Bowers & Wilkins DB4S aktív mélyláda teszt

2019. január 2., szerda, 13:50

Bowers Wilkins BW audio hifi házimozi hangfal hangszóró mélyláda mélysugárzó szubláda aktív mélyláda házimozi mélyláda mélyláda teszt hangfal teszt Bowers Wilkins mélyláda

Ismét sikerült egy fehér foltot beszínezni azon a térképünkön, amely a hifis és házimozis világ figyelemreméltó termékeit mutatja. Az Audio & Vision Online fennállása óta első ízben nyílt alkalmunk Bowers & Wilkins mélyládát kipróbálni, tesztelni. Ideje volt, mert hírüket már hallottuk, a gyártó több hangdobozáról és fejhallgatójáról írtunk, ám ez a szegmens valamiért kimaradt. Az alábbiakban a DB4S típusú mélynyomót ismertetjük meg Önökkel.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyláda hangszóróBowers Wilkins DB4S aktív mélyláda hangszóróBowers Wilkins DB4S aktív mélyláda erősítőBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S aktív mélyládaBowers Wilkins DB4S AppBowers Wilkins DB4S App

Jelenleg hatféle aktív mélyláda szerepel a Bowers & Wilkins kínálatban. A DB4S középtájon helyezkedik el a három dupla hangszórós testvér árnyékában. Ám amikor megszólalt, hatalmassá nőtt, alig fért bele a képletesen ráirányított fejgép (színpadi reflektor) fénykévéjébe, de erről majd a maga idejében mesélünk részletesebben.

A DB4S kicsomagolása nehezebb feladatnak bizonyult, mint amire a doboza láttán számítottunk. 30x38x37 centis méretéhez 26 kilós tömeg társul, amit jobb felkészülten emelgetni, nehogy hexenschuss legyen a vége. Alaphelyzetben nincsenek lábak a mélyládán, azokat külön csomagolták, mindjárt háromfélét, hogy mindenki a szoba padlózatához és egyéni ízléséhez illőt tudjon belecsavarni. Szőnyegpadlóhoz acéltüskék, parkettához rövid, félgömb, vagy hosszúkás kúp választható. Mi ezt az utóbbit tekertük a helyükre, majd a szokásos helyre állítottuk a DB4S-t. Mielőtt csatlakoztattuk volna a 230 voltos hálózathoz és Marantz processzorunkhoz, az elmaradhatatlan kopogtatásos vizsgálatnak vetettük alá a doboz konstrukcióját. Az első érintéssel egy időben leesett az állunk a csodálkozástól, egy pillanatig átfutott a fejünkön, hogy kandi kamerás átverés áldozataivá váltunk, és egy fekete zongoralakkal bevont gránittömböt kaptunk. A DB4S az egyik legtömörebb, legszilárdabb szerkezet, amivel valaha találkoztunk, újabb plusz pontot róttunk fel a képzeletbeli vizsgalapra.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda hangszóró

A DB4S többrétegű szendvics membránját Aerofoil névre keresztelték, ez a 800 Series Diamond hangdobozokban debütált és szivárgott lejjebb, a megfizethetőbb modellekbe. Külső, bárki által látható felülete szövött anyag, tapintásnak, nyomkodásnak olyan szinten áll ellen, mintha valami páncél lenne. Belülről nem tudtuk megtekinteni, mert féltünk, hogy szétszedése során sérülést okozunk a gyönyörűséges felületeken. Azt sikerült megtudnunk róla, hogy a vastagsága nem egyforma, azokon a részeken hizlaltak rajta, amelyek nagyobb terhelésnek vannak kitéve. Arra tippelünk, hogy a névválasztáskor a repülőgépek szárnyprofilja lebeghetett a B&W illetékesei előtt.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda hangszóró

A beépített D osztályú, Hypex nevezetű erősítő teljesítménye kereken 1000 watt, ez már akkora szám, ami láttán elismerően szoktunk bólogatni. Pláne később, amikor ennek jelentős részét rászabadítottuk a lengőtekercsre.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda erősítő

Egy-egy pár XLR és RCA bemenet fogadja a jeleket, mindkettőből az egyik LFE jelölésű. Ezeken kívül egy ki-bekapcsoló nyomógombot, két trigger és egy RS-232 aljzatot helyeztek el rajta, semmi egyebet, mert ingyenesen letölthető mobileszközös applikációval lehet beállítani, kezelni, kalibrálni.

