Bowers & Wilkins Formation Flex vezetéknélküli hangszóró teszt

2019. december 29., vasárnap, 21:00

Bowers Wilkins BW audio hifi hangfal hangszóró multiroom multiroom rendszer multiroom hangrendszer Bluetooth hangszóró Bowers hangfal hangfal teszt hangszóró teszt Bluetooth hangszóró teszt multiroom hangfal teszt

Napjainkban kevés olyan ismert és elismert név van a piacon, mint a B&W. Ennek a nagy múltú vállalatnak a sikerei nem csak abban rejlenek, hogy zseniális hangú termékei vannak, vagy, hogy úttörők a dizájnban, hanem ezek ötvözete egyben, megfűszerezve olyan fejlesztésekkel, melyekkel kimagaslanak a konkurensek közül. A már korábban beharangozott Formation termékcsalád az egyik legjobb példa erre, melynek most egy újabb tagját ismerhettük meg.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóróBowers Wilkins Formation Flex háttérsugárzóBowers Wilkins Formation multiroom hangrendszerBowers Wilkins Formation Flex AppBowers Wilkins Formation Flex AppBowers Wilkins Formation Flex App

A Formation család leguniverzálisabb tagja(i)?

Bizony azok! A Bowers & Wilkins Formation Flex-et nehéz beskatulyázni. Egymagában tökéletes multiroom hangszóró tud lenni bármilyen helyiségben, ahol kellemes háttérzene kell. Párban diszkrét és nagyon minimál stílusú sztereó rendszer alkothat egy nappaliban vagy hálószobában. A Formation Bass mélysugárzóval egy komoly 2.1 hifi rendszer részei lehetnek, vagy ezeket kiegészítve a Formation Bar hangrúddal, egy dühöngő házimozi rendszer szatellit sugárzóiként is el tudnak kápráztatni.

Bowers Wilkins Formation Flex háttérsugárzó

Igen, joggal tehetjük fel a kérdést, hogy mi ebben a különleges, hiszen ilyet már készített más cég is. Nos, a válasz a B&W-nál mindig egyszerű: ahogy már feljebb is írtuk, a hangminőség, a formaterv és még néhány apróság.

Korábbi B&W Formation tesztjeinkben már beszámoltunk ennek a családnak a legfőbb erényeiről, amit természetesen a Flex-ek is kamatoztatnak. Ugyanaz az egyszerűen kezelhető, nagyon tetszetős applikáció kezeli a hangszórókat, mint a többinél, és természetesen a WiFi hálózatunkat használja a zene lejátszásához, az egymás közti kommunikáció azonban itt is a saját "Mesh" rendszerben történik. Itt az egy mikroszekundumos szinkronizálási idő, az emberi fül számára lényegében hallhatatlanná teszi a késéseket.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóró

A külsőségek

Ebben a Bowers & Wilkins mindig is erős volt, gondoljunk csak a Nautilusra, vagy a 800-as sorozatra. Amikor kivettük a Flex-eket a dobozukból, sajnos az előítélet azonnal megszólalt bennünk. Közel 150 000 Ft és ekkora az egész? A B&W Flex ugyanis egy 21,5 cm magas és 13 cm átmérőjű, ám a méretéhez képest súlyos, 2,5 kg-os műremek.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóró

A talpa egy matt bronzos színű alumínium tömb, elegáns Bowers & Wilkins felirattal, az alján körben gumi van, így bármilyen felületen stabil marad, és óvja is azt. A hangszóró test jellegzetes motívumai a többi Formation modellből már ismerősek voltak, és itt is ugyanaz a rendkívül finom védőselyem takarja el a hangszórókat. Itt bújnak meg a 100 mm-es szőtt üvegszál membrános mélyközép- és a 600-as sorozatban is használt 25 mm-es kettős dóm magassugárzók is, melyekkel már-már kezd érthetőbb lenni az árcetli. A hangszóró tetejét elegáns fekete üveglap fedi melyen csak a vezérlő funkciók LED fénye villan fel, amikor hozzáérünk, vagy akár csak közelít felé a kezünk.

Bowers Wilkins Formation Flex hangszóró

Az aljába mélyedő résben mindössze a tápellátást, egy Ethernet kábelt, valamint egy USB szerviz portot találtunk, ami egyben azt is jelenti, hogy a Flex-ek kizárnak mindenféle külső periféria kábellel történő csatlakoztatását. Ugyanitt található egy Reset gomb is, amelyet felavattunk, mert nélküle nem sikerült elsőre maradéktalanul beüzemelnünk a sztereó módot. Szerencsére az első resetelés azonnal helyreállított mindent.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóró

Működés közben

A Formation Flex hangszórókat a telefonra és táblagépre is letölthető alkalmazással tudtuk szinte percek alatt életre kelteni. Az alkalmazás teljesen bolondbiztos módon vezetett lépésről lépésre, melyen keresztül csatlakoztunk a Bluetooth aptX forrásunkhoz, valamint a WiFi hálózathoz is. Utolsó lépésként a két hangszórót illesztette sztereó módba, így lényegében harcra kész lett a rendszer.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóró

