Bowers & Wilkins Formation Wedge vezeték nélküli hangrendszer teszt

Mindent a fülnek, újat a szemnek

2019. augusztus 29., csütörtök, 13:00

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer Bluetooth hangszóró Bowers hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt multiroom hangfal teszt multiroom hangrendszer tes

Ahogy korábban már említettük, a B&W új, Formation nevű intelligens multiroom-képes hangrendszere megérkezett. Nem tudtuk megállni, hogy kipróbáljuk a sorozat valamelyik tagját, így elsőként a legkülönösebb megjelenésű Wedge-re esett választásunk.

Nem csak műtárgy

A Bowers & Wilkins számára nem új keletű projekt, hogy vezeték nélküli hangrendszert készítsenek. Korábbi Zeppelin sorozatuk, melyből az Air, majd későbbi Wireless modelleket mi is teszteltük, a maga kategóriájában sikeresnek mondható szerepléssel sokak szívét és fülét megnyerték, azokét, akik hajlandók voltak kicsit többet költeni a minőségi zenei élményért.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró hátlapBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró hátlapBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóróBowers Wilkins Formation Wedge AppBowers Wilkins Formation series hangrendszer

Mindez egy meglehetősen formabontó "házban" foglal helyet, amelynek - a talpát leszámítva - nincsenek egyenes oldalai. Az eszköz nem rendelkezik semmilyen analóg vagy digitális hangbemenettel, a tápkábel aljzatán kívül mindössze egy RJ45 Ethernet és egy javításra szolgáló USB port található rajta. Vezeték nélküli kliensek kimerítik a modern zenehallgatással kapcsolatos igényeket: AirPlay 2, Spotify és Roon kompatibilitást nyújt. Ha pedig instant párosításra lenne szükség, akkor aptX HD Bluetooth kapcsolatra is képes.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

A Bowers & Wilkins hivatalosan is szerepel a Roon nevű számítógépes zenejátszó program partnerei közt. A szoftverről tudni kell, hogy nem csupán egy olyan lejátszó, mint mondjuk a VLC Player. Tudása sokkal összetettebb, mivel minden birtokunkban lévő (vagy TIDAL-ról közvetített) zenét képes egyetlen felületen belül, katalogizálva megjeleníteni és a népszerű platformok (Mac, Windows alapú PC, Android, iOS) mindegyikére telepíthető. A kezdeti próbaidőszak ingyenes, utána azonban fizetni kell a Roon használatáért évi 120 dollárt, vagy megvehető ún. élettartam tagsággal is, 500 dollárért. Hozzá kell tennünk, hogy noha a lejátszó támogatja a multiroom szintű zenemegosztást, a Formation esetében azonban a hangrendszerek többszobás vezérlését/kiosztását célszerűbb a B&W applikáción belül menedzselni, mert úgy stabilabb lesz a működés.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

A Wedge egyetlen testbe épített sztereó hangrendszer, amely két 25 mm-es dóm magassugárzót, két 90 mm-es FST középsugárzót és egy 150 mm-es mélysugárzót tartalmaz. Utóbbit 80, a többit pedig 40 wattos dedikált, digitális erősítő hajtja. Olyan hangszóró technológiákat alkalmaztak, amelyek a gyártó klasszikus hifi hangsugárzóiból származnak. De nem ez a Formation sorozat valódi érdekessége, hanem a multiroom működéséért, pontosságáért és stabilitásáért felelős Mesh hálózat. A széria valamennyi tagja az otthoni WiFi-től független csatornát használ az egymás közötti kommunikációhoz. A vállalat évekig dolgozott e technológia tökéletesítésén, nemcsak a széles hatókör, hanem a tisztább hang érdekében. Az eredmény egy olyan hangrendszer lett, amely 96 kHz/24 bites mintavételezéssel képes feldolgozni a műsort, akár vezeték nélkül.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

Küllem

A Bowers & Wilkins mindig is szeretett eljátszani a formákkal. Elég, ha legendás Nautilus hangsugárzójukra, vagy a Zeppelin hangrendszerre gondolunk. A Wedge megjelenése különc, ezáltal egyeseknek megosztó lehet. Leendő tulajdonosa szinte biztos lehet abban, hogy mindenki megtorpan majd előtte: "nahát, ez meg micsoda?". Elsőre nem műszaki berendezés jut róla az ember eszébe, persze ha a tetőlapon lévő, halványan világító érintést érzékelő kezelőszervek fényleni kezdenek, akkor már sejthető a Wedge rendeltetése. Egy váza, egy méhkas és egy űrhajó találkozása. Fekete és fehér színben is gyártják, előbbi elegánsabb hatást nyújt, nemcsak a csillogó előlapi szövet, hanem a csíkos-faerezetes hátoldal miatt is.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

Érdekesség, hogy a 120 fokos szögben beépített hangszórók mögötti hátsó lemez ívesen hajlított. Így a Wedge könnyebben elhelyezhető sarkokban is, ezzel ráadásul tovább fokozható az általa nyújtott basszus. Keskenyedő talpának és íves formájának köszönhetően viszonylag kis alapterületű, szűkös helyen is könnyen elhelyezhető a Wedge, ettől függetlenül egy kis szobában már terebélyes hatást nyújt, ezért beszerzés előtt célszerű felmérni a neki szánt környezetet.

