kis pluszt, amit az elődökből hiányoltunk. Megérdemli a "kiváló termék" cédulát, mert a maga kategóriájában képtelenek voltunk kifogásolni a jellemzőit.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a info@av-online.hu címre.