A Bowers & Wilkins applikációja, nagyon szép, felhasználóbarát, logikusan felépített, de véleményünk szerint még félkész termék. Jelen állapotában, dacára a 24 bit/96 kHz-es jelfeldolgozó rendszernek, a Formation Flex hangszórók lényegében csak Roon rendszerben tudják megmutatni igazi tudásukat. A vezérlő felületről semmiféle jobb minőségű (TIDAL, Qobuz  stb) zenemegosztó platform nem elérhető, márpedig ez a hangszórókészlet, a DSP és a 2x50 W-os digitális erősítő véleményünk szerint jobbat érdemel a Spotify-nál. Ez a kis hiányosság szerencsére nem csak a mi csőrünket bökhette, mert a Bowers & Wilkins bejelentette, hogy a B&W Home alkalmazás 2020 elejétől már orvosolja ezt a problémát, és például a TIDAL, Qobuz és Deezer streaming szolgáltatók felületei már egyenesen az alkalmazásból lesznek elérhetőek. Ez nagyon jó hír, hiszen mind a hangminőségben, mind a felhasználói élményben is többet kapunk majd.

Bowers Wilkins Formation Flex App

Roon nélkül talán az AirPlay2-n használt TIDAL eredményezte a legjobb felbontást és minőséget, így reménykedünk benne, hogy a jövőben fejleszteni fognak ezeken a lehetőségeken a teát szürcsölgető mérnök urak.

Bowers Wilkins Formation Flex App

Mindemellett a Bowers & Wilkins Formation Flex egy igazi csemege a maga nemében. Oscar Peterson Trio - We Get Requests című albumán rengeteg olyan részlet van, ami mesterien játszik a sztereó színpaddal, és a Mesh rendszer példásan működött. Minden hang pontosan onnan érkezett ahonnan azt jól megszokott sztereó rendszereinkből hallhattuk és bár nem állt rendelkezésre a gyári állvány, mégis rendkívüli színpadképet kaptunk a Flex párostól. Így sztereó felállásban semmiképp nem javasoljuk a Flex hangszórókat 20 négyzetméter feletti szobákba, mert sajnos elfogyott belőlük az erő, ha egy kicsit magasabb jelszintet kívántunk elővarázsolni. Basszusa jelentősen javult, amikor a falhoz, illetve sarkokhoz tettük őket, de ekkor a térábrázolás szenvedett csorbát, így hosszas beállítgatás után tudtuk csak megtalálni a legjobb kompromisszumot.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóró

A Formation Flex hangminőségére biztosíték a zseniális hangszórókészlet. A méreteiből adódó korlátokat pillanatok alatt elfeledtette a frekvencia-sávok precíz együttléte és pontossága. A 600-as sorozatból örökölt magassugárzók gyönyörűen csengő, kristálytiszta, fényes hangzása mosolyt csalt az arcunkra, és amíg kulturált hangerőn hallgattuk a kisméretű párost, a dinamika is lenyűgöző volt. Digitális mivoltát sajnos nem tudta leküzdeni, így az igazi érzelmes, meleg zenei hangzást végig hiányoltuk, de felbontásba, a térábrázolásba és az egészében nézett hangzásvilágába nem igazán tudtunk belekötni. Magasan túlszárnyalta a méreteiből elvárt elképzeléseinket a középfrekvenciák terén is. Erőteljes, szinte életszerű, testes ének és hangszerhangok árasztották el a szobát, precíznek mondható színpaddal fűszerezve.

Bowers Wilkins Formation Flex App

A dinamikusabb elektromos vagy rockzenék világában már jóval bizonytalanabb fellépéssel zenélt a páros, ekkor már több ízben is azt éreztük, hogy elérkezett a pillanata a mélysugárzó beiktatásának, de sajnos őt nem bocsátották (még) rendelkezésünkre. Elméletileg a DSP olyankor le is veszi az apróságokról a 300-400 Hz alatti frekvenciák zömét, így a közép és magas tónusok sokkal jobban tudnak gazdálkodni az rendelkezésre álló erővel.

Számunkra a Formation Flex sokkal élvezhetőbb maradt a diszkrét hangerőn játszott, akusztikus muzsikák világában. Nagyon meghálálta a jó minőségű forrásanyagot, ugyanakkor rá is mutatott a veszteségesen tömörített fájlok gyengeségeire, melyekkel sokszor vált középszerűvé a hangzás.

Bowers Wilkins Formation Flex multiroom hangszóró

Összegzés

Úgy éreztük, hogy a Bowers & Wilkins valami különlegeset hozott létre a vezeték nélküli hangrendszerek világában, de még nincs teljesen kész. Ahogy az várható volt a patinás cég múltjából, a hardver szinte tökéletes kívül belül, és maga a rendszer elképzelése és a Formation termékcsalád felépítése is tökéletes ötvözete a legendás B&W hangzásnak. Ahogy tesztünk elején is említettük, a Formation Flex hangszórók valódi mindenesek.

Sztereó párosként inkább a lazább, kifinomultabb stílusokat preferálta, de sokoldalúsága, kidolgozása és mindenekelőtt a hangzása, jelenleg kiemelkedővé teszi a vezeték nélküli hangszórók között.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.