Bowers Wilkins Formation series hangrendszer

Mindennapi tapasztalatok

A Wedge-dzsel történő ismerkedés két felvonásban történt. Először ellátogattunk az Aymara Kft. szaküzletébe, ahol a munkatársak a komplett Formation termékcsaládot és annak vezérlését megmutatták (a széria további tagjait későbbi cikkekben fogjuk bemutatni). Ezt követően néhány napig otthoni körülmények között is teszteltük a hangrendszert.

Bowers Wilkins Formation Wedge App

Az ingyenesen letölthető applikáció (Bowers Home) kulcsfontosságú a kezdeti időszakhoz, de hosszútávon nem kényszerül rá használója. Ezen keresztül lehet például szoftverfrissítést letölteni vagy elnevezni a zónákat tetszőlegesen (pl. iroda). Érdekesség, hogy még alapszintű EQ beállítás is lehetséges. Az alkalmazás összességében könnyen áttanulmányozható, egyáltalán nincsen túlbonyolítva. A Wedge nem kapcsolható ki teljesen (maximum úgy, hogy kihúzzuk a tápkábelét), használaton kívül is készenléti módban áll annak érdekében, hogy bármikor azonnal aktiválható legyen. Fogyasztása ún. alvó módban valamivel 6 W alatti.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

Néhány perc alatt beállítható vagy úgymond szinkronizálható a Wedge, ezt követően a felhasználó döntheti el, hogy hogyan, miről szeretné közvetíteni a zenét. A vezérlés egyáltalán nem bonyolult, az érintőfelület reakcióideje is jónak mondható. Az egyetlen tényező, amivel egyeseknek számolni kell, hogy Bluetooth vagy AirPlay használatakor kisebb-nagyobb hangjel késés tapasztalható, ezért a Wedge-et nem ajánlott tévés hangszórónak használni (arra a Formation Bar szolgál).

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

Hangminőség

A Wedge egyedi formájú házából pillanatok alatt tiszta, energikus és nagy szórású hangok képesek kirobbanni. 120 fokos hangszóró elhelyezésének köszönhetően széles hangmezőt hozott létre, szinte az egész szoba területén artikulált magas frekvenciákat biztosítva. Az átlagosnál élénkebb, megfogott magashangokhoz gazdag tónusú, szépen árnyalt középső frekvenciák társultak. Hiába tekintünk a Wedge-re, olyan, mintha az énekhangok kicsit távolabbról és nagyobb pontból érkeznének. A hangrendszer karaktere összességében precíz és megfogott volt, érezni lehetett benne a fegyelmet és zeneiséget. Néha lappangott benne némi digitális érzet, de nem zavaró mértékben.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

A mérethez és alig több mint 6 kilós tömeghez viszonyítva a basszus volt leginkább meglepő. Az elmúlt években jelentős fejlesztéseket végeztek a B&W mélysugárzóin (is) és a háttérismereteket nem féltek a Wedge-en is alkalmazni. Mélyhang visszaadása nem volt erőltetett, az ütemek, impulzusok és morajlások gyönyörűen szétúsztak körülötte a szoba légterében. Magas terhelés esetén is talpraesetten, brummogás, vagy más hallható erőlködés nélkül reagált. Finom, ugyanakkor ügyesen kontrollált, szükség esetén erőteljes basszusát nem félt megosztani hallgatóival, ha ezt megkövetelő zenei stílusra (pl. Post Malone, Massive Attack, Duke Dumont) került sor. A Muse - Uprising közben agilis, villámgyors lábdobot, kristálytiszta éneket és szinte érdesen kemény szintetizátor hangot kaptunk, ahogy a zeneszám megkívánta.

Előfordult, hogy a magas frekvenciák picit töménynek, élesnek tűntek, ez azonban nem feltétlenül a Wedge hibája. Ugyanis, ha tömörített (Bluetooth vagy Spotify alapú) állományokat kell megszólaltatnia, az eltűnt információt nem képes visszaállítani (mint ahogy más hangrendszerek sem). Ezért a legkevésbé fárasztó, leginkább természetes hangélményt minimum TIDAL előfizetéssel, legjobban pedig helyi hálózaton tárolt, 24 bites fájlokkal lehet elérni.

Bowers Wilkins Formation Wedge Bluetooth hangszóró

Végszó

A Bowers & Wilkins Formation Wedge modern kialakítást és kezelhetőséget nyújt, segít betölteni az otthont zenével falfúrás, kábelkötögetés és a féltve őrzött CD gyűjtemény böngészése nélkül. Mindez azonban kevés lenne a vetélytársak tudásához és az átlagosnál magasabb árhoz viszonyítva. Amiben a Formation többet nyújt, az a konkurensekhez képest hallhatóan, egyértelműen jobb, szebb, meggyőzőbb hangminőség. Olyannyira, hogy már hatékonyan összemossa a kisméretű, de szép hangú hifi rendszerek és multiroom eszközök közti karakterisztikai határokat. És ha a gyakorlatban is olyan jó a cég által kifejlesztett Mesh hálózat, akkor adott a bombabiztos vezeték nélküli multiroom stabilitás is. Megkérik az árát, de cserébe még az egykori Zeppelin modellek hangját is messze túlszárnyalja. Aki szkeptikus volna, annak javasoljuk a személyes kipróbálást, amelyre bármikor adott a lehetőség az Aymara Kft. budapesti Bowers & Wilkins szaküzletében.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.