Bowers Wilkins DB4S App

A Bluetooth-on kapcsolódó telefonnal vagy tablettel rengeteg funkciót állítgathatunk, ezekből néhányat sorolunk fel. Kezdésként ki kell választani a bemenet fajtáját, RCA vagy XLR, sztereó vagy LFE, engedélyezhető vagy letiltható az automatikus bekapcsolás, megadható a fázis (0; 90; 180; 270), a mélyáteresztő szűrő frekvenciája, a vágás meredeksége és a bemeneti érzékenység, ami egyben hangerő szabályzóként szolgál. Rendelkezésre áll egy ötsávos, grafikus EQ: 20; 28; 40; 56 és 80 hertzen tudunk beavatkozni a frekvencia-menetbe.

Bowers Wilkins DB4S App

Hab a tortán a mobileszközös kalibrálhatóság, ám ennek kapcsán némi savanykás ízt éreztünk a nyelvünkön, amikor megkóstoltuk. Ugyanis meglehetősen szűk körű azon okostelefonok társasága, amelyekkel hajlandó szóba elegyedni a mélyláda. Konkrétan csak néhány Samsung szerepel a listán, amikből egy sem volt kéznél, ám egy iPhone-t elfogadott társnak és végigmehettünk az automatikus kalibrálás lépésein. Erről azt mondja a B&W, hogy csak olyan telefonokkal engedélyezi a kommunikációt, amelyek mikrofonjának minőségét arra alkalmasnak találták. No de mindössze 4-5 ilyen létezik a sok ezerből?

A DB4S színválasztéka középutasnak nevezhető, sztenderd fekete és fehér zongoralakk borítás mellett rosenut (ami egy vöröses árnyalatú diófa) is szerepel a palettán.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda

A B&W mérnökei elhatározták, hogy átírják a fizika tankönyvek néhány fejezetét, ami a jelek szerint sikerült nekik. DB sorozatú mélyládáik olyan elképesztően alacsony frekvenciákat képesek megszólaltatni, amit sem ránézésre, sem a műszaki adatok láttán nem hinne róluk senki. A DB4S 25 centis hangszórójával úgy megy le 20 Hz alá, mintha az a világ legegyszerűbb feladata, gyerekjáték lenne. 20 hertzes mérőjelünket jelentős hangnyomással szórta felénk, miközben a membránja mintha eltévesztette volna a tánclépéseket, nem a többi tartományban megfigyelt színtiszta, egyenes vonalú pályán mozgott. Ennek oka lehetett akár a kapott jelben is, nem jártunk utána, mert furcsa módon és szerencsére, a hangzást nem zavarta. A műszaki adatok között szereplő 10 hertzet nem mértük, de hajlandóak vagyunk elfogadni, hogy még azt is abszolválná a DB4S. 20 hertzen alig volt pár decibellel halkabb, mint a 31,5 és 40 hertzes jellel mért csúcson, ez rekordszámba menő érték.

Az applikációban kapcsolgattuk a négyféle hangmódot; flat, movie, music, custom, mindegyik picit másképp vezérelte a szubláda DSP-jét. A movie nekünk nem tetszett, mert túlzóvá, döngőssé tette a basszust, a music ennek szöges ellentéteként annyit levett belőle, hogy hiányérzetünk támadt. A custom, ahogy a neve mutatja, az általunk beállított EQ értékeit aktiválja. Egyéni ízlés dolga, hogy kinek, melyik szimpatikus.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda

Méretéből adódóan nem kifejezetten romboló hatású a hangja, amit nem bántunk, mert pontossága, gyorsasága, kivételesen alacsony alsó határfrekvenciája kárpótolt és az icipici dinamikai korlátot sem vettük volna észre, ha nem akarunk mindenáron valamibe belekötni. Aggódnia nem kell a mélyhang mániásoknak, a San Andreas (Törésvonal) című film mélyláda tesztelő jeleneteinek megtekintése során szinte rettegtünk a földrengéstől, annyira valóságosnak éreztük az effektusokat. Hallottunk és éreztünk termetesebb és wattokban erősebb mélyládáktól durvább szubbasszus áradatot, ám ez csak olyankor jutott eszünkbe, amikor emlékeink mélyén kotorászva próbáltuk a DB4S-t elhelyezni a rangsorban. Filmnézés és zenehallgatás közben kizárólag elismerő szavak, jelzők hagyták el a szánkat.

Folyamatosan az járt a fejünkben, hogy minden percet ki kell használni, ameddig itt van nálunk ez a kis méregzsák, a lehető legtöbb időt kell filmnézéssel eltölteni, nem csak az újdonságokat, hanem a régi kedvenceket is elő kell kotorni. Hogy tovább növeljük az élvezeti faktort, kértünk és kaptunk high end szubkábeleket a teszteléshez. Ráadásul nem csak RCA, hanem XLR csatlakozósakat is, mert kíváncsiak voltunk a különbségre, arra, hogy ad-e hallható pluszt a szimmetrikus jeltovábbítás? Adott! Néhány oda-vissza cserélgetés után maradtunk az AudioQuest Wolf XLR-nél, a teszt további részétben (és utána saját örömünkre) az volt használatban. Megnövekedett a dinamika, a lövések, dobütések még egy picivel karakteresebbek, kontúrosabbak lettek.

Bowers Wilkins DB4S aktív mélyláda

Marcus Miller gitárjátéka kottázható pontosságával nyűgözött le minket, a Drive revolverlövései lőtéri emlékeinket hozták elő, Hulk földet érése és ordítása megrázta a szoba minden eresztékét. A DB4S példásan érzékeltette a különféle tűzfegyverek űrmérete és fajtája közti különbségeket, a félcolos géppuska hangja a mellkasunkat püfölte. A Valkyrie légvédelmi gépágyúja erre is rátett két lapáttal, dörgött rendesen, majd a bombák robbanásától szinte hullámzott a parkettát borító vastag gyapjúszőnyeg. Ha már dörgés, a Dolby Atmos tesztlemez őserdei zivatarának égzengését egymás után háromszor hallgattuk meg, olyan mélység és valósághű részletek áramlottak felénk az Aerofoil membrán irányából.

Ajánljuk a Bowers & Wilkins DB4S szubládát minden igényes házimozi rajongónak, sőt, sztereó hangdobozok kiegészítőjének is, mert gyors, pontos, feszes, nagyon mély és kiemelkedően részletező hangjával bármilyen rendszerben megállja a helyét. Akinek 30 négyzetméteresnél nagyobb a szobája és/vagy a decibelek megszállottja, az választhatja a B&W valamelyik dupla hangszórós mélyládáját, netán két darabot a DB4S-ből.

A CIKK MÉG NEM ÉRT VÉGET, KÉRLEK LAPOZZ!

Impresszum

Főszerkesztő:
Zsóka Krisztián
email: zsoka.krisztian@av-online.hu

Kapcsolatfelvétel:
info@av-online.hu
telefon: +36-30-2272035

Kiadó:

Future Life Kft.
Future Life Kft.

3535 Miskolc, Fényesvölgyi u. 16. 1/3.

 

Kapcsolat

Kérdése merült fel a szórakoztató elektronika rejtekében?
Írjon nekünk: info@av-online.hu

Médiaajánlat

Személyre szabott ajánlatért írjon a marketing@av-online.hu címre.